Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Антигуа и Барбуда

Последна актуализация 18 Януари 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

България няма дипломатическо представителство в Антигуа и Барбуда. При необходимост българските граждани следва да се обръщат към посолството на Република България в Хавана, Куба. По някои въпроси, като издаване на Европейски документ за пътуване ETDбългарските граждани могат да искат съдействие от намиращите се в страната дипломатически мисии на държави-членки на ЕС.

Посолство на Република България в Хавана, Куба
Адрес: 5-ta Avenida№ 6407, esquina de 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +53 7204 67 68 и +53 7204 67 59
Дежурен телефон в извънработно време: +53 5 286 24 49

Работно време: от понеделник до петък от 08.30 ч. до 17.00 часа
Приемно време: от понеделник до петък от 09.30 ч. до 12.30 часа.

E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba

Почетен консул на Антигуа и Барбуда в Република България

Проф. д-р Иван ТОДОРОВ

Канцелария: 1000 София, ул. “Петър Парчевич” № 27

Тел.: +359 2 937 65 38

Факс: +359 2 950 61 54

Е-mail:  [email protected]

Website: https://antigua.bg/

Национален празник:

1 ноември – Ден на независимостта

За информация за Антигуа и Барбуда, която не е включена в настоящите препоръки и за проверка за наличие на евентуални промени в тях контакт може да се установява с:

High Commission for Antigua and Barbuda in London
Адрес: 2nd floor, 45 Crawford Place, London W1H 4LP
Тел.: +20 7258 0070
Факс: +20 7258 7486

Обща информация

Има опасност от заразяване с вирусите със сходна симптоматика денге и зика. МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса зика: http://www.redcross.bg/advice/zika.html

Местна валута

Източнокарибски долар (XCD). Обикновено по-голямата част от кредитните карти се приемат. Английските лири се обменят в банките.

Интересни факти

Антигуа и Барбуда е островна държава, разположена в източната част на Карибско море. Тя е част от Подветрените острови, които са в състава на островната група Малки Антили. Съседи на Антигуа и Барбуда са Гваделупа на юг, Монсерат на югозапад, Сейнт Китс и Невис на запад, Сен Бартелми (SaintBarthélemy), Сен Мартен (Saint-Martin) и Ангуила (Anguilla) на северозапад. Столицата е град Сейнт Джонс.

Първите жители на Антигуа и Барбуда са индиански племена. По-късно островите са заселени от племената араваки и кариби. След 1493 г. са създадени първите селища от испанците и французите, но по-късно островите преминават под британско владичество. Англия основава колония на остров Антигуа през 1667 г., когато заселва роби от ирландски произход. Робството на островите е отменено през 1834 г. Островите получават независимост в рамките на Британската общност през 1981 г.

Официален език е английски, но сред местното население е широко разпространено наречието патуа, антилски англо-креолски диалект.

Митнически изисквания

Освободени от мито са 200 цигари или 50 пури или 250 гр. тютюн, 1 л. вино или силен алкохол, 170ml(6ozs) парфюм. Препоръчителна е проверка за промени в тези условия да се прави чрез дипломатическите представителства или митническите власти на Антигуа и Барбуда: http://customs.gov.ag/

Изрично е забранено внасянето на оръжие и наркотици.

Документи за пътуване и визов режим

Притежателите на български паспорт не се нуждаят от виза, за да посетят Антигуа и Барбуда. Проверка за всеки конкретен случай може да бъде направена на: http://www.immigration.gov.ag/

Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната. Няма специфично изискване за брой свободни страници, но е препоръчително да има поне две за полагане на съответните печати.

Всички посетители на Антигуа и Барбуда трябва да имат двупосочен билет или документ доказващ по-нататъшно пътуване.

При влизане в страната се определя периода на престой. Ако искате да останете повече можете да подадете молба и да заплатите за продължаване на престоя чрез Дирекция „Имиграция” на Антигуа и Барбуда. Информация за конкретни изисквания и такси за продължаване: http://www.immigration.gov.ag/general-services/extentions/

Пътуващите следва да разполагат със съответните застраховки за медицински нужди.

Оставането след разрешения при влизането период, без да са спазени съответните правила и упражняване на трудова дейност, без наличие на разрешително, са престъпления по смисъла на местното законодателство.

Обикновено не се изисква виза за посетителите от круизни кораби, които нормално се нуждаят от виза, при условие, че пристигат в Антигуа и Барбуда сутринта и ще отпътуват същата вечер. Независимо от това е препоръчително да бъде направена проверка за необходимостта от виза чрез круизната компания.

Обикновено не се нуждаят от виза в рамките на същия ден транзитни пътници, за които нормално такава се изисква, когато влизат в Антигуа и Барбуда при условие, че имат  доказателство за тяхното следващо пътуване. Препоръчителна е проверка чрез авиокомпанията за всеки конкретен случай.

По всякакви допълнителни въпроси, за които липсва информация в настоящите препоръки, следва преди пътуването да се допитвате до посолството на Антигуа и Барбуда, акредитирано за Република България или до най-близкото представителство до страната на пребиваване.

Следва да се има предвид и възможността някои от посочените условия да бъдат междувременно променени от местните власти.

Изчерпателна информация за визовите изисквания, условията за продължаване на престоя, електронно издаване на виза, получаване на виза на границата, такси, разрешителни режими и т.н. е налична на адрес: http://www.immigration.gov.ag/

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /Пълномощно/ от един или от двама родители в съответствие с конкретния случай.

Такса при отпътуване

Заплаща се изходна такса в размер на USD28.00 (XCD70.00), коятообикновено е включена в самолетните билети.

Препоръчително е да се направи проверка чрез ползваната туристическа агенция / авиокомпания или най-близкото посолство на Антигуа и Барбуда.

Практически съвети

Електричеството е 220 / 110 V. Препоръчват се апликаторите за двоен волтаж.

Ежегодно през лятото се провежда най-колоритният фестивал на костюми, танци, таланти и преди всичко на добра музика.

Телефонът за спешни случаи е 911.

Периодът на ураганите в Антигуа и Барбуда обикновено продължава от юни до ноември. Препоръчително е да се следи информацията на  http://severe.worldweather.org/; http://www.nhc.noaa.gov/ и https://www.gov.uk/guidance/tropical-cyclones.

ЗДРАВНИ СЪВЕТИ

Треска Денге е ендемична за Латинска Америка и Карибския басейн и може да се появява в различни периоди на годината. В Антигуа и Барбуда са били потвърдени случаи на заразяване с вирус Чикунгуня: http://www.fitfortravel.nhs.uk/advice/disease-prevention-advice/chikungunya-fever.

На 27 юли 2016 г. е потвърден първи случай на Зика в страната: http://travelhealthpro.org.uk/country/10/antigua-and-barbuda#CIoutBreaksaspx

Препоръчително е избягването на места с много комари и редовно използване на репеленти, особено в сутрешните и вечерните часове, поради наличието на риск от заразяване с вируса Чикунгуня, с треска Денге и със Зика. Няма ваксини за предпазване от Чикунгуня, Денге и Зика.

Ваксини

По силата на Международни здравни правила от 2005 г. сертификат за ваксинация срещу жълта треска се изисква за пътници на възраст над 1 година, които пристигат от държави с риск от разпространение на болестта.

Списък на държавите с риск от разпространеняване на жълта треска и страните, за които се изисква ваксинация: http://www.who.int/ith/2016-ith-annex1.pdf?ua=1    

Здравно обслужване

Централата правителствена болница има капацитет да се справи с много случаи, но по-сериозните могат да изискват спешно транспортиране до друго място. Медицинското обслужване в Антигуа и Барбуда може да бъде скъпо. Уверете се, че разполагате с адекватна медицинска застраховка и достъпни финансови средства в случай на необходимост от покриване на разходи за медицинско обслужване и за транспортиране.

Спешна медицинска помощ: 999 или 911.

Свържете се с Вашата застрахователна компания и уведомете в случай, че бъдете настанени за лечение в медицинско заведение. Преди да изберете услугите на частно лечебно заведение следва да проверите прилаганата политика по отношение изискване на предплащане. Частни клиники може да не приемат медицински застраховки като средство за плащане за лечението.  

СИГУРНОСТ И БЕЗОПАСНОСТ

Престъпност

Повечето посещения са безпроблеми, но е имало инциденти с насилие, включително убийство, въоръжен грабеж и сексуално посегателство над чужденци.

Уверете се, че отсядате на сигурно място, включително, ако ще пребивавате на яхта. Бъдете внимателни през цялото време и най-вече при самотни разходки и избягвайте изолирани зони, в това число отдалечени плажове, особено във вечерните и нощни часове.

Използвайте само лицензирани таксита. Бъдете особено внимателни в сезона на фестивалите.

Не носете големи суми пари в брой или бижута. По възможност оставяйте ценностите и документите за пътуване в сейф. Носете с вас копие на документа за пътуване.

ПЪТУВАНЕ С АВТОМОБИЛ

В Антигуа и Барбуда шофирането от лявата страна. За да шофирате трябва да вземете временна местна шофьорска книжка. Обикновено компаниите за отдаване на коли под наем помагат в този процес. Трябва да представите валидна българска шпфьорска книжка.

При шофиране бъдете внимателни, тъй като е възможно да има дупки и неравности. Спазвайте ограниченията за скоростта. Пешеходците често ходят по пътищата и невинаги се спазват указателните табели. Следва да се проявява повишена бдителност през нощта тъй като някои пътища са неосветени.

Не спирайте на пешеходци. Дръжте вратите на колата заключени. В случай на инцидент се обадете в полицията и не движете превозното средство.

Преди да наемете такси уговорете с шофьора цената в местна валута. Често е възможно да заплатите в щатски долари.

Има евтин обществен транспорт. Шофьорите често шофират с по-висока от разрешената скорост.

МЕСТНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Има строги наказания за всички престъпления свързани с наркотици и притежание на оръжия. Опаковайте багажа си сами и не приемайте да пренасяте през митницата нищо, което принадлежи на друг, закупено е от друг или Ви се дава за да предадете на друг.

Престъпление, дори за деца, е обличането в камуфлажни дрехи. Цивилни лица не могат да внасят камуфлажни материали и да носят артикули направени от подобни материи.

Съгласно законите на Антигуа и Барбуда незаконни са и някои хомосексуални действия.

Консулски услуги

Заверки и легализации

България и Антигуа и Барбуда са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г. Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация