Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Еквадор

Последна актуализация 11 Ноември 2022Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Без виза до 90 дни само при пътуване с туристическа цел. За престой над 90 дни или пътуване с цел, различна от туризъм, е необходима виза.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Еквадор

Република България няма функциониращо посолство в Еквадор. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Еквадор, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Бразилия, Федеративна Република Бразилия.

Посолство на република България в Бразилия
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 32236193; +55 61 32239849
Факс: +55 61 33233285

Работно време: 9:00 / 17:30
Работно време с граждани: 9:00 / 17:30
Е-mail:[email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Почетен консул на Република България
Проф. д-р Фаусто Винуеса Родригес (Dr. Fausto Vinueza Rodrígiuez)

гр. Кито
Dr. Fausto Vinueza Rodrígiuez
Quito, Av. Amazonas y Corea
Edificio Unicornio 2, Of. 1008
Тел.: +593 2 256-90-36,
E-mail: [email protected]

Посолство на Еквадор в Будапеща (акредитирано за България)
Адрес: 1023 Budapest, Level utca 4, II еt., 3.
Тел.: +36 1 315 2124; +36 1 345 0424
Факс: +36 1 315 2104
E-mail: [email protected]

Почетен консул на Еквадор в България

Г-н Захари КУШЕВ

1408 София, ул. Димитър Манов № 75-83

Тел.: +359 2 915 05 00

Факс: +359 2 915 05 55

E-mail: [email protected]

На 3 октомври 2019 г., правителството на Еквадор обяви извънредно положение в страната в резултат на избухналите масови протести и демонстрации.Предвижда се то да продължи поне 60 дни, с възможност за включване на армията за справяне с протестите и възстановяване на обществения ред. За повече информация прочетете съобщението на Ситуационния център по темата: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/23030

Във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу, Венецуела, Суринам и КР Гвиана, да проявяват бдителност и предпазливост, като следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество, както и да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия.

Във връзка с избухналата епидемия от жълта треска правителството на Република Еквадор въведе специални мерки включващи изискването всички, които пътуват за Еквадор и района на Амазонската екваториална гора задължително да имат международен сертификат за ваксинация, направенa най-малко 10 дни преди датата на пътуване.
 

Обща информация

Национални телефони при спешни случаи

Национална полиция – 101

Медицинска помощ и пожарна безопасност – 911

Местна валута

Щатски долар (USD)

Интересни факти

Еквадор е пресечена от екватора, откъдето идва и името й. Столицата е град Кито, обявен за световно наследство от ЮНЕСКО през 1970 г. Третият по големина град - Куенка, също е обявен за световно наследство. Еквадор е дом на много и различни видове животни. Голяма част от тях се срещат на островите Галапагос в Тихия океан, които са част от територията на страната.

Населението на Еквадор е съставено от много и различни етноси, като най-голяма част се заема от етническата група метиси - потомци на испански колонизатори и местни индианци. Другата голяма група са белите хора, главно от етноса криойо, потомци на испански колонизатори и имигранти от Европа. Има и малцинства от мулати. Официален език е испанският.

Престъпност и сигурност

Криминалната активност в големите градове, включително Кито и Гуаякил, е висока, като предпазливост и бдителност следва да се проявява включително на международните летища в тези градове, а Гуаякил и в кварталите Серро де Кармен, Малесон, и Лас Пеньяс.

Не е препоръчително носенето на скъпи вещи и електронни устройства както и нощните разходки. Висок е броят на отвличанията на чужденци от криминални групи с цел откуп, като за целта обикновено се ползват нелицензирани таксита. По тази причина се препоръчва използването на таксиметрови услуги поръчани по телефон или на рецепцията на големите хотели и ресторанти.

Висок риск за сигурността поради заплаха от отвличания и свързаната с наркотици престъпност съществува в рамките на 20 километра от границата с Колумбия, по специално провинциите Кусумбиос, Орияна и Есмералдас.

В Еквадор е много висок броя на престъпленията, свързани с фалшифициране на кредитни карти. По тази причина се препоръчва използването на кредитна карта да се осъществява само в по-големите търговски обекти и в присъствието на титуляра на кредитната сметка.

Потърпевшите от кражби или друг вид престъпления могат да се регистрират в "Sistema de Registro de Noticias para Turistas" (www.fiscalia.gob.ec), която дава възможност за електронно получаване на протокол от полицията за констатиране на извършено престъпление.

Особености на законодателството

Присъдите за притежание и трафик на наркотици са от 10 до 25 години. В страната се осъществява програма за борба с наркотрафика. Летищата са оборудвани с най-съвременна техника за контрол.

В Еквадор са въведени правила за стриктен контрол при влизане в страната с домашни любимци (кучета и котки), като е задължително представянето на Санитарен сертификат “Certificado Zoossanitário de Exportação” (CZE), включващ информация за ваксините и общото състояние на животните. Въз основа на CZE следва да се попълни при влизане в Еквадор формулярите "Solicitud Permiso Sanitario para la Importación" e "Permiso Sanitario para la Importación".

Климат и потенциал за природни бедствия

Цялата територия на Еквадор е разположена върху сеизмична зона (т.нар. Тихоокеански огнен кръг) и земетресения с различен магнитуд не са рядкост. В страната има 80 вулкана, като повечето от тях са активни, но през последните десетилетия няма регистрирани случаи на жертви. В крайбрежната част на страната и най-вече на островите Галапагос е висок рискът от цунами и урагани. По тези причини често се отменят полети от континенталната част на Еквадор до Галапагос или обратно.

Здравеопазване

Частните болници в големите градове предлагат здравни услуги на сравнително добро ниво, но изискват предварително заплащане. В районите с тропически гори и на остров Галапагос няма задоволителни условия за здравни грижи. По тази причина се препоръчва при пътувания до тези райони да се сключи международна здравна застраховка, покриваща разходи по транспортиране при тежки инциденти и травми.

Ваксината против жълта треска е задължителна. В тропическите гори, но също така и в някои градове по Тихоокеанското крайбрежие, са регистрирани случаи на малария, денги и туберкулоза.

Чести са случаите на хранителни натравяния, поради което се препоръчва посетителите на страната да разполагат със закупени от местната фармацевтична мрежа препарати против стомашно-чревни неразположения. Като предпазна мярка се препоръчва също да се консумира само преварена или бутилирана вода.

 

Документи за пътуване и визов режим

Паспорт с валидност повече от 6 (шест) месеца.

За престой до 90 дни на българските граждани не е необходима виза. Необходимо е обаче да притежават двупосочен билет и доказателство за достатъчно парични средства за издръжка по време на престоя.

Всички чужди граждани, посещаващи Еквадор, с изключение на притежателите на туристическа виза (тип 12-X), са длъжни да се регистрират в Генералната дирекция за чужденците към Министерството на вътрешните работи в срок от 30 дни след влизане на територията на страната.

 

Удължаването на срока на визата може да се заяви в Националната дирекция по миграция към Министерството на вътрешните работи не по-късно от 30 дни преди изтичането на валидността на визата.

 

Туристическите визи могат да бъдат удължени, като таксата за кандидатстване е 200 щатски долара и до 50 щатски долара за издаване на удължението.


За допълнителна информация може да се установи контакт с:

Посолство на Еквадор в Берлин, Германия
Address: Kaiser Friedrich Strabe 90, I.OG
Telephone: + 4930 800 9695; 238 6217
Fax: + 4930 34787126; 8009696
Office hours: 09:00 – 17:00h
E-mail: [email protected]
Website: www.embajada-ecuador.org, www.botschaft-ecuador.org

Практически съвети

Препоръчваме посетителите да бъдат особено бдителни по време на престоя си в страната. Съобщенията за въоръжени грабежи се увеличават, а дребните престъпления са обичайни. Да не се носят скъпи бижута, да се наблюдават чантите и личните вещи. Да се носи копие на паспорта и визата, като оригиналът да се съхранява на безопасно място. Да се носят малко пари.        

Висок риск за сигурността поради заплаха от отвличания и свързаната с наркотици престъпност  съществува в рамките на 20 километра от границата с Колумбия, с изключение на град Тулкан в провинция Карчи.

Еквадор е разположен в район с интензивна сеизмична дейност. Съществува висок риск от земетресения, вулканични изригвания и цунами. В случай на природно бедствие препоръчваме гражданите да следват препоръките на местните власти, както и да следят новините по официалните интернет сайтове Instituto Geofísicoи Secretaría de Gestión de Riesgos– на испански език.

Дневните разходи за пътуващите варират между USD15.00 и USD70.00.

Електричеството в Еквадор е около 120 волта и се използва специален вид щепсели.

От съображения за сигурност се препоръчва носене на фотокопия на документите за самоличност.

Съветваме Ви да съхранявате фотокопията отделно от оригиналите на документите.

Консулски услуги

Заверки и легализации

Еквадор е страна по Хагската конвенция за заверка на публични актове в „апостил”.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация