Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Афганистан

Последна актуализация 14 Ноември 2022Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната

5

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Ислямска република Афганистан

 

Посолство на Република България в Афганистан
Адрес: Str. 15, Wazir Akbar Khan Mina, Kabul
Тел.: +93 202 311 747
Факс: +93 202 101 089 (временно неизползваем)
Дежурен телефон в извънработно време: +93 707 826 262
Работно време: 09.00 - 15.00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/afghanistan

Посолство на Ислямска република Афганистан в София
Адрес: 1700 София, “Симеоновско шосе” 57, Резиденция 3
Тел.: +359 2 962 51 93
Факс: +359 2 962 74 86
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
Консулски отдел
Работно време: По - Чт, 09.30 - 12.00 ч. и 14.00 - 16.00 ч.
E-mail: [email protected]

Считано от 10 март 2018 г. временно е преустановено прякото дипломатическо присъствие на България в Афганистан поради нанесени сериозни материални щети на сградата на българското посолство в Кабул при мащабния терористичен акт на 31 май 2017 г.

За предоставяне на консулски и визови услуги гражданите могат да се обръщат към посолствата на България в Делхи (Република Индия), Исламабад (Ислямска република Пакистан) или Техеран (Ислямска република Иран).

Обща информация

Местна валута

Афганистански афган (AFN)

В столицата Кабул и други провинциални административни центрове е възможно да се пазарува, като заплащането се извършва с щатски американски долари или евро. 

Престъпност и сигурност

Не се препоръчва извършването на посещения – индивидуални или колективни, в Ислямска република Афганистан, освен в случай на крайна необходимост. Обстановката на сигурност в Афганистан продължава да бъде сложна и непредвидима, като терористичната заплаха остава висока. Държавата се намира в период на търсене пътища за постигане на траен мир и стабилност, укрепване на държавните институции и постигане на върховенство на закона. Силите на антитерористичната коалиция продължават да водят бойни операции срещу остатъци на талибаните и елементи на "Ал Кайда". В столицата Кабул и в отделни части на страната са разположени Международни сили за поддържане на сигурността (ИСАФ). През последните месеци се наблюдава увеличаване на нестабилността в държавата и в броя на извършените атентати. На територията на страната, особено в големите градове като Кабул, Мазар-и Шариф, Кандахар и др., действат криминални групи, които се занимават с рекет и отвличания на богати бизнесмени и чужди граждани. Придвижването, особено през тъмната част на денонощието, без охрана или придружител, е опасно. Завишена е опасността в пограничните с Пакистан и Таджикистан райони, в които има по-голяма концентрация на привърженици на групировката „Талибан” и организацията „Ал-Кайда”.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Практически съвети

Помнете, че в Афганистан следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. При пребиваване в страната следва да се спазват обичайните изисквания на облекло и поведение в ислямските страни.

Отношението към жените е съобразено с мюсюлманските традиции и закони. Жените носят задължително забрадки и по-дълги горни дрехи. Не се препоръчва на жените по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан да се хранят, да консумират алкохол и да пушат на обществени места.

По време на престоя Ви в Афганистан Вие попадате под юрисдикция на афганистанската съдебна система и законодателство. Препоръчваме Ви предварително да се информирате за тях и да ги спазвате.

Наказанията за нарушаване на местното законодателство могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Произведения на изкуството и предмети с антикварна стойност се конфискуват при опит да бъдат изнесени от страната. Митническите власти могат да приложат и по-строги наказателни мерки.

В Афганистан вносът, продажбата и употребата на алкохол са забранени.

Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се смятат за незаконни наркотични вещества в Афганистан. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница с Афганистан.

В Афганистан не може да управлявате МПС, без да притежавате оригинално афганистанско свидетелство за управление на автомобил или друго превозно средство. Управлението на автомобил с чужди регистрационни номера не е препоръчително. Направете всичко необходимо, за да се запознаете с местните правила за движение. 

В Афганистан се налагат парични глоби или подлежите на съдебно разследване при нарушение на правилата за движение, основно при пътнотранспортно произшествие или катастрофа, при които има ранени местни граждани.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с Посолството на Република България в Кабул. Консулският служител ще установи връзка с Вас във възможно най-кратък срок.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка в Афганистан. Има и местни афганистански компании, които правят застраховки и които представляват големи международни застрахователни институции в Афганистан.

В случай на смърт на български граждани в Афганистан, позвънете на Посолството на Република България в Кабул, за да Ви се окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

Пряка финансова помощ може да получите от Посолството, само ако Ваши роднини или близки лица предварително депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция "Финанси и управление на собствеността".

В случай на кражба на личните Ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно се обадете първо на Посолството на Република България в Кабул, за да Ви бъде оказано съдействие при издаване на протокол от полицейското районно управление. В последствие с помощта на консула ще бъдат направени постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в родината.

Не е задължително, но е желателно, да се регистрирате в Посолството на Република България в Кабул, като предоставите актуален телефонен номер и място, където сте отседнали. Препоръчително е да съобщите и за коя организацията или институция работите, в случай че възникнат затруднения при установяването на контакт с Вас или при друга необходимост.

Преди да отпътувате от България или веднага след пристигането Ви в Афганистан, запишете адресите и телефоните на българското Посолство в Кабул. Администрацията на големите хотели или малките частни хотели (гестхаузи), в които ще отсядате, не винаги разполагат с данни за дипломатическите представителства в Кабул. За евентуални справки и информация и Ваше улеснение адрес, телефон и факс на дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи в София може да намерите на Интернет-страницата на МВнР.

Подробна информация и съвети за пътуващите със самолет, както и новите изисквания за сигурност в тази връзка, можете да прочетете на страницата на “Летище София”. Трябва да имате предвид, че на всички афганистански авиокомпании (Ariana, Safi, Pamir, Kam Air) им е забранено да кацат на територията на държавите от Европейския съюз.

Информация за вносно-износния режим на Афганистан, както и за количествата стоки и парични средства, които можете да внесете или изнесете от страната, можете да намерите на страницата на Агенция “Митници”.

Консулски услуги

Заверки и легализации

Ислямска република Афганистан не е страна по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи. Между България и Афганистан няма действащи спогодби за правна помощ и всички заверки и легализации се извършват по общия ред. Така например, документи по гражданско състояние, като удостоверения за раждане или сключването на граждански брак, се заверяват предварително от Дирекция „Консулска” на МВнР на Афганистан. Консулът в Посолството потвърждава само подписа и печата на МВнР на Афганистан. Документите задължително трябва да са преведени на английски език. Консулската служба може също така да завери подписа на частно лице, подписа и съдържанието на частен документ, преписа на частен документ, подпис на преводача, както и подписа и печата на МВнР на Афганистан. 

Изготвяна на лични документи

В Посолството не се продължава срока на валидност на български паспорт. Приемат се заявления за издаване на нов български паспорт. При необходимост може да се издаде временен паспорт за завръщане на български гражданин. При издаване на временен паспорт на малолетен и непълнолетен български гражданин е необходимо заявлението за издаване на български документ за самоличност да бъде подписан от двамата родители пред консулското длъжностно лице, да се представи оригинал на удостоверението за раждане, за сключен граждански брак на родителите и актуална снимка. 

Гражданско състояние

Осъществяването на регистрацията на раждане, брак или смърт в Ислямска република Афганистан се извършва от компетентните органи в страната. При раждане на дете се издава документ от съответното медицинско заведение, което съдържа информация за физическите характеристики на новороденото, имената на бащата и на майката. Документът по принцип се издава само от големи болнични заведения, които притежават и водят регистри. Такива има единствено в столицата Кабул.

При естествена смърт, роднините на починалия уведомяват общинските органи и съответните подразделения на МВР. В случай че живеят в отдалечени райони, се уведомява старейшината и местното религиозно лице. В повечето от населените места в страната липсва регистър на населението. При издаване на акт за смърт от общинските власти се полагат подписите на поне трима свидетели, като в последствие този документ се заверява от Министерството на правосъдието и се използва пред Върховния съд при извършването на делба на имота на починалия.

Сключването на граждански брак в Афганистан се извършва като се спазват местните закони и обичаи. Документ за сключен граждански брак се прави единствено в случаите, когато единият от лицата е чужд гражданин или и двамата са афганистански граждани и им предстои да живеят или работят в чужбина. Документът за граждански брак се издава от МВнР на Афганистан, като в него се посочват на дари и английски език данните на двамата младоженци и на между трима и петима свидетели.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация