Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Азербайджан

Последна актуализация 08 Юли 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Република Азербайджан
 
Посолство на Република България в Република Азербайджан
Адрес: AZ 1073, Azerbaijan, Baku, 13, Huseyn Javid prospekti
Телефон: +99 412 538 69 71; +99 412 538 69 72
Дежурен телефон само при спешни случаи в извънработно време: +994 51 225 74 71
Работно време на посолството: 09.30 ч – 17.30 ч
Е-mail: [email protected] 
Website: www.mfa.bg/embassies/azerbaidzan 

Консулска служба
Приемно време: понеделник – петък: 10.00 – 13.00 ч.
Приемът на български и азербайджански и други граждани, независимо от заявената услуга, се извършва само след предварително записан час.

За записване на часове и консултация по консулски въпроси, моля да се свържете по:
Телефон: +994 51 225 74 71 (от 15.00 ч. до 16.00 ч.)
Е-mail: [email protected]


Посолство на Република Азербайджан в Република България
Адрес: ул. „Чарлз Дарвин” № 6, ж.к. „Изток”, 1113 София
Тел.: +359 2 817 00 70
Факс: +359 2 817 00 77
E-mail: [email protected]
Website: http://sofia.mfa.gov.az/en

Обща информация

Обща информация:


Влизането на територията на Република Азербайджан следва да става само през официалните гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП).
Ниво на сигурност:
Процентът на тежките престъпления в Азербайджан е нисък. По-голямата част от криминалните инциденти са от битов характер и засягат местното население. Дребни кражби (джебчийство) и нападения срещу чужди граждани се случват рядко в Баку. Риск за чужденците би могъл да съществува на места или събития с големи тълпи от хора или в много изолирани райони.
Здравеопазване:
Голяма част от медицински клиники и центрове в Баку са много добре оборудвани и достъпни. Лекарите и медицинския персонал често говорят руски или английски език.
Не се препоръчва за пиене водата от централната водопреносна мрежа - най-вече поради изключително високата ѝ варовитост.

Митнически изисквания:

Митническата служба има офиси на всички гранични контролно-пропускателни пунктове на Република Азербайджан (летища, морски пристанища, пътни и железопътни контролно-пропускателни пунктове). Митничарите имат специални униформи и отличителни знаци (вкл. знаме и идентификационни знаци на митническите органи). Митническите служители в Азербайджан прилагат разпоредбите относно временния внос или износ от Азербайджан на артикули, като алкохол, тютюн, бижута, религиозни материали, произведения на изкуството, антики и бизнес оборудване. Лекарства за лична употреба могат да се внасят без разрешение от Министерството на здравеопазването. Въпреки че няма ограничение за количеството внесена валута, ако внесената сума не е декларирана при напускане на страната, може да бъде поискано да се докаже произхода на средствата, които се изнасят. Същото важи и ако изнасяната сума е повече от внесената. Износът на валута на стойност от и над 10 000 щ. д. задължително се декларира. Повече информация можете да бъде намерена на следния линк: https://customs.gov.az/en/ferdler-ucun/valyuta-nezareti
Според митническите правила на Азербайджан физическо лице има право да носи със себе си до 2 стоки от един и същи вид за лична употреба (например мобилни телефони, фотоапарати, преносими компютри и т.н.). Ако се установи, че едно лице има 3 или повече броя техника от един и същи вид / марка, те се изземват от митнически служители. В случай че едно лице възнамерява да внесе повече от 2 единици от едно и също оборудване, то трябва да го декларира и да плати мито, тъй като вносът се счита за търговски.
Без мито могат да бъдат внесени не повече от 1.5 литра алкохол, 200 бр. цигари, 20 грама злато или бижута от него, до 30 кг. хранителни продукти (веднъж месечно), 5 кг. есетрови риби, 125 грама хайвер от есетра и др.
Забранен е износът на повече от 600 грама хайвер от есетра, живи животни (с изключение на котки и кучета), ценни дървесни видове, оръжие, наркотици, скъпоценни камъни, редки растения.
Изнасянето на антични монети, ръкописи, скъпоценни камъни, произведения на изкуството, килими и предмети, попадащи в определението за културно наследство съгласно Закона за културата се допуска само с писмено разрешение на Министерството на културата или съответната друга институция.
Подробна информация относно митническите ограничения и формалности може да бъде намерена на сайта на Азербайджанския митнически комитет (https://www.customs.gov.az/en/).

Движение по пътищата:
До 1 октомври 2024 г. в страната е в сила специален карантинен режим, чиято основна рестрикция е забраната за пресичане на сухопътните граници.
През март 2023 г. Кабинетът на министрите на Азербайджан реши да ограничи (забрани) вноса на леки коли, които са по-стари от 10 години от датата им на производство.
Водачите на МПС трябва да притежават свидетелство за управление на МПС или документ / справка, заместваща свидетелството за управление на МПС, ако същото е било отнето по установен ред от съответните органи на Република Азербайджан. Ако водачът не е собственик на личното МПС, трябва да има заверено пълномощно или сертификат за собственост, регистрационен талон на управляваното МПС, застрахователна полица, удостоверяваща задължителната застраховка ГО („гражданска отговорност“), съгласно законодателството на Република Азербайджан, специално разрешително и документи, удостоверяващи превозвания товар (за превозни средства за търговски цели).
Междуградската пътна мрежа е добре развита между големите градове. При пътуване с автомобил от Република България се минава през територията на Република Турция и Грузия. Между столиците на Грузия и Азербайджан има добър скоростен път. Съществува и модернизирана железопътна връзка между Баку и Тбилиси, като пътническият влак се движи през нощта.
В Баку общественият транспорт е добре развит (метро, автобуси, таксита). При пътуване с метро и с автобус се препоръчва използването на електронна карта, която може да се закупи от гишета и от автомати на входа на метростанциите. Цената на еднопосочен билет за автобус и метро е ниска (еквивалент на 0.25 евро цента към м. февруари 2024 г.).
От летището (намиращо се на около 30 км от центъра на Баку) до центъра има редовна 24-часова автобусна линия, като автобусите са на всеки 30 минути през деня и на всеки час през нощта. За пътуване с този автобус следва да се закупи карта (цена около 1 евро), която след това важи за градската пътна мрежа.
Цените на таксиметровия транспорт са напълно достъпни, като лицензирани таксита могат да бъдат поръчвани и през различни мобилни приложения, които дават предварително цена за пътуването. Препоръчва се да се избягва ползването на случайни и необозначени таксиметрови автомобили.

Местна валута:
Азербайджански манат (AZN). Обменният курс на маната спрямо щатския долар е стабилен, като един долар се разменя за 1.7 маната. Обменният курс спрямо еврото варира в границите между 1.90 до 2.00 маната за 1 евро.
Банковата система в страната е добре развита, като валута може да бъде обменяна както в банковите клонове, така и в обменни бюра. Плащанията в търговската мрежа се извършват само в манати.

Климатични особености:
Климатът в Азербайджан е умереноконтинентален, със сравнително студена зима и горещо лято. Столицата Баку е разположена на брега на Каспийско море, 28 метра под морското равнище. Лятото в Баку е много горещо и влажно, а през зимата температурите падат под нулата предимно през нощта. Снеговалежите в столицата са редки, като снежната покривка обикновено е малка и се задържа само няколко дни. В същото време, столицата Баку е известна с характерните си силни ветрове.
На територията на Азербайджан няма зони с повишена опасност от природни бедствия.

 

 

 

 

 

 

Документи за пътуване и визов режим

Документи за пътуване и визов режим:


За притежателите на обикновени паспорти:
Притежателите на обикновени български паспорти се нуждаят от виза за Азербайджан. От 10 януари 2017 г. е активна електронна услуга за подаване на заявление за краткосрочни входни визи за Азербайджан - ASAN Visa. Услугата е достъпна на електронния портал https://evisa.gov.az/en/. Тя предоставя възможност на чуждестранни граждани, желаещи да получат краткосрочна и еднократна входна виза за Азербайджан (с валидност от 30 дни) да подадат документите си онлайн, не по–късно от три работни дни преди деня, в който планират да влязат на територията на страната. Таксата за визата е в размер на 25 щ. д.
Системата предоставя възможност и за бърза виза, която се разрешава в рамките на три часа, като нейната стойност е 60 щатски долара.
В случай на одобрение, в тридневен срок кандидатът получава своята виза на посочената от него електронна поща и може да я разпечата на обикновен принтер. Разпечатаната виза се представя заедно със задграничния паспорт на пътуващия при влизане на територията на Република Азербайджан.
За да може чуждите граждани да кандидатстват за виза за Азербайджан, срокът на техния задграничен паспорт трябва да бъде валиден поне 3 месеца след изтичане на валидността на визата.
Българските граждани, които желаят да им бъде издадена многократна входна или дългосрочна входна виза за Азербайджан, следва да се обръщат към Посолството на Република Азербайджан в София - https://sofia.mfa.gov.az/en.


Между Европейския съюз и Азербайджанската република е в сила споразумение за улесняване на издаването на визи, което урежда издаването на визи на гражданите на EС и Азербайджан за планиран престой за срок от не повече от 90 дни в рамките на период от 180 дни.
Съгласно чл. 6, ал. 2 от Споразумението от заплащане на такса за виза са освободени участници в международни спортни мероприятия, близки роднини на граждани на ЕС, лица, участващи в научни, културни и художествени дейности, пенсионери, деца под 12 годишна възраст и др.
Споразумението определя основанията и въвежда облекчени процедури за кандидатстване за визи.

Необходими документи за виза:
-попълнена анкета;
-оригинал на паспорта;
-две снимки (паспортен формат);
-медицинска застраховка;
-други документи в зависимост от основанието за кандидатстване.
Срокът за пребиваване в Република Азербайджан на чужденците не трябва да превишава срока, за който е издадена визата. Намиращите се в Азербайджан чужди граждани следва да спазват заявената цел на пътуване и да напуснат територията на страната в установения срок. За нарушаването на тези правила се носи наказателна отговорност съгласно чл. 575.1.3 от Кодекса за административните нарушения на Република Азербайджан.


За притежатели на дипломатически и служебни паспорти:
Съгласно Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Азербайджан за облекчен визов режим, влязла в сила от 17.02.2006 г., за притежателите на дипломатически и служебни паспорти не се изискват визи. Същите могат да влизат, напускат, преминават транзит и временно да пребивават на територията на страната без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото влизане.


Регистрация по местопребиваване:
Чуждестранните граждани, планиращи престой в Република Азербайджан по-дълъг от две седмици, са задължени да се регистрират в срок не по-късно от 15 дни след деня на пристигането си в централния офис на Държавна служба „Миграция“ на Република Азербайджан или в регионалните офиси на службата. Регистрацията може да бъде направена и онлайн на адрес: https://e-regv2.migration.gov.az/security/signin?ReturnUrl=%2fMain%2fIndex.
Това задължение е валидно и при промяна на местопребиваването в рамките на страната в разрешения срок съгласно получената виза.
Регистрацията може да бъде направена безплатно от страна на администрацията на хотела или от собственика на жилището, в която е отседнал чужденецът. Повече информация можете да намерите на следния линк https://www.migration.gov.az/en/oyq/oyq.


По време на регистрацията следва да бъдат качени в системата сканирани копия на паспорта и визата на кандидата, да бъдат попълнени необходимите лични данни и адреса, на който ще пребивава лицето.
След като регистрацията бъде одобрена, системата изпраща на посочения e-mail потвърждение и регистрационен номер. Статусът на подаденото заявление може да се проверява и в онлайн портала. При неуспешна регистрация или неспазване на сроковете, на пребиваващото в Азербайджан се налагат глоби, като напускането на страната без заплащането им е невъзможно.


Разрешаване на срока на временното пребиваване в Република Азербайджан:

Чуждестранните граждани, пребиваващи в Република Азербайджан и желаещи да удължат срока на пребиваване в страната, са длъжни да поискат съответното разрешение поне три работни дни до изтичането на срока на разрешение за пребиваване в Азербайджан съгласно тяхната виза. Срокът за временно пребиваване в Република Азербайджан може да бъде удължен до 60 дни и то само при следните случаи:
- Възникнала необходимост от срочно лечение на територията на страната;
- В случай на тежко заболяване или смъртен случай на близък роднина, пребиваващ на територията на Азербайджан;
- След предоставяне от страна на организацията, поканила чуждия гражданин в Азербайджан, на аргументирана мотивация относно необходимостта от довършване на служебната задача, поради което е пристигнал в страната;
- При удължаване на срока на временното пребиваване в Република Азербайджан на родителите, съпругата/съпруга, детето, брата или сестрата на чуждия гражданин.
Повече информация можете да намерите на следния линк – https://www.migration.gov.az/en/page/72

Получаване на разрешение за временно или постоянно пребиваване в Република Азербайджан:
Чуждестранните граждани, които желаят да пребивават на територията на страната временно или постоянно, следва да получат удостоверение за разрешение за временно или постоянно пребиваване в страната. Повече информация по въпроса можете да намерите на следния линк – https://www.migration.gov.az/en/page/73

 

 

 

Практически съвети

Практически съвети:


Чужденци, които планират престой в Азербайджан над 30 дни и възнамеряват да използват своя мобилен аппарат и SIM карта от местен мобилен оператор, следва да регистрират IMEI кода на своя телефон в най-близкия пощенски офис и да заплатят такса. След изтичане на 30 дневния срок телефоните, които не са преминали регистрация, се блокират и не могат да бъдат използвани докато не бъде изпълнена законовата процедура.
Сключете възможно най-добрата медицинска застраховка за пътуване, която можете да си позволите, преди да напуснете Република България. Това би ви помогнало да избегнете големи разходи, като например такива за хоспитализация или медицинска евакуация.
Поддържайте валиден българския си задграничен паспорт за целия срок на пътуването, включително за всички членове на семейството, пътуващи с Вас.
Пазете документите си за самоличност и незабавно уведомете Посолството, ако бъдат загубени или откраднати.
Ако пътувате с дете или деца под 18 години без поне единия родител, носете писмо за съгласие от единия или двамата родители
Снабдете се с контактните данни на българското посолство в Баку.
Уважавайте и спазвайте местните закони, вероизповедание и култура на страната.
Предвиждайте допълнителни финансови средства за неочаквани разходи, които могат да възникнат.

 

 

Консулски услуги

Консулски услуги:


Приемът за подаване на заявления за издаване на лични карти, паспорти и временни паспорти и за извършване на нотариални удостоверявания в „Консулската служба“ към Посолството на Република България в Баку се извършва с предварително запазени дата и час.
Получаването на издадени документи за самоличност се извършва без предварително запазени дата и час, в утвърденото приемно време.
Приемно време на „Консулската служба“ в работни дни е от 10:00 ч. до 13:00 ч.
Дата и час за прием могат да бъдат запазени на тел: + 994 51 225 74 71 или по електронната поща [email protected]

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация