Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Йемен

Последна актуализация 04 Август 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната

5

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Йемен

Във връзка с продължаващата ситуация на несигурност в Република Йемен, посолството на Република България в Сана временно не функционира. Дейността на посолството ще бъде възобновена след нормализиране обстановката по сигурността в йеменската столица. За предоставяне на консулски и визови услуги гражданите могат да се обръщат към посолствата на Република България в Рияд (Кралство Саудитска Арабия), Доха (Държавата Катар) или към генералното консулство на Република България в Дубай (Обединени арабски емирства).

Посолство на Република България в Република Йемен

Адрес: Area “Asr”, 4th Str., Residence No 5, Sana’a, Yemen; P.O. Box 1518
Телефон: +967 1 208469
Факс: +967 1 207924
Дежурни телефони в извънработно време:
+ 967 733255591 ; + 967 737700114
Работно време: Сб - Ср, 9:00 - 13:30 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/yemen

Посолство на Република Йемен в София

Адрес: София 1784, „Младост” 1, бул. „Андрей Сахаров” 50
Телефон: +359 2 974 55 46; +359 2 974 56 39
Факс: +2 974 34 63
Работно време: 09:00 - 15:00 ч.
Е-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:

Йемен преживява остра вътрешнополитическа и икономическа криза. Големи територии на страната, включително столицата Сана,  са извън контрола на международно признатото правителство. В редица райони на Йемен се водят пълномащабни бойни действия и те по същество представляват зона на въоръжен конфликт. Властовият вакуум благоприятства разпространението на престъпни групи и радикални групировки като Ал-Кайда и Ислямска държава. Наред с големите рискове в сферата на сигурността Йемен е обхванат от остра хуманитарна криза. Наблюдава  се краен дефицит на стоки от първа необходимост, горива, питейна вода и вода за домакински нужди. Подаването на електроенергия е само в рамките на 3-4 часа в денонощие. Три четвърти от населението на страната се нуждаят от хуманитарни помощи.

Здравеопазване:

Вследствие на острата криза здравната система на Йемен е в колапс. Епидемиологичната обстановка в страната е крайно сложна. В бюлетините на Световната здравна организация се съобщава за нови случи на заразяване с холера.

Особености на местното законодателство:

Обръщайте специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. В Йемен продажбата и консумацията на алкохол е забранена. Не е прието да се консумира храна, вода и напитки и да се пуши на обществени места по време на свещения месец Рамадан.

Митнически изисквания:

Чужда валута на стойност до 5000 щ.д. не се декларира.

Строго забранено е внасянето на оръжия, порнографски материали и наркотични средства.

Официално не е разрешено внасянето, продажбата, разпространението и употребата на алкохолни напитки. При влизането в страната на чужди граждани се разрешава внос на до 2 бутилки концентриран алкохол.

Разрешено е внасянето на до 3 стека цигари.

Разрешен е вносът на лекарства за лична употреба.

Няма ограничение и регистрационен режим за внос на електроника, дрехи, продукти и вещи за лична употреба в нетърговски количества.

Забранен е износът на предмети с археологическа, историческа и нумизматична стойност.

Митнически изисквания за Йемен можете да изтеглите от ТУК.

Практически съвети:

Към момента не се препоръчва пътуване за Йемен. Ако все пак Ви се налага да пътувате за страната, информирайте се предварително за телефоните и адреса на българското посолство в Сана.

Не е задължително, но е добре да се регистрирате в българското посолство. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при необходимост.

Препоръчва се конвоирането от военни части на туристически групи, посещаващи археологически и туристически обекти в Мареб, Джуф, Атак, Шибам, Сеюн, Мукала.

Ако по някаква причина бъдете задържани от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото представителство на Република България в Сана. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.

В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с дипломатическото ни представителство, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването ви или за завръщането ви в родината.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

В случаите на смърт на български граждани в Йемен дипломатическото представителство на Република България в Сана ще Ви окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите без ангажимент по заплащане на изискваните от йеменските власти такси.

Пряка финансова помощ може да получите от дипломатическото или консулското представителство само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция „Финанси и управление на собствеността”. 

Интересни факти:

Йемен разполага с туристически зони по крайбрежието на Червено и Арабско море и Индийския океан. Най-известни са островите Камаран, Ханиш Ал-Кубра, Зекер в Червено море, Сокотра с уникална флора в Арабско море, Мейун в протока Баб Ал-Мандеб, курортите Ходейда, Ал-Хоха, Ал-Моха, Аден. Има многобройни археологически руини и паметници на културата, сред които най-известни са останките от столицата на Савската царица, античните градове в Мареб, Шибам, Дамар, Джуф, глинените небостъргачи в Шабуа и Хадрамаут, терасираните градини в Иб и Таиз. Скалните плата и масиви с височина от 2500 до 4000 м над морското равнище предлагат отлични условия за делтапланеризъм.

Местна валута:

Йеменски риал (YER). В условията на продължаващата остра криза в страната са налице сериозни трудности при превеждането на парични средства за Йемен и при обмена на местна валута за конвертируема.

Климат:

Климатичните условия в Йемен са изключително разнообразни - от постоянна температура от 28 градуса в столицата Сана (2300 м над морското равнище) и северозападната част от страната, до влажен тропически климат в Аден и южното крайбрежие и изключително високи температури в пустинните части в областите, граничещи със Саудитска Арабия и Оман.

Документи за пътуване и визов режим

Валиден задграничен паспорт с положена йеменска входна виза, която можете да получите в посолството на Йемен в София.

Внимание! Може да ви бъде отказано влизане или преминаване през страната, ако паспортът съдържа валидна или изтекла виза за Израел или входни и изходни печати от ГКПП на Израел.

Йеменските посолства изискват представяне на медицинско удостоверение за извършен СПИН-тест.

В молбата за виза се посочват мотивите на посещението - туризъм, частна визита, бизнес посещение, работа.

  • За частно посещение се изисква покана, заверена от дирекция „Емиграционни въпроси и задгранични паспорти” на йеменското Министерство на вътрешните работи.
  • За бизнес посещения - документ, удостоверяващ, че лицето е регистрирано в Търговския център и Търговско-промишлената палата на съответната страна.
  • За посещения с цел работа - предварителен трудов договор, заверен от работодателя в йеменското Министерство на труда
  • За туристическа виза - само декларация, че лицето притежава необходимите средства за покриване разходите по престоя в страната.
  • За дългосрочна виза - валидността на националния документ за самоличност следва да бъде минимум 12 месеца.

Всички видове входни визи се издават с валидност 1 месец и могат да бъдат продължавани от емиграционните власти за период от 3 месеца до 1 година.

Ако престоят на лицето е до един месец, не се изисква регистрация при пристигането в страната.

При напускане на страната за пребиваващите с резидентска виза чужди граждани се изисква издаване на изходна виза.

Не се прилага режим на гаранционни депозити.

Считано от 5 февруари 2010 г. съгласно решение на правителството на Република Йемен се преустановява издаването на входни визи на граничните пунктове за гражданите на ЕС, както и за гражданите на осемте големи индустриални държави, Скандинавските страни, Швейцария, Малайзия, Сингапур, Нова Зеландия, Австралия, Хонг Конг и Южна Корея. Българските граждани, желаещи да получат виза за Йемен следва да направят постъпки в Посолството на Р Йемен в София.

Входната виза – USD50.00 (заплаща се във валутата на страната, в която се намира йеменското посолство, издало визата)

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Консулски услуги

Във връзка с продължаващата ситуация на несигурност в Република Йемен посолството на Република България в Сана временно не функционира. Дейността на посолството ще бъде възобновена след нормализиране обстановката по сигурността в йеменската столица.

За предоставяне на консулски и визови услуги гражданите могат да се обръщат към посолствата на Република България в Рияд (Кралство Саудитска Арабия), Доха (Държавата Катар) или към генералното консулство на Република България в Дубай (Обединени арабски емирства).

Заверки и легализации

В посолството на Република България в Сана се извършват заверки и легализации на частни и служебни документи - пълномощни, декларации, удостоверения, документи за гражданско състояние, дипломи, преводи и др.

Ако исканият да бъде заверен и легализиран документ е издаден от българска или йеменска официална инстанция, същият следва задължително да има заверка съответно от оторизирани лица на  българското или йеменското министерство на външните работи.

При заверка на частен документ - пълномощно, декларация, превод и др. се изисква да бъде представен оригинален документ за самоличност и подписът на лицето да се положи лично пред консулския служител.

Изготвяне на лични документи

Заявления за издаване на паспорт, лична карта и СУМПС не се приемат!

Към момента в дипломатическото представителство на Република България в Сана няма техническа възможност за заснемане с цифрови устройства на подписа, лицето и пръстовите отпечатъци на заявителя.

Посолството в Сана е в състояние да приема молби и издава временни паспорти на български граждани. При подаването на такива молби за непълнолетни лица е необходимо присъствието и писменото съгласие на двамата родители, а по отношение на новородени деца - предварителни постъпки за получаване на Единен граждански номер (ЕГН) за детето в общината по постоянен адрес на родителите.

Гражданско състояние

В дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина, включително в посолството в Сана, Република Йемен се извършват редица дейности по гражданско състояние: отразяване в българските регистри на раждания, сключени бракове и смърт на български граждани, настъпили в чужбина.

В дипломатическите представителства на Република България в чужбина, включително и в посолството в Сана, може да бъде извършено не само регистриране на раждане, брак или смърт на основание издадени от местните органи документи, но и да бъдат издавани български документи - актове за раждане, брак или смърт.

В тези случаи се изисква в посолството да бъдат представени изискваните от закона местни документи, потвърждаващи събитието - местно удостоверение за раждане на дете, смъртен акт, издаден от йеменска инстанция, документ, потвърждаващ, че местното законодателство разрешава извършването на акт за граждански брак в българското дипломатическо представителство на желаещите да сключат такъв, медицински свидетелства, както и документ за гражданско състояние на съпруга, чужд гражданин.

Всички горепосочени документи следва да легализирани и заверени от МВнР на Република Йемен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация