Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Нигерия

Последна актуализация 21 Октомври 2021Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!


Федерална република Нигерия


Посолство на Република България в Абуджа, Федерална република Нигерия
Адрес: 10 Euphrates Crescent, Maitama, Abuja
Работно време: 09.00 - 17.30 ч.
Приемно време в Консулската служба: 09.00-12.00 ч. с препоръчително предварително записване на час за посещение
Централа: +234 9038600017
Е-mail на Консулската служба: [email protected]
Е-mail на Посолството: [email protected]
Телефон само за спешни случаи извън работно време: + 234 903 000 0275
Website: www.mfa.bg/embassies/nigeria

Бюро за връзка на Федерална република Нигерия в София
Адрес: София, ж.к. Лагера, ул. „Баба Илийца“ 2, 1612
Телефон: +359 2 9515097
Работно време: 08:00 – 16:30 ч.
E-mail: [email protected]

Посолство на Нигерия в Букурещ (акредитирано за България)
Адрес: Bucarest, Voluntari, Jud. Ilfov, Drumul Potcoavei nr. 77 C
Тел.: +40 21 312 86 85, 312 79 37
E-mail: [email protected]
Факс: +40 21 312 06 22
Работно време: 09:00 - 17:00 ч.

 

Обща информация

Обстановка на сигурност
С оглед цялостната обстановка на сигурност се препоръчва особена бдителност и пътуване само при неотложни поводи в северните райони (особено щатите Борно, Адамава, Кацина, Йобе, Гомбе и по границата с Нигер в щатите Замфара, Сокото и Кеби), както и повишено внимание при пътуване в щати по или в близост до делтата на р. Нигер (Делта, Ривърс, Крос Ривърс, Байелса, Абиа) и по границите с Камерун.
В изброените щати е висок и рискът от отвличания, особено на чужденци, пребиваващи с цел туризъм, хуманитарна работа, журналистическа дейност или заети в международния морски транспорт в Гвинейския залив и в пристанищата по крайбрежието около делтата на р. Нигер.
В централните части на страната риск представлява напрежението между фермери и групи, препитаващи се със животновъдство. Има и потенциал от инциденти, предизвикани от междуобщностни проблеми.
Нерядко има инциденти с въоръжени грабежи по пътищата и в различни населени райони на страната, поради което е необходима бдителност и предварителна преценка за районите, които се посещават. Силно препоръчително е отсядането само в хотели с осигурена охрана. При пътувания извън Абуджа или други големи градове задължително да се извърши предварителна консултация с местна охранителна компания и по възможност да се вземат съответни предпазни мерки. Силно препоръчително е пътувания между Абуджа и Лагос да се извършват със самолет, а при необходимост от придвижване с кола задължително да се наема охрана. При необходимост от пътувания между Абуджа и Кадуна е препоръчително използването на жп транспорт, а не на магистралата.
На границата с Бенин са разположени допълнителни пунктове за проверка, като е възможно граничните власти да поискат повече от една инспекция на моторно превозно средство.  
Препоръчително е да се избягват места, на които се провеждат демонстрации, митинги или протести, като при такава ситуация следва да се спазват всички нареждания на местните полицейски власти. 
Налагането на полицейски час се случва често в редица щати на Нигерия, особено в Борно и Адамава, обикновено в много кратки срокове след оповестяването на такава мярка. Неспазването на наложени ограничения на придвижването е основание за арест, поради което се препоръчва регулярно проверяване дали има въведен полицейски час в щата на пребиваване.   
Местна валута
Найра (NGN)
1 евро = ок. 457 найри
Съществува и т.нар. черен курс, но обмяната на чужда валута по този курс е незаконна. 

Митнически изисквания
Митнически изисквания за Нигерия можете да изтеглите от ТУК.

Изисквания към водачите на МПС
При шофиране на МПС се изисква местно свидетелство за правоуправление.

Здравеопазване
Състоянието на обществените здравни заведения, особено извън Абуджа и Лагос, не е на високо ниво. По тази причина се препоръчва преди пътуване до Нигерия да се сключи здравна застраховка, покриваща евентуален престой и лечение в реномирана болница.  
Ваксината срещу жълта треска е задължителна за влизане в Нигерия. Препоръчителни са ваксините срещу тиф, тетанус, менингит А и С, хепатит А и Б. Тези ваксини могат да бъдат поставени и в Нигерия. Препоръчва се да се взимат  профилактични  мерки  срещу малария.
По време на дъждовния сезон (юни-октомври) е висок рискът от инфекции и заболявания в следствие на употребата на замърсена вода. Висок е рискът от  заразяване с треска „Ласа“, вирус „Зика“ и холера на места извън големите градове. Няма установени „огнища“ на заразяване с ебола.

Документи за пътуване и визов режим

Валидността на паспорта, с който се пътува до Нигерия, следва да е минимум 6 месеца от датата на влизане в страната, да съдържа поне една празна страница и да има положена в него входна виза. Обикновената входна виза струва общо около 300  долара  и се издава от посолството на Нигерия в Букурещ. Необходими документи, освен формуляра, са покани от местни лица, фирми или договори за работа в Нигерия.
Във връзка с въведената възможност за получаване на виза при пристигане (visa on arrival) препоръчваме тази опция да се използва само при невъзможност да се подадат документи за виза в посолството на Нигерия в Букурещ. Визата при пристигане предвижда процедура, при която таксата за издаване може да се окаже по-висока от тази, заплащана в посолството на Нигерия в Букурещ.
При пътувания за Нигерия е задължително представянето на международния сертификат за имунизация против жълта треска.
Допълнителните изисквания за влизане в Нигерия в условията на глобална пандемия от КОВИД-19 може да намерите тук: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Africa/Nigeria

Практически съвети

Притежанието, употребата или пренасянето на наркотици и на нелегално закупени лекарства е незаконно и се наказва с ефективни присъди и сериозни глоби.
При посещения в северните части на страната трябва да се отчита, че местите порядки и традиции са мюсюлмански и следва да се съблюдават, особено около и на религиозни места. Забранено е озвучаването с музика на обществени събития след определените от местните власти часове, особено в периоди на религиозни празници.
Необходимо е спазването на всички санитарни правила за консумация на храни и напитки – обилно измиване с бутилирана вода, избягване на консумиране на храна, приготвена на пазари или на улицата и т.н. 
Препоръчително е снабдяването с медикаменти срещу храносмилателни неразположения. Сериозен проблем в това отношение е наличието на фалшифицирани лекарства, които е трудно да бъдат разпознати. По тази причина се препоръчва закупуване им само от реномирани аптеки.
Транспортът със собствени превозни средства в големите градове на Нигерия- Лагос, Порт Харкорт, Кано, Кадуна, Ибадан е интензивен, с чести задръствания поради неефикасната инфраструктура. Използването на обществен транспорт не е препоръчително.  Желателно е използването на такси да се заявява чрез поръчка по телефона или чрез рецепцията на хотел. При пътно-транспортен инцидент следва да се потърси незабавно съдействие от Federal Road Safety Corps на телефони: + 234 8033073600 и  + 234 8077690003.
При движение по основните магистрали и при влизане в градовете  се извършват чести проверки (chеck points), като следва да се проявява бдителност дали спирането за проверка се осъществява от легитимни полицейски власти със съответните означения и униформи. Има сведения за случаи на използване на незаконни check points с цел осъществяването на грабежи.
В повечето супермаркети, ресторанти и хотели в Абуджа и Лагос се приемат кредитни и дебитни карти. Въпреки това се препоръчва плащанията да се осъществяват основно в брой поради немалкия риск от измами чрез скимиране и клониране на карти. 
Ако при поискване от местните власти чужденец не предостави документ за самоличност, се налагат глоби и е възможно отвеждане в местни полицейски участъци за идентификация. Препоръчително е да се носят фотокопия на документите, а оригиналите да бъдат държани в сейф или други сигурни места.
Необходима е бдителност при получаване на електронни съобщения, СМС или кореспонденция чрез социалните мрежи, тъй като има риск от измами.

Консулски услуги

Български лични документи
Консулската служба в Абуджа  е оборудвана с техника за обработка на новите биометрични паспорти,  и  приема и обработва молби за  издаване както на паспорти, така и на временни документи за пътуване на български граждани.

Заверки и легализации
Представяните в консулската служба документи за заверка на подпис - пълномощни и декларации, следва да се подписват лично пред консулското длъжностно лице и да се придружават от паспорт или лична карта.
Примерните формуляри на пълномощни и декларации могат да бъдат получени в Посолството или да бъдат изтеглени от сайта на МВнР (на адрес: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/formuliari)
С цел подобряване на услугите е въведена следната процедура за легализация на документи:
в посолството трябва да бъде донесен или изпратен по пощата документът, издаден от федералните власти и заверен със съответен легализационен щемпел от МВнР на Нигерия и фотокопие от него. Към тях следва да бъде приложено и платежно нареждане за платена такса към нигерийската адвокатска кантора Rayfield Associates за проверка автентичността на документа. Необходими са също и две фотокопия на страницата със снимката на паспорта на лицето, чийто документ ще бъде легализиран;

срокът за проверка на документите от страна на адвокатската кантора е до три седмици в зависимост от обстоятелствата и щата, в който са издадени. Следва да бъдат предоставени данни за контакт (имейл и телефон) на лице, с което посолството да се свърже след потвърждаване автентичността на документа;

такси на адвокатската кантора за проверка на документите:
за документи, издадени от федералните власти в Абуджа, Лагос и щата „Ривърс“ – за един документ – 50 000 найри, за повече от един – 80 000 найри.
За документи, издадени от федералните власти в други щати в Нигерия - за един документ – 60 000 найри, за повече от един – 100 000 найри.
За повече от един документ, издадени от федералните власти в различни щати на Нигерия - 100 000 найри.
 
банкова сметка на нигерийската адвокатска кантора, по която следва да бъде преведена съответната сума:
Account Number: 1012598130
Account Name: Rayfield Associates
Bank Name: ZenithBank

легализацията се осъществява след потвърждаване автентичността на документа от адвокатската кантора и заплащане в посолството на съответната държавна такса за легализация – 10 000 найри на документ.
Гражданско състояние
За регистрация на раждане, брак или смърт задължително се представят  първични оригинални  документи, издадени от съответните административни органи  в Нигерия,  легализирани от Министерството на външните работи на ФР Нигерия.  Консулската служба на посолството може да легализира съответните документи.
В Консулската служба се гарантира възможност за различни начини на събиране на таксите за предоставяните услуги - по банков път (информация за банковата сметка се предоставя по телефон и/или e-mail при запитване), с платежна карта (чрез инсталиран ПОС терминал) или в брой.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация