Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Република Корея

Последна актуализация 30 Юли 2019Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 1: Без особени препоръки

1

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Република Корея

 

Посолство на Република България в Република Корея
Адрес: 102-8 Hannam-daero, Yongsang-gu, Seoul 04418, Republic of Korea
Телефон: +82 2 794 8625; +82 2 794 8626
Факс: +82 2 794 8627
Дежурен телефон в извънработно време: + 82 10 3549 8625

Консулска служба:
Телефон: +82 2 794 8625/6
Факс: : +82 2 794 8627
Работно време: 09.00-17.30 ч.
Работно време с граждани: 09.00-17.30 ч.
E-mail: Embassy.Seoul@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/korea

Във връзка с отбелязването на Лунната нова година в Р Корея (Seollal) ДП-Сеул няма да работи на 4 и 5 февруари 2019 г.

 

Български почетни консули в страната

Г-н Ким Хи Юн (Mr. Kim Hi-Yong)
гр. Сеул
3rd Floor, Daeyong Bldg., 90 Nongyeon-dong, Gangnam-gu,
Seoul 135-010
Тел.: +82 2 3014 2700; +82 2 3014-2701; +82 2 3014-2702,
Факс: +82 2  3014 2710
E-mail: khy@tym.co.kr

Г-н Чой Канг Йонг (Mr. Choi Kang Yong)
Гр. Бусан (Busan)
CY Group, Chairman
Тел.: +82 2 542 2533
E-mail: needwon@cygroup.co.kr

Посолство на Република Корея в България
Адрес: 1040 София, бул. „Драган Цанков” № 36, „ИНТЕРПРЕД”, бл. А, ет. 7
Телефон: +359 2 971 21 81; +359 2 971 25 36
Факс: +359 2 971 33 88
Работно време: 09.00 - 12.00 ч.; 13.00 - 17.30 ч.

Почетен консул на Република Корея в България

Г-н Йосиф СПИРИДОНОВ

Канцелария: 8000 Бургас, резиденция „Лазурен бряг”, офис 213

GSM: +359 888 580 220

Е-mail: jospi8888@gmail.com

Г-н Иво Михайлов

Канцелария: 9000 Варна, ул. „София” 6, ет. 2 офис 3

GSM: +359 888 202 808

Е-mail: ipmihaylov@gmail.com

Обща информация

Местна валута

Южнокорейски вон (KRW)

Престъпност и сигурност

Южна Корея е една от най-сигурните страни в Азия. Нивото на престъпност в страната е ниско, но следва да се вземат обичайните мерки за сигурност.

Препоръка за подготовка на гражданите при кризи от военен и невоенен характер

Следващите препоръки са стандартна предпазна мярка. Публикуването им е израз на желанието на посолството на Република България в Сеул всеки български гражданин в Република Корея да бъде информиран за мерките, които следва лично да предприеме в мирно време.

Брошурата с препоръки, указания и адреси можете да намерите ТУК

Особености на законодателството

По принцип са забранени туристическите посещения на съществуващите в страната военни бази и други обекти със специално предназначение. Препоръчва се желаещите да посетят демилитаризираната зона по границата със Северна Корея да се включат в състава на организирана туристическа група.

Митнически изисквания

Митническа декларация се попълва само при внос или износ на артикули, подлежащи на деклариране.

Задължително се декларират вносът и износът на валута на стойност над 10000 щатски долара, както и притежаваните лични вещи и предмети на стойност над 400 щатски долара.

Допуска се безмитен внос на 10 кутии (един стек) цигари, един литър алкохол, парфюм не повече от две унции (56,6 г).

Забранени за внос и износ са всякакви порнографски и други подобни материали, които могат да нарушат реда и обществената безопасност, материали, свързани с поверителна правителствена информация или с разузнавателна дейност, фалшиви или подправени монети, банкноти, акции и други търговски средства, продукти от животински или растителен произход, хладни или огнестрелни оръжия и боеприпаси, защитени животински видове и продукти от тях (в т.ч. хайвер от есетра, корали и т. н.), всякакви видове наркотици или лекарства (без съответното разрешение), съдържащи наркотични съставки и др.

Този списък не е достатъчно изчерпателен и пътуващите следва да се информират от корейските митнически власти при неясност относно пренасяни от тях вещи и предмети.

Митнически изисквания за Корея можете да изтеглите от ТУК.

Движение по пътищата

Поради натоварения трафик и специфичната система за обозначаване на улиците в населените места се препоръчва повишено внимание при самостоятелно кормуване.Не е разрешено управлението на МПС с българско свидетелство за управление на МПС.

Здравеопазване

В Република Корея няма заразни заболявания, които да налагат задължителна предварителна ваксинация.

Специален карантинен формуляр се попълва, когато чужденецът идва от страна, в която има случаи на холера, жълта треска, чума, ТОРС и т.н.

Не е задължително представянето на медицинска застраховка при влизане в страната с цел краткосрочно пребиваване.

Следва да се има предвид обаче, че между Република Корея и Република България няма подписан определен договор или спогодба за сътрудничество в областта на здравеопазването и всички медицински услуги се заплащат лично от пациента, което изисква значителни средства.

От 16 юли 2019 г. се въвежда задължителна здравна осигуровка за чужденци, които пребивават в страната над 6 месеца и които не се осигуряват от работодател, с изключение на притежателите на визи категории А (дипломати/служители на международни организации и техните семейства), В (краткосрочни посещения с цел туризъм, транзит и др.), С (краткосрочни посещения с цел туризъм, бизнес и др.), някои подкатегории на G 1 (медицински въпроси). До 2021 г. чуждестранни студенти с визи D-2 и D-4, са освободени от задължението да притежават задължителна здравна осигуровка.

Във връзка с разпространението в Република Корея на болестта Avian Influenza (AI) - „Птичи грип“, включително и на нейния високопатогенен вирус H5N6,  Министерството на обществената сигурност и безопасност на Република Корея публикува списък със следните превантивни мерки:
•    Въздържайте се от посещение на птицевъдни ферми и места, на които се събират прелетни птици;
•    Не докосвайте тела на умрели птици;
•    Мийте често и продължително /над 30 секунди/ ръцете си, като избягвайте да докосвате очите, носа и устата си;
•    При кашляне или кихане, прикривайте устата или носа си с кърпичка;
•    При поява на болестни симптоми, позвънете на тел. 1339 /Center for Disease Control & Prevention/;
•    Гответе ястия от пиле, патица, яйца и др. при температура над 75 градуса над 5 минути;
•    Проветрявайте често помещенията.

 

Документи за пътуване и визов режим

Между Република България и Република Корея (Южна Корея) от 13 август 1994 г. е в сила междуправителствена Спогодба за премахване на визовите изисквания, съгласно която българските граждани, които притежават валиден задграничен паспорт, могат да влизат и да пребивават краткосрочно (до 90 дни) в тази страна, при условие че престоят им не е с цел да упражняват доходоносна или платена дейност.

При влизане в Република Корея задължително се попълва стандартен информационен формуляр на английски или руски език, състоящ се от две части: „пристигане” и „напускане”, като втората част се предава на корейските гранични власти при напускане на страната.

От 2012 година на ГКПП на Корея се вземат биометрични данни от пътуващите с изключение на деца под 17 години и на пътуващите с дипломатически или служебни паспорти.
За тази цел българските граждани, посещаващи Република Корея, следва да знаят населеното място и адреса, на който ще пребивават, или името на хотела, в който предстои да отседнат, за да впишат съответните данни във формуляра.

При краткосрочно пребиваване няма изискване за задължителна регистрация пред корейските имиграционни служби.

Българските граждани, които възнамеряват да пребивават повече от 90 дни или желаят да упражняват каквато и да била доходоносна или платена дейност, трябва предварително да получат виза (съществуват общо 31 вида визи) от дипломатическо или консулско представителство на Южна Корея.

Поради настъпили промени в законодателството на Република Корея, чужди граждани, приносители на моряшки паспорти не могат да влизат и пребивават на територията на Република Корея без наличието и на задграничен паспорт.

В тази връзка, разпоредбите на  Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Корея за морски транспорт, подписан на 16 юни 2005 г. в София, в сила от 25 ноември 2005 г., касаещи влизането и пребиваването на български граждани на територията на Република Корея, приносители на моряшки паспорти, са неприложими.

Според информацията, предоставена от посолството на Република Корея в София, за времето, за което ще се отстранят несъответствията между настъпилите промени в законодателство на страната и сключените от нея двустранни спогодби за морски транспорт, българските граждани, приносители на моряшки паспорти, при влизане и пребиваване на територията на Република Корея трябва да притежават и обикновени задгранични паспорти.

Допълнителна подробна информация, свързана с посещения в Република Корея, може да се намери на английски език на следните страници:

www.korea.net

www.knto.or.kr

www.customs.go.kr

www.moj.go.kr

www.mofat.go.kr

Работа в Корея

Българските граждани, желаещи да работят в Южна Корея или да осъществят някаква друга доходоносна дейност, са длъжни да направят постъпки за получаване на съответната виза преди влизане в страната. На чужденците, уличени в нарушение на местното трудово законодателство и действащия визов режим, особено по отношение на доходоносна дейност без наличието на съответните разрешения, се налагат високи глоби и се прилага принудителна административна мярка „експулсиране” и забрана за влизане в страната за период от 1 до 5 и повече години.

Консулски услуги

Български лични документи

Консулската служба при посолството в Сеул има техническа възможност за вземане на биометрични данни, поради което приема заявления за издаване на всички видове български лични документи - паспорт, лична карта, СУМПС и временни паспорти. Консулската служба на посолството извършва само обикновена услуга /срок за изпълнение – до 3 месеца/ по издаването на български лични документи.

Легализации и заверки

България и Корея са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г., поради което документи/актове, съставени на територията на всяка една от двете страни, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация