Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Австралия

Последна актуализация 04 Юли 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Австралийски съюз

Посолство на Република България в Канбера, Австралийски съюз
Адрес: 29 Pindari Crescent, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенски адрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra, Australia
Телефон: +612 62869700, +61405897664
Факс: +612 62869600
Телефон за спешни случаи: +614 20744 840
Работно време: 09:00 - 17:30

Консулска служба:
Тел.: +612 62869700
Факс: +612 62869600
Работно време: 09:00 - 17:30 ч.
Работно време с граждани: 09.30 - 12.30 ч.
E-Mail: [email protected]
Уебсайт: www.mfa.bg/embassies/australia/

Почетен консул на Австралийски съюз в Република България
г-жа Индиана Трифонова
Седалище: гр. София
Консулски окръг: цялата територия на България
Адрес: 1504 София, ул. “Тракия” № 37
Тел.: +359 2 946 13 34
Факс: +359 2 946 17 04
Е-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
В Австралия нивото на престъпност е сравнително ниско. Заплахите идват предимно от природни бедствия като пожари и наводнения. Актуална информация за нивото на терористична заплаха в Австралия е поместена на сайта на Офиса на Генералния прокурор на Австралия: https://www.nationalsecurity.gov.au/Pages/default.aspx.

Съветваме пътуващите да планират и отделят достатъчно време за чекиране преди полет както за международните, така и за вътрешните линии, във връзка със стриктните проверки за сигурност на австралийските летища.

Здравеопазване:
От началото на 2019 г. се наблюдава известно увеличение на случаите на морбили (дребна шарка) в Австралия и Нова Зеландия. Докато в тези две държави рискът е сравнително нисък, значително по-сериозна е ситуацията в други страни от региона, особено в Самоа, където е обявено бедствено положение. Внезапно увеличение на случаите на морбили е регистрирано също в Тонга и Фиджи. Властите на Соломоновите острови са въвели редица изисквания към пътуващите до страната с цел превенция на разпространението на заболяването на нейна територия. Повече информация по темата можете да откриете на следния линк: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/23742.“ Нивото на здравеопазване е високо. В болниците се признават международни застраховки или се плаща с кредитна карта или в брой на място.

Особености на местното законодателството:
В основата на австралийското законодателство е системата "common law", развита в Обединеното кралство. Тя се различава от системата на гражданското право, която се прилага в Европа основно по това, че в решенията си съдиите се ръководят от предишни решения на съда по сходни случаи.

Митнически изисквания:
С митническите изисквания за Австралия можете да се запознаете ТУК, както и на страницата на Департамента по имиграция и гранична защита на адрес.

Движенията по пътищата:
Движението на превозните средства в Австралия се осъществява в лявата пътна лента. Някои от правилата за движение са различни и трябва да се запознаете с тях преди да пристигнете в страната. Можете да използвате българската си шофьорска книжка до 3 месеца след пристигането си в Австралия. Заедно с нея трябва да носите международна шофьорска книжка и паспорт. При постоянен престой в страната, трябва да имате австралийска шофьорска книжка.

Практически съвети:
Помнете, че в чужбина следва да се съобразявате с местните закони. По време на престоя Ви там Вие попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Не пренасяйте вещи на трети лица, които не пътуват с вас, при преминаване на граница.

Предварително се убедете, че срокът на действие на свидетелството Ви за шофиране не е изтекъл. Препоръчваме Ви предварително да си осигурите международно свидетелство за шофиране. Направете всичко необходимо да се запознаете с местните правила за движение. В Австралия се налагат тежки парични глоби за нарушение на правилата за движение, без значение дали сте местен или чужд гражданин. Движението е от лявата страна на пътното платно.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с посолството на Република България. Консулският служител ще установи връзка с Вас във възможно най-кратък срок.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

В случаите на смърт на български гражданин в чужбина, най-близкото дипломатическо или консулско представителство на Република България ще окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

Пряка финансова помощ може да получите от дипломатическото или консулското представителство само ако Ваши роднини или близки лица депозират предварително необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция „Бюджет и финанси”.

В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с дипломатическото или консулското ни представителство, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в родината.

Не е задължително, но е добре да се регистрирате в българското посолство в Канбера при пристигането си в Австралия. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при необходимост. Преди да отпътувате от Република България или веднага след пристигането Ви, запишете адресите и телефоните на българското дипломатическо или консулско представителство в страната на посещение.

Администрацията на хотелите, в които отсядате, туроператорите, с които пътувате и органите на местната полиция, при необходимост, е уместно да разполагат с тези данни. За ваше улеснение адрес, телефон и факс на дирекция „Консулски отношения” на Министерството на външните работи в София за евентуални справки и информация може да намерите на Интернет-страницата на МВнР.

Местна валута:
Австралийски долар (AUD)
1 AUD = 0.75 EUR
1 AUD = 0.99 USD

Климатични особености:
Климатът в отделните райони на страната е различен, като в по-голямата част е пустинен и полу-пустинен. В югоизточните и югозападните райони преобладава умерен климат, а в северната част е тропичен и субтропичен. Често срещано явление през летния сезон (септември – април) са горските пожари, а в периода ноември-април – тропическите циклони и наводненията.
Във връзка с гореизложените сезонни явления, министерство на външните работи препоръчва на пътуващите за и намиращите се в Австралия български граждани да се осведомяват предварително относно обстановката в районите, които планират да посетят.

Информация за климатичните условия, в т.ч. за евентуално преминаване на тропически циклони, може да бъде открита на сайта на Австралийското бюро по метеорология  на следния адрес: http://www.bom.gov.au/.

Актуална информация за горските пожари и евентуални други природни бедствия може да бъде получена от средствата за масово осведомяване, както и на интернет-страниците на пожарните и спешните служби на австралийските щати и територии, както следва:
•   Австралийска столична територия (Канбера) - https://esa.act.gov.au ;
•   Ню Саут Уелс - www.rfs.nsw.gov.au/fire-information/fires-near-me ;
•   Виктория - https://www.cfa.vic.gov.au/home;
•   Куинсланд - https://www.ruralfire.qld.gov.au/map/Pages/default.aspx ;
•   Западна Австралия - https://www.emergency.wa.gov.au ;
•   Северна територия - https://pfes.nt.gov.au/fire-and-rescue-service  ;
•   Тасмания- http://www.fire.tas.gov.au/Show?pageId=colCurrentBushfires ;      
•   Южна Австралия - https://www.cfs.sa.gov.au/site/home.jsp

Българските граждани могат да се възползват от възможността за употреба на мобилните приложения на въпросните сайтове.
Горските пожари могат да доведат до значително влошаване на качеството на въздуха, в т.ч. в големите градове, където периодично може да се наблюдава висока степен на задимяване.
При замърсен въздух се препоръчва да не се извършва усилена физическа активност навън. Това се отнася особено за хора с респираторни и сърдечни проблеми, които трябва да потърсят лекарска помощ, ако не се чувстват добре, въпреки обичайния лечебен план, който следват.
При спешни случаи, незабавно се обадете на "000".
За избягване на задимяване се препоръчва да не се отварят прозорци и врати, а за вентилиране на помещенията  - по възможност да се използва климатик.

Повечето местни власти предоставят подробна информация за качеството на атмосферния въздух.

Австралийска столична територия (Канбера) - https://www.health.act.gov.au/about-our-health-system/population-health/environmental-monitoring/monitoring-and-regulating-air;
Ню Саут Уелс- https://www.dpie.nsw.gov.au/air-quality;
Виктория - https://www.epa.vic.gov.au/EPAAirWatch;
Куинсланд - https://apps.des.qld.gov.au/air-quality/;
Западна Австралия- https://www.der.wa.gov.au/your-environment/air/air-quality-index;
Северна територия- https://nt.gov.au/environment/environment-data-maps/air-quality-monitoring;
Тасмания- https://epa.tas.gov.au/epa/air/monitoring-air-pollution/real-time-air-quality-data-for-tasmania                                                                                                         
Южна Австралия - https://apps.des.qld.gov.au/air-quality/

Документи за пътуване и визов режим

При пътуване до Австралия е необходимо да притежавате паспорт с минимум 6 месечна валидност след датата на влизане в страната и входна виза. Препоръчваме на българските граждани да подават документи за австралийска посетителска (eVisitor) виза минимум един месец преди датата на планираното пътуване, тъй като в различните периоди на годината визовата обработка отнема различно време.

Нови разпоредби за краткосрочни визи:
От 23 март 2013 г. Департаментът по имиграция и гражданство на Австралия въведе нови разпоредби при получаване на австралийски визи за краткосрочно пребиваване.
Съществуващите до тази дата подкатегории на видовете туристически визи се намаляват от девет на четири:
- Visitоr виза (подклас 600), която има четири направления – Tourists, SponsoredFamily, Businessvisitors, ApprovedDestinationScheme;
- еVisitor (подклас 651) – позволяваща туризъм и бизнес;
- Electronic Travel Authority (подклас 601) – позволяваща туризъм и частни посещения;
- MedicalTreatmentVisa (подклас 602) – позволяваща краткосрочен и дългосрочен престой за медицинско лечение.

Бизнес направленията на подкатегории 600, 601 и 651 ще позволяват бизнес дейности, като проучвания, преговори, сключване и преразглеждане на договори, посещение на конференции и семинари, посещения на правителствени делегации. Такива визи няма да позволят на бизнес посетители да работят или да извършват друга дейност срещу заплащане.

Ограничените права за работа, преди предоставяни при Businessvisitor визите са изведени в отделна подкатегория – Temporary Work/ Short Stay Activity (подкатегория 400). Всички посетители, които възнамеряват да работят по време на престоя си в Австралия следва да кандидатстват за тази подкатегория виза, или за друга виза, позволяваща работа.

Подробна визова информация можете да откриете на сайта на Департамента по имиграция и гранична защита на Австралия на адрес http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1. Сайтът предоставя възможност за електронно подаване на заявления за визи.

Визи на летището не се издават. Институцията, която разрешава визите е Департаментът по имиграция и гранична защита. 

Българските граждани, притежатели на обикновени, служебни и дипломатически паспорти, са освободени от изискването за притежание на транзитна виза за летищен трансфер за престой до 8 часа без напускане на летището. За престой от 8 до 72 часа се изисква транзитна виза.

Процедурата по издаването на визи (без подаваните онлайн) за български граждани се извършва от посолството на Австралия в Атина.

Визови такси:
Визовите такси са между 135 и 365 австралийски долара в зависимост от вида виза, като за някои видове визи за дългосрочен престой достигат 550 долара. Визите eVisitor (подклас 651) и Electronic Travel Authority (подклас 601) са безплатни.

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положен граничен печат. 

При издадена виза и смяна на паспорта, следва своевременно да бъде уведомен Департаментът по имиграция и гранична защита. Повече подробности можете да намерите на адрес https://www.border.gov.au/Lega/Lega/Form/Immi-FAQs/What-if-I-have-a-new-passport.

ВАЖНО!

Австралийското правителство въведе значително увеличение на таксите за студентски визи. От 1 юли 2024 г. таксата за кандидатстване за виза ще се увеличи на 1 600 австралийски долара, което представлява 125% скок спрямо предишната такса от 710 австралийски долара.

Като част от публикуваната “Стратегия за миграция”, австралийското правителство обяви промени в условията за получаване на студентски визи. Тези промени ще ограничат възможността на някои притежатели на временни визи да кандидатстват за студентска виза, докато пребивават в Австралия.

Считано от 1 юли 2024 г., притежателите на временни визи за дипломанти, посетители и морски екипаж няма да могат да кандидатстват за студентска виза, докато пребивават в Австралия. Пълен списък на притежателите на визи, които няма да могат да кандидатстват за студентска виза на място от Австралия, е следният:

Подклас 485 (Временно дипломиран студент)

Подклас 600 (посетител)

Подклас 601 (електронно разрешение за пътуване)

Подклас 602 (медицинско лечение)

Подклас 651 (eVisitor)

Подклас 771 (Транзит)

Подклас 988 (морски екипаж)

Подклас 995 (Временна дипломатическа виза) - само за притежатели на първична виза

Подклас 403 (Временна работа) Международни отношения) - поток местен работник (дипломатически или консулски)

Подклас 426 (местен работник (временен) - дипломатически или консулски)

Притежателите на временна виза за дипломирани студенти трябва да напуснат Австралия или да намерят квалифицирана работа и/или друга визова опция. Кандидатите за студентска виза, които действително възнамеряват да продължат обучението си в Австралия, могат да кандидатстват за виза само извън територията на Австралия.

Приложена връзка с подробно описание за условията за кандидатстване за Клас 500 – студентска виза за Австралия: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/student-500#About.

Консулски услуги

Какво могат да напряват консулските служители за Вас?
- да информират близките Ви в случай на произшествие, сериозно заболяване или смърт и да осигурят възможното съдействие;
- в случай на арест, да уведомят близките Ви, да съдействат те да Ви посетят в затвора, да гарантират същото отношение към Вас, както към гражданите на приемащата страна;
- да осигурят помощ в случай на непредвидени обстоятелства, като природни бедствия и граждански протести;
- да Ви дадат най-актуална информация при пътуване;
- да удостоверят и заверят подпис;
- да съставят актове за гражданско състояние (акт за раждане, акт за сключен граждански брак, смъртен акт );
- да препратят вече съставени от местните власти актове за гражданско състояние на общината по постоянния Ви адрес в България.

Изготвяне на български документи за самоличност:
От 01.06.2012 г. в посолството в Канбера има инсталирана биометрична станция. Посолството приема документи за издаване на паспорти, лични карти, СУМПС и временни паспорти.
При приемане на документи за издаването на временен паспорт или лична карта на малолетни и непълнолетни деца се изискват подписите на двамата родители или подпис на единия родител и пълномощно от другия, или съдебно решение за родителски права.

Гражданско състояние:
За да бъде признат в Република България документ издаден от Австралийските власти, той трябва да бъде легализиран с „апостил” съгласно Хагската конвенция за премахване легализациите на чужди документи от 1961 г. Когато преводът е извършен от заклет преводач към посолството, тогава посолството заверява и превода. Легализираният с „апостил” документ може да бъде преведен и в България при преводач, който има сключен договор с МВнР за извършване на официални преводи.

Съгласно строгите изисквания на австралийския Закон за защита на личните данни, при набавяне на документ за гражданско състояние от местните регистри се изисква това да става лично или чрез изрично упълномощено за целта лице. В редки случаи посолството може да съдейства при набавяне на актове за смърт, без удостоверение за наследници.

Заверки и легализации:
В ДП-Канбера се извършва стандартна легализация на копия от документи и на подписи и съдържания на документи на български език, които да послужат пред съответните власти в България. Изготвят се и наследства при предварително договорен за това час. Посолството заверява и подписите на заклетите преводачи към посолството.

Всички официални документи, издадени в България и предназначени за ползване в Австралия, следва да бъдат легализирани с „апостил”. Същото важи и за документите, издадени в Австралия и предназначени за ползване в България, с изключение на тези, издадени от посолството в Канбера. 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация