Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Еквадор

Последна актуализация 07 Март 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Без виза до 90 дни само при пътуване с туристическа цел. За престой над 90 дни или пътуване с цел, различна от туризъм, е необходима виза.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Предвид обявеното на 8 януари 2024 г. от президента на Република Еквадор извънредно положение в цялата страна и нарастващото напрежение сред престъпните групи в страната, препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване, освен при крайна необходимост. Срокът на извънредното положение е 60 дни. На българските граждани, които се намират на територията на Еквадор препоръчваме стриктно да спазват въведения полицейски час от 23:00 до 05:00 и да следят местните официални комуникационни канали за различни сигнали и въведени мерки за безопасност.

Република Еквадор

Република България няма функциониращо посолство в Еквадор. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Еквадор, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Бразилия, Федеративна Република Бразилия.

Посолство на република България във Федеративна Република Бразилия
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 32236193; +55 61 32239849
Факс: +55 61 33233285
Работно време: 9:00 / 17:30
Работно време с граждани: 9:00 / 17:30
Е-mail: [email protected] 
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

 
Почетен консул на Република България в Република Еквадор
Проф. д-р Фаусто Винуеса Родригес (Dr. Fausto Vinueza Rodríguez)
консулски окръг: Република Еквадор
Address:Quito, Av. Amazonas y Corea
Edificio Unicornio 2, Of. 1008
Тел.: +593 2 256-90-36
е-mail: [email protected]

Посолство на Република Еквадор в Будапеща, акредитирано за Република България
Адрес: 1023 Budapest, Level utca 4, II еt., 3.
Тел.: +36 1 315 2124; +36 1 345 0424
Факс: +36 1 315 2104
E-mail: [email protected]

Почетен консул на Еквадор в Република България
Г-н Захари Кушев
1408 София, ул. Димитър Манов № 75-83
Тел.: +359 2 915 05 00
Факс: +359 2 915 05 55
E-mail: [email protected]

Препоръчваме на българските граждани да не пътуват в зоните в близост до границата на страната с Колумбия, поради действащите в тези райони организирани въоръжени престъпни групи!

Обща информация

Предвид обявеното на 8 януари 2024 г. от президента на Република Еквадор извънредно положение в цялата страна и нарастващото напрежение сред престъпните групи в страната, препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване, освен при крайна необходимост. Срокът на извънредното положение е 60 дни. На българските граждани, които се намират на територията на Еквадор препоръчваме стриктно да спазват въведения полицейски час от 23:00 до 05:00 и да следят местните официални комуникационни канали за различни сигнали и въведени мерки за безопасност.

Важно: С цел да се гарантира екологичната и социалната устойчивост на туристическите пътувания до Галапагоските острови, от 1 август 2024 г. Еквадор ще коригира таксите за влизане на островите.
За повече информация относно новата структура на таксите за участие и начина на използване на средствата, моля, посетете https://www.gobiernogalapagos.gob.ec/

Ниво на сигурност:
Криминалната активност в големите градове, включително Кито и Гуаякил, е висока, като предпазливост и бдителност следва да се проявява включително на международните летища в тези градове, а Гуаякил и в кварталите Серро де Кармен, Малесон, и Лас Пеньяс.
Не е препоръчително носенето на скъпи вещи и електронни устройства както и нощните разходки. Висок е броят на отвличанията на чужденци от криминални групи с цел откуп, като за целта обикновено се ползват нелицензирани таксита. По тази причина се препоръчва използването на таксиметрови услуги поръчани по телефон или на рецепцията на големите хотели и ресторанти.
Висок риск за сигурността поради заплаха от отвличания и свързаната с наркотици престъпност съществува в рамките на 20 километра от границата с Колумбия, по специално провинциите Кусумбиос, Орияна и Есмералдас.
В Еквадор е много висок броя на престъпленията, свързани с фалшифициране на кредитни карти. По тази причина се препоръчва използването на кредитна карта да се осъществява само в по-големите търговски обекти и в присъствието на титуляра на кредитната сметка.

Потърпевшите от кражби или друг вид престъпления могат да се регистрират в "Sistema de Registro de Noticias para Turistas" (www.fiscalia.gob.ec), която дава възможност за електронно получаване на протокол от полицията за констатиране на извършено престъпление.

Национални телефони при спешни случаи:
Национална полиция – 101;
Медицинска помощ и пожарна безопасност – 911.

Здравеопазване:
Частните болници в големите градове предлагат здравни услуги на сравнително добро ниво, но изискват предварително заплащане. В районите с тропически гори и на остров Галапагос няма задоволителни условия за здравни грижи. По тази причина се препоръчва при пътувания до тези райони да се сключи международна здравна застраховка, покриваща разходи по транспортиране при тежки инциденти и травми.

Във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня, се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Еквадор, да проявяват бдителност и предпазливост, като следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество, както и да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:
Ваксината против жълта треска е задължителна. В тропическите гори, но също така и в някои градове по Тихоокеанското крайбрежие, са регистрирани случаи на малария, денги и туберкулоза.
Чести са случаите на хранителни натравяния, поради което се препоръчва посетителите на страната да разполагат със закупени от местната фармацевтична мрежа препарати против стомашно-чревни неразположения. Като предпазна мярка се препоръчва също да се консумира само преварена или бутилирана вода.

Особености на местното законодателство:
Присъдите за притежание и трафик на наркотици са тежки, а условията в еквадорските затвори са лоши. В страната се осъществява програма за борба с наркотрафика. Летищата са оборудвани с най-съвременна техника за контрол.
Носенето на документ за самоличност е задължително. Трябва да носите със себе си фотокопие на страниците на паспорта си, включително вашата снимка и еквадорски имиграционен печат за влизане.

До ноември 1997 г. хомосексуалността е била криминално престъпление в страната, но в последствие е декриминализирана. Конституцията на Република Еквадор от 2008 г. признава хомосексуалните връзки и равенството между половете. Наказателният кодекс от 2014 г. санкционира всякакъв вид престъпления от омраза въз основа на сексуална ориентация. През юни 2019 г. Конституционният съд легализира еднополовите бракове и Еквадорските служби за граждански регистър предлагат тази услуга.

В Еквадор са въведени правила за стриктен контрол при влизане в страната с домашни любимци (кучета и котки), като е задължително представянето на Санитарен сертификат “Certificado Zoossanitário de Exportação” (CZE), включващ информация за ваксините и общото състояние на животните. Въз основа на CZE следва да се попълни при влизане в Еквадор формулярите "Solicitud Permiso Sanitario para la Importación" e "Permiso Sanitario para la Importación".

Практически съвети:
Препоръчваме посетителите да бъдат особено бдителни по време на престоя си в страната. Съобщенията за въоръжени грабежи се увеличават, а дребните престъпления са обичайни. Да не се носят скъпи бижута, да се наблюдават чантите и личните вещи. Да се носи копие на паспорта и визата, като оригиналът да се съхранява на безопасно място. Да се носят малко пари.
Висок риск за сигурността поради заплаха от отвличания и свързаната с наркотици престъпност съществува в рамките на 20 километра от границата с Колумбия, с изключение на град Тулкан в провинция Карчи.
Еквадор е разположен в район с интензивна сеизмична дейност. Съществува висок риск от земетресения, вулканични изригвания и цунами. В случай на природно бедствие препоръчваме гражданите да следват препоръките на местните власти, както и да следят новините по официалните интернет сайтове Instituto Geofísicoи Secretaría de Gestión de Riesgos– на испански език.
Дневните разходи за пътуващите варират между USD15.00 и USD70.00.
Електричеството в Еквадор е около 120 волта и се използва специален вид щепсели.
От съображения за сигурност се препоръчва носене на фотокопия на документите за самоличност.

Местна валута:
Щатски долар (USD).

Климат и потенциал за природни бедствия:
Цялата територия на Еквадор е разположена върху сеизмична зона (т.нар. Тихоокеански огнен кръг) и земетресения с различен магнитуд не са рядкост. В страната има 80 вулкана, като повечето от тях са активни, но през последните десетилетия няма регистрирани случаи на жертви. В крайбрежната част на страната и най-вече на островите Галапагос е висок рискът от цунами и урагани. По тези причини често се отменят полети от континенталната част на Еквадор до Галапагос или обратно.

Документи за пътуване и визов режим

Паспорт с валидност най-малко 6 месеца от датата на влизане. За престой до 90 дни на българските граждани не е необходима виза. Необходимо е обаче да притежават двупосочен билет и доказателство за достатъчно парични средства за издръжка по време на престоя. Удължаването на срока на визата може да се заяви в Националната дирекция по миграция към Министерството на вътрешните работи преди изтичането на валидността на визата. Престоят може да бъде удължен с още до 90 дни срещу заплащане на такса.

Допълнителни ограничения за влизане в страната, въведени на 11 януари 2024 г.:

1. Задължително представянето на свидетелство за съдимост за всички чужди граждани, влизащи в страната през сухопътните и речни граници на страната с Колумбия и Перу. Тази мярка не важи за влизане по морски и въздушни пътища във всяка точка на страната.

2. Представянето на свидетелство за съдимост от страната на произход или пребиваване за последните 5 години трябва да бъде с поставен апостил и представено на испански език. Ако сертификатът е издаден на друг език, той трябва да бъде надлежно преведен на испански, с надлежно легализиран или апостилиран превод.;

3. В случай, че чуждестранно лице представи надлежно апостилирано свидетелство за съдимост, което посочва, че лицето има криминално досие, ще бъдат изпълнени процедурите за отказ за влизане, установени ЗаконА за човешката мобилност и неговите разпоредби.;

4. В ситуации, когато лицето не представи свидетелството за съдимост на официалните имиграционни контролни пунктове на посочените граници, ще бъдат изпълнени процедурите за отказ на влизане, установени в Закона за човешката мобилност и неговите разпоредби.;

5. Освободени от представяне на свидетелство за съдимост са:
а) Граждани с валидна виза, издадена от Министерството на външните работи и човешкката мобилност на Еквадор.
b) Граждани, които искат влизане в страната като членове на сухопътния екипаж в съответствие с Решение 837 на Андската общност.
в) Деца и юноши, в съответствие с конституционния принцип за най-добрия интерес на детето.
г) Влизащите в страната със статут на транзитен мигратор, които трябва да докажат този миграционен статут.
д) Тези, които представят дипломатически, официален или служебен паспорт в съответствие с международните договори, по които Еквадор е страна.
е) Принадлежащи към гранични интеграционни зони, трансгранични народи и националности. В този случай те ще се подчиняват на установените в съответвствие с Двустранно споразумение, по което Еквадор е страна.
ж) Лица, идентифицирани като жертви на трафик на хора. В този случай те ще подлежат на установения специфичен ред.
з) Лица, които са кандидатствали за международна закрила, за която ще бъдат обект на установени органичния в Закона за човешката мобилност.

6. Горепосочените ограничения ще бъдат в сила до издаването на нова разпоредба от Подсекретариата по миграцията, в съответствие с установеното в Декларацията за извънредно положение и вътрешен въоръжен конфликт, постановена от президента на Републиката.

Консулски услуги

Издаване на лични документи:
Посолството на Република България във Федеративна република Бразилия приема заявления за издаване на български документи за самоличност.

Временен документ за пътуване („Emergency Travel Document”):
При спешни случаи (изгубен/откраднат паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на временен документ за пътуване. В случай на необходимост от такъв документ гражданите следва да се свържат с посолството на Република България в Бразилия, за да им бъде оказано съдействие.

Заверки и легализации:
Република Еквадор е страна по Хагската конвенция за заверка на публични актове в „апостил”.

 

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация