Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Унгария

Актуализирано на 19.01.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1.Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Влизането в Унгария по шосе, железопътен или воден път от Австрия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна и Хърватия, е възможно без епидемиологични ограничения, независимо от националността или коронавирусен имунитет, но при изпълнение на други общи условия за влизане (напр. валиден документ за пътуване – паспорт или лична карта).

В случай на влизане в Унгария с граждански самолети (за всички граждани - включително българските граждани) се прилагат следните правила:
Определените гранично-пропускателни пунктове могат да бъдат намерени на уебсайта на полицията www.police.hu в елемента от менюто за информация за границата Actual information about border crossing.
Следните категории могат да влязат в Унгария, без да подлежат на ограничения:
- тези, които преминават границата в товарен трафик;
- лица притежаващи дипломатически или служебен паспорт или служебен паспорт за моряци;
- лица представящи при влизане личен паспорт или друг документ за пътуване с цел официално посещение (целта на официалното посещение се доказва с документи);
- тези, които предоставят задоволително доказателство при влизане в Унгария, че са претърпели инфекция с COVID-19 в рамките на 6 месеца преди влизането;
- тези, които удостоверяват своята защита срещу COVID-19 при влизане в Унгария с валиден сертификат за имунитет и с документ за пътуване, посочен в сертификата за имунитет, и лице под негов/ней надзор, което влиза в Унгария с него/нея и не е навършило осемнадесет години;
- тези, които въз основа молекулярно-биологичен тест - който не е по-стар от 72 часа - отговарящ на професионалните критерии за здравеопазване (PCR тест SARS-CoV-2), могат да докажат, че по време на изследването в тялото не е открит SARS-CoV-2 коронавирус.

Еквивалентно е на представяне на сертификат за имунитет, ако съответното лице удостоверява с цифров сертификат COVID съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 г. относно параметрите за издаване, проверка и приемане на оперативно съвместими сертификати за ваксиниране, тест и възстановяване от COVID-19 (EU Digital COVID Certificate) за улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19,
че той/тя
• е бил/а ваксиниран/а срещу COVID поне веднъж и една година не е изтекла от първата ваксинация
◦ с ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата или
◦ с ваксина, утвърдена за спешна използване от Световната здравна организация или
◦ с ваксина, разрешена в Унгария и използвана за ваксиниране на населението или
• е с имунитет поради възстановяване от COVID или
• въз основа молекулярно-биологичен тест - който не е по-стар от 72 часа - отговарящ на професионалните критерии за здравеопазване (PCR тест SARS-CoV-2), може да докаже, че по време на изследването в тялото не е открит SARS-CoV-2 коронавирус.

Пътуванията в ЕС се отварят отново, тъй като Сертификатът COVID на Европейския съюз (EUDCC) е приет от Унгария.
Сертификатът COVID на Европейския съюз (EUDCC) е официално активиран в целия Европейски съюз.
Гражданите на ЕС, които притежават такъв „паспорт за ваксина“, могат да пътуват навсякъде в Шенгенското пространство, без да се притесняват от ограничения.
Сертификатът COVID на Европейския съюз (EUDCC) е приет от Унгария.
От 30.06.2021 г. вечерта Унгария е направила документа на ЕС достъпен на цифров и хартиен носител. Оперативният борд за борба с Корона вируса в Унгария обяви в доклад на 01.07.2021 г., че сертификатът на ЕС се предлага на английски и унгарски език на цифров и хартиен носител. Документът се препоръчва на гражданите, които желаят да пътуват в рамките на ЕС.

Зрители на международно спортно събитие или културно събитие, провеждащо се в Унгария, могат да влязат на територията на Унгария, ако по време на влизането им в Унгария:
а) могат да се подложат на медицински преглед (измерване на телесна температура) и той/тя трябва да е съгласен/на с това,
б) представят билет (доказателство за участие) на международно спортно събитие или културно събитие, и
в) удостоверяват с документ на унгарски или английски език, че PCR тестът за SARS-CoV-2 (молекулярно-биологичен тест отговарящ на професионалните критерии за здравеопазване) е направен 3 дни преди влизането и резултатът от теста показва, че по време на изследването в тялото не е открит SARS-CoV-2 коронавирус.

Зрители не могат да влизат на територията на Унгария, ако
а) медицинският преглед разкрива съмнение за инфекция,
б) не представят билета за участие, или
в) има съмнение относно автентичността на билета.

Няма изискване за предварителна онлайн регистрация.

Актуалната информация за изискванията при влизане в Унгария на сухопътните граници или със самолет се посочва и осъвременява на интернет страницата на унгарската полиция и е достъпна на английски и унгарски език – www.police.hu .

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина

Няма предвидена карантина.

3.Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори

Чуждестранните граждани, пристигащи от чужбина в пътнически трафик за транзитно преминаване, могат да влязат в Унгария, ако са преминали медицински преглед (измерване на телесна температура) при влизане и такава проверка не разкрива съмнение за инфекция.
Допълнителни условия, които трябва да изпълнят чуждестранни граждани, желаещи да влязат:
- да отговаря на критериите за влизане, посочени в Кодекса на шенгенските граници (валиден документ за пътуване – паспорт или лична карата);
- да предоставят задоволително доказателство за целта и дестинацията на пътуването си;
- да потвърдят, че им е осигурено влизането в страната по местоназначение и съседната държава на Унгария, разположена по техния маршрут.
Чужд гражданин, пристигащ от чужбина, може да прекъсне и да спре пътуването си по посочения маршрут, в допълнение към спирането на определено място за почивка, по техническа или медицинска спешна ситуация изискваща незабавна намеса.
Чужд гражданин, пристигащ от чужбина с цел железопътен пътнически превоз, може да спре само по причини, необходими за транзита, по-специално по здравословни причини, технически причини или причини на пътуването, свързани с железопътния транспорт или с цел трансфер, и трябва да напусне територията на Унгария в рамките на 24 часа.
Чуждестранните граждани, пристигащи от чужбина, могат да използват само определените гранични контролно-пропускателни пунктове и маршрути за транзитно преминаване, могат да спират само в зоните за почивка, определени за транзитен трафик, по съществена за транзита причина - като например санитарни или технически причини - и са задължени да напуснат територията на Унгария в рамките на 24 часа.
Транзитът от и до територията на международно летище Ференц Лист/Будапеща и международно летище/Дебрецен е осигурен за тези, които спазват условията, определени в общите правила за транзитно преминаване.

Гранични пунктове, които могат да се използват за транзитно преминаване:
Австрия:
Hegyeshalom

Словакия:
Rajka
Hont-Parassapuszta
Tornyosnémeti (магистрала)
Tornyosnémeti (път)
Komárom

Украйна:
Záhony
Beregsurány

Румъния:
Csengersima
Vállaj
Nyírábrány
Nagykerek
Ártánd
Gyula
Battonya
Csanádpalota
Nagylak

Сърбия:
Röszke
Tompa
Croatia
Udvar
Letenye (магистрала)
Letenye (път)

Словения:
Tornyiszentmiklós

Хърватия:
Udvar
Letenye (магистрала)
Letenye (път)

Бензиностанции и зони за почивка, които могат да се използват при транзитно преминаване:
- M1 (93. km) OMV Bábolna - бензиностанция
- M1 (67. km) SHELL - зона за почивка
- M1 (28. km) MOL Zsámbék - бензиностанция
- M7 LUKOIL (26. km) зона за почивка
- M7 SHELL (167. km) Balatonkeresztúr зона за почивка
- M7 (194. km) INA Zalakomár - бензиностанция
- M6 (108. km) M.PETROL Paks зона за почивка
- M6 (134. km) MOL Fácánkert - бензиностанция
- M3 (24. km) LUKOIL Jakabpuszta зона за почивка
- M3 (106. km) MOL Rekettyés - бензиностанция
- M3 (142. km) SHELL Gelej - бензиностанция
- M35 (30. km) M.PETROL Józsa зона за почивка
- M3 (214. km) M.PETROL Kálmánháza - зона за почивка
- републикански път № 3. (221 км) MOL Encs - бензиностанция
- M5 (67. km) SHELL Lajosmizse - бензиностанция
- M5 (121. km) M.PETROL Petőfiszállás - зона за почивка
- M5 (151. km) MOL Szatymaz - бензиностанция
- M0 (19. km) SHELL Csepel - зона за почивка
- M0 (19. km) OMV Csepel - зона за почивка

Актуалната информация се посочва и осъвременява на интернет страницата на унгарската полиция и е достъпна на английски и унгарски език – www.police.hu .


4.Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Няма въведени ограничения.


5.Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/

Няма затворени граници и летища.
Нормалните процедури от преди пандемията за преминаване на сухопътните гранични пунктове на Унгария са възстановени по границите на Унгария с Австрия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна и Хърватия.
Съществуващите понастоящем изисквания за хората пътуващи със самолет остават в сила.

Запитване за информация относно ограниченията за влизане свързани с епидемиологичния контрол, правилата за влизане в Унгария и правните условия за преминаване на границата, може да бъде направено всеки ден между 08.00 ч. и 16.00 ч. на телефонните номера, изброени в таблицата по-долу.

Border section                    Border Crossing point                                                        Telephone number Extension
Austrian Hegyeshalom               Nickelsdorf                                                                     +36 96/520-000 8561
Slovakian                                Rajka-Cunovo                                                                  +36 96/520-000 8875
Slovakian                       Balassagyarmat - Slovenské Ďarmoty                                         +36 32/411-255 6213 (operator)
Slovakian                               Sátoraljaújhely                                                                 +36 46/ 514-500 5309 (operator)
Ukrainian                          Záhony Csop                                                                          +36 45/525-161
Romanian                               Ártánd - Bors                                                                    +36 52/516-400 8920
Romanian Kiszombor                  Csanád                                                                          +36 62/562-400 4885 (operator)
Serbian Röszke                           Horgos                                                                          +36 62/562-400 7793 (operator)
Croatian                                     Mohacs                                                                         +36 72/504-400 4698
Slovenian                              Rédics - Dolga-Vas                                                              +36 92/311-510 2626 (operator)
Air Budapest,                        Debrecen, Sármellék etc.                                                      +36 1/290-3121 37198

Препоръчително е запитването за информация да бъде отправяно към граничната полиция на съответния граничния район, за който е търсената информацията и се предвижда влизането в Унгария. За въпроси, свързани с влизане и излизане във въздушния трафик може да се получи информация на телефонния номер на дирекцията на летищната полиция (граничен участък на въздушното движение).
За общи въпроси може да се търси информация на произволно избран телефонен номер.

Актуалната информация за изискванията при влизане в Унгария на сухопътните граници или със самолет се посочва и осъвременява на интернет страницата на унгарската полиция и е достъпна на английски и унгарски език – www.police.hu .


6.Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт

Градският и междуградски транспорт работи без ограничения. Няма полицейски час. Магазините, ресторантите, кафенетата, таверните и други заведения работят без ограничения на работното време.
От 20.11.2021 г. носенето на маска в затворени пространства ще бъде задължително. Носенето на маски ще бъде задължително в магазини, молове, музеи, театри, кина и в зони, отворени за обществеността в държавните служби. Използването на маски в обществения транспорт е задължително. Събития с повече от 500 души все още могат да се посещават със сертификат за имунитет. В училищата директорите ще решават дали е задължително носенето на маска. Офисите и спортните съоръжения ще продължат да бъдат достъпни без маски.

 

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация