Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Демократична Република Конго

Последна актуализация 19 Януари 2022Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Демократична република Конго

Република България няма функциониращо посолство в столицата Киншаса. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Д Р Конго, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Абуджа, Федерална република Нигерия.

Посолство на Република България в Нигерия
Адрес: 10 Euphrates str., Off Aminu Kano Crescent, Maitama, Abuja
Teл.: +234 9 413 00 34; +234 9 672 43 59 – 10.00 - 16.00 GMT+2
Факс: +234 9 413 27 41
Работно време: 09.00 – 12.30 ч.
Консулски услуги: +2 340 967 099 86
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/nigeria

За България е акредитирано посолството на Демократична република Конго в Прага. 

Посолство на Демократична република Конго в Прага
Адрес: Soukenická 34, 110 00 Praha 1, Czech Republic
Тел.: +420 222 314 656; +420 286 850 898
Тел./факс: +420 286 850 898
Работно време: 09.00 - 12.00 ч.; 13.00 - 16.30 ч.
E-mail: [email protected] 

Обща информация

Важно съобщение: Във връзка с избухналата на 01 август, 2018 г., епидемия на вируса Ебола в провинция Северно Киву (първоначално на територията Бени) на Демократична република Конго, Министерството на външните работи уведомява за нови случаи на заразяване в засегнатите територии.  Считано от 21 май 2019 г., регистрирани са общо 1866 случаи на Ебола (1778 потвърдени и 88 вероятни), от тях 1241 смъртни случаи (1153 потвърдени и 88 вероятни). Констатира се постоянно увеличение на броя на нови случаи - между 01-21 май са потвърдени нови 349 случаи в 15 от 22-те поразени зони. Епидемията в провинциите Северно Киву и Итури (в североизточната част на страната) е най-голямата регистрирана в ДР Конго и втората по размери в света.

Министерството на външните работи съветва българските граждани пътуващи към или пребиваващи в Демократична република Конго, да не предприемат посещения на засегнатите райони, освен в случаи на крайна необходимост. 

За повече информация, относно разпространението на болестта, препоръчваме да прочетете следното съобщение на Ситуационния център от 27 март, 2019 г.: Предупреждение във връзка с продължаващата епидемия от ебола в Демократична република Конго.

 

Население: конгоанци

Етнически групи: над 200 африкански етнически групи, най-голямата от които е Банту(Bantu); четирите най-големи племена– Монго (Mongo), Луба (Luba), Конго (Kongo) (всичките са от етноса Bantu), както и Мангбету-Азанде(Mangbetu-Azande), които са хамити, съставят около 45% от населението на страната.

Говорими езици: френски - официален, (Lingala) (комерсиалният езикlingua franca), Кингуана (Kingwana – диалект на Кисуахили(Kiswahili) или Суахили(Swahili), Киконго (Kikongo), Чилуба (Tshiluba)

Религии: католици 50%, протестанти20%, Кимбангисти10%, мюсюлмани10%, други(включващи синкретични секти и вярвания на коренното население) 10%

Брой на населението: 79,375,136

Местна валута

Конгоански франк (CDF)

При пътуване за Д Р Конго се препоръчва да носите в себе си малко количество пари в брой, предимно US-долари.

Някои кредитни карти се приемат в столицата Киншаса. Местната валута е конгоанският франк, но широко се използват щатски долари, които обаче трябва да са в добро състояние и да са емитирани след 2001 г., защото няма да приети в банките.

Western Union и други фирми за финансови преводи присъстват в повечето големи градове на ДРК.

Престъпност и сигурност

На пътуващите се препоръчва особено внимание към сигурността им.

Наблюдава се много високо ниво на криминална престъпност, грабежи и кражби в големите градове и туристическите центрове.

Има минирани райони в страната, опасни за посещение без местен водач.

Да се избягва пътуване нощно време.

Българските граждани в ДРК следва да са запознати с риска от улична престъпност и въоръжени грабежи по всяко време. Чужденците са заплашени от обир на улицата в Киншаса, особено в близост до хотелите и супермаркетите в центъра на града. Обирите, извършвани от банди улични деца, са увеличават и стават все по-агресивни. Не трябва сами да излизат на улицата по всяко време на деня. Следва да се избягва показването на ценности и налични в брой пари.

Българските граждани е препоръчително да използват сейфа в хотела, да имат копия на личните документи, вкл. на паспорта си, който да държат отделно.

Българските граждани следва да избягват пътуванията из страната, освен в крайно наложителни случаи.

Съпротивителната армия на Бога (The Lord’s Resistance Army), бунтовническа групировка, произхождаща от Уганда, понастоящем извършва действия в североизточна ДРК.

За да се движите с МПС, необходимо е да притежавате международно свидетелство за управление.

Общественият транспорт е ненадежден.

Налице е опасност от автокражби и отнемане на автомобила. Вратите на колата трябва да се заключват, а прозорците да са затворени по време на шофиране. Службите за сигурност извършват блокади на пътищата, особено в тъмната част на денонощието. Ако поискат проверка на документите на контролен пункт, българските граждани следва да останат в колата и да ги покажат през затворен прозорец.

Категорично се препоръчва да се избягват пътуванията в източната част на страната, в близост до границите с Уганда, Руанда и Бурунди.

Въздушен транспорт

От съображения за сигурност на всички авиопревозвачи на ДРК е забранено да извършват полети в ЕС.

Българските граждани следва да избягват да летят със следните авиокомпании на ДРК: 

AIR FAST CONGO

AIR KASAI

AIR KATANGA

AIR TROPIQUES

BLUE AIRLINES

BLUE SKY

BUSY BEE CONGO

COMPAGNIE AFRICAINE D’AVIATION (CAA)

CONGO AIRWAYS

DAKOTA SPRL

DOREN AIR CONGO

GOMAIR

KIN AVIA

KORONGO AIRLINES

MALU AVIATION

MANGO AIRLINES

SERVE AIR

SERVICES AIR

SWALA AVIATION

TRANSAIR CARGO SERVICES

WILL AIRLIFT

Тероризъм

Вероятността от терористични актове е малка, но българските граждани следва да се съобразяват с наличието на глобален риск от престъпен тероризъм на обществени места и на места, където се събират чужденци и туристи.

Съществува висока степен на риск по отношение на чужденците-европейци, вкл. българските граждани, от страна на индивиди, мотивирани от военните действия в Ирак и Сирия.

Особености на законодателството

Забранено е фотографирането на летища, военни обекти, площади др.Съществува риск от арест и задържане.Журналисти не трябва да провеждат интервюта или да снимат филм без специално разрешение от местните власти.

Хомосексуализмът в Д Р Конго не е забранен, но не се възприема.

Митнически изисквания

В Д Р Конго можете да внесете неограничено количество чужда валута, след нейното деклариране.

Разрешен е износ на чужда валута, в рамките на декларираното количество при влизане. Забранен е внос на местна валута.

Може да се внасят стоки за лична употреба, в т.ч. 200 цигари, 50 пури, 250 г. тютюн и 1 л. алкохол.

Движение по пътищата

Доста затруднени транспортни връзки. Лоша пътна мрежа. При влизане с автомобил е необходимо представяне на застраховка или купуване на такава.

Здравеопазване

Ниско ниво на здравеопазване. Широко разпространени са редица заразни болести.

От началото на 2015 г. са констатирани повече от 4 000 случаи на заболяване от холера в ДРК, довели до 52 смъртни случая.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Във връзка с избухналата на 01 август, 2018 г., епидемия на вируса Ебола в провинция Северно Киву (първоначално на територията Бени) на Демократична република Конго, Министерството на външните работи уведомява за нови случаи на заразяване в засегнатите територии.  Считано от 21 май 2019 г., регистрирани са общо 1866 случаи на Ебола (1778 потвърдени и 88 вероятни), от тях 1241 смъртни случаи (1153 потвърдени и 88 вероятни). Констатира се постоянно увеличение на броя на нови случаи - между 01-21 май са потвърдени нови 349 случаи в 15 от 22-те поразени зони. Епидемията в провинциите Северно Киву и Итури (в североизточната част на страната) е най-голямата регистрирана в ДР Конго и втората по размери в света. Епидемията избухна в райони, засегнати от продължителна хуманитарна криза. Състоянието на сигурността остава непредсказуемо и продължава да е предизвикателство за борбата с епидемията.

Ебола е страшна болест, често с фатален край за хората и се разпространява при наличието на близък контакт с кръвта и други течности и органи на човешкото тяло с инфектирани животни, като: антилопи, шимпанзета, горили и др. Вирусът се разпространява от човек на човек при директен контакт с кръв, органи и течности от тялото на заразен човек.

Министерството на външните работи съветва българските граждани пътуващи към или пребиваващи в Демократична република Конго, да не предприемат посещения на засегнатите райони, освен в случаи на крайна необходимост. 

Българските граждани, възнамеряващи да посетят засегнатите територии, следва да имат предвид, че могат да срещнат затруднения при получаването на медицинска застраховка. Те могат да ограничат риска от заразяване с вируса на Ебола ако:

- избягват контактите с пациенти със симптоми, с техни телесни течности, както и с диви животни, живи или мъртви;

- избягват обработката и консумацията на месо от диви животни, убити за храна;

- измиват старателно плодовете и зеленчуците преди употреба;

- измиват редовно и старателно ръцете си, използвайки сапун или съдържащ алкохол гел;

При напускане на ДР Конго всички пътуващи минават през задължително сканиране. Препоръчваме да потърсите медицински съвет в рамките на 21 дни след завръщането у дома. Независимо, че е малко вероятно да сте се заразили с вируса на Ебола, нужно е да съобщите за наличие на потенциално излагане на вируса, вкл. датите на пристигане и отпътуване от ДР Конго.

За повече информация, относно разпространението на болестта, препоръчваме да прочетете следното съобщение на Ситуационния център от 27 март, 2019 г.: Предупреждение във връзка с продължаващата епидемия от ебола в Демократична република Конго.

Климат

Дъждовен период от май до юли.

Почти постоянни  дъждове.

Документи за пътуване и визов режим

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 (шест) месеца от датата на влизане в Конго.

Препоръчва се  имунизация срещу жълта треска. Властите на ДРКизискват документ за направена ваксинация против жълта треска от лицата, пристигащи от всички страни, ако такава не е направена, пристигащите биват ваксинирани на летището.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Пътуващите за Конго български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти)се нуждаят от виза за престой до 90 дни, която могат да получат в посолството на Д Р Конго в Прага.

От март 2015 г. в ДРК действат нови изисквания за някои видове визи, молбите за които биват изпращани за решение в столицата Киншаса.

Имиграционен печат от Руанда или Уганда в паспорта на българските граждани няма да попречат на влизането в ДРК, но могат да причинят затруднения при пристигането, ако са положени в паспорта.

При отпътуване от ДРК с международен полет се заплаща изходна такса в размер на50 щ. долара и 10 щ. долара при полет с вътрешни линии.

Сателитни телефони, GPS апарати, както и носенето на военни, маскировъчни дрехи, може да доведат до проблеми с миграционните власти на ДРК.

Практически съвети

Необходимо е поемане на повече течности и бедни на мазнини храни и избягване употреба на алкохол.

Бъдете внимателни при употребата на плодове и зеленчуци.

Пътуване на деца

Няма особени изисквания, но е препоръчително децата да пътуват с  отделни паспорти.

Препоръчително е българските граждани да не предприемат пътувания в източната и североизточната част на ДРК, както и да проявяват бдителност на територията на цялата страна.

Демонстрациите в ДРК бързо могат да прераснат в насилие.

Българските граждани следва да избягват ненужните пътувания и да се държат настрана от демонстрациите, най-вече в района на националния парламент в столицата Киншаса. Протестите може бързо да прераснат в насилие, което да бъде последвано от прекратяване на търговските полети и затваряне на границите.

Заплахата от терористични актове е ограничена.

Консулски услуги

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Д Р Конго документи на български граждани, следва да носят печатна Министерството на външните работина Д Р Конго. След това се заверяват от посолството на Д Р Конго в Прага. Подписът и заверките на консулската служба се заверяват в българското посолство в Прага.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Киншаса.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация