Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Узбекистан

Последна актуализация 19 Май 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

не е необходима виза за престой до 30 дни

Република Узбекистан

Посолство на Република България в Ташкент, Република Узбекистан

Адрес: 52 Rakatboshi str. Tashkent 100031, Uzbekistan
Работно време: понеделник-петък, 9.00 –  17.30 ч.
Приемно време на Консулската служба: 10.00 - 13.00
Тел.: +998 71 256 48 88;
Факс: +99871 120 33 73
Дежурен телефон в извънработно време: +998 90 987 12 00
e-mail посолство[email protected] 
e-mail консулска служба[email protected]
websitewww.mfa.bg/embassies/uzbekistan  
           
Генерално Консулство на Република Узбекистан в Истанбул
Адрес: Levent Mah. Levent Cad. Lale Sk. 8 Beşiktaş-İstanbul
Тел.: +90 212 323 20 37; +90 212 229 00 75
Факс: +90 212 323 20 40
Уеб-сайт: uzconsulate.org.tr 
Ел.поща: [email protected]

Посолство на Република Узбекистан в Руската Федерация
Адрес: 109017 Москва, 1-Казачий переулок 11/2
Тел.: (+7499) 2300054, 2301301, 2300032
Факс: (+7499) 2300479
Уеб-сайтwww.uzembassy.ru
Ел.поща[email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:

Обстановката в страната е спокойна. Заведенията работят (с много малко изключения) до 23.00 ч. и поради периодичните проверки в тях е целесъобразно постоянното носене на документ за самоличност. В страната е широко разпространено използването на частни автомобили, като нерегламентирани таксита, което от чуждестранните граждани следва да се осъществява със завишено внимание. Въпреки липсата на сериозни криминални инциденти с подобни автомобили, опасността за пътуващите е свързана основно с особеностите на местния автомобилен трафик и способностите на лицата осъществяващи превоз. Шофирането извън града е целесъобразно през светлата част на денонощието, отново поради особеностите на пътната обстановка.

Здравеопазване:

Всички чужди граждани могат да използват както държавните така и частните здравни заведения на Узбекистан, срещу заплащане. За целта не е необходима предварителна регистрация. За пребиваване не се изискват специални имунизации, но е препоръчително да се направят ваксини против хепатит „А”, поради много високото му разпространение в страната. Предвид голямото количество нехарактерни за Европа бактерии и влошените санитарно-хигиенни условия, сред посещаващите Узбекистан са чести стомашните проблеми.
ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ
За престой до 30 дни, с Указ № УП-5611 на Президента на Република Узбекистан, в сила от 1 февруари 2019 година, е премахнат визовия режим за притежателите на всички видове български паспорти.
При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната.

Задължително е притежаването на медицинска застраховка, валидна за територията на Република Узбекистан.
За престой в Узбекистан над 30 дни, е необходима виза. Въведена е система за издаване на електронни визи за чужденци, която установява опростена процедура за издаване на визи (по отношение на някои държави, вкл. и България). За целта на сайта e-visa.gov.uz се попълват необходимите данни, прилагат се сканирани снимки и копие на паспорта, заплаща се с банкова карта и електронната виза се получава по е-mail. Разпечатката на електронната виза се предоставя на паспортния контрол, при влизане в Узбекистан.
Официална информация за издаването на входни визи за Република Узбекистан може да бъде намерена на:
https://mfa.uz/ru/consular/visa/ и https://mfa.uz/en/consular/visa/ 
Безвизов престой, над 30 дни, за лица под 16 г. Може да се осъществи такъв престой в Република Узбекистан, но чуждите граждани, които не са достигнали 16-годишна възраст трябва да са придружавани от законните си родители или попечители и да имат биометричен документ за пътуване, за времето на действие на визата на придружаващото лице. Престоят без виза за тях е разрешен за не повече от деветдесет дни, считано от датата на влизане в страната.
Република Узбекистан няма дипломатическо представителство в България, поради което допълнителна информация по визови въпроси може да бъде получена в консулските служби на страната в Турция и

Руската федерация:
Генерално Консулство на Република Узбекистан в Истанбул
Адрес: Levent Mah. Levent Cad. Lale Sk. 8 Beşiktaş-İstanbul
Тел.: +90 212 323 20 37; +90 212 229 00 75
Факс: +90 212 323 20 40
website: uzconsulate.org.tr   
e-mail: [email protected] 
Посолство на Република Узбекистан в Руската Федерация
Адрес: 109017 Москва, 1-Казачий переулок 11/2
Тел.: (+7499) 2300054, 2301301, 2300032
Факс: (+7499) 2300479
website: www.uzembassy.ru 
e-mail: [email protected]

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:

За пребиваване не се изискват специални имунизации, но е препоръчително да се направят ваксини против хепатит „А”, поради много високото му разпространение в страната. Предвид голямото количество нехарактерни за Европа бактерии и влошените санитарно-хигиенни условия, сред посещаващите Узбекистан са чести стомашните проблеми.

Особености на местното законодателство:

При безвизов /до 30 дни/ и визов престой в Република Узбекистан действа административно-регистрационен режим. Чуждите граждани са задължени да се регистрират в срок от 3 дни от деня на пристигането си, с изключение на празничните и почивни дни.
Регистрацията на чуждите граждани се извършва в хотелите. При частни посещения и настаняване в частни квартири, регистрацията се извършва в местните органи на МВР.
От задължението за регистрация са освободени ръководителите на парламентарни и правителствени делегации, членовете на техните семейства, лица пребиваващи в Узбекистан с паспорти на ООН, а така също и чужди граждани, ненавършили 18 годишна възраст.
Регистрацията като правило се представя при преминаването на границата на излизане от Узбекистан. Липсата й може да създаде проблем при напускането на страната и да бъде наложена глоба във висок размер.

Митнически изисквания:

От 1 януари 2018 на международните летища на Република Узбекистан се въведе системата "зелен" и "червен" коридор за преминаването на митническия контрол от физическите лица.
Всяко лице може да премине през "зеления" коридор, без да попълва митническата декларация, ако:
- внесената чуждестранна валута не надвишава еквивалента на 2000 (две хиляди) щатски долара;
- броят на внесените стоки не надвишава нормите, които са предмет на митнически плащания;
- не пренася стоки, чийто внос или износ е забранен или ограничен от закона.

Изборът на "зелен" коридор представлява декларация пред митническите органи, че физическото лице няма стоки или чуждестранна валута в наличност, във вид и количество подлежащи на писмена декларация.
В случай на откриване на стоки или парични средства в чуждестранна валута, подлежащи на писмена декларация, чуждестранният гражданин ще бъде подведен под отговорност в съответствие с установената от закона процедура.
Преминаването през "червен" коридор означава налични за деклариране стоки или парични средства. В този случай се изисква попълване на митническа декларация.
Внос на валута - вносът на чуждестранна валута в Република Узбекистан се извършва без ограничения. Сума равна или ненадвишаваща равностойността на 2 000 (две хиляди) щатски долара, не подлежи на писмено деклариране. Цялата сума в чуждестранна валута, надхвърляща еквивалента на 2 000 (две хиляди) щатски долара, подлежи на задължително писмено деклариране при внос и износ.
Износ на валута - до 2000 щатски долара без деклариране. Над 2000 щатски долара - въз основа на митническата декларация попълнена при влизане в Република Узбекистан, като количеството налична чуждестранна валута при износ не трябва да надхвърля, нейното количество при внос.
Вносът и износът на националната валута на Република Узбекистан (сум) е разрешен в размер, който не надвишава 50 пъти минималната работна заплата за страната, като задължителната писмена декларация е за количества надхвърлящи 5 пъти минималната работна заплата.

Списък на стоките, забранени за внос в Република Узбекистан:
а) наркотични вещества, психотропни вещества и прекурсори (също забранени за износ);
б) печатни материали, ръкописи, клишета, чертежи, снимки, филми, негативи, видео и аудио продукция насочена към подкопаване на държавната и социалната система, нарушаване на териториалната цялост, политическата независимост и държавен суверенитет, пропагандиращи война, тероризъм, насилие, национално разделение и религиозна омраза, расизъм и неговите разновидности (антисемитизъм, фашизъм), порнографски материали;
в) преносими лазерни излъчватели;
г) експлозивни и пиротехнически средства;
д) безпилотни летателни апарати.
Внос на лекарства от физически лица, за лична употреба - до 10 лекарства с различни имена и не повече от 5 опаковки лекарствени продукти от всяко име. До 5 единици медицински продукти. Лекарствените продукти и медицинските продукти трябва да са в опаковката на производителя.
Повече информация може да намерите на сайта www.customs.uz  

Движение по пътищата:

Препоръчва се да се спазват стриктно правилата за движение по пътищата. При нарушение на правилата за движение и инциденти се налагат високи парични глоби, които съгласно практиката се плащат след протичането на съдебна процедура, без значение дали сте чужд гражданин. Столицата Ташкент е оборудвана със стационарни и мобилни камери, фиксиращи превишаването на скоростта и преминаването на червен светофар.
Преди шофиране в Узбекистан се убедете, че срокът на валидността на шофьорската ви книжка не е изтекъл. Препоръчва се предварително да си осигурите международно свидетелство за шофиране, което да използвате в Узбекистан.
Пътнотранспортната мрежа на Узбекистан се характеризира с недобро качество на пътищата. Страната не разполага с изградена мрежа от високоскоростни магистрали. Няма платени пътни участъци. Не са въведени винетни такси.
Особеност представлява фактът, че най-лявата лента при магистрала не се счита за най-скоростното платно. На отделни места на магистрала, от най-лявата лента се прави обратен завой и много често там спират автомобили, които изчакват насрещното движение.

Практически съвети:

В горещите месеци през лятото е необходимо приемането на повече течности и бедни на мазнини храни, както и избягване употребата на алкохол. Водата от чешмите в Ташкент и другите по-големи градове е годна за пиене, но се препоръчва да се използва бутилирана минерална или изворна вода.
Препоръчително е да се избягват по възможност самостоятелни пътувания през пустинните райони на страната.
В магазини, супермаркети, ресторанти много често касиерите и сервитьорите искат да им кажете вашия пин, когато плащате с дебитна или кредитна карта. Не им го казвайте, а поискайте да си го нанесете сам в устройството за разплащане.

През всички месеци на годината е препоръчително да не се предприемат самостоятелни походи в планините, поради отсъствието на маркирани планинарски и туристически маршрути. Походи в планините на Узбекистан следва да стават с квалифициран придружител или гид. През зимните месеци посещения в планината следва да бъдат осъществявани с повишено внимание поради опасност от лавини.
При пазаруване на стоки и сувенири по щандове на пазарите цените винаги са завишени и се очаква купувачът да инициира договаряне на по-ниска цена.
На много места в Узбекистан частните хотели и други места за туристически услуги прилагат двойно ценообразуване ца резиденти и нерезиденти, т.е. услугите за чужденци са минимум два пъти по-високи.

Местна валута:

Узбекски сум (UZS). Обмяната на валута се извършва във всички обменни бюра при хотелите, както и в обменните бюра в банковите клонове. Разплащанията в друга валута, различна от узбекски сум и нейният обмен извън горепосочените места са противозаконни и инкриминирани.

 

 

Документи за пътуване и визов режим

За престой до 30 дни, с Указ № УП-5611 на Президента на Република Узбекистан, в сила от 1 февруари 2019 година, е премахнат визовия режим за притежателите на всички видове български паспорти.

При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната.

Задължително е притежаването на медицинска застраховка, валидна за територията на Република Узбекистан.

За престой в Узбекистан над 30 дни, е необходима виза. Въведена е система за издаване на електронни визи за чужденци, която установява опростена процедура за издаване на визи (по отношение на някои държави, вкл. и България). За целта на сайта e-visa.gov.uz  се попълват необходимите данни, прилагат се сканирани снимки и копие на паспорта, заплаща се с банкова карта и електронната виза се получава по е-mail. Разпечатката на електронната виза се предоставя на паспортния контрол, при влизане в Узбекистан.

Официална информация за издаването на входни визи за Република Узбекистан може да бъде намерена на:
https://mfa.uz/ru/consular/visa/  и https://mfa.uz/en/consular/visa/  .

Безвизов престой, над 30 дни, за лица под 16 г. Може да се осъществи такъв престой в Република Узбекистан, но чуждите граждани, които не са достигнали 16-годишна възраст трябва да са придружавани от законните си родители или попечители и да имат биометричен документ за пътуване, за времето на действие на визата на придружаващото лице. Престоят без виза за тях е разрешен за не повече от деветдесет дни, считано от датата на влизане в страната.

Република Узбекистан няма дипломатическо представителство в България, поради което допълнителна информация по визови въпроси може да бъде получена в консулските служби на страната в Турция и Руската федерация:

Генерално Консулство на Република Узбекистан в Истанбул
Адрес: Levent Mah. Levent Cad. Lale Sk. 8 Beşiktaş-İstanbul
Тел.: +90 212 323 20 37; +90 212 229 00 75
Факс: +90 212 323 20 40
website: uzconsulate.org.tr  
e-mail: [email protected] 

Посолство на Република Узбекистан в Руската Федерация
Адрес: 109017 Москва, 1-Казачий переулок 11/2
Тел.: (+7499) 2300054, 2301301, 2300032
Факс: (+7499) 2300479
website: www.uzembassy.ru 
e-mail: [email protected]

Консулски услуги

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Изготвяне на лични документи

Посолството в гр. Ташкент разполага с необходима биометрическа техника за приемане/ обработка/ и изпращане на данните в България за издаване на нови документи за самоличност. Новоиздадените документи за самоличност могат да се получат от посолството само в случай, когато апликантът е заплатил предварително изпращането им обратно от София до Ташкент по DHL.
Стойност на DHL услугата за пратки с тегло до 0.5 кг. от София до Ташкент – 47.25 евро.

Легализации и заверки

Между България и Узбекистан е подписан двустранен договор за правна помощ, по силата на който документите/актовете, издадени във всяка една от двете страни, не се нуждаят от допълнителна заверка или легализация, за да послужат пред властите на другата страна.
Консулската служба в посолството на Р България в Ташкент може да удостоверява датата, съдържанието и подписите на частни документи на български език, които не подлежат на вписване и са представени от български или чужди граждани, може да удостоверява верността на преписи и извлечения от български документи, представени от български граждани и да се съставят нотариални завещания на български граждани. Удостоверяването на датата, съдържанието и подписа на частен документ, който не подлежи на вписване и е представен от чужд гражданин, се извършва само ако документът е предназначен да произведе действието си на територията на Република България и е изготвен на български език.
В консулската служба не могат да се съставят нотариални актове или да се заверяват други частни документи, подлежащи на вписване (например искови молби, договор за продажба на МПС и др.).

Гражданско състояние

Консулската служба на посолството в Ташкент може да извършва административни услуги свързани с регистриране в Република България на деца на български граждани, родени в Република Узбекистан, на основа на документи, издадени от местни органи; регистриране в България на граждански брак на български граждани, сключен в Република Узбекистан; регистриране в България на смърт на български гражданин, настъпила в чужбина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация