Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Армения

Последна актуализация 04 Септември 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: необходима е виза

От 10.01.2013 г. влиза в сила безвизов режим за престой от 180 дни в рамките на една година (360 дни).

Република Армения

Посолство на Република България в Република Армения
Адрес: 16 Sofia str., Nor Aresh, Yerevan
Телефон: +37410458233
Работно време: 9.30 – 18.00 ч. (местно време)
(07.30 – 16.00 ч. българско зимно часово време)
(08.30 – 17.00 ч. българско лятно часово време)
E-mail: [email protected]
Дежурен телефон в извънработно време: +37496405210
Консулска служба:
Телефон: +37410454582
Работно време: 9.30 – 18.00 ч. (местно време)
Работно време с граждани: 10.00 – 13.00 ч. (местно време)
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/armenia

Посолство на Република Армения в Република България
Адрес: ул. „Загоричане” 3, 1111 София
Тел.: +359 2 946 12 72; +359 2 946 12 73
Факс: +359 2 946 12 74
Е-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
В Армения нивото на криминалната престъпност е сравнително ниско. Същевременно има и отделни случаи на джебчийство, кражби на ръчни чанти, кражби от коли и кражби с взлом. Съветваме Ви да не носите паспорта си, кредитните си или дебитни карти, билетите за пътуване и парите си заедно. Убедете се, че са на сигурно място.

Препоръчваме да използвате банкомати, намиращи се в сградите на банките.

Границите между Армения и Азербайджан и Армения и Турция са затворени. Препоръчваме на българските граждани да избягват неналежащи пътувания в близост до посочените гранични зони. Ако пътувате между Армения и Грузия, по-удачно е да пътувате по пътищата, които продължават на запад в Армения или пътя през регион Лори. Сухоземната граница с Турция също е затворена, но понастоящем се изпълняват директни полети от Ереван до Истанбул. От месец май 2023 г. започва да функционира пряка самолетна линия София-Ереван-София, изпълнявана от Wizz Air. Като цяло пътуването в Южен Кавказ поради недобрата пътна инфраструктура може да бъде трудно и изисква внимателно планиране.

Принципно в Армения нивото на терористична опасност е ниско. Вероятността от извършване на терористични атаки е минимална. Въпреки това е добре да бъдете внимателни относно възможни потенциални терористични актове, особено на публични места, включително тези, които се посещават предимно от туристи, чужди граждани и емигранти.

Здравеопазване:
Медицинските условия в Армения в общи линии не са добри, особено извън Ереван. Не се препоръчва лечение, освен на леки заболявания, при които няма риск от поставяне на грешна диагноза. Мрежата от аптеки в страната е относително добре развита. В столицата Ереван няма недостиг на медикаменти, налични са включително европейски и български лекарствени средства. Като цяло закупуването на медикаменти е възможно и без рецепта.

Особености на местното законодателство:
Армения е християнска държава и обикновено жените се обличат с нормално за европейския стил облекло. Извън столицата Ереван хората са по-консервативни и неподходящо облекло би могло да привлече към Вас по-голямо от обичайното внимание. Употребата на наркотици в Армения се наказва строго, в това число с глоба и дългосрочно лишаване от свобода. Хомосексуализмът е декриминализиран през 2003 г., но на него се гледа с неодобрение от страна на много арменски граждани. Препоръчваме на гражданите с хомосексуални наклонности да проявяват благоразумие и предпазливост при посещение в Армения. Въпреки, че на много места може да видите мъже и жени да се държат за ръце и да се целуват, имайте предвид, че това е обичайно за арменската култура и не е индикатор за сексуалната ориентация на хората. Съветваме Ви да се въздържате от снимането на военни обекти, оборудване или други инсталации при каквито и да било условия. Това са чувствителни за Армения сфери и пътуващите могат да бъдат задържани и разпитвани, ако се опитат да ги заснемат.

Митнически изисквания:

Митнически изисквания за Армения можете да изтеглите от: https://www.petekamutner.am/Content.aspx?itn=csCICustomsInfo

Движенията по пътищата:
В Армения може да шофирате, ако притежавате международно разрешение за шофиране. По принцип местните стандарти на шофиране не са добри. Ако планирате да шофирате в Армения, трябва да сте подготвени за водачи на автомобили, които шофират безотговорно и пренебрегват правилата за движение по пътя. Пътното движение е ляво позиционирано, но използваните МПС с десен волан са твърде много, което внася допълнителни рискови фактори. Автомобилният парк в голямата си част е в лошо техническо състояние, включително и МПС от градския транспорт. Местните шофьори активно използват клаксоните като средство за отправяне на сигнали към околните. Особено внимавайте, когато шофирате в градовете нощем. Честа практика е водачите да управляват автомобилите си без включени светлини, което допълнително създава рискови ситуации. През почивните дни броят на шофьорите, които са употребили алкохол нараства. Трябва да бъдете много внимателни, ако шофирате по главния път между Ереван и курортните райони Севан и Цахгкадзор. Полицията спира шофьорите, които шофират опасно, но полицейското присъствие извън Ереван е ограничено. Пешеходците често са много невнимателни и пресичат на неразрешени за това места. Гневните изблици на пътя се превръщат в сериозен проблем за арменските улици и магистрали. С цел да ограничите риска да станете жертва на агресия, отстъпвайте пред агресивните шофьори.

С изключение на няколко главни пътни артерии, обикновено пътищата са в лошо състояние, особено през зимните месеци (от ноември до февруари). Някои пътища, показани на пътните карти като главни, не са асфалтирани и са тесни, а други пътища, скоро направени, не са отбелязани на пътните карти. Второстепенните пътища са в лошо състояние и често липсва пътна маркировка. Указателните табели в градовете и извън тях са малко. Трафикът на камиони е силно натоварен по главните пътища, свързващи Ереван с Иран и Грузия. На полицията и спешната медицинска помощ може да отнеме значително време, за да достигнат някои отдалечени региони. Качеството на горивото в Армения варира от добро до много лошо. Препоръчваме Ви да не купувате гориво от търговци, които го продават направо от варели или камиони.

Ако сте пешеходци, трябва да сте особено внимателни, когато пресичате пътя и дори когато използвате пешеходните пътеки. Препоръчваме Ви да предпочетете преминаване през подлези и надлези. Публичният транспорт често е претоварен недобре поддържан. Маршрутните линии са по-опасни от другите видове обществен транспорт. Тези превозни средства (минибусове) са лошо поддържани и често има случаи на пътни инциденти с тях. Ако пътувате с влак, убедете се, че ценностите Ви са на сигурно място и не оставяйте купето, в което пътувате, без присъствие.

От месец май 2023 г. започва функционирането на директна самолетна линия между София и Ереван, изпълнявана от Wizz Air. Между двете столици може да се пътува и посредством полети през Виена, Варшава, Атина, Франкфурт, Париж, Рим, Милано, Доха и Дубай. От края на 2022 г. се осъществяват полети между Ереван и Истанбул, които не винаги биват реализирани в график (препоръчително е да проверите предварително графика на тези полети). Министерството на външните работи обръща внимание на пътуващите за Армения български граждани, че страната е част от Общността на независимите държави и по силата на членството си е длъжна да прилага приетите в общността нормативни актове и регламенти. Лица, които имат съмнения или опасения за възникнали с тях проблемни ситуации при пътувания до други държави-членки на ОНД, трябва да отчитат факта, че в рамките на общността се споделя информация за техни прояви и действия, които са извършени на територията на друга страна-членка. Процедурите по евентуално екстрадиране и депортиране се извършат с отдаването на приоритет по линия на договореностите в рамките на ОНД.

Практически съвети:
Влизането на територията на Република Армения следва да става само през официалните гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП). Границите между Армения и Азербайджан и Армения и Турция са затворени. Ако пътувате между Армения и Грузия, по-удачно е да пътувате по пътищата, които продължават на запад в Армения или пътя през регион Лори. Сухоземната граница с Турция също е затворена, но понастоящем се изпълняват директни полети от Ереван до Истанбул. Като цяло пътуването в Южен Кавказ поради недобрата пътна инфраструктура може да бъде трудно и изисква внимателно планиране.

Българското посолството може да Ви предостави консулска защита единствено, ако се намирате на територията на Република Армения в нейните международно признати граници.

Като цяло в Армения нивото на терористична опасност е ниско. Вероятността от извършване на терористични атаки е минимална. Въпреки това е добре да бъдете внимателни относно възможни терористични актове, особено на публични места, включително тези, които се посещават предимно от туристи, чужди граждани и емигранти.

Съветваме българските граждани да избягват места, на които могат да бъдат провеждани демонстрации, шествия и протести. Избягвайте присъствие в близост до струпването на множество хора. В случай, че попаднете в близост до провеждан митинг или друго събиране на големи групи от хора, бъдете много бдителни и предпазливи през цялото време. Спокойно можете да се обръщате за съдействие към представителите на местните органи за сигурност, които да Ви изведат безпроблемно от района на евентуални обществени протести или демонстрации. Принципно силите на реда са позитивно настроени спрямо чуждестранни туристи, посещаващи страната и притежават капацитет и готовност за оказване на помощ при необходимост.

Съветваме всички български граждани да се регистрират в Посолството на Република България в Армения още при пристигането си. Съветваме Ви да носите копие на паспорта си с Вас по всяко време, за да може да бъдете идентифицирани.

Съветваме да сключите пътни и медицински застраховки преди пътуването си до Армения.

Местна валута:
Арменски драм (AMD).

Към януари 2023 г. 1 EUR = 430 AМD (курсът е ежедневно променлив според регламентите на ЦБ). Пари може да обменяте в банките и бюрата за обмяна на валута. При обмяна в банкови офиси  се изисква задължително предоставяне на паспорт, в обменните бюра се изисква при сделка над 200 евро. Най-широко използвани валути в Армения са щатски долар, евро и руска рубла. Цените на стоките и услугите са в арменски драми и по закон плащането трябва да е в арменски драми. В Ереван има множество банкомати, от които може да теглите пари с карти Maestro или Visa. С кредитни или дебитни карти може да платите в повечето от големите магазини или ресторанти в Ереван.

Документи за пътуване и визов режим

Притежателите на всички видове български паспорти (дипломатически, служебен и обикновен) не се нуждаят от виза за влизане в Република Армения. Влизането в страната става само с валиден задграничен паспорт.
Със свое Решение 1255-Н/04.10.2012 г., правителството на  Република Армения въведе безвизов режим за гражданите на страните-членки на ЕС, в това число и на Република България, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Съгласно това решение, считано от 10.01.2013 г., българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Република Армения без виза, за период от 180 дни в рамките на една година.

Консулски услуги

Консулска служба на посолството на Република България в Ереван е с приемно време от 10.00ч. до 13.00ч. в работни дни от понеделник до петък. Консулската служба извършва следните консулски услуги:
- Приемане на заявления за подновяване на български документи за самоличност- лични карти и задгранични паспорти; документи за подновяване на свидетелства за правоуправление на МПС; приемане на документи за българско гражданство; извършване на нотариални услуги – заверка на подпис и съдържание на документи.
- Спешни консулски случаи и случаите от хуманитарен характер се разглеждат от консулската служба с приоритет.
Приемът в Консулска служба в посолството в Ереван се извършва без предварително записване.
За информация по консулски въпроси може да се обаждате на телефон +37410454582. За спешни случаи в извънработно време на Ваше разположение е мобилен дежурен телефон +37496405210.

Заверки и легализации:
Република България и Република Армения са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г. Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация