Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Канада

Последна актуализация 10 Октомври 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Престой до 6 месеца, като точната продължителност се определя от граничните власти.

Дипломатически представителства на Република България в Канада

Посолство на Република България в Отава
Адрес: 325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5, Canada
Телефон: +1 613 789 3215
Факс: +1 613 789 35 24
Дежурен телефон в извънработно време: +1 613 316 1631.
Работно време (консулски отдел): 09.30 – 12.30 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/canada

Генерално консулство на Република България в Торонто
Обслужва провинциите: Онтарио, Британска Колумбия, Албърта, Манитоба, Саскачуан, Нова Скоша, Ню Брънзуик, Остров Принц Едуард, Нюфаундленд и Лабрадор
Адрес: 65, Overlea blv. Suite 230, Ontario М4Н 1Р1, Toronto
Работно време: 09:30 - 12:30
Телефон: +1 416 696 24 20, +1 416 696 27 78
Факс: +1 416 696 80 19
Дежурен телефон в извънработно време: +1 416 892 1738
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/canadagc

Почетни консули на Република България в Канада

г-н Георги Борисов Паничерски (Georgi Panicherski)
гр. Монреал; Консулски окръг: Провинция Квебек
Адрес: 1, Westmount Square, Bureau 1110, Montreal, Quebec, H3Z 2P9
Тел.: + +1 514 933 0070
Е-mail: [email protected]

г-н Бьонг Гил Сух (Ron Suh)
гр. Ричмънд; Консулски округ: Провинция Британска Колумбия
Адрес: 2571 Smith Str., Richmond, British Columbia, V6X 2J1
Тел.: +1 604 657 5578
E-mail: [email protected]

За Република България е акредитирано посолството на Канада в Букурещ, Румъния

Посолство на Канада в Букурещ, Румъния
Адрес: 3, Tuberozelor St. 011411, Bucharest
Тел.: +40 21 307 5000
Факс: +40 21 307 5010
Работно време: По - Чт, 08:30 - 17:00 ч.; Пт, 08:30 - 14:00
E-mail: [email protected]

Почетен консул на Канада в Република България
Г-жа Нина Лазарова, почетен консул на Канада в Република България
Канцелария: 1000 София, ул. „Позитано” № 7, ет. 1, офис 4
Тел: + 359 2 969 97 10
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
Канада е относително безопасна страна. Посетителите следва да вземат обичайните мерки за сигурност. Не е препоръчително да се носят големи суми пари в брой. Ако станете жертва на престъпление в Канада, трябва да се обърнете към най-близкия полицейски участък и към Посолството на Република България в гр. Отава или Генералното консулство в Торонто.

Особености на законодателство:
По време на пребиваването си на територията на Канада българските граждани трябва да съблюдават и спазват законите и обичаите на страната. По време на престоя Ви попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения. Обръщайте специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. В Канада продажбата и консумацията на алкохол на обществени места е забранена.

Здравеопазване:
Нивото на здравеопазването е сравнително добро. Наложително е преди пътуване да се снабдите с медицинска застраховка за пътуване в чужбина. Таксите за здравни услуги за лица, които не са граждани на Канада и не пребивават постоянно в Канада, са изключително високи и варират от 1000 до 2000 канадски долара за дневен престой. Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация.

Митнически изисквания:
Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното количество.
Съществуват следните ограничения: забранено е внасянето на оръжие, боеприпаси, избухливи вещества и наркотични вещества, месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци без разрешение на санитарните власти.
Допуска се безмитен внос от пътници над 19 години на 1.5 литра вино, 1.14 л твърд алкохол, 24 бири по 335 мл., 200 броя цигари, 50 пури и до 200 гр. тютюн, индивидуални подаръци до 60 канадски долара всеки.
Лекарства могат да се внасят, когато са в оригинални опаковки, с описание на съдържанието.
Домашни животни могат да се внасят, ако имат документи от ветеринар, че са здрави и са ваксинирани срещу бяс.
Митнически изисквания за Канада можете да намерите на адрес: https://travel.gc.ca/returning/customs 
Няма ограничения за максималната допустима сума в брой, която може да носите в себе си. Сумите над 10 000 к.д. или равностойността им в чужда валута задължително се декларират или има опасност да бъдат конфискувани, а при нарушения в особено големи размери може да последва и принудително задържане на лицето, пренасящо сумата в брой.
Допълнителна информация за канадските митнически изисквания и разпоредби може да намерите на адрес: http://www.cbsa-asfc.gc.ca/menu-eng.html

Движенията по пътищата:
Правилата за движение са установени с различни актове в отделните провинции. В сравнение с тези в Република България, съществуват някои различия, както в правилата (например, тези за предимство на кръстовище), така и в изгледа на някои пътни знаци. Санкциите за нарушения са много високи, като при тежки случаи на превишена скорост могат да включват и отнемане на МПС. С шофьорска книжка, издадена от българските власти, можете да шофирате за срок от два до три месеца, в зависимост от провинцията.
Застраховката на автомобила е задължителна.
За наемане на автомобил са необходими кредитна карта и шофьорска книжка.

Практически съвети:
Не е задължително, но е добре да се регистрирате в Посолството или Генералното консулство, особено в случай че пътувате в отдалечените провинции на Канада. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при необходимост.
Преди да отпътувате от Република България или веднага след пристигането Ви, запишете адресите и телефоните на Посолството или Генералното консулство в Канада. Администрацията на хотелите, в които отсядате, тур операторите, уреждащи престоя Ви, и органите на местната полиция при необходимост е уместно да разполагат с тези данни.
Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.
В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в България.
Пряка финансова помощ може да получите от Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция „Финансово-стопански дейности”.
Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.
Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.
Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница.

Телефонът за спешни случаи на територията на Канада е 911.

Местна валута:
Канадски долар (CAD)

Други:
Официални езици са английски и френски.

Документи за пътуване и визов режим

От 1 декември 2017 г. отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване.
Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години.
Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече.
Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.
Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.
Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада - Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес.
В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

Работа в Канада:
Министерството на външните работи на Република България обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.
Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада могат да получат подробна информация за необходимите документи на адрес: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/work_temp_travailler.aspx?lang=eng
Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.
На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.

Консулски услуги

Заверки и легализации:
Документи, произхождащи от България:
Органи, компетентни да поставят „апостил”върху български официални документи:
- Министерство на правосъдието - за актовете на съдилищата и нотариусите;
- Министерство на външните работи - за всички останали официални документи (документите за гражданско състояние и адресна регистрация на общините; различните удостоверения, сертификати, лицензи и други на министерства, държавни агенции и комисии; документите за образование, придобити квалификации и правоспособност и други подобни).
В случаите, когато такива документи са предназначени за Канада, те следва да бъдат представени за последващо легализиране в Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто.
Посолството и Генералното консулство могат да легализират български официални документи само ако те са снабдени със заверка „апостил” от Министерство на външните работи или Министерство на правосъдието на Република България.

Документи, произхождащи от Канада:
Канада не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове от 1961 г. В Канада няма акредитирани дипломатически или консулски представителства на други държави за Република България.
Преди да бъдат легализирани от Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, с оглед използването им в България, издадените от канадски институции и длъжностни лица документи следва да бъдат легализирани от Департамент на външните работи, търговията и развитието на Канада или от изрично оправомощени съгласно местното законодателство компетентни органи:

Департамент на външните работи, търговията и развитието
(Department of Foreign Affairs, Trade and Development)

Authentication and Service of Documents Section (JLAC)
Адрес: 125 Sussex Drive, Ottawa, ON K1A 0G2
Тел.: +1 800 267 8376
Факс: +1 613 944 7078

1. Authentication Services Section
Global Affairs Canada
125 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, Canada
K1A 0G2

Telephone:
+1 800-267-8376 (Toll Free in Canada)
+1 613-944-4000 (in the National Capital Region and outside Canada)
+1 613-944-9136 (TTY for the deaf)

2. Ontario
Official Documents Services
Main Floor
222 Jarvis Street
Toronto Ontario M7A 0B6
Tel: +1 416-325-8416

3. British Columbia
Mail/Courier Address
Ministry of Attorney General
OIC Administration Office
Attention: BC Authentication Program
1001 Douglas Street (PO Box 9280 Stn Prov Govt)
Victoria, BC V8W 2C5
Email: [email protected]
Telephone: +1 250-387-4376

4. Alberta
Deputy Provincial Secretary’s Office
Room 111, Bowker Building
9833 109 Street
Edmonton, Alberta T5K 2E8
Telephone: +1 780-427-5069

5. Manitoba
Commissioner for Oaths and Notary Public Office
405 Broadway, Room 1034
Winnipeg, MB R3C 3L6
Telephone: +1 204-945-2654

6. Quebec
Chambre des notaires du Québec
Attention: Certificate Officer
101-2045 Stanley Street
Montreal, QC H3A 2V4
Telephone: +1 514-879-1793

Изготвяне на лични документи:
Посолството на Република България в Отава и Генералното консулство в Торонто извършват подмяна на личните документи на български граждани и разполагат с необходимата техника за снемане на биометрични данни (дигитална снимка, пръстови отпечатъци и дигитален подпис).

Гражданско състояние:
За да бъде признат в България, документ издаден от канадските институции, той следва да бъде легализиран по упомената процедура и преведен на български език.
В Посолството в Отава и Генералното консулство в Торонто се извършват дейности по гражданско състояние: отразяване в българските регистри на раждания, сключени бракове и смърт на български граждани, настъпили в чужбина.

- Регистриране в Република България на деца на български гражданин/и, родени в Канада, въз основа на канадски акт за раждане:
Всеки български гражданин притежава единен граждански номер (ЕГН) - уникален номер, с който физическите лица се определят еднозначно. ЕГН придобиват всички новородени деца, включително и тези в чужбина, след тяхното вписване в регистрите на населението в общината по постоянния адрес на техните родители.
Съставеният от канадските местни власти акт за раждане подлежи на пресъставяне в службата по гражданско състояние на общината по постоянен адрес на майката на детето в България (ако майката не е българска гражданка - по постоянен адрес на бащата). Общината издава удостоверението за раждане, с вписан ЕГН, въз основа на акт за раждане, съставен от местен орган по гражданско състояние – легализиран в Департамента за външни работи и международна търговия на Канада и в Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, преведен на български език и заверен в МВнР. Чуждестранният документ се предоставя на службата по гражданско състояние в България лично, чрез упълномощено лице или чрез българските дипломатически и консулски представителства на Република България в чужбина.
Документите, представени на българските общински власти, остават в техните архиви.

- Регистриране в България на граждански брак на български граждани, сключен в Канада:
При регистриране на брак, сключен в Канада, българските граждани предоставят в съответната община легализирано удостоверение за сключен граждански брак пред местните власти, както и превод от него.
Общината, където се регистрира сключеният в чужбина граждански брак, е общината по постоянния адрес на съпруга, който е български гражданин.Ако двамата съпрузи са български граждани, това е общината по постоянния адрес на мъжа.

- Регистриране в България на смърт на български гражданин, настъпила в чужбина:
Смъртен случай с български гражданин, настъпил в чужбина, се регистрира в общината по постоянен адрес на лицето в Република България.
Общината пресъставя акта за смърт, издаден от местен орган по гражданско състояние– легализиран в Департамента за външни работи и международна търговия на Канада и в Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, преведен на български език и заверен в Министерство на външните работи на Република България. Чуждестранният документ се предоставя на службата по гражданско състояние от близките на починалия или чрез българските дипломатически и консулски представителства на Република България в чужбина.
Когато до България се транспортира починало в чужбина лице, задължително следва роднините да се снабдят и с документ, удостоверяващ дали лицето е боледувало от заразни болести.
Посолството в Отава и Генералното консулство в Торонто не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на починалия. При смъртен случай близките на починалия български гражданин следва да установят контакт с погребално бюро/агенция в страната на пребиваване, където да се запознаят с обслужването и транспортирането на починалия зад граница.

Такси:
Такса за легализация (обикновена услуга за 3 работни дни) – CAD 30.00 (сумата е платима в брой, money order или certified cheque, на името на Посолството на Република България в Отава или Генералното консулство в Торонто).
Ако услугите се извършват по пощата, документите следва да са придружени от самоадресиран пощенски плик или друг вид ускорена или препоръчана поща.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация