Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Норвегия

Последна актуализация 12 Април 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 1: Без особени препоръки

1

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Кралство Норвегия

Посолство на Република България в Кралство Норвегия

Адрес: Tidemands gate 11, 0244 Oslo
Тел.: +47 22 55 40 40
E-mail: [email protected]
Web site: https://www.mfa.bg/embassies/norway

Приемно време за граждани в Консулската служба:
Всеки делничен/работен ден от понеделник до петък: 8:30-10:30 ч.
Резервиране на час за среща в КС - чрез имейл: [email protected].

Телефонна комуникация с Посолството, вкл. КС, и предоставяне на консулски съвети:
Понеделник и сряда: 14:30–16:30 ч. на телефон - +47 22 55 40 40.

За случаи изискващи екстрено и неотложно съдействие:
Мобилен телефон на ЗКС: +47/480 89 793

Приемът в Консулската служба се осъществява след предварително записан час по електронната поща на адрес [email protected]

 

Почетен генерален консул на Кралство Норвегия в Република България
г-н Константин Дараданов
адрес: гр.Варна 9000, ул. “Цар Симеон I” № 32, ет. 7
Тел.: + 359 52 63 07 95/6
Факс: +359 52 60 02 59
GSM: + 359 888 568 278
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]

Почетен генерален консул на Кралство Норвегия в Република България
г-жа Венцеслава Янчовска
адрес канцелария: София 1000, ул. „Бачо Киро” 26-30, Платинум Бизнес Център
Тел.: +3592 4177 077, +359 899 177 077
E-mail: [email protected]

Обща информация

На 30 Юни 2016 г. Кралство Норвегия закри посолствотото си в София. Акредитирано за Република България е посолството на Кралство Норвегия в Румъния, със седалище в град Букурещ.

Ниво на сигурност:
Общото ниво на престъпност в Норвегия e едно от най-ниските в Европа. Въпреки това се препоръчва да не се паркира в отдалечени и немаркирани за целта места, да не се оставят лични вещи и багаж без надзор в превозните средства и на обществени места. Специално в Осло се препоръчва човек да се движи с повишено внимание в района около Централна гара и на изток от него.
Трябва да се отбележи увеличение на обирите по домовете по време на празниците (Коледа, Великден, лятната ваканция), както и в превозните средства в част пик на движението.

Здравеопазване:
Санитарните условия в страната са добри. Не са необходими ваксинации.

Медицинското обслужване е широко достъпно и с високо качество, но може да бъде ограничено извън големите градски райони. Отдалечените и рядко населени  места  в северната част на Норвегия и зависимостта от фериботите, за де се прекосят фиордите на Западна Норвегия, може да повлияе на транспортирането и незабавния достъп до медицинските центрове. Обширна информация за ваксинации и други предпазни мерки за здравето можете да намерите ТУК.

За информация за огнищана инфекциозни болести в чужбина, се консултирайте с Интернет страницата на Световната здравна организация (СЗО). СЗО уебсайт съдържа също и допълнителна здравна информация за пътници, включително подробна информация за специфични особености по отношение на здравеопазването във всяка страна. За да получите безплатна спешна медицинска помощ е необходимо е да имате Европейска  здравно-осигурителна карта, издадена най-малко 15 дни преди отпътуване. Наказателният кодекс на Кралство Норвегия предвижда и наказание до 3 г. затвор за всеки, сключил брак с лице под 16-годишна възраст.

Особености на местното законодателство:
Националното законодателство е в голяма степен хармонизирано с това на ЕС, тъй като Норвегия е обвързано с Договора за ЕИП и с Шенгенския договор. Независимо от това, Норвегия има и някои изключения и по принцип трябва да се знае, че тук действа и се прилага само норвежкото законодателство. Забранено е притежанието, употребата и разпространението на наркотици, като в зависимост от тежестта на престъплението, то винаги води до големи глоби и присъди, а при чуждите граждани следва незабавно експулсиране, придружено от забрана за пребиваване на територията на Норвегия за няколко години. Криминализирано е също така и ползването на сексуални услуги.

Наказателният кодекс на Кралство Норвегия предвижда и наказание до 3 г. затвор за всеки, сключил брак с лице под 16-годишна възраст“.

Митнически изисквания:
Вносът на лекарства, отрови, огнестрелно оръжие, растения както и екзотични животни е забранен. За внос на оръжие трябва да имате предварително разрешение от митническите органи ида представите валиден ловен билет.

Митнически изисквания за Норвегия можете да изтеглите от ТУК.

Движение по пътищата:
В Норвегия пътните условия се различават значително от тези в другите страни и специално в България, поради разнообразния и сложен релеф (планини, езера и фиорди)и на места труднопроходими територии. Общественият транспорт (пътен и железопътен) в Норвегия е безопасен, а поддържането и състоянието на националната пътна и железопътна мрежа, като и улиците в населените места, като цяло е добро. В някои планински, горски и селски райони пътните условия са по-трудни, особено през зимния период и там наличието на пътна помощ е ограничено.

Много планински пътища са затворени поради снега, от късна есен до късна пролет. С изключение на автомагистралите, повечето пътища в Норвегия са двупосочни и на някои места са с много тунели. Най-трудни са пътищата в планинските райони, поради големите наклони и многобройните завои. При най-тесните пътища разминаването става само на специални разширения, но шофьорите са толерантни и се изчакват взаимно.

Независимо, че пътищата в Норвегия се почистват редовно от сняг, използването на зимни гуми е задължително за всички моторни превозни средства от ноември до април. Норвежкото законодателство изисква  шофьорите винаги да карат със запалени фарове при шофиране. Тук се прилага правилото за дясното предимство и предимството на навлезлия в кръговото движение. В някои, но не във всички случаи, главните пътища с "право на преминаване" са отбелязани. Карането с колани е задължително както за шофьорите, така и за пътниците, в т.ч. и на задните седалки. Не е разрешено да се говори по мобилен телефон, докато шофирате, като нарушителите се глобяват с 1300 крони (около  170 EUR). Максималната разрешена скорост по аутобаните е 100 км/ч, включително и през лятото. Автоматичните камери по пътищата са указани със съответни пътни знаци, но те помагат на шофьорите да спазват ограниченията на скоростта, които често са по-ниски, отколкото в други европейски страни (поради сложния терен и тежките метеорологични условия). Наказанията за нарушенията на скоростта са глоби, които по правило са много високи и са процент от декларирания доход, а при по-тежки случаи се прилага и  затвор. Норвегия има един най-строгите закони в Европа за шофиране под влиянието на алкохол, като се предвиждат тежки санкции за провинилите се, които включват глоби, отнемане на книжката, а в някои случаи и затвор. Допустимото ниво на алкохол при шофиране е 0 промила. Проверките за алкохолно съдържание в кръвта са често  срещани.Шофиране под влияние на наркотици  и на някои лекарства също  се преследва от закона.

Следва да се има предвид, че глобите за нарушения с МПС в Норвегия са изключително високи. Някои примери:
Глоби за неправилно паркиране- от 500 до над 800 НОК, в зависимост от мястото на нарушението;
Глоби за превишена скорост:
1. при ограничение на скоросттадо 60 км.ч.
а) за превишение от 5 км.ч.- 600 НОК
б) за превишение от 25 км.ч.- 6 500 НОК
2. при ограничение на скоросттадо 90 км.ч.
а) за превишение от 36-40 км.ч.- 9 000 НОК

3. Глоба за неправилно преминаване на кръстовище регулирано със светофар, както и за неспазване на дистанция- 5 200 НОК;
4. Глоба за неспазване напътните знаци- 4 200 НОК;
5. Глоба за неправилно изпреварване с МПС- 5200 НОК;
6. Глоба за неспазване на предимство- 5200 НОК;
7. Глоба при управление на МПС без използване на сигнализация при маневри, без включени фарове, при неправилно използване на дълги и къси светлини, без достатъчна видимост, с повече пътници отколкото е нормалната вместимост на МПС- 2 000 НОК.

Съгласно решение на норвежкия парламент от 01.01.2015 г. ще бъде задължително за всички товарни автомобили над 3,5 тона, движещи се по пътната мрежа на Норвегия, да имат инсталиран маркер за отчитане преминаването през автоматизираните тол станции по пътищата на страната и при влизане в големите градове. Маркерът представлява малко електронно устройство, което се поставя от вътрешната страна на предното стъкло на автомобилите. Изпълнението на тази наредба ще се следи от полицията, митническите органи и норвежката пътна администрация. За нарушения ще се налагат глоби започващи от 8 000 норв. крони /близо 1 000 евро/. Договори за получаване на електронните маркери ще могат да се сключват на Интернет адреси: www.autopass.no или www.easygo.com. От 01.01.2015 г. ще бъде възможно да се подпише договор и да се получи маркер за пътни такси и на граничните пунктове при влизане в Норвегия.

Важно за автомобилистите е да знаят, че пътуването по шосетата и влизането в големите градове в Норвегия се заплаща. Специфично за Норвегия е, че почти всички тол-станции са автоматизирани и нямат гишета, които се обслужват от човек и където може да се плати на ръка. При преминаване през тол-станция автомобилите се снимат, а отчитането на минаването става чрез електронно устройство прикрепено към предното стъкло на автомобила. При временен престой в Норвегия е желателно да се плати предварително определена сума по Интернет за пътни такси. Това става като на адрес  http://www.autopass.no/Visitor’s Payment/ се създаде лична сметка чрез регистриране на кредитна карта и автомобила с който се пътува. В този случай не е необходимо да имате електронно устройство в автомобила. През тол-станциите се минава транзит, при което автомобилът бива сниман и съответната сума се приспада от създадената лична сметка. Веднага след регистрацията можете да започнете да шофирате в Норвегия. Ако не сте се регистрирали предварително по Интернет, има възможност да го направите в рамките на 14 дни след първото минаване през тол-станция. Ако не желаете да се регистрирате по Интернет, има възможност да платите сумата за пътни такси в бензиностанциите отбелязани с надпис „KR-Service”/почти всички бензиностанции “ESSO”/, в рамките на три дни след първото минаване през тол-станция. В този случай е необходимо да знаете през колко станции сте минали и каква обща сума дължите. На тол-станциите са поставени табели с цената в норвежки крони за едно минаване на различните видове МПС. От началото на 2014 г. цената за минаване на лек автомобил през тол-станция беше повишена от 30 на 31 норв. крони. Повече подробности по въпроса за пътните такси в Норвегия могат да бъдат намерени на Интернет страница: http://www.autopass.no/, включително на английски език.

Гражданската въздухоплавателна администрация на Норвегия работи в съответствие с Международната организация за гражданска авиация (ICAO) и спазва стандартите за авиационна безопасност за надзор на дейността по въздушен превозвач на Норвегия. Допълнителна информация може да бъде намерена на страницата на FAA за оценка на безопасността.

Практически съвети:
Като се имат предвид често срещаните злополуки, претърпени от туристите, се изисква да бъдете особено внимателни в планините. Много от злополуките, особено през зимния сезон, се дължат на небрежност в поведението (особено при каране на ски и шейни) или неподходящо облекло и екипировка. Важно е да информирате рецепцията на хотела, в който сте отседнали за туристическата си разходки и пътувания.

Метеорологичните условия в Норвегия са много  променливи. Дори при преходи на ниска надморска височина в страната трябва да се вземат обичайните предпазни мерки, включително системни консултации за времето преди заминаване. Избягвайте да бъдете „самотен турист” и се погрижете за подходящо екипиране и оборудване (дрехи, здрави обувки, карта и компас за големите разстояния). Препоръчително е никога да не рискувате да се движите сами по ледник, а да използвате един местен квалифициран екскурзовод за този вид екскурзии. Всеки ледник е в постоянно движение и могат да възникнат неочаквани и дълбоки пукнатини, пропадащ лед, лавини. Същите препоръки се отнасят и за каньоните.

Норвежците са много ангажирани с опазването на екосистемата. Хората, които не уважават защитата на околната среда и я замърсяват или унищожават, са обект на много тежки глоби и санкции. Забележете, през зимата, се препоръчва да се движите в средата на тротоара, за да не попаднете под падащ  лед от покривите.

В Норвегия, лицата с увреждания имат пълен достъп навсякъде.  На международното летище на Осло (Gardermoen) има на разположение инвалидни колички и персонала е много отзивчив. Метрото и железопътната система (T-Banen) имат над средното ниво достъпност на инвалидна количка. Таксиметровите шофьори обикновено оказват помощ на лицата в инвалидни колички. Възможно е да поръчате таксита със платформи за инвалидни колички. От декември до март е невъзможно да се придвижвате с инвалидни колички без чужда помощ, поради голямото количество сняг и лед по улиците и тротоарите. Търговските центрове по правило са достъпни за инвалидни колички. Въпреки това, отделни малки магазини с входове от улицата не са достъпни. Големите магазини, хотели, обществени сгради и бензиностанции са снабдени със специални тоалетни за инвалиди.  По-малко от половината от ресторантите в Норвегия са достъпни за инвалидни колички и много от тях са с тоалетни, до които се достига чрез качване и слизане по стълби.

Наред с норвежкия и другите скандинавски езици, използването на английски език в Норвегия е широко разпространено.

Местна валута:
Норвежката крона (NOK).
Препоръчително е при пристигане в страната да имате местна валута, тъй като има ограничен брой места за смяна на валута и никъде не се приема друга валута като разплащателно средство, освен кроната.

Документи за пътуване и визов режим

Вашият паспорт следва да бъде валиден най-малко 3 месеца след периода на престой. Между Кралство Норвегия и Република България съществува безвизов режим. От 25 март 2001 година страната принадлежи към Шенгенското пространство. Не съществува граничен контрол за пътуващите от друга страна от Шенген или за страни-членки на ЕС, каквато е Република България. Въпреки това, валидни паспорт или национална лична карта са необходими за влизане и пребиваване на територията. Митническият контрол все още съществува.

Консулски услуги

Български лични документи:
Посолството в Норвегия приема заявления за паспорти, лични карти и временни паспорти, тъй като разполага с техника за снемане на биометрични данни (пръстови отпечатъци и снимка на ириса на окото).

Заверки и легализации:
За да бъде признат в България, документ издаден от норвежкия граждански регистър и обратно, български документ да бъде признат в Норвегия, той трябва да бъде легализиран със специално удостоверение апостил и преведен.

В Норвегия актовете за гражданско състояние (извлечение от информационната система на населението) се издават и легализират със специално удостоверение “апостил” от Службата по регистрация (Фюлкесманн) и превод на български език от оторизираните от посолството преводачи. Техните имена, адреси и телефони са на разположение в Консулската служба на Посолството. Не се допуска заверка на превод, който не е извършен от някои от заклетите преводачи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация