Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Суринам

Последна актуализация 13 Март 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Република Суринам

Република България няма функциониращо посолство в Суринам. Обслужващо посолство за Суринам е във Федеративна република Бразилия.

Посолство на Република България в Бразилия, Бразилия
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt.08, CEP 70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 3223 6193; +55 61 3223 9849
Факс: +55 61 3323 3285

Работно време: 9:00 / 17:30
Работно време с граждани: 9:00 / 17:30
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Посолство на Република Суринам в Брюксел, Белгия
Адрес: Avenue Louise 379 1050 Brussels
Тел.: +32 2 640 1172; 32 2 640 1244
Факс: +32 2 646 3962
E-mail: [email protected]

Посолство на Република Суринам в Нидерландия
Адрес: Alexander Gogelweg 2, 2517 JH, Den Haag, Netherlands
Тел.: +31 70 3650844
Факс: +31 70 3617445

Обща информация

Ниво на сигурност:

Оправяме препоръка за повишено внимание при престой в столицата Парамарибо (особено в т.нар. Холандски квартал, Палмовата градина „Palmentuin“ и зоните около летището „Johan Adolf Pengel“) и не препоръчваме посещения в гр. Албина и гр. Моенго. Предвид сравнителната изолираност и отдалеченост от центъра на Парамарибо препоръчваме да не се предвиждат голям престой на международното летище „Johan Adolf Pengel“ при пристигане или отпътуване. По основни пътища на страната (като т. нар. East-West Link) са чести нападенията и обирите. Не препоръчваме и неорганизирани посещения във вътрешността на страната.   

Във вътрешността на страната, особено в населените места в регионите на тропическите гори, има повишено ниво на криминална дейност, поради което МВнР препоръчва да се избягват посещения в градовете Албина и Моенго. Също така не се препоръчват неорганизирани пътувания по пътищата, свързващи тези населени места със столицата Парамарибо. Съветваме да се проявява бдителност и предпазливост и в Парамарибо. Препоръчваме пътуващите до Суринам и постоянно пребиваващите в тази държава български граждани да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия.

Особености на местното законодателство:

Чуждите граждани са длъжни по всяко време да носят документ за самоличност. Препоръчва се да се носи копие, а оригиналите да бъдат оставяни на съхранение в местата на отсядане. Ако при проверка от компетентните власти не се представи документ за самоличност, се налага глоба, като е възможно и отвеждане за разпит.

Притежанието на наркотици, независимо от количеството, е криминализирано.

При влизане или излизане от страната митническите власти осъществяват стриктен контрол за внос или износ на огнестрелни оръжия, семена, растения и редки птици, като се изискват лицензи/разрешения, издадени от компетентните власти.

Здравеопазване:

Медицинската помощ, която може да бъде оказана в Суринам, е ограничена, особено във вътрешността на страната. Болници в столицата Парамарибо имат условия за спешни прегледи и за болничен престой, но дължимите суми за това са значителни. 

При планирани посещения с цел туризъм се препоръчва сключване на международни медицински застраховки, особено при посещения на тропически гори, тъй като така при тежки травми се улеснява транспортирането до болници в граничните райони на ФР Бразилия (щат Рорайма).

Чужди граждани, които не притежават валидна краткосрочна виза или издадено разрешение за дългосрочно пребиваване и медицинска застраховка, заплащат всички медицински такси при болничен престой. Наличието на застраховка и краткосрочна или дългосрочна виза намалява цената на медицинското обслужване.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:

Във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня, се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Суринам, да следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество. При влизане в Суринам от държави с високо риск от жълта треска (такива държави в Южна Америка са Бразилия, Колумбия, Еквадор, КР Гвиана, Перу), включително при транзитно пътуване през тези държави с престой при транзит повече от 12 ч., се изисква задължително представянето на сертификат за ваксина срещу жълта треска (yellow fever vaccination certificate), направена минимум 10 дни преди пътуването. От задължението за такъв тип ваксина се освобождават само деца до 1 г.  

Препоръчва се пътуващите да имат ваксинации срещу жълта треска, тропическа треска (денге), малария, тетанус-дифтерия и хепатит А.

Съществува повишен риск от заразяване с малария във вътрешността на страната (тропическите гори), особено в районите на границата с КР Гвиана. Случаи на малария в столицата Парамарибо не са регистрирани от 1968 г. насам.

Има висок процент на болни от ХИВ. По данни на Програмата на ООН за борба срещу вируса на ХИВ/СПИН около 2,4% от населението на Суринам вероятно е носител на ХИВ/СПИН, което е един от най-високите проценти сред страните в Южна Америка.

Всеки чужд гражданин, който пребивава в Суринам повече от 30 дни, трябва да се регистрира до седмица след изтичането на тридесетдневния срок при Имиграционната служба към Министерството на правосъдието и обществения ред и да заяви желание за поставяне на печат за удължен (до 90 дни) престой.

Движенията по пътищата:

В Суринам движението по пътищата се извършва в лявата пътна лента.

Практически съвети:

Във вътрешността на страната, особено в населените места в регионите на тропическите гори, има повишено ниво на криминална дейност, поради което МВнР препоръчва да се избягват посещения в градовете Албина и Моенго. Също така следва да се избягват неорганизирани пътувания по пътищата, свързващи тези населени места със столицата Парамарибо. Съветваме да се проявява бдителност и предпазливост и в Парамарибо. Препоръчваме пътуващите до Суринам и постоянно пребиваващите в тази държава български граждани да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия.

Телефон за връзка при спешни случаи

Национална полиция – 115;
Спешна медицинска помощ – 113;
Спешни медицински прегледи през почивни дни – 148; 
Служба за пожарна безопасност -  110.

Местна валута:

Суринамски долар (SRD)
10 SRD = 1,34 USD
10 SRD = 1,21 EUR

В Суринам е незаконно да се обменя валута на места, различни от банки или разположени в близост до тях обменни бюра. 

Климатични особености:

Територията на Суринам може да се раздели на два основни географски региона: песъчливи низини на север и гъсти тропически гори и савани на запад и юг. Няколко малки планински вериги пресичат плодородната земя.

Почти 14% от територията на Суринам е част от национални паркове и природни резервати. Страната е земя с много реки, като по-важните от тях са Гран, Корантайн, Марони, Копенаме и Сарамака.

Най-доброто време за посещение на Суринам е от декември до април.

По Атлантическото крайбрежие има постоянен риск от урагани, особено от началото на юни до средата на ноември. В този период често се отменят самолетни полети и се блокира придвижването по пътища по Атлантическото крайбрежие, в т.ч. столицата Парамарибо. Поради метеорологичните особености не са рядкост случаите, когато мобилните телефони и GPS системите нямат добър сигнал, особено във вътрешността на страната.

Други:

Интересни факти

Испанският изследовател Алонсо Охеда е първият европеец, открил земите на днешен Суринам през 1498 година.

Първи, през 17-ти век, започват да се заселват холандците, които построяват селищата си в устието на река Суринам.

През 1630 г. земите са завзети от англичаните, а през 1667 година Англия отстъпва Суринам на Холандия в замяна с Нови Амстердам (остров Манхатън и земите около днешен Ню Йорк).

Независимостта на страната е обявена през 1975 год., а официален език е нидерландският.

Документи за пътуване и визов режим

Важно! Счетано от 1 май 2024 г. размерът на таксата, която се заплаща при влизане в страната с цел туризъм или семейно посещение ще бъде 50$ или 50€. Таксата може да бъде платена на следния
линк: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index

От 01.07.2022 г. българските граждани не се нуждаят от виза при посещение в Суринам. 

При планиране на престой над 90 дни следва да се подаде заявление за виза за дългосрочно пребиваване (известна като MKV), за която обаче не може да кандидатства чужденец с туристическа или бизнес виза, намиращ се вече на територия на Суринам.

Консулски услуги

Европейски временен паспорт:

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Издаване на лични документи:

От началото на 2012 г. в посолствата на Република България в Аржентина и Бразилия е въведена системата за снемане на биометрични данни, което позволява приемането на молби за издаване на нови паспорти. Всеки български гражданин, пребиваващ в Суринам, може да подава заявление за издаване на паспорт, лична карта, СУМПС и временен паспорт в двете посочени посолства.

При издаване на първа лична карта задължително се представя удостоверение за раждане. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта и/или паспорта се представя полицейски документ за тези обстоятелства.

За издаване на временен паспорт за деца, родени в чужбина, е необходимо представяне на заверено местно удостоверение за раждане на детето и присъствието на двамата родители. За издаване на временен паспорт за завръщане в България при изгубени/откраднати документи следва да се представи протокол от полицията за заявяване на  обстоятелствата (кражба, обир, насилствено отнемане и пр.).

Заверки и легализации:

Република България и Република Суринам са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.  Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация