Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Судан

Последна актуализация 03 Юли 2020Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Судан

Република България няма функциониращо посолство в Хартум. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Судан, могат да се обръщат при нужда към посолството на Република България в Кайро, Египет.

Посолството на Република България в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 2736 30 25; +20 2 2736 60 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефонв извънработно време: + 20 122 317 1991

Работно време: Нд - Чт, 08.30 - 14.30 ч.
Консулска служба
Визови дни: Нд и Ср, 09.30 - 12.30 ч.
Консулски дни: По – Чт, 09.30 - 10.30 ч.
E-mail: [email protected]; [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

Българските граждани могат да кандидатстват за визи в посолството на Судан в София.

Посолство на Република Судан в София
Адрес: 1113 София, ул. „Фредерик Жолио Кюри” 19, бл. 156/1, ет. 2, ап. 2
Тел.: +359 2 971 2937; +359 2 971 2991
Факс: +359 2 971 7038
Работно време: 09.00 – 16.00 ч.
E-mail: [email protected]

Контакти на Посолството на Р България в Араб ска република Египет:
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str., Zamalek, Cairo
Тел:  +20 2 27 363 025, +20 2 27366077, +20 1223171991
Факс: +20 2 2736 38 26
E-mail: [email protected]; [email protected].

Обща информация

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ:

Във връзка със сложната вътрешнополитическа ситуация в Судан и ескалиращото социално напрежение, намерило израз през последните дни в национална кампания за гражданско неподчинение, Министерството на външните работи съветва българските граждани да не посещават страната, освен при крайна необходимост.  В случай на неотложна нужда от пребиваване в Судан, препоръчваме на нашите сънародници да бъдат предпазливи и с повишено внимание, да избягват места, на които се провеждат събирания с политически характер или демонстрации, да проявяват предпазливост, ако се намират в близост до големи струпвания на хора, протести или шествия и да не предприемат неналожителни пътувания до успокояване на обстановката. Следва да се има предвид, че дори предварително обявените за мирни протести и демонстрации могат да доведат до прояви на  сблъсъци и насилие.

Преходното правителство на Судан обяви от 11 октомври 2019 г. тримесечно удължаване на извънредното положение във всички региони на страната.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Р България в Арабска република Египет на следните телефони: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77, и дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

За повече информация по темата, прочетете следното съобщение на Ситуационния център: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/22141

 

Местна валута

Судански паунд (SDG). Курсът на суданския паунд е ок. 6 паунда = 1 щатски долар.

Препоръчително е да носите щатски долари. Кредитни карти не се приемат.

Престъпност и сигурност

Ситуацията в страната продължава да бъде нестабилна, като съществува напрежение между местните племена и въоръжени престъпни групировки, както и между властите и определени опозиционни политически партии. Често в столицата се провеждат демонстрации с различен мащаб, които представляват риск за сигурността на чужди граждани. Високи са рисковете от терористични атаки и отвличания на чужденци. 

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да не пътуват в южните части на страната – административните области Син Нил, Южен Кордофан, Южен, Западен и Северен Дарфур. Да се избягват пътувания до граничните райони с Етиопия и Еритрея, където все още има необозначени минни полета. Преди пътуване до страната, българските граждани следва да се запознаят подробно с изменението на актуалната обстановка и рисковете, които тя носи за сигурността им.

За визуализация последвайте линка:https://www.google.com/maps/d/edit?mid=z_qacAaLcTHE.k3kiFzFrZVnc&usp=sharing.

Следва да се има предвид, че посолството на Р България в Кайро разполага с изключително ограничени възможности за съдействие при възникване на извънредни ситуации с български граждани в Судан.

Ниво на престъпност

Нивото на престъпността от общ характер е високо във всички части на страната. Типичните престъпления са въоръжени нападения с цел обир, кражби на автомобили, включително отнемане на превозното средство, чрез въоръжено нападение, кражби от домове и хотели.

В южните части на страната продължават кражбите на добитък, които предизвикват напрежение между различни племена и секти.

Висок е броят на сексуалните посегателства, включително и от страна на представители на суданската армия. Тези случаи са констатирани главно в южните и югозападните части на страната.

Особености на законодателството

В Судан има много строги наказания за предизвикателно поведение между двата пола или хомосексуални прояви. В страната съществува сух режим.

Митнически изисквания

За внос на чужда валута няма ограничения и тя не се декларира.

Безмитно можете да внесете в страната до 200 къса цигари, 50 пури и 1 фунт тютюн.

Забранен е вносът на алкохол, плодове и зеленчуци, както и на книги и филми с порнографско съдържание. Забранен е износът на слонова кост, препарирани животни (крокодили, варани и др.) и на животински кожи, както и на големи количества злато и златни украшения.

Декларират се вносът и износът на компютри, видоекамери и сателитни телефони при влизане и напускане на суданска територия.

Забранен е вносът  на всякакви стоки от Израел.

Износът на местна валута е абсолютно забранен.

Пътна обстановка и транспорт

При шофиране на автомобил, следва да се има предвид, че местните участници в движението не спазват правилата за движение, пътните условия са усложнени, на много места липсва пътна настилка, а в част от населените места улиците са тесни и затрудняващи движението в двете посоки. Типични нарушения, застрашаващи живота на останалите участници в движението са: нарушение на ограниченията на скоростта, шофиране в насрещното движение, шофиране без светлини през нощта.

Най-добрият начин да стигнете до Судан е със самолет или кораб  (при организирани екскурзии). Железопътният транспорт е сезонен и несигурен. 

При движение на повече от 25 км извън столицата Хартум е необходимо получаването на предварително разрешение от Министерството по хуманитарните въпроси.

Забранено е фотографирането на военни обекти, мостове, радиостанции, водохранилища и други oбекти.

Медицинско обслужване в страната

Стандартите в местните болнични заведения са под нивото на европейските. Препоръчва се лица със специфични заболявания, изискващи медицинско наблюдение, да не пътуват до страната.

Изискване при посещение на болници е плащането в аванс за извършваните медицински услуги. Извън столицата Хартум здравната система не разполага с бърза медицинска помощ.

Съществува висок риск от заразяване с малария, особено в изостаналите южни и югозападни райони, където липсва адекватно медицинско осигуряване. Препоръчително е да си набавите някои от необходимите Ви лекарства преди да отпътувате за Судан.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Документи за пътуване и визов режим

Изисква се международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната.

Българските граждани могат да пътуват до Судан само с визи (за обикновени, служебни и дипломатически паспорти). Те могат да бъдат получени в посолството на Судан в София.

Внимание!

В паспорта си не трябва да имате виза за Израел или печат, че сте посещавали тази страна.

До 72 часа след пристигането си сте длъжни да се регистрирате в полицията или на летището. В противен случай ще бъдете глобени.

Не се изискват специални имунизации за Судан.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции: Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Практически съвети

В допълнение към горните предупреждения, при пътуване до Судан е препоръчително да се спазва следното:

  • Да се спазват местните традиции и обичаи, които са част от мюсюлманското право (шариата), включително и  забраната за хранене, пиене и тютюнопушене на обществени места до залез слънце по време на Рамадана
  • Да се поддържа  добра лична хигиена
  • Да се използва минерална вода за пиене. Щателно да се измиват плодовете и зеленчуците, които се консумират

Консулски услуги

Заверки и легализации

Документите, които са съставени на български граждани вСудан, следва да носят печат на Министерството на външните работи на Судан, след което трябва да бъдат заверени от посолството на Судан в София.Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Хартум. Посолства в Хатрум имат: Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия,  Румъния, Франция, Холандия и Швеция.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация