Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Обединени арабски емирства

Последна актуализация 11 Ноември 2022Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Посолство на Република България в Абу Даби

 

Адрес: Al-Nahayan Camp Area, Jafn Street, Villa 6, Abu Dhabi, P.O.Box 73541
Телефон: 00971 2 6443381; 00971 2 6443383; 00971 2 6443384
Email: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/uae

 

 

Генерално Консулство на Република България в Дубай, ОАЕ
Адрес: Jumeira Road, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535
Телефон: +971 4 344 24 19
Факс: +971 4 344 23 41
E-mail: [email protected]
Дежурни телефони в извънработно време (само за спешни и нетърпящи отлагане случаи, за общи въпроси е обявен телефон за консултации в определено време): +971 50 452 2728
Приемно време за граждани в консулската служба (в т.ч. за подаване на документи за визи): Понеделник, сряда, четвъртък и петък от 09.30 до 13.00 ч.
Неприемни дни: вторник
Служба по търговско-икономическите въпроси: E-mail: [email protected]
Консултации по телефона (визови и общи въпроси): Понеделник, Сряда, Четвъртък и Петък, от 11.00 до 13.00 часа.

     

 

 

Обща информация

Местна валута

Дирхам (AED)

1 USD = 3.67 AED (официално фиксиран курс).

Кредитни карти VISA, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS и DINERS CLUB се приемат в повечето хотели, търговски центрове и магазини.

Валутата трябва да се обменя само в банки и обменните бюра, като обмяната извън тях е наказуема.

Престъпност и сигурност

Потенциални заплахи за тероризъм не са изключени за района на Близкия изток, в това число и за ОАЕ.  На пътуващите се препоръчва да проявяват внимание, когато се намират  на обществени места, търговски и туристически обекти, където обикновено  се събират повече  хора.

ОАЕ се считат за една от държавите с най-ниска престъпност в Близкия изток. Въпреки това са възможни отделни прояви на джебчийство в големите търговски центрове, пазарите и мероприятията с масово струпване на хора. Препоръчително е да не се приемат напитки, цигари и др. от непознати лица, както и да не се използват нелицензирани таксиметрови и др. транспортни услуги.

Актуални препоръки

От началото на м. октомври 2022 г. в ОАЕ отпадна изискването за задължително носене на маски на повечето обществени места. Те могат да бъдат изисквани в болници или в някои видове обществен транспорт, но в повечето места като молове, музеи, кино, театри, увеселителни паркове, банки, летища и др., маските се носят по желание.
Според актуална информация от сайта на летището в Дубай , от 28.09.2022 г. изискванията по отношение на COVID към влизащите в страната са следните:
А.) Преди полет, пътниците трябва да проверят дали тяхната авиокомпания изисква носене на маски в самолетите и PCR тестове.
Б.) Влизащите в ОАЕ не са длъжни да правят PCR тест преди пътуване, ако:
•    могат да представят сертификат за пълен ваксинационен курс, с ваксина одобрена от Световната здравна организация или от ОАЕ;
•    притежават сертификат, че са се възстановили след преболедуване с COVID, с QR код от последните 30 дни преди отпътуване;
•    са под 16-годишна възраст;
•    са обект на изключение по сериозни здравословни причини.
Напускащите Дубай следва да си направят PCR тест само в случай, че авиокомпанията, с която ще пътуват, или държавата, в която отиват, го изискват.
За посещение на повечето обществени места в Дубай не се изисква PCR тест.
За разлика от Дубай обаче, за посещение на обществени места в Абу Даби (например в джамията „Шейх Зайед“ /Sheikh Zayed Grand Mosque/, в моловете, в някои хотели, в „Лувъра“, в увеселителните паркове на YAS Island /в т.ч. „Warner Bros World”, “Ferrari World”, “Waterworld”, “Clymb” и др./), се изисква негативен PCR тест, направен преди не повече от 30 дни. Може да бъде предоставено хартиено копие или да бъде показано мобилното приложение “AlHosn”.

Особености на законодателството

Обичаите и законите в ОАЕ са във висока степен съобразени с религиозните норми на исляма.

В периода на свещения за мюсюлманите месец Рамадан са забранени употребата на храна и напитки (вкл. вода или дъвчене на дъвка), пушенето на обществени места и в автомобилите, като в повечето търговски центрове са изградени указани за целта места за хранене за туристи. От туристите се очаква да не носят предизвикателно облекло (къси поли, къси панталони и др.).

По време на всички мюсюлмански празници на пътуващите се препоръчва проявата на уважително отношение към местните религиозни традиции. Забранено е проповядването на обществени места на друга религия освен исляма. Изповядането на друга религия е допустимо и се осъществява в одобрените от властите религиозни храмове.

Употребата и притежаването и на най-малки количества наркотични вещества (вкл. по-малки от 0,1 г) са строго забранени и се наказват с лишаване от свобода. Установяването на наркотични вещества в кръвта, извършено чрез вземане на кръвна проба или по друг път, се счита за притежаване на наркотици и е наказуемо. Транзитни пътници под въздействието на наркотични вещества също могат да бъдат задържани.

Алкохолни напитки се сервират само в лицензирани ресторанти и заведения. Видимо неадекватно поведение на обществени места, настъпило в резултат на злоупотреба с алкохол, е наказуемо. Пребиваващите продължително в страната чужденци - немюсюлмани имат право на лиценз за закупуване и домашна употреба на алкохол. В емирството Шарджа са забранени консумацията и пренасянето на алкохол (в багаж или автомобил).

Управлението на МПС след употреба и на минимално количество алкохол е сериозно престъпление. Застраховката Ви може да бъде обявена за невалидна в подобни случаи, а финансовите загуби и претенции се заплащат от шофьора-нарушител.

Демонстрирането на неприлични жестове, груб език и обидно поведение на обществени места е наказуемо. Не се допуска демонстрирането на обществени места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др. Не съществуват специални органичения за жени. Жените могат да управляват автомобили и да се движат свободно и без придружители на обществени места.

Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично разрешение. Забранено е снимането с фотоапарат или мобилен телефон на сгради на ведомства, военни бази, пристанища, летища, дипломатически и консулски представителства, индустриални обекти и др. Местните власти изземват фотоапарата и налагат санкция, като при разследване на деянието на чужденците се отнемат документите за пътуване и им се налага забрана да напускат страната.

Поддържането на извънбрачни сексуални връзки е наказуемо. Хомосексуалните връзки и поведение са наказуеми. Внасянето на порнографски материали е незаконно.

Митнически изисквания

Особено внимание е необходимо при пренасянето за лично ползване на лекарства, като вносът на редица допустими в България медикаменти е забранен в ОАЕ. Допълнителна информация е публикувана на страницата на правителството на ОАЕ:

https://government.ae/en/information-and-services/health-and-fitness/drugs-and-controlled-medicines

На пътуващите лица, които не принадлежат към мюсюлманското вероизповедание, се допуска вносът в ОАЕ на до 4 л. алкохол.

Забранено е внасянето на електронни цигари вкл. за лично ползване.

Допълнителна информация за митническите изисквания в ОАЕ можете да изтеглите от ТУК.

Здравеопазване

Не се препоръчва използването за питейни цели на вода от чешмата.

Високата влажност и повишеното съдържание на пясък и прахови частици във въздуха са рискова предпоставка за лица, страдащи от високо кръвно, сърдечносъдови проблеми или хронични заболявания на дихателните пътища.

За използването на медицинските центрове в ОАЕ от краткосрочно пребиваващи в страната чужденци е необходимо пътуващите да разполагат с предварително сключена медицинска застраховка. В противен случай  разходите за медицинско обслужване се покриват на място.

При регистрация заа продължително пребиваване в страната се извършват редица медицински тестове за ХИВ, СПИН, туберколоза и хепатит „В”. Сертификати, издадени извън страната, не се признават. При положителен резултат на теста, чужденецът подлежи на депортиране от ОАЕ.

Движение по пътищата

Българските СУМПС се признават в ОАЕ от юли 2018 г. само ако се използват от пътуващи, които са български граждани.

При дългосрочен престой в ОАЕ е допустима подмяната на българско СУМПС с емиратско без да е необходимо да се полага изпит за правоспособност.

ОАЕ са сред страните подписали Конвенцията за движение по пътищата - Виена, 1968г.

Равнището на сигурност по пътищата е добро. Шофирането изисква постоянно внимание и стриктно спазване на знаците и ограниченията на скоростта.

Преминаването на червен светофар от водач на МПС може да доведе до високи глоби и затвор до един месец, особено ако нарушението е създало опасност за произшествие.

При пътно – транспортно произшествие е необходимо да се спазват правилата на емирството, в което се намирате. В Абу Даби не следва да местите колата си до пристигане на полицията, даже ако се пречи на  движението. В Дубай  можете  да преместите колата си  само, ако  причинявате затруднения на движението. В другите емирства  колата може да бъде преместена, ако инцидентът е лек и двете страни в него са се договорили  за отговорността по него. Счита се за сериозно нарушение напускането на произшествието преди идването на полицията.

Даже  незначителни прояви на раздразнение по време на шофиране, като груби жестове, могат да доведат до сериозни санкции.

Междуградските магистрали са безплатни. Само на емиратската магистрала Е 11, в определени участъци се прилага системата „SALIK” за тол-такси. “SALIK”  –стикер може да бъде закупен от всяка бензиностанция. Първоначалната му стойност е 100 дирхама и за активирането му е необходимо да се създаде акаунт на адрес: www.salik.gov.ae/en Всяко преминаване на автомобила през съответния тол-гейт се таксува автоматично с 4 дирхама.

При влизане в централната част на Абу Даби (острова) по всички пътища се прилага системата “DARB” за тол-такси. Всички пътуващи, следва предварително да се регистрират и създадат акаунт на адрес: https://darb.itc.gov.ae/RucWeb/login, след което да депозират определена сума в онлайн порфейл, като към момента не съществува алтернатива на плащането по електронен път. При преминаване през съответния тол-гейт от портфейла се удържат автоматично 4 дирхама.

Считано от 1 ноември  2016 г. се прилага закон, съгласно който напускането на територията на ОАЕ се извършва само след заплащане на всички дължими глоби.

Изключване на отговорност (Disclaimer)

Настоящите препоръки са изготвени на базата на достъпната към момента информация, като Министерство на външните работи не носи отговорност за нейната пълнота или евентуални загуби или вреди, настъпили в резултат на ползването й.

Документи за пътуване и визов режим

Съгласно споразумението гражданите на ЕС (с изключение на гражданите на Обединеното кралство и на Ирландия, които не са страни по споразумението) - притежатели на валиден обикновен паспорт или на дипломатически, служебен, официален или специален паспорт, издаден от държава-членка на ЕС, както и гражданите на ОАЕ - притежатели на валиден паспорт или на дипломатически, служебен, официален или специален паспорт, издаден от ОАЕ, се освобождават от задължението да притежават визи за краткосрочно пребиваване, когато влизат и пребивават на територията на другата договаряща страна за срок до 90 дни, за всеки период от 180 дни към датата на влизането. Споразумението се прилага от 6 май 2015 г.

Изискванията за работни и дългосрочни визи не сe променят. За започване на работа е необходимо да се влезе в страната с предварително издадено специално разрешение за работа.

Внимание!

  • Задграничният Ви паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на пътуването.
  • Местните власти не допускат влизането на територията на ОАЕ с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство. Допуска се само напускането на страната с временен паспорт, издаден от генералното консулство на Република България в Дубай.

С писмо от 1 юни 2018 г. до авиокомпаниите, осъществяващи полети до и от ОАЕ, емиратските власти са съобщили за въвеждането на нови правила за пътуване на малолетни и непълнолетни лица, както и за пътуване, при което малолетното или непълнолетно лице се придружава само от единия родител.

При пътуване на малолетни и непълнолетни чуждестранни граждани на ГКПП на международните летища в ОАЕ е необходимо да се представя издадено от родителите (съответно от настойниците или попечителите) пълномощно за пътуване, в което са вписани постоянният адрес на пътуващия/пътуващите и адресът по пребиваване в ОАЕ, включително данни за посрещащите/приемащите лица.

Изискването ще се прилага и в случай, че малолетните и непълнолетните чуждестранни граждани се придружават от трето лице.

На ГКПП допълнително следва да се представи и копие от удостоверението за раждане на пътуващия малолетен/непълнолетен.

В случай на придружаване от родител, чието фамилно име е различно от името на малолетното или непълнолетното лице, трябва да се представи копие от удостоверение за раждане, от което да е видна роднинската връзка между лицата.

Към момента от ОАЕ няма въведена задължителна форма за пълномощното, което следва да се представя при граничния контрол на международните летища. Властите не са съобщили и дали е необходима заверка на документите.

Не е налице и изискване за език на пълномощното, като следва да се очаква, че ще се приемат документи, издадени на английски и/или арабски език, съответно преводи. Препоръчва се ползването на многоезични извлечения от актовете за раждане.

В случай на основателни съмнения, местните власти си запазват правото да откажат достъп на лица до територията на ОАЕ и да депортират пътуващите малолетни и/или непълнолетни чуждестранни граждани.

Повече подробности и допълнителна актуална информация биха могли да бъдат получени от авиокомпанията, с която се планира осъществяването на полета на малолетното или непълнолетно лице.

Практически съвети

Полезна информация можете да намерите ТУК, както и ТУК.

Консулската служба към Посолството на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в София е стартирала своята дейност и предоставя услуги на български и чуждестранни граждани. Всички български документи, за които е необходима и се изисква легализация при ползването им в ОАЕ, следва първо да бъдат заверявани в Консулската служба към емиратското Посолство в София и после легализирани в Министерство на външните работи и международното сътрудничество (Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation - MOFAIC).

Обръщаме внимание, че MOFAIC е престанало да приема за легализация български документи (дипломи, удостоверения за раждане, товарителници и др.), които нямат заверка от Посолството на ОАЕ в София.

Непроменен остава режимът за легализация на емиратски документи, които е необходимо да послужат в България. Те трябва да бъдат легализирани първо в MOFAIC, а после в Генералното консулство на Република България в Дубай.
При необходимост от уточнения - [email protected]

Консулски услуги

Заверки и легализации

Документи, издадени от местни институции, се признават в България само когато върху тях или в приложение към тях е поставен в оригинална форма печат на Консулския отдел на Министерството на външните работи на ОАЕ.
Така издадените документи, придружени със заверка  от Генералното консулство е необходимо да бъдат преведени на български език.

Към Генералното консулство има акредитирани преводачи, чиито преводи се заверяват в консулска служба

-    Надя Златева – 00971 50 637 57 04  е-mail: [email protected]
-    Силвия Абдулрахман – 00971 56 633 24 47 e-mail: [email protected]

Документи, издадени от български институции, се признават в ОАЕ само когато върху тях има положен печат на Министерството на външните работи на Република България. След това документът трябва да бъде преведен на английски или арабски език, а преводът да бъде заверен в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи. Генералното консулство на България в Дубай заверява печата и заверката на превода на българското външно министерство, а неговият печат се заверява от Министерството на външните работи на ОАЕ.

Изготвяне на лични документи

Консулската служба на Генералното Консулство на Република България - Дубай, ОАЕ разполага с биометрично гише за обработка и препращане на заявления за български лични документи (паспорт, лична карта, СУМПС, както и временен паспорт).

Гражданско състояние

За регистрирането на удостоверения за раждане, брак или смърт е необходимо да бъде издаден оригинален документ от местните власти, които да бъде заверен в МВР и легализиран в МВнР – ОАЕ. След като бъдат поставени необходимите подписи и печати от местните власти, документът се представя в Консулската служба. Консулското длъжностно лице заверява подписът и печата на МВнР на ОАЕ и документът се изпраща/занася в общината по постоянен адрес в България от заинтересованото лице и/или негов упълномощител.