Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Израел

Последна актуализация 12 Април 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Държавата Израел

Във връзка с актуалната ситуация в Израел, припомняме на българските граждани, че е необходимо стриктно да се придържат към инструкциите за сигурност на израелските власти, които се актуализират непрекъснато и отчитат спецификите на отделните региони в страната, да избягват места, на които се провеждат мероприятия, свързани с голямо струпване на хора, както и места с религиозна значимост.

Желателно е гражданите на Република България, намиращи се на територията на Държавата Израел, да съобщят за своето местоположение и планирана продължителност на пребиваване в страната, на електронния адрес на консулската служба в Тел Авив: [email protected].

В отговор на множеството постъпващи запитвания от български граждани, посолството на Република България в Израел информира за следните възможности за пътуване от Израел до Република България:
- чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион - директни и с прекачване;
- чрез използване на ГКПП Аленби с Йордания, докъдето препоръчваме да се пътува без да се преминава през палестинските територии, и редовни директни полети от международно летище Кралица Алиа в Аман;
- чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

Обръщаме внимание, че горепосочените възможности не се организират и координират от посолството на Република България.

Консулската служба продължава редовен прием на граждани, имащи предварително запазен час чрез автоматичната опция на www.bgembassytelaviv.com.

Припомняме, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

Посолство на Република България в Тел Авив, Държавата Израел
Адрес: Sderot Sha'ul HaMelech 8, 9 th floor, Tel Aviv-Yafo
Консулска служба:
Внимание! Консулската служба при посолството работи с предварително записани часове.
Телефони: от 9:00 до 17:30 ч.- +972 3 696 13 78
от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 36961361
Спешна линия: +972 547640089; +972 545954379
* Спешната линия е телефонен номер, открит само за български граждани или граждани на страни членки на ЕС, които са непредставени на територията на Държавата Израел и които имат спешна нужда от помощ, съдействие. Под спешна нужда може да се разбират: инциденти от всякакво естество, като спешна нужда от медицинска помощ; задържане или арест; пътен инцидент; кражба или загуба на лични документи; смъртен случай и др.
E-mail: [email protected]; [email protected] (вторият ел. адрес - за съобщения на иврит)
Website: http://www.mfa.bg/embassies/israel

Внимание! Уведомяваме всички български граждани, намиращи се на територията на Ивицата Газа, че могат да извършат доброволна регистрация на личните си паспортни данни и телефони за контакт, която ще бъде използвана при спешна необходимост от хуманитарен характер. Регистрация може да бъде извършена и в посолството на Република България в Тел Авив на следният ел. адрес:  [email protected] и на тел. от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78 от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61.

Информация за консулски услуги, приемно време, консултации и контакти с КС в Тел Авив можете да осъществите чрез ел. поща - [email protected]

Почетен консул на Република България в Държавата Израел
г-н Мони Леон Бар (Mr. Moni Leon Barr)
Консулски окръг: територията на Държавата Израел
Главен офис: гр. Еърпорт сити (AirportCity), Sharon St.1, Israel,
Тел.: +972 3 935-00-70
Факс: +972 3 935-01-70
Адрес на офис в Ерусалим: King David street 23, Jerusalem.
Имейл: [email protected]; [email protected]

Посолство на Държавата Израел в София, Република България
Адрес: 1113 София, бул. "Шипченски проход" № 18, бизнес сграда "Галакси", ет.6
Телефон: +359 2 951 50 44;
Факс: +359 2 952 1101
Работно време: 09.00 - 17.30 ч. (По - Чт); 09.00 - 15.00 ч. (Пт)
Консулски отдел: 09.30 - 12.30 ч. (По - Пт)
Е-mail: [email protected]
Website: www.embassies.gov.il/SOFIA

Почетни консули на Държавата Израел в Република България
г-н Красимир Методиев
Канцелария: 9103 Варна, ул. „Юпитер” № 22
тел./факс: +359 52 37 97 77, 63 41 07
Web site: www.imab-bg.org

г-н Орлин Мандов
Канцелария: Бургас, ул. „Сан Стефано” № 86, ет. 5, ап.3
GSM: +359 888 924 860
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
Израелската държава поддържа стриктни мерки за сигурност по отношение на сигурността на жителите си. Ниско ниво на престъпност. Най-често извършваните престъпления са свързани с кражби на коли в определени райони на страната.
Посолството препоръчва българските граждани да не пътуват в районите, разположени в близост до границите с Ивицата Газа, Сирия и Ливан. Съществува потенциална опасност от спорадичен обстрел на тези райони. Следва да се има предвид, че части от Голанските възвишения са минирани.
От съседните й страни Държавата Израел има подписани мирни договори с Египет и Йордания.

Във връзка със спорадични инциденти на насилие и тероризъм, посолството препоръчва българските граждани да проявяват особена бдителност при пътувания до гр. Йерусалим, особено в Стария град и Храмовия хълм. Следва да се избягват и други рискови туристически дестинации в страната и на териториите на Западния бряг, както и пътувания с градски транспорт и посещения на публични места, на които се събират голямо множество от хора, поради потенциална опасност от стълкновения и терористични атаки.
Поради условията за сигурност, придвижване и съдействие, помощта от консулски длъжностни лица в териториите на Западния бряг е възможно да бъде силно ограничена.

Препоръките на Израел за реакция при пребиваване на територии, подложени на ракетен обстрел, можете да видите тук: Home Front Command Preparedness Information.pdf

Здравеопазване:
Израел е сред най-развитите държави в областта на медицината. Израелската страна няма изискване за задължителни ваксинации. Силно преоръчително е пътуващите до Израел да имат сключена международна медицинска застраховка.

Особености на местното законодателство:
Израел е парламентарна република с разделение на властта на законодателна, изпълнителна и съдебна. Израел няма кодифицирана конституция, а основни закони. Президентът има протоколни функции, а парламентът (Кнесет) е законодателният орган на държавата. Военната служба е задължителна за всички граждани на страната (мъже и жени). Всеки евреин, който би желал да живее в Държавата Израел, има право да получи израелско гражданство, съгласно изискванията на Закона за израелското гражданство.
Съгласно израелското законодателство, не съществува граждански, а само религиозен брак.

Митнически изисквания:
Митнически изисквания за Израел можете да изтеглите от ТУК.

Движенията по пътищата:
Движението по пътищата в Израел е аналогично на движението в България, максимално разрешената скорост по магистралните пътища е 110 км, а в населени места – 50 км.

Практически съвети:
Поради географското местоположение на Държавата Израел и мерките за сигурност в страната, е малко вероятно влизането и пътуването на български туристи с личен автомобил. Влизането с личен автомобил в Израел би могло да се осъществи през някои ГКПП по границите с Египет и Йордания. Влизане на туристи с личен автомобил може да се осъществи и по вода чрез пристанищните градове Хайфа и Ейлат. Винетни и други задължителни такси могат да бъдат закупени на граничните пунктове в работно време. Освен спазването на основните изисквания за влизане в страната, необходимо е водачът на МПС да има валидна шофьорска книжка, автомобилът да не е прикрепен и да не е под запор. В случай че водачът на автомобила е различен от собственика, се изисква пълномощно от собственика – заверено и преведено на английски език, същото условие важи и за регистрационния талон на колата. Сключването на застраховка на границата за времето на пребиваване в Израел е задължително, като застрахователната полица е пряко обвързана с евентуални бъдещи санкции за нарушение на правилата за движение по пътищата.

Всички български граждани, намиращи се на територията на Ивицата Газа, могат да извършат доброволна регистрация на личните си паспортни данни и телефони за контакт, която ще бъде използвана при спешна необходимост от хуманитарен характер. За регистрация нашите сънародници могат да се обръщат към Дипломатическо представителство на България в Рамалла:
Адрес: Al Kawtar st. VIP Center 2 floor, Al Bireh - Ramallah, Palestine National Authority
Тел.: +970 2 24 13 143
Факс: +970 2 241 3144
Дежурен телефон в извънработно време: +972 56 941 52 60
Работно време: 08.00 – 15.00ч.
E-mail: [email protected]; [email protected]; [email protected]
Website: http://www.mfa.bg/embassies/palestina
 
Регистрация може да бъде извършена и в посолството на Република България в Тел Авив на следният ел. адрес: [email protected], както и на тел. от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78 от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61.

Местна валута:
Нов израелски шекел (ILS).
1BGN = 1,90983 ILS (съгласно фиксирания курс на БНБ за 2023 г.)

Документи за пътуване и визов режим

Изисквания за допускане на чуждестранни граждани до територията на Израел:
Съгласно подписаното споразумение, от 2007 г. е въведен двустранен безвизов режим, съгласно който българските и израелските граждани, притежаващи валидни обикновени паспорти, могат да влизат, да преминават транзит и да пребивават на територията на Държавата Израел и на Република България без визи за срок до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца. За дългосрочно пребиваване или извършване на трудова дейност срещу заплащане, се изисква съответната виза.
Проверката, извършвана от страна на израелските власти при влизане в страната е насочена към елиминиране на възможностите за нелегална миграция или застрашаване на вътрешната сигурност. Поради това се препоръчва, българските граждани, пътуващи до Израел:
- да разполагат с паспорт, валиден мин. 6 месеца от планираната дата на напускане на Израел - изискването е задължително
- да разполагат с валидна резервация за хотел или друго място за нощувка за целия период на своето пребиваване
- да разполагат с валидна резервация за полет за връщане
- да разполагат с достатъчно финансови средства (кредитни/дебитни карти или пари в брой)
- да разполагат с други документи, доказващи целта на пътуването, когато това е необходимо (напр. покана от приятел, бизнес покана, командировъчен документ т.н.); документите следва да са на английски език или иврит.
Гражданите, които наскоро са пребивавали в държави, с които Израел няма подписани двустранни договори за установяване или нормализация на отношенията, биха могли да бъдат подложени на по-щателна проверка от страна на израелските гранично-пропускателни органи.
Текстът на Закона за влизане в Израел може да бъде намерен тук: http://www.refworld.org/docid/3ae6b4ec0.html

Предварителна проверка за достъп до територията на Израел:
Български граждани, които са пребивавали легално в Израел и са работили в земеделието, промишлеността, строителството, грижи за възрастни хора и други услуги,  могат да посетят Израел, само след като се уверят, че отговарят на изискванията, посочени от местните власти в Наръчника за чуждестранните работници, който можете да откриете на следния адрес:
https://www.gov.il/BlobFolder/generalpage/foreign_workers_rights_booklets/he/foreign_workers_handbook_2022_bul.pdf
В случаите, при които посочените категории лица не отговарят на изискванията на местното законодателство за трудова миграция, не се допускат на територията на Държавата Израел.
Няколко групи български граждани трябва задължително да извършат предварителна проверка чрез Посолството на Израел в София дали ще бъдат допуснати на територията на Израел, преди да предприемат пътуването:
•лица, пребивавали нелегално в Израел;
•лица, експулсирани от Израел;
•лица, на които е било отказано влизане в Израел в миналото;
•лица, които пътуват с цел посещение на чуждестранен работник в Израел или са роднини на чуждестранни работници в Израел;
•лица, които вече са работили на територията на Израел.

Отказ за достъп до територията на Израел:
Отказ за достъп до територията на Израел може да бъде постановен от страна на израелските гранично-пропускателни органи, при преценка на всички обстоятелства по конкретен случай, напр. посочените от пътуващия данни и обстоятелства относно целта и начина на пребиваване в Израел да бъдат преценени за противоречиви или неверни.

Посолството на Република България няма възможност за промяна на постановения отказ от страна на граничните власти на Израел:
След връчването на отказ за достъп до територията на Израел, лицата се връщат с първия полет до държавата на тяхното постоянно пребиваване. При липса на такъв полет за период по-голям от 24 часа, лицата се настаняват във временен център за задържане с осигурена храна и нощувка до времето на заминаването им със следващ възможен полет до държавата на тяхното постоянно пребиваване.
Информация за правата на нелегално пребиваващите чужди граждани в Израел може да бъде открита тук: https://www.gov.il/en/departments/units/repatriation_unit

Изисквания към гражданите, посещаващи териториите, намиращи се под административното управление на палестинските власти:
В края на 2022 г. бе установен нов режим за достъп до териториите, намиращи се под смесено административно управление или изключително административно управление на палестинските власти. Съгласно тези правила:
- гражданите, желаещи да посетят Израел и териториите, могат да влязат през летище Бен Гурион в съответствие с общите изисквания за пребиваване на територията на Израел, като достъпът до териториите не се нуждае от допълнително разрешение;
- гражданите, желаещи да посетят единствено териториите, следва да влязат през ГКПП Крал Хюсейн-Аленби (ГКПП между Йордания и Израел), като достъпът до териториите по този маршрут се нуждае от специално разрешение, което следва да бъде заявено между 48 часа и 45 дни предварително в зависимост от вида на исканото разрешение. Повече информация за разрешителния режим, както и необходимите формуляри, могат да бъдат намерени тук: https://www.gov.il/en/departments/policies/judeaentry2022 
При наличие на въпроси, свързани с условията за получаване на достъп до териториите, съветваме българските граждани да се свържат с Посолството на Израел в София.

Пътуване на деца до 18 г.
Лицата до 18 години, пътуващи с придружител, следва да представят декларация за съгласие от двамата родители, заверена с „апостил“, и свидетелство за раждане. При наличие на декларация само от единия родител в полза на придружител, който не е родител на детето, се изисква и допълнителен удостоверителен документ (напр. съдебно решение).
Декларациите могат да бъдат заверени и в Посолството на Израел в София.

Консулски услуги

Консулската служба при Посолството на Република България в Тел Авив работи с граждани от понеделник до петък, от 09:30 до 13:00 ч. Приемът на граждани се осъществява чрез предварително записан час на сайта на посолството: https://www.bgembassytelaviv.com/

Заверки и легализации:
Консулската служба към Посолството на Република България предоставя ограничени услуги относно заверки и легализации, като заверка на подпис върху декларации и пълномощни и др., удостоверение на съдържание на пълномощни, които предполагат разпореждане с недвижимо имущество, заверка-препис на документи, издадени от български институции, заверка „вярно с оригинала” на легализирани и преведени на български език документи, издадени от местни институции. Консулската служба може да извърши заверка на документи, представени от чуждестранни граждани единствено, ако документът е предназначен да произведе действие на територията на България.
Документи, издадени от израелски държавни органи, могат да бъдат използвани в България, след получаване на печат "Апостил" от Министерството на външните работи на Израел и нотариално заверен превод на български език.
Преводът на български език може да се извърши от преводачески фирми в Република България, предлагащи легализирани преводи от иврит.
Българското посолство в Израел не извършва превод на документи.

Заявка и получаване на български документи за самоличност:
Българските граждани, които желаят да им бъдат издадени български лични документи, следва лично да подадат заявление за издаване на такива в консулската служба.
Формулярът на заявлението се получава от Консулската служба. Той трябва да бъде попълнено четливо на български език. Заявленията за издаване на български документи за самоличност на деца до 18 години, следва да бъдат подписани пред консула лично от двамата родители.
За издаване на български документи за самоличност следва да се представят:
• заявление по образец;
• удостоверение за раждане;
• предишен български паспорт и българска лична карта;
• удостоверение или съдебно решение, удостоверяващи изменения в името поради брак, развод – само когато има промяна в името на лицето;
• протокол от полицията – в случаите на откраднат или изгубен документ за самоличност.

Когато лицето подава за първи път заявление за издаване на български документи за самоличност, то трябва да представи още и следните допълнителни документи:
• удостоверение за българско гражданство;
• заявление за постоянен адрес на територията на България.
 
Процедурата по издаването на български документи за самоличност отнема от два до три месеца.
Задължение за връщане на български документи за самоличност с изтекъл срок и за обявяване на откраднати, изгубени или повредени документи
Българските граждани, чиито документи за самоличност са откраднати, изгубени или повредени, са длъжни веднага да уведомят консулската служба към посолството. В случай на кражба е задължително да се представи протокол от полицията. Българските паспорти трябва да бъдат предадени в консулската служба до три месеца след изтичане на валидността им, а личните карти - до един месец след изтичане на валидността им. В противен случай се заплаща глоба.

Гражданско състояние:
Раждане на дете на български гражданин в Израел
При раждане на територията на Израел на дете, на което двамата или поне единият родител е български гражданин, родителите трябва да уведомят консулската служба при посолството на Република България в Израел.
В едногодишен срок от раждането на детето, удостоверението за раждане, издадено от израелското Министерство на вътрешните работи, с положен печат „апостил” и заверен превод на български език, следва да бъде изпратено в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.

Сключване на брак:
В българското посолство в Израел не може да се сключи брак.
Съгласно чл.6, ал.4 и 5 от Кодекса на международното частно право, брак между двама български граждани в чужбина или между български гражданин и чужд гражданин може да се сключи пред български дипломатически или консулски представител, ако правото на приемащата държава и отечественото право на чуждия гражданин допускат това. Формата на брака по българското право е гражданският брак. В Израел не съществува граждански, а само религиозен брак.

Смърт на български гражданин на територията на Израел:
В случай на смърт на български гражданин на територията на Израел, консулската служба трябва да бъде своевременно уведомена.
Смъртният акт трябва да бъде легализиран с „Апостил” от МВнР на Израел в гр. Йерусалим и с официално заверен превод на български език.
Документът се изпраща или подава в България в общината по постоянен адрес на лицето. Преводът на български език се извършва в България от преводачески фирми, предлагащи легализирани преводи от иврит. Консулската служба има готовност да окаже съдействие по въпроси, свързани със смърт на български граждани в чужбина.
Българското посолство в Израел не извършва превод на документи.

Такси:
Заверки и легализации:
Заверка на подпис – 63 шекела (документите се обработват до един работен ден)
Заверка на подпис и съдържание на документ – 63 + 126 шекела и допълнителна такса от 63 шекела за всяка следваща страница (необходими е представянето на два оригинала)
Всички такси се заплащат в консулската служба само с кредитна карта /без AMERICAN EXPRESS/.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация