Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Исландия

Последна актуализация 21 Март 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 1: Без особени препоръки

1

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Република Исландия

Република България няма дипломатическо или консулско представителство на територията на Исландия. Посолството на България в Осло е акредитирано и за Исландия и българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Исландия, могат да се обръщат по консулски въпроси към него.

Посолство на Република България в Норвегия
Адрес: Tidemands gate 11, 02 44 Oslo
Телефон: +47 22 55 40 40
E-mail: [email protected] 
Website: www.mfa.bg/embassies/norway

Почетен консул на Република България в Република Исландия

г-жа Сигридур Ингварсдотир (Ms Sigríður Ingvarsdóttir)
Адрес:Miðhús 38, 112 Reykjavík

Телефон: +354 551 8836

E-MAIL: [email protected]

За България е акредитирано посолството на Исландия в Копенхаген.

Посолство на Исландия в Копенхаген
Адрес: Strandgade 89, DK-1401 København K
Телефон: +453318 1050
Факс: +4533 18 10 59
Работно време: По - Пт, 09.00 – 16.00 ч.
E-mail: [email protected]

Почетен консул на Исландия в България

г-жа Цветелина Бориславова

Канцелария: 1000 София, ул. “Славянска” № 2

Тел.: +359 2 939 92 27

Факс: +359 2 981 17 50

Е-mail: [email protected]

Обща информация

Местна валута

Исландска крона (ISK)

Препоръчително е при пристигане в страната да имате местна валута, тъй като има ограничен брой обектиза смяна на валута.Никъде не се приема като разплащателно средства друга валута, освен кроната.

Интересни факти

Исландия е вулканично и изключително сеизмично активна. Вулканът Гримсвьотн (Grimsvötn) изригна на 21 май 2011г. и причини затваряне  на исландското и европейското въздушно пространство. Ефектът от изригването на вулкана Ейяфятлайокутл на 21 март 2010г. е добре известен. Винаги има възможност да изригне друг вулкан, въпреки постоянното наблюдение от страна на исландските органи, които дават своевременно известие за това.  Актуална информация за сеизмичната активност може да бъде намерена на сайта на исландската метеорологична служба (www.vedur.is).

Освен основният исландски език, използването на английски език е широко разпространено в Исландия.

Престъпност и сигурност

Общото ниво на престъпност в Исландия е много ниско. Въпреки това се препоръчва да се внимава за дребни кражби, особено около нощните барове, където хората се събират късно през нощта и  през почивните дни в центъра на Рейкявик. Препоръчва се, също, повишено внимание в района около централната гара и в отдалечените квартали, както и да се паркират личните превозни средства на централни места и да не се оставят ценни предмети и чанти в тях. Заплахата от тероризъм в страната е ниска. Но трябва да сте наясно с глобалния риск от терористични атаки, които могат да бъдат на обществени места, включително и на места, които са  посещавани предимно от емигранти и чуждестранни пътници.

Особености на законодателството

Националното законодателство е в голяма степен хармонизирано с това на ЕС, тъй като Исландия е обвързана с Договора за ЕИП и с Шенгенския договор.Независимо от това, има области, в които се прилага само исландското законодателство. Исландия е страна-членка на ЕИП, което дава право на българските граждани да работят или пребивават в Исландия, при условие, че имат разрешително за работа от Дирекция за имиграция. Ако желаете да останете повече от три месеца в Исландия, трябва да се свържете Дирекция за имиграция (Address: Útlendingastofnun, Skogarhlid 6, 105 Reykjavík; tel.: + 510-5400).

Притежанието на дори малки количества на слаби наркотици може да доведе до тежки глоби и/или лишаване от свобода. Използването и/или вноса на кхат (qat) е забранено в Исландия.

Пушенето в ресторанти, барове, обществения транспорт и обществени сгради е забранено. При нарушаване на това изискване, първоначално ще бъдете помолени да напусната помещението. Неспазването на това изискване ще доведе до арест и глоба.

Исландците са много ангажирани с опазването на екосистемата. Хората, които не спазват защитата на околната среда и я замърсяват или унищожават, подлежат на тежки глоби и санкции.

Митнически изисквания

Вносът на лекарства, отрови, огнестрелно оръжие, растения и екзотични животни е забранен. За внос на оръжие трябва да имате предварително разрешение от митническите органи и да представите валиден ловен билет. Китово месо може да бъде консумирано и купено в Исландия, но туристите трябва да са наясно, че вносът му в ЕС е незаконен по силата на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове.

Повече подробности за митническите изисквания в Исландия можете да намерите ТУК.

Движение по пътищата

В Исландия пътните условия се различават значително от тези в другите страни и специално в България, поради разнообразния и сложен релеф-планини, езера и фиорди– и на места труднопроходими територии.

Разстоянията между градовете могат да бъдат огромни, пътищата са тесни и криволичещи,с големи  ограничения на скоростта. Шофирането отнема повече време, отколкото в други държави.

Особено внимание трябва да се отделя на хлъзгавите настилки. Условията за шофиране могат да бъдат опасни и пътищата непроходими, особено през зимата. Зимните гуми са задължителни от приблизително 1 ноември до 14 април (точните дати могат да варират от година на година).

Задължително е да се кара на запалени къси светлини през цялото време и да се спазват ограниченията на скоростта.  Глобите за превишена скорост са високи. Много пътища са отворени само за кратко време през лятото и ако  възнамерявате да шофирате през отдалечени региони на страната, винаги трябва да проверите първо информацията от исландската Пътна администрация (Vegagerdin) преди заминаване.

Трябва също така да се вземат в предвид бързо променящите се метеорологични условия, включително повишаване на речните нива, които могат да се променят драстично, дори в рамките на същия ден.Тук се прилага правилото за дясното предимство на навлезлия в кръговото движение.

Карането с колани е задължително. Не е разрешено да се говори по мобилен телефон, докато шофирате и глобите са много високи.

Исландското законодателство е изключително строго спрямо шофирането под влияние на алкохол, като се предвиждат тежки санкции –високи глоби, отнемане на шофьорска книжка, а в някои случаи и затвор. Шофиране под влияние на наркотици и на някои лекарства също се преследва от закона. Допустимото ниво на алкохол при шофиране е 0,2 промила.

Гражданската въздухоплавателна администрация на Норвегия работи в съответствие с Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

Здравеопазване

Здравните заведения в Исландия са с висок западен стандарт. Въпреки това, разстоянията до тях  могат да бъдат големи и докато повечето градове имат здравен център или основна болница, сериозните случаи обикновено изискват спешна помощ/прехвърляне с въздушна линейка в болница в Рейкявик или Акурейри.

Съгласно условията на регламента за ЕИП, спешното лечение на българските граждани е безплатно при посещение на Исландия. Вие трябва да имате задължително Европейска здравно-осигурителна карта (ЕЗОК). ЕЗОК не е заместител на медицинска и туристическа застраховки, но ви дава право на спешна медицинска помощ при същите условия, валидни и за исландските граждани. Всяко медицинско лечение, което не изисква спешна помощ се заплаща.  Вижте страницата на ЕЗОК.

Документи за пътуване и визов режим

Трябва да притежавате валиден паспорт или лична карта, за да влезете в Исландия. Вашият паспорт трябва да бъде валиден за минимален период от три месеца от датата на влизане в Исландия.

Между република Исландия и република България съществува безвизов режим. Притежателите на валидни паспорти от България  не се нуждаят от визи за престой до три месеца. Във всички други случаи се изисква валидна шенгенска виза.

Практически съвети

За да получите спешна медицинска помощ в Исландия, наберете 112.

Трябва да пътувате задължително с медицинска и пътна застраховка.

Исландия е скъпа държава - бъдете готови да похарчите много пари, особено ако възнамерявате да ядете и пиете в ресторанти и барове. Кредитните карти са широко използвани. Настаняване в хотел в Исландия е често невъзможно  през летния период, ако нямате предварителна резервация.

Вие не сте задължени да носите със себе си паспорт по всяко време в Исландия, но е разумно да имате някаква форма на документ за идентификация.

В Исландия, лицата с увреждания имат пълен достъп навсякъде. На международното летище в Рейкявик има на разположение инвалидни колички и персоналъте много отзивчив. Метрото и железопътната система имат над средното ниво достъпност за инвалидна количка. Възможно е да се поръча такси с платформи за инвалидни колички. Повечето търговски центрове също са достъпни за инвалидни колички. Големите магазини, хотели и обществени сгради са снабдени с тоалетни за инвалиди.

Консулски услуги

Заверки и легализации

За да бъде признат в България, документ издаден от исландските власти и обратно, български документ да бъде признат в Исландия, той трябва да бъде легализиран със специално удостоверение „апостил” и преведен. Преводът трябва да бъде извършен от преводач, който има сключен договор с МВнР за извършване на официални преводи.

В Исландия издадените документи се заверяват с печат „апостил” от:

Министерство на външните работи (Ministry of Foreign Affairs - Utanríkisráðuneytið)
Адрес: Rauðarárstíg 25, 150 Reykjavik, Iceland
Телефон: + 354 545 9900
Факс: + 354 562 2373
Министерство на правосъдието – (Ministry of Justice - Dómsmálaráðuneytið)
Адрес: Skuggasundi, 150 Reykjavik, Iceland
Web site: http://eng.domsmalaraduneyti.is/

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България. 

Европейски временен паспорт

В екстремни случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Исландия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация