Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Обединени арабски емирства

Последна актуализация 25 Юли 2018Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 1: Без особени препоръки

1

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Посолство на Република България в Абу Даби
Адрес: Al-Nahayan Camp Area, Jafn Street, Villa 6, Abu Dhabi, P.O.Box 73541
Телефон: 00971 2 6443381; 00971 2 6443383; 00971 2 6443384
Email: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/uae

Генерално Консулство на Република България в Дубай
Адрес:  Jumeirah 1, Jumeirah Road 126b, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535
Тел.: +971 4 3442419
Факс: +971 4 3442341
Дежурни телефони в извънработно време: +971 4 344 24 19
Консулска служба, приемно време: неделя,понеделник,сряда и четвъртък 09.30 – 13.00 Неприемен ден - вторник
Почивни дни: петък и събота
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/uaegc

Посолство на Обединените арабски емирства в София

Канцелария: София, бул. Черни връх 102, п.к. 1407, кв.Кръстова вада

 

тел:    00359 2 995 5000

факс:  00359 2 995 5005

 

E-mail: [email protected]

 

 

     

 

 

Обща информация

Местна валута

Дирхам (AED)

1 USD = 3.67 AED (официално фиксиран курс).

Кредитни карти на  VISA, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS и DINERS CLUB се приемат в повечето хотели, търговски центрове и магазини.

Валутата се обменя само в банките и обменните бюра, извън тях се наказва.

Престъпност и сигурност

Общото ниво на престъпност в ОАЕ е ниско, но това не изключва взимането на превантивни мерки за лична сигурност. Потенциални заплахи за тероризъм не са изключени за района на Близкия изток, в това число и за ОАЕ. Най-рискови са посещавани от туристи и чужди граждани обществени места и туристически обекти. Криминални престъпления като кражби и сексуални посегателства са редки, но се случват най-често при обстоятелства свързани с употреба на алкохол, посещения на нощни заведения и установяване на отношения с непознати лица. Препоръчително е да не се приемат напитки, цигари и др. от непознати, както и използването на не оторизирани таксиметрови и други транспортни услуги.

Митнически изисквания

Митнически изисквания за ОАЕ можете да изтеглите от ТУК.

Особености на законодателството

Необходимо е чуждите граждани да имат предвид редица особености в местното законодателство и традиции, с които да се съобразяват по време на престоя си в страната.

По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употребява храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите.

Притежаването и на минимално количество наркотично вещество може да доведе до присъда от 4г. затвор.

Наличието на следи от наркотични вещества в организма може да се приеме от властите като притежание на наркотици.

Транзитни пътници под въздействието на алкохол или наркотични вещества също могат да бъдат арестувани.

Алкохолни напитки се сервират в лицензирани ресторанти и заведения, но употребата или видимо поведение след злоупотреба с алкохол на обществени места са наказуеми. Пребиваващите продължително в страната чужденци не-мюсюлмани могат да получат лиценз за закупуване и домашна употреба на алкохол.

Демонстрирането на неприлични жестове, груб език и обидно поведение на обществени места е наказуемо.

Забранено е демонстрирането на публични места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др.

Поддържането на извънбрачни сексуални връзки е наказуемо.

Хомосексуалните връзки и поведение са наказуеми.

Внасянето на порнографски материали е незаконно.

Управлението на МПС след употреба и на минимално количество алкохол е сериозно престъпление.

Застраховката ви може да бъде обявена за невалидна в подобни случаи, а финансовите загуби и претенции се заплащат от шофьора-нарушител.

На обществени места облеклото следва да не бъде предизвикателно.

Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично разрешение.

Движение по пътищата

Българските СУМПС не се признават в ОАЕ.

До подписването на двустранно споразумение /което е в процедура/, продължително пребиваващите на територията на ОАЕ български граждани е необходимо да положат съответен допълнителен изпит.

Обединените Арабски Емирства са сред страните подписали Конвенцията за движение по пътищата - Виена, 1968г.

Равнището на сигурност е добро. Шофирането изисква постоянно внимание и стриктно спазване на знаците и ограниченията на скоростта.

Преминаването на червен светофар от водач на МПС може да доведе до сериозни глоби и затвор до един месец, особено ако нарушението е създало опасност за произшествие.

В Абу Даби и Дубай за наемане на  лека кола е необходима международна шофьорска книжка.

За останалите емирства  задължително е необходима местна шофьорска книжка.

При транспортен инцидент е необходимо да се спазват правилата на емиратството, в което се намирате. В Абу Даби не следва да местите колата си до пристигане на полицията, даже ако се пречи на  движението. В Дубай  можете  да преместите колата си  само, ако  причинява затруднения на движението. В другите емирства  колата може да бъде преместена, ако инцидента е лек и двете страни в него са се договорили  за отговорността по него.

Счита се за сериозно нарушение напускането на произшествието преди идването на полицията.

Даже  незначителни прояви на раздразнение по време на шофиране, като груби жестове, могат да доведат до значителни наказания.

Междуградските магистрали са безплатни. Само на територията на емирство Дубай, на определени места действа системата „SALIK” за тол-такси. “SALIK”  –стикер може да закупен от всяка бензиностанция. Първоначалната му стойност е 100 дирхама и за активирането му е необходимо да се създаде акаунт на следния адрес: www.salik.gov.ae/en Всяко преминаване на автомобила през съответния тол-гейт се таксува с 4 дирхама.

Считано от 1-ви ноември  2016 г. в сила влиза нов закон, съгласно който напускането на територията на ОАЕ ще става само след заплащане на всички дължими пътни глоби по време на престоя в страната.
 

Здравеопазване

За използването на медицинските центрове в ОАЕ от краткосрочно пребиваващи в страната чужденци е необходимо предварителното осигуряване на сключена медицинска застраховка или да бъдат покрити на място разходите за медицинско обслужване.

При регистриране на продължително пребиваване в страната се извършват редица медицински тестове за СПИН, туберколоза и хепатит „В”. Сертификати, издадени извън страната, не се признават. При положителен резултат на теста, чужденецът подлежи на депортиране.

Документи за пътуване и визов режим

Съгласно споразумението гражданите на ЕС (с изключение на гражданите на Обединеното кралство и на Ирландия, които не са страни по споразумението) - притежатели на валиден обикновен паспорт или на дипломатически, служебен, официален или специален паспорт, издаден от държава-членка на ЕС, както и гражданите на ОАЕ - притежатели на валиден паспорт или на дипломатически, служебен, официален или специален паспорт, издаден от ОАЕ, се освобождават от задължението да притежават визи за краткосрочно пребиваване, когато влизат и пребивават на територията на другата договаряща страна за срок до 90 дни, за всеки период от 180 дни към датата на влизането. Споразумението се прилага от 6 май 2015 г.

Изискванията за работни и дългосрочни визи не сe променят. За започване на работа е необходимо да се влезе в страната с предварително издадено специално разрешение за работа.

Внимание!

  • Задграничният Ви паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на пътуването.
  • Ако паспортът съдържа валидна или изтекла виза за Израел или входни и изходни печати от ГКПП на Израел, е възможно да Ви бъде отказано влизане или преминаване през страната.
  • При просрочване на разрешения с визата престой се налага глоба от 100.00 дирхама за всеки ден след разрешения срок. Налице са  случаи, в които се отказва влизането в ОАЕ на лица от женски пол на възраст под 30 години, ако те не са придружавани от роднина със същата фамилия.
  • Местните власти не допускат влизането на територията на ОАЕ с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство. Допуска се само напускането на страната с временен паспорт, издаден от генералното консулство на Република България в Дубай.

С писмо от 1 юни 2018 г. до авиокомпаниите, осъществяващи полети до и от ОАЕ, емиратските власти са съобщили за въвеждането на нови правила за пътуване на малолетни и непълнолетни лица, както и за пътуване, при което малолетното или непълнолетно лице се придружава само от единия родител.

При пътуване на малолетни и непълнолетни чуждестранни граждани на ГКПП на международните летища в ОАЕ е необходимо да се представя издадено от родителите (съответно от настойниците или попечителите) пълномощно за пътуване, в което са вписани постоянният адрес на пътуващия/пътуващите и адресът по пребиваване в ОАЕ, включително данни за посрещащите/приемащите лица.

Изискването ще се прилага и в случай, че малолетните и непълнолетните чуждестранни граждани се придружават от трето лице.

На ГКПП допълнително следва да се представи и копие от удостоверението за раждане на пътуващия малолетен/непълнолетен.

В случай на придружаване от родител, чието фамилно име е различно от името на малолетното или непълнолетното лице, трябва да се представи копие от удостоверение за раждане, от което да е видна роднинската връзка между лицата.

Към момента от ОАЕ няма въведена задължителна форма за пълномощното, което следва да се представя при граничния контрол на международните летища. Властите не са съобщили и дали е необходима заверка на документите.

Не е налице и изискване за език на пълномощното, като следва да се очаква, че ще се приемат документи, издадени на английски и/или арабски език, съответно преводи. Препоръчва се ползването на многоезични извлечения от актовете за раждане.

В случай на основателни съмнения, местните власти си запазват правото да откажат достъп на лица до територията на ОАЕ и да депортират пътуващите малолетни и/или непълнолетни чуждестранни граждани.

Повече подробности и допълнителна актуална информация биха могли да бъдат получени от авиокомпанията, с която се планира осъществяването на полета на малолетното или непълнолетно лице.

Практически съвети

Полезна информация можете да намерите ТУК, както и ТУК.

Консулски услуги

Заверки и легализации

Документи, издадени от местни институции, се признават в България само когато върху тях или в приложение към тях е поставен в оригинална форма печат на Консулския отдел на Министерството на външните работи на ОАЕ.
Така издадените документи, придружени със заверка  от Генералното консулство е необходимо да бъдат преведени на български език.

Към Генералното консулство има акредитирани преводачи, чиито преводи се заверяват в консулска служба

-    Надя Златева – 00971 50 637 57 04  е-mail: [email protected]
-    Силвия Абдулрахман – 00971 56 633 24 47 e-mail: [email protected]

Документи, издадени от български институции, се признават в ОАЕ само когато върху тях има положен печат на Министерството на външните работи на Република България. След това документът трябва да бъде преведен на английски или арабски език, а преводът да бъде заверен в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи. Генералното консулство на България в Дубай заверява печата и заверката на превода на българското външно министерство, а неговият печат се заверява от Министерството на външните работи на ОАЕ.

Изготвяне на лични документи

Консулската служба на Генералното Консулство на Република България - Дубай, ОАЕ разполага с биометрично гише за обработка и препращане на заявления за български лични документи (паспорт, лична карта, СУМПС, както и временен паспорт).

Гражданско състояние

За регистрирането на удостоверения за раждане, брак или смърт е необходимо да бъде издаден оригинален документ от местните власти, които да бъде заверен в МВР и легализиран в МВнР – ОАЕ. След като бъдат поставени необходимите подписи и печати от местните власти, документът се представя в Консулската служба. Консулското длъжностно лице заверява подписът и печата на МВнР на ОАЕ и документът се изпраща/занася в общината по постоянен адрес в България от заинтересованото лице и/или негов упълномощител.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация