Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Сингапур

Последна актуализация 14 Март 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Сингапур

Република България няма свое посолство в Сингапур. За Сингапур обслужващо посолство е в Индонезия

Посолство на Република България в Джакарта, Индонезия
Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol
Тел.: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30
Тел./факс: +62 21 390 40 49
Работно време: Пон-Петък 8:30 – 14.30 ч.
Консулска служба
Приемно време с предварителна заявка – от понеделник до петък от 9:30 – 12:30 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/indonesia


Посолство на Сингапур в Москва (акредитирано за България)
Адрес: 121099 Москва, пер. “Каменной Слободы” № 5
Тел.: +7 499 241 37 02, +7 499 241 39 02
Fax: +7 499 241 75 07, +7 499 241 78 95
Работно време: 09.00 – 13.00 ч.; 14.00 – 17.30 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.gov.sg

Обща информация

България е една от първите страни, признали независимостта на Сингапур. Дипломатическите отношения са установени на 20 ноември 1967 г. През 1970 г. България открива дипломатическа канцелария в Сингапур, оглавявана от временно управляващ. В периода 1971 – 1973 г. в Сингапур е акредитиран българският посланик в Токио, a от 1974 г. до 1980 г. – посланикът ни в Делхи. От 1980 г. до момента в Сингапур се акредитира посланикът ни в Джакарта. До 9 ноември 1989 г. посланикът на Сингапур в Москва е акредитиран и у нас. Оттогава насетне няма сингапурски посланик, акредитиран в България.

 

Двустранните отношения са приятелски. През септември 2003 г. е осъществено работно посещение на президента Георги Първанов в Сингапур като част от негова азиатска обиколка. Това е първо посещение на български държавен глава в Сингапур. Сравнително редовно се провеждат срещи в рамките на многостранните форуми. Последните контакти на равнище министър на външните работи  са осъществената  през септември 2015 г. в рамките на 70-ата сесия на ОС на ООН в Ню Йорк среща на министъра на външните работи Даниел Митов с д-р Мохамад Малики Бин Осман, главен държавен министър на външните работи и отбраната на Сингапур, и разговор на министър Захариева с министъра на външните работи Вивиан Балакришнан по време на 73-ата сесия на ОС на ООН през септември 2018 г. Политически консултации на ниво директори на териториалните дирекции в МВнР се провеждат през октомври 2012 г. в Сингапур. През септември 2017 г. визита в България осъществява заместник-министърът на външните работи Онг Енг Чуан.

 

Съществуват възможности за развитие на сътрудничеството в рамките на АСЕМ и по линия на диалога ЕС – АСЕАН.

 

Стокообменът се развива устойчиво с нарастващи обеми и положително търговско салдо за нашата страна. Значим аспект на отношенията е сътрудничеството в областта на транспорта. Като важен регионален финансов център, разполагащ с най-голямото контейнерно пристанище в света, Сингапур играе ролята на разпределителен център и за български стоки за съседните страни от Югоизточна Азия.

 

Визити по линия на секторното сътрудничество в Сингапур през последните години са: през 2014 г. на българския министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията за участие  в Авиационна среща на върха и Министерска среща на върха по въпросите на въздухоплаването между Европейския съюз и АСЕАН; през януари 2014 г. на министъра на образованието и науката; през юли 2016 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството за участие в световния лидерски форум на тема „Водата и градовете: пътища за устойчивост и издръжливост”.

 

Към настоящия момент в Сингапур живее най-голямата българска общност в региона на Югоизточна Азия. Българите в тази страна са предимно високообразовани специалисти, работещи във финансови и инженерни компании, музиканти, студенти и др.                                        

 

Двустранни документи са: Спогодба за научно и техническо сътрудничество от 1973 г.; Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, която влиза в сила през декември 1997 г.; Спогодба за въздушни съобщения  от 1978 г. и Меморандум към нея от 1984 г.

 

Местна валута

Местната валута е сингапурски долар.

Престъпност и сигурност

Сингапур е един от най-сигурните за пътуване градове в света.

Законодателство

От чужденците се очаква стриктно спазване на местните правила и законодателство. Предвиждат се глоби за изхвърляне на цигари по време на шофиране. Не е разрешено дъвченето на дъвка на публични места. Строго се наказват нарушенията на забраната за пушене на обществени места, във влаковете, ресторантите, обществения транспорт и спирките на превозните средства, където важи и забрана за ядене и пиене.

Внимание! Притежанието на наркотици се наказва със смърт.

Митнически изисквания

Няма ограничения за вноса на местна и чужда валута ( в брой и чекове) до тяхната равностойност на 30 хил. сингапурски долара, но те следва да бъдат декларирани при влизане и напускане на страната.

Препоръчва се носенето на определени суми от евро в брой, чекове, кредитни карти и карти за банкомати (Maestro или Cirrus, например). Забранява се вносът на местни произведения, дъвки и порнографски материали. Притежаването на наркотици се наказва със смърт.

Митнически изисквания за Сингапур можете да изтеглите от ТУК.

Движение по пътищата

Движението на автомобилите е в лявата лента.

Здравеопазване

На 31 декември, 2019 г., офисът на Световната здравна организация в Китай е бил информиран за случаи на пневмония в град Ухан, провинция Хубей, с причинител нов вид коронавирус. Последните данни на Световната здравна организация от 25 февруари, 2020 г., сочат за 80 239 (908 нови) потвърдени случая на заболели от COVID-19 (болестта, причинена от коронавирус 2019-nCoV) в световен мащаб, от които 77 780 (518 нови) – в Китай. Към 25 февруари броят на потвърдените случаи на заболели от коронавируса 2019-nCoV в Сингапур вече са 91.

На 30 януари 2020 г. по препоръка на Комитета за извънредни ситуации, генералният директор на СЗО, д-р Тедрос Гебрейезус е декларирал, че избухването на епидемията на  коронавирус 2019-nCoV представлява извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение (Public Health Emergency of International Concern). Световната здравна организация оценява риска от вируса като „много висок“ за Китай, а на регионално и международно ниво като „висок“.

На 7 февруари, 2020 г., Министерството на здравеопазването на Сингапур повиши равнището на бдителност до оранжев код, каквото беше достигнато по време на епидемията от Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) през 2003 г. Повече информация относно предприетите мерки от властите на Сингапур срещу разпространението на коронавирус 2019n-CoV може да бъде получена на интернет страницата на Министерство на здравеопазването на Сингапур www.moh.gov.sg, както и на горещата телефонна линия 6325 9220. 

Актуални въпроси и отговори относно новия коронавирус, правила за предпазване от заразяване и информация за пътуващите може да бъде открита на сайта на Министерството на здрaвеопазването на Република България на следния линк 2019-nCov. 

Повече актуална информация по темата може да бъде открита в рубриката “Съобщения на Ситуационния център”.

Информация относно разпространението на болестта „Зика” в Сингапур и Индонезия

Министерство на здравеопазването на Република Сингапур публикува актуална информация за разпространението на болестта „Зика”в Сингапур. Правителството е предприело мерки за борба с комарите от типа „Aedes“, които причиняват болестта „Зика” и „Денге”.

Подробна информация може да бъде намерена на следния уеб адрес :

https://www.moh.gov.sg/content/moh_web/home/pressRoom/Current_Issues/2016/zika-virus.html

Съветите, които дават властите са хората да се стараят да не бъдат ухапвани от комари, да се носят дрехи, плътно покриващи тялото, да се ползват анти-комарни репеленти, да се спи под анти-комарни мрежи, да се търси незабавна лекарска помощ в случай, че лицата се почувстват зле (особено при висока температура и обрив), специално внимание към бременните жени, или такива, желаещи да забременеят скоро (по възможност да избягват пътувания в засегнатите райони).

Индонезийските власти обръщат особено внимание на започващия дъждовен сезон и съветват гражданите си да внимават на местата, където има открити водни пространства. Към 01.09.2016 г. са потвърдили, че има случай на индонезийска гражданка, която е лекувана от болестта „Зика” в Сингапур.

Министерство на здравеопазването на Р Индонезия информира, че са взети сериозни мерки за предпазване на разпространението на вируса на болестта „Зика”. Изпратени са екипи от парамедици на пристанищата Батам, Бинтан и др. На някои летища са инсталирани скенери, които да идентифицират пътници с терпература по-висока от 38 градуса.

   

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани могат да пътуват до Сингапур с международен паспорт, валиден най-малко до 6 месеца от датата на влизането в страната. За престой до 90 дни не се изисква виза.

Няма изисквания за определени ваксини.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Консулски услуги

Заверки и легализации

България и Сингапур са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.  Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация