Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Виетнам

Последна актуализация 24 Август 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Социалистическа република Виетнам

Посолство на Република България в Ханой, Социалистическа република Виетнам

Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10
Тел.: +84 24 3845 2908
Факс: +84 24 3846 0856
Дежурен телефон в извънработно време: +84 83 940 9129
Работно време: от 8:00 ч. до 17:00 ч.
Работно време с граждани: от 9:00 ч. до 12:00 ч. - всеки работен ден от понеделник до петък
Е-mail: [email protected], [email protected]

Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Информация по визови и консулски въпроси: тел.: +84 24 3845 2908 от 14.00 до 16.00 часа

Посолство на Социалистическа република Виетнам в София

Адрес: 1113 София, ул. “Жетварка” 1
Тел.: +3592 963 26 09
Факс: +3592 963 36 58
Е-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:

Виетнам е страна с нисък индекс на риска за пътуване и предлага много възможности за почивка, културен, екотуризъм и други. Общото състояние на сигурността е добро. Следва да се проявява обичайна бдителност по отношение на личната безопасност и на личните вещи. Следва да се спазват указанията на местните власти по отношение на реда и сигурността.

Здравеопазване:

За Виетнам е необходима пълна застраховка. Преди  отпътуване е необходимо да се провери дали застраховката покрива и обхваща също и спешни медицински случаи. Важно е да се прочетат и проверят всички детайли на здравната и пътническата застраховка. Процедурите по репатриране на болни и при смъртни случаи са скъпи и се организират трудно, ако застрахователната полица не покрива всички щети.

Съществуват спорадични случаи на заразни и полово предавани болести. Повече информация за необходимите ваксинации и други здравни проблеми може да бъде намерена на интернет страниците на Световната здравна организация: https://www.who.int/ и Европейския център за защита и контрол на болестите: https://www.ecdc.europa.eu/en/home]

Задължителни ваксинации има за гражданите, пристигащи от Африка, Централна и Южна Америка, Хаити и Доминиканската република, разглеждани от Виетнам като рискови региони. Съветваме българските граждани, пътуващи в региона на Югоизточна Азия да се информират чрез регионалните здравни инспекции в страната за задължителни и/или препоръчителни ваксинации поне месец преди планирано пътуване.

Бониците в страната не отговарят на нивото на европейските. На територията на Виетнам функционират няколко чуждестранни медицински клиники.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:

В централните планински и южните части на Виетнам (особено в делтата на Меконг), с изключение на големите градове, и крайбрежието, се среща малария. В големите градове като Ханой, има опасност от тропическа треска. За болестите, които се предават чрез комари, не може да бъде поставена ваксина. Най-добрият начин за предотвратяване на тези болести, е носенето на светли дрехи с дълги ръкави.

Наблюдават се спорадични случаи на холера (Ханой и съседните провинции), птичи грип, бяс и японски енцефалит. Полово предаваните болести като ХИВ / СПИН и хепатит B са често срещани. Препоръчителни са ваксините срещу тетанус, полиомиелит, дифтерия, коремен тиф и хепатит А и В, в зависимост от районите, които ще бъдат посетени.

Гражданите следва често да мият ръцете си, да бъдат внимателни при консумацията на сурови храни и да пият единствено бутилирана вода. Препоръчително е да се избягват пазари, където се продават домашни птици и живи животни.

Водата от водопроводната мрежа, в т.ч. и в големите градове, може да съдържа вируси, бактерии и паразити. Трябва да се пие единствено бутилирана вода.

Особености на местното законодателството:

Употребата, притежанието, разпространението и продажбата на наркотични вещвества, дори в малки количества, води до изключително тежки присъди, съгласно Наказателния кодекс на страната, в т.ч. смъртно наказание. Престъпленията от сексуален характер също могат да доведат до тежки присъди. Настоятелно се препоръчва да не се приемат пакети или други стоки от неизвестни лица. Багажът трябва се опакова лично и да не се оставя без надзор. Чуждестранните граждани могат да бъдат задържани за дълги периоди от време преди да им бъде повдигнато обвинение. Условията в местата за задържане и затворите са тежки.

Митнически изисквания:

Митническите изисквания за страната може да бъдат намерени на следния сайт: https://tongcuc.customs.gov.vn/index.jsp?ngon_ngu=en

Движенията по пътищата:

Пътно-транспортните произшествия са по-чести в сравнение с България. Шофирането през нощта може да бъде особено опасно. Повишен риск съществува за водачите и пътниците на мотоциклети. За мотоциклетистите каската е задължителна в цялата страна. За водачите важи нулевата толерантност към шофиране под въздействие на алкохол.

Препоръчително е да се ползват таксита или коли под наем с водач, вместo да се шофира лично.

Практически съвети:

Българските граждани трябва да пазят личните си документи с повишено внимание. Препоръчително е винаги да имат в себе си фотокопие на страницата от паспорта с личните данни и визата за страната. При загубен/откраднат паспорт следва незабавно да подадат сигнал в най-близкото полицейско управление и да информират посолството на Република България в Ханой. Получаването на временен паспорт води до удължаване на планирания престой и до допълнителни разходи.

Гражданите следва да обръщат внимание при избора на туроператор и на условията за безопасност при избора на круизи, екскурзии и други подобни пътувания. Трябва да се избират само най-надеждните туроператори и предварително да се получи информацията за мерките за сигурност. Следва да се придържат стриктно към всички изисквания на виетнамските власти. Препоръчва се повишено внимание при неорганизирани пътувания в отдалечени райони.

Местна валута:

Официалната валута в Социалистическа република Виетнам е донг. Разплащанията се извършват в местна валута. Кредитни и дебитни карти са стандартно средство за разплащане в градовете. Банкови автомати са широко достъпни, с изключение на най-малките и високопланински населени места.

Климатични особености:

На пътуващите се препоръчва да се информират за актуалната прогноза за времето. Необходимо е да се следят метеорологичните условия в местата на посещение и актуалното състояние на пътищата и железопътния транспорт. В периода юни-декември в крайбрежните райони се наблюдават тайфуни и тропически бури, а в почти цялата страна – обилни валежи, които могат да причинят наводнения и свлачища и да създадат рискове за здравето. Прогнозата за тайфуни и силни тропически бури може да бъде проследена на сайта: www.tropicalstormrisk.com.

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, и пътуващи до Виетнам могат да се снабдят с визи по три начина:

1. Чрез посолството на Социалистическа република Виетнам в София.

2. Виза при пристигане (visa on arrival):
Виза при пристигане може да бъде издадена единствено на следните международни летища: Hanoi, Danang, Nha Trang, Hai Phong и Ho Chi Minh. Процедурата изисква преди пътуване кандидатът да се сдобие с т.нар. “visa approval letter”. Последното е възможно чрез организации/туристически агенции във Виетнам, които гарантират за чуждия гражданин и отправят до виетнамските компетентни власти молба за издаване на виетнамска виза при пристигане (visa on arrival).
Българският гражданин следва да попълни ел. формуляр, достъпен онлайн на интернет-страници на виетнамските организации/туристически агенции, предлагащи такава услуга, заплати такса за услугата, след което получава писмо-разрешение за виза. Таксите варират от 25 щ.д. до 250 щ.д. в зависимост от това, колко спешна е услугата. Възможно е издаване на писмо-разрешение за пътуване в рамките на от 2 до 4 часа (в стандартно работно време за Виетнам).
Писмото се представя на авиолиниите, преди отпътуване от България като основание за пътуване. При пристигане на международното летище във Виетнам се представя писмото, заедно с паспорт и снимка в паспортен формат, заплаща се на място такса за визата; визата се полага в паспорта.

3. Електронна виза (e-visa):
Българските граждани могат да кандидатстват за електронни визи за пътуване с цел туризъм за максимален период на престой във Виетнам до 30 дни. Процедурите предвиждат: предварителна онлайн регистрация чрез http://immigration.gov.vn или http://xuatnhapcanh.gov.vn; предоставяне на лични данни и информация по образец; получаване от апликанта на електронен код; заплащане на такса (Visa Card или Master Card). Решение по молбата за виза следва да бъде получено в рамките на 3 дни по ел. поща на апликанта. При положително решение, апликантът разпечатва електронната си виза, като за целта използва получения при регистрацията код. Документът (електронна виза) и паспорт се представят на ГКПП при влизане на чуждия гражданин във Виетнам. Списък за ГКПП, през които може да се влезне и напусне Виетнам с електронна виза, може да бъде свален ТУК.
Повече и най-актуална информация за визовия режим с Виетнам за българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, може да бъде получена от посолството на Виетнам в София.
Полезна информация
Размерът на таксите за виза се определя в зависимост от целта на пътуване, планирания престой, и от това дали визата е за еднократно или многократно влизане в страната. Предвид промени в размера на таксите, съветваме българските граждани да се осведомят преди планирано пътуване за стойността на визата, която им е необходима, чрез посолството на Виетнам в София.
Необходимо е българските граждани да притежават валиден паспорт с най-малко 6 месеца валидност преди планираната дата на напускане на Виетнам. Няма ограничение за брой празни страници в паспорта, но документът следва да е чист, да няма изпокъсани страници, персонализираната страница да е запазена четлива.
В паспорта е необходимо да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
Пътуващите със собствени автомобили следва да притежават разрешение от Главно управление „Митници“ за временен внос на автомобила.
Винетки и тол такси се плащат в брой на определените за целта пътно-пропускателни станции.
При необходимост от удължаване на визи, българските граждани, пребиваващи във Виетнам, могат да се свържат с визовите служби на Министерството на външните работи на Виетнам в гр. Ханой и в гр. Хошимин (Сайгон), както следва:

Immigration Department in Hanoi
Адрес: 44-46 đường Trần Phú, quận Ba Đình, Hà Nội
Тел.: +84 438 257 941
Факс: + 84 438 243 287, + 84 438 243 288

Immigration Department in Ho Chi Minh City
Адрес: 333-335-337 Nguyễn Trãi, Phường Nguyễn Cư Trinh, Q.1, TP.HCM
Тел.: + 84 8 3920 1701; + 84 8 3920 2300
Обща интернет страница на имиграционните служби: https://xuatnhapcanh.gov.vn
Обща електронна поща: [email protected]
Списък на отделите на имиграционните служби в 63 провинции и градове на Виетнам: https://bankervn.com/danh-sach-phong-xuat-nhap-canh/

Практически съвети

 

 

Консулски услуги

Български лични документи:

От 01.06.2012 г. в консулската служба на българското посолство в Ханой има инсталирана  биометрична станция. Могат да се подават документи за издаване на паспорти, временни паспорти, СУМПС и лични карти.

Заверки и легализации:

В консулската служба се заверяват документи и други книжа, издадени от български институции, учреждения, общини.

Издадени от виетнамските власти документи на български граждани следва да носят печат на виетнамското Министерство на външните работи, който се удостоверява в посолството на Република България в Ханой. Издадените на виетнамски граждани документи от български компетентни власти следва да носят печат на Министерството на външните работи на Р България и да бъдат заверени във виетнамското посолство в София.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация