Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Саудитска Арабия

Последна актуализация 18 Май 2021Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Кралство Саудитска Арабия

Посолство в Република България в Рияд

Адрес: B-53, Dareen street 4067 Diplomatic Quarter  12512 Riyadh  Kingdom of Saudi Arabia


Телефони: централа: +966 11 25 11 553; +966 11 25 11 554; +966 11 23 04 237  

Дежурен телефон в извънработно време: +966 55 77 61 369

Работно време: от 9.00 ч. до 17.30 ч. 

E-mail: [email protected]

Website: https://www.mfa.bg/embassies/saudiarabia

Консулска служба:

Тел.: +966 11 25 11 553; +966 11 25 11 554; +966 11 23 04 237 

Работно време: от 9.00 ч. до 17.30 ч.(местно време)

Работно време с граждани: от 9.30 ч. до 12.30 ч. (местно време)

E-mail: [email protected]


Посолство на Кралство Саудитска Арабия в София

Адрес: София 1618, Витоша, ж.к. Манастирски ливади,

бул. “Братя Бъкстон” No 35

Tел.: +359 2 439 15 11; +359 2 862 10 58

Факс: +359 2 862 06 30

E-mail: [email protected]

Работно време: 09:00 - 16:00 часа

Почивни дни: събота и неделя 

Обща информация

Местна валута
Саудитски риал (SAR)
3.75 SAR = 1 USD (фиксиран курс)
Препоръчително е да носите у себе си евро или щатски долари, чекове, карти за банкомати или кредитни карти.


Престъпност и сигурност
В резултат на мерките предприети от саудитските власти съществено е намален рискът от терористични нападения и е подобрена ситуацията по линия на сигурността. Има сведения за случаи на напрежение и отделни актови на насилие в източната провинция Катиф. В този район следва да се избягват местата със струпвания на хора, които биха могли да прераснат в демонстрации или безредици. Стриктно следва да бъдат изпълнявани указанията на силите на реда и полицията.
Във връзка с осъществявана в Йемен операция на водената от Саудитска Арабия коалиция съществуват военни рискове в граничещите с Йемен югозападни саудитски провинции Джизан, Наджран и Асир, които не се препоръчва да бъдат посещавани. По територията на Саудитска Арабия от бунтовниците Хути в Йемен периодично са изстрелвани балистични ракети или са осъществявани атаки с безпилотни самолети/дронове. Въпреки, че в повечето случаи саудитската противовъздушна отбрана успешното прехваща и неутрализира въздушните нападения, на 14 септември 2019 г. бе нанесен въздушен удар по нефтените находища и рафинерии в Абкайк и Хурейс, находящи се в източните провинции, поради което се идентифицира риск за работещите в обекти на нефтодобивната и преработвателна промишленост в кралството, както и от падане на части от прехванати ракети, включително и в населените райони. Във връзка с това е необходимо да бъдат следени поместваните в средствата за масово осведомяване съобщения и предупрежденията на официалните власти и да бъдат спазвани даваните от тях препоръки.


Особености на законодателството
Наказателното правораздаване в страната е съобразено с ислямското право Шариат, като смъртната присъда е действащо наказание за някои престъпления. Административното и гражданското законодателство са регулирани от разпоредбите на влезлите в сила нормативни актове.
По време на свещения месец Рамадан, консумацията на храни и напитки, както и тютюнопушенето на обществени места е забранено от изгрев до залез слънце. Изключително важно е да се зачитат мюсюлманските правила, порядки и забрани.
В страната има строга забрана за консумацията и продажбата на алкохол, наркотични вещества и свинско месо.
Забранено е фотографирането на джамии, военни обекти и такива сгради, които са със стратегическо значение. Забранява се също така да бъдат фотографирани местните жени без тяхно съгласие.
Демонстративните прояви на близост между двата пола на обществени места са забранени.
Забранени са и строго се наказват проституирането и хомосексуализмът.


Митнически изисквания
Няма определени ограничения за внос в страната на местна или чуждестранна валута, с изключение на израелски шекели.
Безмитно можете да внесете в страната единствено предмети за лична употреба.
Забранен е вносът на взривни вещества, оръжие, алкохол, печатни и видео материали с политическо или порнографско съдържание, наркотици, безжични предаватели и комуникационно оборудване, както и на свинско месо, палми, палмови продукти и естествени перли.
В случай, че като посетител на Кралството за краткосрочен период трябва да носите за лични нужди лекарства или лекарствени наркотични вещества, които са Ви предписани за ползване от лекар, следва да заявите и представите оправдателни документи за необходимостта да ползвате съответните лекарствени средства. В противен случай рискувате конфискация им, както и да попаднете под съдебна отговорност. Указанията на Саудитската агенция за храните и лекарствата  можете да изтеглите от тук. 

Движение по пътищата
Основен начин на придвижване са личните и таксиметрови автомобили, като съществуват услуги на градски и междуградски автобусни и железопътни превози. Състоянието на пътищата в големите градове и населени центрове е прилично. Табелите по пътищата са предимно на арабски език.
Движението по пътищата изисква особено внимание - най-вече поради високата скорост (100-120 км/ч) в градски условия. Ползването на предпазни колани е задължително. Шофирането в нетрезво състояние може да доведе до затвор и екстрадиране.
В рамките на осъществяваните от саудитските власти реформи бе взето решение за премахване на забраната за жените да шофират. Решението влезе в сила от 24 юни 2018 г.
В случай на пътно-транспортно произшествие следва да се обърнете към оторизираната компания Наджм за осъществяване на оглед и издаване на протокол.
Повече информация за правилата и транспортните нарушения, можете да намерите тук.

Здравеопазване
Обслужването в повечето болници отговаря на европейските стандарти.

Документи за пътуване и визов режим

Считано от 28 септември 2019 г. гражданите на Република България могат да пътуват до Кралство Саудитска Арабия с туристически електронни визи, заявени чрез следния интернет портал: https://visa.visitsaudi.com, или да получат входна туристическа виза на граничния пропускателен пункт при пристигане в страната. За получаване на туристическа виза е необходим международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната, копие на билет за напускане на страната, резервация за хотел и извлечение от банковата сметка. Заявленията за туристическа виза за непълнолетни граждани следва да се подават от техните родители/попечители.


Внимание! В паспорта, с който пътувате за Саудитска Арабия, не трябва да има виза за Израел или печат, че сте посетили тази страна.
Останалите видове входни визи за Кралство Саудитска Арабия с цел: бизнес, частно, транзитно или друго посещение, се получават от Посолството на Кралство Саудитска Арабия в София, чрез офис на българската фирма GOOD FAITH AIR, оторизирана да предоставя на българските граждани услуги във връзка с обработката на заявления за визи, както и за някои други консулски услуги. Фирмата има следните координати:


София 1303, бул. Стефан Стамболов №15
Тел.: +359 2 944 42 35
Факс:  + 359 2 986 50 36
Моб.: + 359 889 137 183
Web site: http://www.goodfaithair.com/visas.html

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Практически съвети

Българските граждани следва да се съобразяват с ислямските норми на поведение.


Задължение на всички пребиваващи в страната чужденци е да се съобразяват с обичайното за свещения месец Рамадан въздържане от храна, напитки и тютюнопушене на обществени места през целия ден, до залез слънце.


Магазините, ресторантите, аптеките, бензиностанциите и всички други търговски обекти в Саудитска Арабия преустановяват работа по време на молитва за около 30 мин., 5 пъти на ден, поради което следва да планирате добре времето си за излизане, пазаруване и хранене навън.


Обявена е отмяна на част от строгите правила за облекло на жените-чужденки, които вече не са задължени на обществени места да покриват тялото и косата си с покривало, т.нар. Abaya, но трябва да са прилично облечени, в съответствие с местните представи за приличие (неподходящи са прозрачни и/или прилепнали дрехи, тениски с тънки презрамки, къси панталони и поли, големи деколтета и т.н., които да откриват раменете и коленете. Забранено е и за мъжете носенето на къси панталони на обществени места. Предвид скорошната отмяна на задължителната дамска дреха – Абая, са възможни негативни реакции при контакт с най-консервативните членове на обществото, но следва да сте информирани, че единствено полицейските власти са компетентни да съблюдават изискванията за прилично поведение, както и да налагат глоби за неспазване на предписанията. Списък с нарушенията на благоприличие на публични места можете да видите тук.


Препоръчваме Ви да се въздържате от провокативно и неприлично поведение, като прояви на интимност на обществени места са забранени. Не се разрешава фотографирането на местните жени, както и на обекти от национално и стратегическо значение, като държавни институции, дипломатически мисии, военни бази, нефтени и газови полета/рафинерии и др.
Потърсете информация преди да предприемете пътуване, като туристическите посещения бъдат организирани от оторизиран оператор със съпровождащ гид.
Проявявайте бдителност по време на целия си престой в страната.


Не се препоръчва да пътувате сами в пустинните райони. Плодовете и зеленчуците трябва добре да се измиват преди консумация, тъй като през летните месеци са разпространени случаите на салмонела. Месото следва да се консумира добре обработено.


Силно препоръчително е да се употребява само бутилирана вода.
Телефон за спешни случаи: 911

Консулски услуги

Български лични документи
Консулската служба на посолството на Република България в Рияд разполага с биометрично гише за прием на заявления за български лични документи (паспорт, лична карта, СУМПС), както и за издаване на временни паспорти.


Легализации и заверки
Саудитска Арабия не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. и няма подписан двустранен договор за правна помощ с България, поради което посолството заверява печата на саудитското министерство на външните работи. Същото важи и за документи/актове, съставени в България, които следва да носят печата на Министерство на външните работи, да бъдат заверени от консулската служба при посолството на Саудитска Арабия в София или на посолството на България в Рияд, след което следва да бъдат легализирани от саудитското министерство на външните работи.

Раждане на дете на български гражданин

При раждане на територията на Саудитска Арабия на дете, на което единият или двамата родители са български граждани, те трябва да уведомят консулската служба при посолството на Република България в Рияд.
Родителите на новородено дете следва да се снабдят в шест месечен срок с удостоверение за раждане, което е необходимо да бъде заверено последователно с подпис и печат от консулският отдел на Министерство на вътрешните работи на Кралство Саудитска Арабия и от консулската служба при посолството в Рияд, след което да бъде снабдено с превод на български език, заверен от Министерството на външните работи на Република България, и регистрирано в общината по постоянен адрес на майката или на бащата, ако само той е български гражданин.


Смърт на български гражданин
В случай на смърт на български гражданин на територията на Саудитска Арабия, Консулската служба трябва да бъде своевременно уведомена.
Смъртният акт следва да бъде надлежно заверен и легализиран от Министерството на външните работи на Саудитска Арабия, посолството на Република България в Рияд, снабден с официално заверен превод на български език от оторизирани от Министерството на външните работи на Република България преводачески фирми. Документът се регистрира в общината по постоянен адрес на лицето. Консулската служба при посолството има готовност да окаже съдействие по въпроси, свързани със смърт на български граждани.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация