Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Киргизстан

Последна актуализация 15 Януари 2022Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Министерство на външните работи уведомява българските граждани, че от 04.11.2016 г. влизат в сила промени в Закона за външната миграция на Киргизстан, касаещи въвеждане на нови правила при осъществяване на пътувания в страната. Съгласно законовите изменения, всеки чуждестранен гражданин, който пристига в Киргизстан, е длъжен да се регистрира пред компетентните държавни органи в срок до 5 /пет/ работни дни, след влизането в страната. Регистрацията е задължителна за всички чужденци, планиращи пътувания в Киргизстан за срок от над 5 /пет/ работни дни.

Киргизка република (Киргизстан)

Република България няма функциониращо посолство в столицата на Киргизката република, Бишкек. Контактите с властите на Киргизстан се осъществяват чрез посолството на Република България в Нур Султан, Казахстан.

Посолство на Република България в Република Казахстан
Адрес: ул. „Иманов” № 11, бизнес-център „Нурсаулет”, ет . 5, гр. Нур-Султан, 010000, Казахстан
Телефон: +7 7172 90 15 15
Факс: +7 7172 90 18 19 
Дежурен телефон в извънработно време: +7 778 856 90 32
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/kazakhstan

Консулска служба, гр. Нур-Султан:
Телефон: +7 7172 90 15 15
Факс: +7 7172 90 18 19
Телефон за спешни консулски случаи извън работно време: +7 701 304 24 77
Работно време: понеделник – петък от 09:00 ч. до 17:30 ч. (местно време)
Приемно време: понеделник – четвъртък от 10:00 ч. до 13:00 ч. (местно време)
Предоставяне на информация на граждани по телефона: понеделник – четвъртък от 15:00 ч. до 17:00 ч. (местно време)
E-mail:  [email protected];

Служба по търговско-икономическите въпроси, гр. Нур-Султан:
Република Казахстан, гр.Нур-Султан, ул. „Иманова”, №11,
Бизнес-център „Нурсаулет-1”, ет.5.
Димитър Мандраджиев, Съветник
Moб. тел.: +7 775 139 15 22
Тел.:          +7 717 290 15 15   
E-mail: [email protected]Посолството на Република България в Република Узбекистан
Адрес: ул. „Ракатбоши” 52 (бивш. „Шпилкова”), гр.Ташкент 100031, Узбекистан
Телефон: +998 71 256 48 88
Факс: +998 71 120 33 73
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/uzbekistan

При необходимост може да се потърси съдействие от Посолството на Германия в Бишкек.

Посолство на Федерална република Германия в Бишкек
Адрес: Ul. Razzakowa 28, Bishkek, Kyrgyzstan
Телефон: +996312 661 975; +996 31 905 000

Виза може да получите в дипломатическо представителство на Киргизката република. Най-близкото до България е в Истанбул, Република Турция.

Посолство на Киргизката република в Истанбул
Адрес: Lamartin caddesi, #7, Taksim, Istanbul – Turkiye
Телефон: +9021 235 67 67
Факс: +9021 235 92 93
E-mail: [email protected]

Посолство на Киргизката Република в Москва
Адрес: ул. Большая Ордынка, д. 64, 119017, г. Москва, Российская Федерация
Телефон: +7 495 237 48 82
Факс: +7 495 951 60 62
E-mail: [email protected]

 

 

Обща информация

Местна валута

Киргизстански сом  (KGS)

Официалната парична единица в странатае вътрешно конвертируема.

Можете да обмените валута само в по-големите градове. Кредитни карти се приемат доста рядко. В столицата Бишкек почти няма банкомати. Международен трансфери на парични средства може да се извърши, например, чрез „Western Union”.

Интересни факти

Местоположение: Киргизстан граничи на север и на североизток с Казахстан, на запад и северозапад с Узбекистан и Таджикистан, а на югозапад и югоизток с Китай.

Столица: Бишкек (преди Фрунзе), около 844 000 жители (по данни от 2009 г.).

Езици: Официалните езици в страната са киргизки (държавен) и руски (официален). Не се препоръчва да пътувате извън столицата на Киргизстан  без придружител, ако не знаете някой от двата езика.

Религии: 80% от населението са мюсюлмани сунити, 16% - православни християни.

Особености на законодателството

По време на престой в Киргизстан следва да носите винаги със себе си паспорт. Киргизската милиция има право да ви задържи, ако нямате такъв.

Митнически изисквания

Вносът и износът на чуждестранна валута в страната подлежи на митнически контрол - внасяна и изнасяна валута задължително се декларира. Размерът на внасяните и изнасяните суми е ограничен.

Движение по пътищата

Състоянието на пътищата в Киргизстан е лошо. Не препоръчваме  пътуване с автомобил, особено през нощта.Сериозни проблеми при пътуване по киргизките пътищата могат да създадат и неочакваните, резки промени на метеорологичните условия, характерни за тази страна.

Препоръчваме Ви предварително да си осигурите международно свидетелство за шофиране. Направете всичко необходимо да се запознаете с местните правила за движение. В много страни се налагат тежки парични глоби за нарушение на правилата за движение, които се плащат на местонарушението, без значение дали сте местен или чужд гражданин.

Здравеопазване

Преди пътуване до Киргизстан  препоръчваме да се консултирате с лекар, относно необходимостта от ваксинации.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Климат

Континентален климат (горещо лято и студена зима; значителни колебания на дневните температури).

Документи за пътуване и визов режим

Министерството на външните работи на Киргизската Република с нота  уведомява, че считано от 1 юли 2008 г., киргизската страна въвежда визов режим за гражданите на Република България.

Отчитайки съществуващите приятелски двустранни отношения, от 07.02.2009 г. Киргизстан улесни процедурата на издаването на визи за гражданите на Република България на летището в Бишкек или във всички консулски учреждения на Киргизската република зад граница без представянето на покани за срок от един месец и без задължението за регистрация при органите на МВР. 

За да пътуват до Киргизстан българските граждани следва предварително да се снабдят с виза (позволява престой в страната до 60 дни) и да притежават валиден български паспорт (валидност не по-малко от три месеца).

При престой на територията на Киргизстан, надвишаващ 60 дни, чужденците следва да се регистрират в службата „Управление за визи и регистрации” на местната милиция, но не по-късно от 5 дни след влизането на територията на страната. При по-кратък престой подобна регистрация не е необходима.

Разрешение за удължаване времето на престой в Киргизстан може да получите само от Консулския отдел на Министерството на външните работи на Киргизстан, където следва да се обърнете поне 10 дни преди изтичане срока на действие на визата Ви.

При пътуване с наземен транспорт, налагащ преминаване през територията на съседните на Киргизстан държави, е необходимо предварително да се снабдите със съответните визи, за едно или повече пребивавания/преминавания (в зависимост от избрания маршрут).

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Практически съвети

Помнете, че в Киргизската република следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. По време на престоя Ви там Вие попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Обърнете специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. В някои страни продажбата и консумацията на алкохол е забранена.

Поставете всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверете дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в Киргизстан. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото представителство на Република България в Астана. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

В случаите на смърт на български граждани в Киргизстан дипломатическото представителство на Република България в Астана ще Ви окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

Пряка финансова помощ може да получите от дипломатическото представителство в Астана само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция „Финансово-стопански дейности”.

В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с дипломатическото представителство в Астана, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в Р България.

При пристигането си в Киргизстан е добре (макар и да не е задължително), да се регистрирате в българското посолство в Астана. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при друга възникнала необходимост.

Преди да отпътувате от Р България, запишете адресите и телефоните на българското дипломатическо представителство в Астана. Администрацията на хотелите, в които отсядате, туроператорите, уреждащи Ви, и органите на местната полиция при необходимост е уместно да разполагат с тези данни. За ваше улеснение адрес, телефон и факс на дирекция „Консулски отношения” на Министерството на външните работи в София за евентуални справки и информация може да намерите на Интернет-страницата на МВнР.

Подробна информация и съвети за пътуващите със самолет, както и новите изисквания за сигурност в тази връзка, можете да прочетете от страницата на Летище София.

Пътуване на деца

При пътуване до Киргизстан непълнолетните български граждани, които пътуват без придружител, се нуждаят от нотариално заверено съгласие на родител/попечител, преведено на руски език.

Консулски услуги

Препоръчваме на българските граждани, намиращи се Киргизстан, или на които предстои неотложно пътуване до там, при екстремални и нещатни ситуации да се обръщат за съдействие към посолствата на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) в Бишкек или към  българските посолства в Казахстан и Узбекистан.

Заверки и легализации

Българското дипломатическо представителство в Астана удостоверява датата, съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване и са представени от български или чужди граждани, удостоверява верността на преписи и извлечения от документи, представени от български граждани и съставя нотариални завещания на български граждани. Удостоверяването на датата, съдържанието и подписа на частен документ, който не подлежи на вписване и е представен от чужд гражданин, се извършва само ако документът е предназначен да произведе действието си на територията на Република България и е изготвен на български език.

В консулската служба не могат да се съставят нотариални актове или да се заверяват други частни документи, подлежащи на вписване (например искови молби, договор за продажба на МПС и др.).

Съгласно наличната договорно-правна база не е задължително публичните документи, издадени от органите на Република Казахстан да бъдат легализирани с „апостил” на Министерството на правосъдието на Република Казахстан и не се нуждаят от заверка на Посолството на Република България в Астана, за да бъдат представен в България!

Повечето български институции обаче, приемат само документ с „апостил” и държат да има към него превод на български език. Дипломатическото представителство на Република България в Астана не извършва заверки на преводи на киргизстански документи, поради което същите следва да бъдат направени от Консулската дирекция на Министерството на външните работи в България. Имайте предвид, че преводът на киргизстанския документ може да бъде направен само от заклет преводач от лицензирана преводаческа фирма.

Изготвяне на лични документи

Временно задграничното представителство не издава лична карта, СУМПС и паспорт.Задграничното представителство на Република България в Астана може да издаде еднократно само временен паспорт със срок на валидност до 12 месеца.

Гражданско състояние

  • Регистриране в Република България на деца на български гражданин/и, родени в Киргизстан, въз основа на документи, издадени от местни органи

Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето от местен орган на акт за раждане на детето им, да предоставят или изпратят на българското задгранично представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение от документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в Република България.

Гражданите могат да предоставят и направо в съответната българска община легализирания акт за раждане, със заверен превод на български език, извършен от фирма за преводи, имаща договор с МВнР на България. Заверката на подписа на българския преводач се прави в дирекция „Консулски отношения” на МВнР (гр. София, ул. „Алфред Нобел” № 2).

Общината, където се регистрира раждането на детето, е общината по постоянния адрес на майката; ако тя не е българска гражданка - в общината по постоянния адрес на бащата.

  • Регистриране в България на граждански брак на български граждани, сключен в чужбина

Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето на акт за граждански брак от местен орган по гражданско състояние, да предоставят или изпратят на българското задгранично представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение на документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в България.

Гражданите могат да предоставят и направо в съответната българска община легализирания акт за сключен граждански брак, със заверен превод на български език, извършен от фирма за преводи, имаща договор с МВнР на България.

Общината, където се регистрира сключения в чужбина граждански брак, е общината по постоянния адрес на съпруга, който е български гражданин; ако двамата съпрузи са български граждани, това е общината по постоянния адрес на мъжа.

  • Регистриране в България на смърт на български гражданин, настъпила в чужбина

Смъртен случай с български гражданин, настъпил в чужбина, се регистрира в общината по постоянен адрес на лицето в Република България.

За целта оригиналният смъртен акт или заверен препис на документа, издаден от местен орган по гражданско състояние, се предоставя или изпраща в шестмесечен срок на дипломатическото или консулско представителство на Република България в чужбина, заедно с молба, в която е посочен постоянният адрес на починалия гражданин в България.

Близките на починалия могат да предоставят легализирания документ и направо в общината, със заверен превод на български език, извършен от български дипломатически или консулски представител, или от фирма за преводи, имаща договор с МВнР на България. Заверката на подписа на българския преводач се прави от в дирекция „Консулски отношения” на МВнР (гр. София, ул. „Алфред Нобел” № 2).

Българските дипломатически и консулски представителства в чужбина не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на починалия. При смъртен случай близките на починалия български гражданин следва да установят контакт с погребално бюро/агенция в страната на пребиваване, където да се запознаят с обслужването и транспортирането на починалия зад граница. Имайте предвид, че в Киргизската република по религиозни причини услугата кремация не се извършва.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация