Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ливан

Последна актуализация 22 Юни 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната

5

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Ливанска република

Посолство на Република България в Бейрут, Ливанската република
Адрес: BP 11 65 44 Beyrout, Hazmieh, Mar Takla, secteur 6, rue 44
Тел.: +961 5 453 658
Дежурни телефони в извънработно време:
+961 81 302 552; +961 76 697 766
Факс: +961 5 452 892
Работно време: Понеделник - Петък, 08.30 до 15.30 ч.
Приемно време на КС: По, Вт, Чт и Пт, 09.00 - 12.00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/lebanon

Посолство на Ливанската република в София, Република България
Адрес: 1113 София ул. ”Фредерик Жолио-Кюри”, бл. 155, ап. 13
Телефон: +359 2 971 27 34; +359 2 971 27 23; +359 2 971 13 14
Факс: +359 2 971 34 97
Работно време: 9.00 - 15.30 ч.
E-mail: [email protected]

Обща информация

Във връзка с влошаващата се среда за сигурност в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи препоръчва:
- да не се предприемат пътувания до Ливанската република, освен в случаите на крайна необходимост;
- българските граждани, намиращи се на територията на Ливанската република, да напуснат страната при първа възможност, освен ако престоят им в Ливан не е крайно наложителен;
- българските граждани, намиращи се на територията на страната да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, като допълнително избягват места, на които се провеждат мероприятия, свързани с голямо струпване на хора, както и места с религиозна значимост. Желателно е гражданите на Република България, намиращи се на територията на Ливанската република, да съобщят за своето местоположение, на електронния адрес на консулската служба в Бейрут: [email protected].

Българските граждани могат да се обръщат за съдействие денонощно на телефонните линии на:
• Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]
• Посолство на Република България в Бейрут: +961 5452883; +961 71266985 или на имейл: [email protected]
• Посолство на Република България в Рамалла: +970 2 24 13 143 или на имейл: [email protected]; [email protected]

Ниво на сигурност:
Ситуацията по сигурността в Ливан е нестабилна.

Здравеопазване:
Понастоящем в Ливан няма обявени огнища на епидемии и опасност от зарази.

Особености на местното законодателство:
Необходимо е стриктно да се спазва разрешеният срок за престой в страната. При просрочването му, лицата плащат висока глоба за всеки просрочен ден и могат да бъдат задържани от ливанските гранични и миграционни власти за изясняване на причините на нарушението.

Митнически изисквания:
Всеки пътуващ може да внася и изнася за лични цели до 2 литра концентрат. Няма ограничения за тютюневи изделия. Не се изисква деклариране на валута при влизане и излизане от страната. Митнически изисквания за Ливан можете да изтеглите от ТУК.

Движенията по пътищата:
Ако пътувате с автомобил, трябва да знаете, че:
- не се допуска влизането в Ливан на дизелови автомобили;
- при влизане, на границата се заплаща задължителна митническа такса от 10 щ.д. и задължителна гражданска отговорност от 50 щ.д.;
- в Ливан са валидни международните свидетелства за управление на МПС, издавани от СБ, но не и български СУМПС.

Практически съвети:
Ливан е страна с добре развита туристическа мрежа. Има много обекти, представляващи туристически интерес. Цените на входните билети при посещения на различни исторически останки, музеи и природни забележителности са от 5 до 20 щ. долара.
Препоръчително е по възможност да бъдат избягвани пътувания в южните предградия на Бейрут; в нестабилните райони в Северен Ливан, особено в приграничните райони със Сирия, палестинските бежански лагери, които са със специален пропускателен режим, окръзите Аккар и Миние-Данние, както и във всички други райони, за които има публични данни за възникнало напрежение. По време на престоя си в Ливан е препоръчително да предоставите на Посолството телефон/адрес за връзка в случай на необходимост. Препоръчва се да се избягва: присъствие в близост до обществени места, по време на демонстрации и други форми на протест отклоняване от главните пътища, както и посещаване на следните райони: палестинските лагери, в които ливанските власти имат ограничен контрол; районите южно от р. Литани, където все още има неизбухнали мини и касетъчни бомби, останали от конфликта между Хизбулла и Израел през лятото на 2006 г.; района на долината Бекаа и пограничните райони със Сирия. Препоръчително е предварително да се снабдите с международна медицинска застраховка за периода на пребиваване в Ливан, тъй като медицинското обслужване в страната е относително скъпо. Въпреки светския характер на живота в Ливан, следва стриктно да се спазват и уважават местните религиозни обичаи и традиции, особено в районите с преобладаващо мюсюлманско население.
Препоръчваме на българските граждани в Ливан да ограничат движенията си по основните пътни артерии в големите градове и извън тях, да планират всяко пътуване внимателно, търсейки съвет на местно ниво и при готовност за промяна на плановете си в кратък срок.
Посолството на Република България в Ливан препоръчва на пътуващите за Ливан български граждани да разполагат с достатъчна парична наличност в брой и мобилен телефон със заплатена такса за извършването на разговори. При пътуване до или от летището, задължително проверете състоянието на полета си. Ако не можете да напуснете летището, изчакайте там, докато властите потвърдят, че пътищата са отворени. Ако имате нужда от спешна консулска помощ, обадете се на телефоните на посолството на България в Бейрут: 00961 5 452 883 и 00961 5 453 658.
Препоръчваме на българските граждани на територията на Ливан да бъдат бдителни, да избягват всички протести, демонстрации и големи политически събирания и да следят актуалните развития в страната.

Местна валута:
Местната валута е ливанска лира. В търговските обекти може да се плаща директно в щатски долари.

Климатични особености:
Климатът на Ливан е субтропичен със сухо лято и влажна зима. По крайбрежието средната януарска температура е 13°С, средната юлска 28°С, а на височина около 2000 m съответно 6°С и 22°С. Годишната сума на валежите по крайбрежието е 750-1000 mm (предимно от октомври до април), в планините – над 1000 mm (от декември до май, а по върховете се задържа снежна покривка), в долината Бекаа и по западните склонове на планината Антиливан - 400-800 mm. През лятото, особено в подножията на планините, валежите са крайно оскъдни. Реките в страната са малки, като най-големи са Ел Литани (140 km, изцяло протичаща по ливанска територия, основно през долината Бекаа), а Ел Хасбани 252 km и Ел Аси – с горните си течения. През лятото повечето от тях пресъхват, а водите им масово се използват за напояване.

Документи за пътуване и визов режим

Необходимо е да притежавате валиден паспорт. За българските граждани с обикновени паспорти, е необходима виза за Ливан. Българските граждани могат да получат краткосрочна виза в посолството на Ливан в София, както и във всяко едно ливанско посолство в друга държава, в която имат статут на постоянно пребиваващи.

Българските граждани могат да получат безплатна едномесечна туристическа виза на летището в Бейрут или на сухопътните граници на Ливан, с възможност за продължаването й с два месеца, при условие, че представят закупен двупосочен билет,хотелска резервация или адрес на настаняване.

При посещения с цел гостуване се изисква покана. Срокът на визата може да бъде продължен в Ливан до един месец, като се подаде мотивирано заявление пред ливанските миграционни власти /Обща сигурност, МВР/. Работна виза Виза за работа се получава само чрез посолствата на Ливан. За да се кандидатства за работна виза, е необходимо апликантът да има предварително сключен договор с работодател в Ливан. Повече информация за условията и изискванията за влизане и престой в Ливан можете да откриете ТУК. Няма задължителни имунизации при влизане в страната.

Внимание! Притежатели на паспорти, в които има положени израелски визи, не се допускат в страната, независимо от статута на пътуващия.

Консулски услуги

Издаване на български лични документи:
Посолството в Бейрут разполага с техническо оборудване за снемане на биометрични данни – пръстови отпечатъци и снимка, за издаване на нови паспорти, лични карти и СУМПС.

Гражданско състояние:
Раждане на дете на български гражданин:
При раждане на територията на Ливан на дете, на което единият или двамата родители са български граждани, те трябва да уведомят консулската служба при посолството на Република България в Бейрут. Родителите на новородено дете следва да се снабдят в шест месечен срок с удостоверение за раждане, което е необходимо да бъде заверено последователно с подпис и печат от консулският отдел на Министерство на вътрешните работи на Ливан и от консулската служба при българското посолство в Бейрут, след което да бъде снабдено с превод на български език, заверен отпосолството на Република България в Бейрутили Министерството на външните работи на Република България, и изпратено в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.

Сключване на брак:
В българското посолство в Бейрут може да бъде сключен брак. Брак с чужд гражданин може да се сключи пред консулското длъжностно лице, ако отечественото право на чуждия гражданин допуска това, удостоверено с официален документ. Всеки български гражданин, преди да планира сключването на брак в посолството на Република България в Бейрут, следва задължително да се обърне към консулската служба за определяне на дата и час на брачната церемония, като представи следните документи: медицински удостоверения; удостоверения за раждане; документи за самоличност на бъдещите съпрузи и свидетелите; удостоверение за семейно положение, издадено от общината по постоянен адрес в Република България; декларации, които лицата попълват преди брачната церемония. За чуждия гражданин е необходимо всички документи да бъдат преведени и легализирани.
Сключените бракове в акредитираните посолства или в местните църкви, регистрирани в Министерството на външните работи на Ливан, се признават единствено, ако са извършени между лица с различни от Ливанското гражданство и религия, след представяне на надлежно заверено и легализирано удостоверение. Удостоверението следва да се регистрира в общината по постоянния адрес на съпруга, а ако той не е български гражданин – в общината по постоянния адрес на съпругата.

Смърт на български гражданин:
В случай на смърт на български гражданин на територията на Ливан, Консулската служба трябва да бъде своевременно уведомена. Смъртният акт следва да бъде надлежно заверен и легализиран от Министерството на външните работи на Ливан, посолството на Република България в Бейрут, снабден с официално заверен превод на български език от оторизирани от Министерството на външните работи на Република България преводачески фирми или преводачи. Документът се изпраща или подава в България в общината по постоянен адрес на лицето. Консулската служба при посолството има готовност да окаже съдействие по въпроси, свързани със смърт на български граждани.

Заверки и легализации:
Република България има подписан двустранен договор за правна помощ с Ливанската република, по силата на който документи, издадени от определените в договора компетентни органи във всяка една от двете държави, не се нуждаят от допълнителна легализация от другата държава. Те задължително следва да носят оригинален печат и да бъдат преведени на английски или български език – за България, и на арабски, английски или френски език – за Ливан, а преводът да бъде заверен от съответното Министерство на външните работи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация