Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

САЩ

Актуализирано на 05.03.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Влизането на български граждани или на пътници от България не е изрично забранено.

Налице са два различни режима на допускане на чужденци в страната, в зависимост от това дали влизат през въздушните или през сухопътните/речни/фериботни граници.

Влизане в страната през въздушните граници

Пътниците, пристигащи по този начин в САЩ, са длъжни да представят на авиокомпанията доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с ваксина, одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация.
Съгласно критериите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, за „напълно ваксинирани“ се считат пътниците, при които са изминали 14 дни от поставянето на всички дози от една и съща, или от две различни ваксини.

Информация относно признатите от властите в САЩ ваксини, както и относно възможните комбинации от тях, можете да намерите и на адрес: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel/travel-assessment/foreign-vaccine.html
Информация относно одобрените от Световната здравна организация ваксини можете да намерите и на адрес: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines
В допълнение към изискването да имат завършена ваксинация, пътниците трябва да представят на авиокомпанията и негативен резултат от NAA тест (амплификация на нуклеинова киселина, което включва и PCR тест) или антигенен тест за наличие на вируса SARS-CoV-2, направен до един календарен ден преди първия полет.

Освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за SARS-CoV-2, са:
• Пътниците, вече навършили 2, но ненавършили още 18 години;
• Притежателите на визи от категория А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и лицата, чието пътуване попада в обхвата на чл.11 от Споразумението за седалищата на централните учреждения на ООН.
Те следва да представят на авиокомпанията освен отрицателен резултат от тест за SARS-CoV-2, направен до един календарен ден преди полета, така и доказателства за насрочено тестване в рамките на следващите 3-5 дни (освен, ако не са преболедували през последните 90 дни) и за осигурено карантиниране (с продължителност 7 дни) след пристигането в САЩ.
В случай че предвиждат престоят им в САЩ да надхвърли два месеца, те са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу COVID-19;
• Лицата, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания;
• Граждани на държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО.

Гражданите на САЩ и постоянно пребиваващите чужденци също следва да представят на авиокомпанията негативен резултат от тест за SARS-Cov-2, направен до един календарен ден преди първия полет.

Преболедувалите COVID-19 през последните 90 дни са освободени от изискването за тест, ако представят едновременно два документа:
1) положителен резултат от тест за SARS-CoV-2, направен до 90 дни преди пътуването; и
2) документ от медицинско заведение или от лекар, че са вече излекувани, с дата и подпис.

Преди качване на борда за всеки пътник над 2-годишна възраст следва да се представи на авиокомпанията и следната атестационна форма по образец:
https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/Combined-Passenger-Attestation-Amended-Testing-Order-12-02-2021-p.pdf

Влизане в страната през сухопътни или речни (фериботни) граници
Изискването към пътуващите е да са напълно ваксинирани срещу COVID-19, без да са длъжни да представят едновременно с това и отрицателен резултат от тест за наличие на SARS-CoV-2 (различно от изискванията за влизане през въздушните граници).
Ваксината следва да е в списъка на одобрените за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация. Съгласно критериите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, за „напълно ваксинирани“ се считат пътниците, при които са изминали 14 дни от поставянето на всички дози от една и съща, или от две различни ваксини. Информация относно признатите от властите в САЩ ваксини, както и относно възможните комбинации от тях, можете да намерите и на адрес: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel/travel-assessment/foreign-vaccine.html
Информация относно одобрените от Световната здравна организация ваксини можете да намерите и на адрес: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines

От горното изискване за представяне на доказателство за завършена ваксинация са освободени гражданите на САЩ, постоянно пребиваващите чужденци и децата до 18-годишна възраст.
2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Няма изискване за задължителна карантина за ваксинираните български граждани или пътници, пристигащи от България.
Ако не са ваксинирани или преболедували, българските граждани, притежатели на визи от категория А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и тези, чието пътуване попада в обхвата на чл.11 от Споразумението за седалищата на централните учреждения на ООН, следва да съблюдават 7-дневна карантина на посочен от тях адрес и да направят тест за SARS-CoV-2 в рамките на 3-5 дни от пристигането си (вж. също т.1). Ако престоят им в САЩ ще надхвърли два месеца, те са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу COVID-19, както и да направят тази ваксинация впоследствие.
3. Транзитно преминаване /PCRтест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Няма различни правила за влизащи и за транзитиращи пътници.
4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Не.
5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Граничните пунктове са отворени, при съблюдаване на правилата за влизане, посочени в т.1.
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Ню Йорк

От 4 март 2022 г., кметът на Ню Йорк обяви премахването на следните рестрикции, свързани с Ковид-19, в гр. Ню Йорк:

  • От понеделник, 7 март, отпада изискването за представяне на доказателство за ваксина при посещения на места на закрито, като ресторанти, фитнес зали и места за забавления, което бе въведено с изпълнителна заповед на кмета на Ню Йорк чрез програмата Key to New York City. Отделните бизнеси имат свободата да изискват носене на маски или представяне на ваксинационна карта, ако преценят, че това е необходимо.
  • Отпада изискването за носене на маски от учениците в държавните училища от детска градина до 12-ти клас. Училищата ще продължават да поддържат стриктните мерки, свързани с Ковид-19, като редовно проветряване на помещенията, ежедневна проверка с цел тези ученици, които имат симптоми да не идват на училище, и раздаване на тестове за Ковид-19, които се правят в домашни условия. Носенето на маски ще продължава да се изисква за деца под 5-годишна възраст, тъй като те все още не подлежат на ваксиниране.

Кметът Ерик Адамс също така обяви, че всички други правила, свързани с Ковид-19, остават в сила. Съгласно тези правила, работещите все още ще трябва да представят доказателство за ваксиниране, освен ако не са получили специално изключение от работодателите.

Няма въведени вътрешни ограничения в пътуванията между отделните щати, окръзи или населени места.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация