Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ямайка

Последна актуализация 19 Април 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Визата може да се получи на границата.

ЯМАЙКА

Република България няма посолство в Ямайка. Обслужващо е посолството в Хавана, Куба.

Посолство на Република България в Хавана, Република Куба
Адрес: 5-ta avenida № 6407, esquina a 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +537 204 67 66
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: понеделник-петък 08.30 - 17.00
Приемно време на консулската служба: понеделник-петък 08.30 - 17.00
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba

Посолство на Ямайка в Берлин, Федерална република Германия (отговаря за връзките с Република България)
Embassy of Jamaica in Germany
Адрес: Schmargendorfer Strasse32, 12159, Berlin
Тел.: +49 308599450; +49 3085994501
Fax: +49 3085994540“

За допълнителна информация и за справка за наличие на евентуални изменения в посочените в настоящите препоръки условия може да се установи контакт и с:

Посолство на Ямайка в Берлин, Германия

Embassy of Jamaica in Germany
Адрес: Schmargendorfer Strasse32, 12159, Berlin
Тел.: +49 308599450; +49 3085994501
Fax: +49 3085994540

Посолство на Ямайка в Брюксел, Белгия
Embassy of Jamaica in Belgium
Адрес: Avenue Hansen Soulie 77, 1040, Brussels, Begium
Тел.: +322 230 1170; +322 230 1317; +322 230 4536
Fax: +322 234 6969

Генерално консулство на Ямайка в Париж, Франция
Consulate General of Jamaica in France
Адрес: 60 Avenue Foch, 75016, Paris
Тел.: +331 4500 6225
Fax: +331 4500 2063

Генерално консулство на Ямайка в Атина, Гърция
Consulate General of Jamaica in Greece
Адрес: Dodekanisou 86, Petroupoli 13231, Athens
Тел.: +302 10505 3321
Факс: +302 10501 8206

Генерално консулство на Ямайка в Рим, Италия
Consulate General of Jamaica in Italy
Адрес: 1 Via G Sgambati, 00198, Rome
Тел.: +39 06 854 6626; +39 06 852 494
Факс: +39 06 840 80042

Генерално консулство на Ямайка в Мадрид, Испания
Consulate General of Jamaica in Spain
Адрес: Martinez Lage & Asociados, Claudio Coello 37, 28001, Madrid
Тел.: +34 91 435 8483; +34 91 4264470
Факс: +34 91 577 3774

Обща информация

Ниво на сигурност:

От 29 декември 2022 г. окръзите Сейнт Ан, Сейнт Катрин, Кларендън, Сейнт Джеймс, Уестморланд, Хановер и някои райони на Кингстън и Сейнт Андрю са в режим на извънредно положение поради високия брой престъпления и убийства. Трябва да се очаква засилено присъствие на силите за сигурност, да се спазват техните инструкции и да се избягват големи събирания на хора.
В градовете има високо ниво на престъпления с насилие, особено през нощта.
Има мобилни полицейски патрули, но следва да се предприемат мерки за опазване на личното имущество. Да се избягват самотни разходки в изолирани места и плажове, особено в тъмните часове на денонощието. Да се проявява бдителност при теглене на пари от банкомат. Да не се носят големи суми в брой и бижута. Да не се оказва съпротива при грабеж. Носете само ксерокопия на документи в себе си по време на туристически обиколки.
Ситуацията със сигурността в международните курорти, особено по северното крайбрежие, е малко по-добра.
За ваканционни пътувания и други краткосрочни престои е силно препоръчително да се регистрирате в Министерството на външните работи онлайн или чрез приложението „Пътувай информирано“.
Силно препоръчваме да се информирате подробно за ситуацията със сигурността на място и, ако е необходимо, да я проверявате редовно по време на престоя си.

Номер за спешни случаи: 110
Полиция: 119

Здравеопазване:

Пътуващите за Ямайка следва да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари. Съществува риск от заразяване с треска денге, както и с вирусите на зика и чикунгуня. При симптоми на заболяване незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.
МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса Зика: http://www.redcross.bg/advice/zika.html .
Силно препоръчително е да вземете със себе си аптечка. Ако сте зависими от определени лекарства, трябва да вземете със себе си достатъчен запас и доказателство за лекарско предписание.
Качеството на медицинските услуги варира. Медицинското обслужване може да е скъпо.
Важно: Ако пътувате директно от зона с жълта треска (включително транзитно преминаване), се изисква доказателство за валидна ваксинация срещу жълта треска.

Особености на местното законодателство:

Хомосексуалните прояви в Ямайка са незаконни и наказуеми със затвор. Пушенето на марихуана е незаконно. Има сурови наказания за всички престъпления, свързани с наркотични вещества. Условията в ямайските затвори са тежки. Опаковайте сами багажа си и не приемайте да пренасяте неща, принадлежащи на друг. Не се препоръчва използването на откраднати или изгубени и възстановени документи за пътуване, дори ако уведомлението до компетентния орган вече е било отменено, тъй като не могат да бъдат изключени проблеми на границата и отказ за влизане.

Движение по пътищата:

Превозните средства в страната се движат в лявото пътно платно. За да наемете кола, трябва да сте поне на 25-годишна възраст. Пътните инциденти са чести. Основните пътни артерии са в добро състояние, а останалите пътища не са добре поддържани. Следва да се ползват предпазни колани. Да се проявява бдителност в задръствания поради опасност от грабежи. Общественият транспорт трябва да се избягва, като се предпочитат таксита, организирани от хотела. Шофиращите трябва да притежават международна шофьорска книжка.

Практически съвети:

Електричеството е 110 V и е идентично на американския стандарт.
Спешните номера са 119 за полиция и 110 за бърза помощ.

Местна валута:

Ямайски долар (JMD)
1 EURO=165 JMD
1 USD = 155 JMD

Вносът на местна валута е забранен, а чуждестранна валута е разрешена без ограничения, но трябва да бъде декларирана.
Препоръчително е да вземете със себе си щатски долари в брой. Не е широко разпространено разплащането с дебитни и кредитни карти.
Износът на местна валута е забранен, а износът на чуждестранна валута е разрешен до размера на сумата, декларирана при влизане.

Климат:

Климатът по брега на Ямайка е тропичен, с два дъждовни сезона (май и юли-октомври), с горещо и влажно време, а в по-високите части във вътрешността на острова е по-хладен. Страната лежи в ураганния пояс на Атлантическия океан, в резултат на което доста често е удряна от тропически бури и урагани.
Сезонът на ураганите е от юни до ноември. Препоръчително е да се следи информацията на http://severe.worldweather.org / ; http://www.nhc.noaa.gov / и https://www.gov.uk/guidance/tropical-cyclones  .

Документи за пътуване и визов режим

На българските граждани е нужна виза, за да посетят Ямайка до 30 дни с възможност за удължаване на престоя до 90 дни. Mоже да бъде изкарана при пристигане в страната. Необходими документи, за да се изкара виза:

- 1 снимка паспортен формат;
- паспорт с валидност поне шест месеца от датата на влизане в страната;
- попълнен формуляр;
- платена такса;
- билет за връщане;
- доказателство за достатъчно средства за издръжка по време на престоя;

Забележка: Препоръчва се преди пътуване да се направи проверка чрез дипломатическо / консулско представителство на Ямайка!

Пътуване на деца под 18 г.
При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /пълномощно/ от единия или от двамата родители в съответствие с конкретния случай.

В много случаи таксите за влизане / излизане са включени в стойността на самолетните билети, но това не винаги се отнася за чартърните полети.
Таксите за пътниците на круизни кораби обикновено са включени в стойността на круиза.
Препоръчително е да се направи проверка за промяна на таксата чрез ползваната авиокомпания / туристическа агенция и/или дипломатическо представителство на Ямайка

Консулски услуги

Заверки и легализации:

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Ямайка документи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Ямайка. След това е необходимо да бъдат заверени от посолството на Ямайка в Хавана, Куба. Подписът и заверките на посолството на Ямайка в Хавана се заверяват от консулската служба при посолството на България в кубинската столица.
Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт:

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на всяка една държава членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Изготвяне на лични документи:

Посолството на Република България в Куба покрива Ямайка и е снабдено с техническо оборудване за снемане на биометрични данни – пръстови отпечатъци и снимка, което позволява приемането на молби за издаване на нови паспорти, лични карти и СУМПС.

Консулската служба към Посолството в Хавана приема заявления за издаване на временен паспорт.

Доставка на нови лични документи в чужбина с DHL
Сумата за услугата (до Посолството на България в Хавана, Куба) e 101,53 лева или 51,91 евро, които се превеждат на следната банкова сметка или в клон на DHL:

За плащане в EUR:

Beneficiary: DHL EXPRESS BULGARIA EOOD
Beneficiary’s IBAN No: BG40UNCR70001523563800
Beneficiary’s Bank: UniCredit Bulbank AD
BIC/SWIFT Code: UNCRBGSF
Beneficiary’s Bank Address: 7, Sveta Nedelya square, Sofia 1000, Bulgaria

За плащане в BGN:

Beneficiary: DHL EXPRESS BULGARIA EOOD
Beneficiary’s IBAN No: BG94UNCR70001523563798
Beneficiary’s Bank: UniCredit Bulbank AD
BIC/SWIFT Code: UNCRBGSF
Beneficiary’s Bank Address: 7, Sveta Nedelya square, Sofia 1000, Bulgaria

Изготвените Ви лични документи не могат да бъдат изпращани на друг адрес, освен този на съответното задгранично представителство, където е подадено заявлението. Като информация за плащането задължително изпишете: BDS_името на града_Вашето име. Пример: BDS_Havana_Ivan Ivanov Ivanov

Това е необходимо, за да може плащането да бъде разпознато като Ваше плащане за изпращане на изготвени лични документи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация