Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Хърватия

Актуализирано на 06.10.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Считано от  1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308

 

1. Ограничителни мерки за влизане спрямо български граждани

Основният транзитен маршрут Хърватия-Сърбия-България в момента функционира нормално за транзитни пътници. За момента Република Хърватия може да се премине транзитно в рамките на максимум 12 ч. но без преспиване, без необходимост от PCR тест, бърз антигенен тест, документ за ваксинация или документ за преболедуван корованавирус, валиден 365 дни. При превишаване на 12-те часа транзит, пътниците подлежат на задължителна самоизолация в страната или заплащат глоба.

За влизане и престой в страната българските граждани се нуждаят от един от следните документи:

- отрицателен резултат от PCR тест или бърз резултат от тест за антиген-RAT за SARS-CoV-2, където RAT тестът трябва да бъде включен в Общия списък за бързи антигенни тестове, признат от държавите-членки на Европейския съюз, публикуван от Европейската комисия. Ако резултатите от изпитването на RAT са направени в чужбина, производителят и/или търговското наименование на теста трябва да са видими. В противен случай, тя няма да бъде приета като достоверна за влизане в Република Хърватия. Резултатът от PCR теста не трябва да бъде по -стар от 72 часа, а резултатът от теста за RAT не трябва да е по -стар от 48 часа, като се счита от времето на провеждане на теста до пристигането на граничния пункт;
- удостоверение, че са получили две дози ваксина, използвани в държавите -членки на ЕС (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm), не по -стари от 365 дни, или удостоверение, че са получили една доза от ваксината, ако ваксината се прилага през единична доза (Janssen/Johnson & Johnson) не по -стара от 365 дни, при условие че са изминали 14 дни откакто са получили единичната доза;
- удостоверение, показващо, че са получили първата доза от ваксината Pfizer, Moderna или Gamaleya, въз основа на която могат да влязат в Република Хърватия в периода от 22 до 42 дни от получаването на ваксината, или 22 до 84 дни от получаването първата доза от ваксината AstraZeneca;
- удостоверение, което показва, че са се възстановили от COVID-19 и са получили една доза ваксина в рамките на 12 /дванадесет/ месеца от заразяването с болестта, при условие, че ваксината е била приложена по-малко от 365 дни от пристигането им на граничния пункт;
- положителен резултат от PCR тест или бърз резултат от тест за антиген, потвърждаващ, че притежателят се е възстановил от инфекцията с вируса SARS-CoV-2, извършена през предходните 365 дни и която е по-стара от 11 дни от датата на пристигане на граничния пункт или медицинско свидетелство за възстановяване;
- или ако извършват PCR тестване или бързо изследване на антигени-RAT за SARS-CoV-2 веднага след пристигането си в Република Хърватия (за своя сметка), със задължението да останат в самоизолация, докато получат отрицателен резултат от теста . В случай, че не могат да бъдат тествани, те трябва да се самоизолират за десет (10) дни.

Важно! Данните от всички тези документи могат да бъдат интегрирани в т. нар. електронен европейски COVID-19 сертификат със съответния цифров код, разработен от Хърватия, България и други ДЧ на ЕС. Допуска се ползването на документи и на хартия.

В допълнение към горното, българските граждани задължително трябва да се регистрират преди пътуването си на сайта: https://entercroatia.mup.hr/.

Изключение от горните мерки се допускат за:
•    транзитни пътници, със задължението да напуснат Хърватия в рамките на от 12 часа след влизане;
•    трансгранични работници;
•    дипломати;
•    служители на международни организации;
•    гранични здравни работници;
•    ученици, студенти и стажанти, които пътуват ежедневно, при условие че не остават в Хърватия или извън Хърватия повече от 12 часа;
•    моряци;
•    работници в сектора на транспорта и доставчици на транспортни услуги; 
•    лица, пътуващи по семейни или бизнес причини, включително журналисти, пътници в транзит със задължението да напуснат Хърватия в рамките на 12 часа след влизане;
•    пациенти, пътуващи по медицински причини.

Авиокомпания Ryanair продължава да осъществява полети от Загреб – София – Загреб. Пътниците могат да направят бързи антигенни тестове и на самото летище, ако са пропуснали да сторят това предварително.
Тестовата площадка за антигенни тестове се намира на 2-рия етаж на пътническия терминал и е отворена 3 часа преди полета. За тестирането не се изисква предварително записване, а плащането се извършва на тестовата площадка в брой или с кредитна карта.
Пътници, пътуващи по въздух към държава, която изисква отрицателен  PCR тест и/или антигенен тест са задължени да го представят преди полета на авикомпанията, с която летят.

 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място

В случай на наличие на горепосочените в раздел I документи, не се налага карантина.

Хърватия признава само следните бързи антигенни тестове:

    Abbott Rapid Diagnostics, Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test
    AMEDA Labordiagnostik GmbH, AMP Rapid Test SARS-CoV-2 Ag
    Becton Dickinson, BD Veritor System for Rapid Deteciton os SARS-CoV-2
    Beijing Lepu Medical Technology, SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal
    Gold immunochromatography)
    BIOSYNEX SWISS SA, BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS
    CerTest Biotect S.L., CerTest SARS-CoV-2 CARD TEST
    Hangzhou Clongene Biotech, Clungene COVID-19 Antigen Rapid Test Kit
    Healgen Scientific Limited, Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)
    LumiraDX UK LTd, LumiraDx SARS-CoV-2 Ag Test
    nal von minden GmbH, NADAL COVID -19 Ag Test
    Quidel Corporation, Sofia 2 SARS Antigen FIA
    SD BIOSENSOR, Inc.; Roche, STANDARD F COVID-19 Ag FIA
    SD BIOSENSOR, Inc.; Roche, STANDARD Q COVID-19 Ag Test
    Siemens Healthineers, CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test
    Xiamen Boson Biotech Co, Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test card
Zhejiang Orient Gene Biotech Co.,Ltd, Coronavirus Ag Rapid Test Cassette     (Swab)   
   
Всички лица, които желаят да направят антигенен тест в гр. Загреб, могат да намерят информация за центровете за тестиране на следния линк :
https://www.infozagreb.hr/corona-virus&lang=en

За улеснение на чуждестранните граждани, посещаващи Загреб, ако са прекарали поне една нощ в Загреб, преди отпътуване те  ще могат да се тестират за коронавирус в линейка на централния площад в Загреб – адрес: площад“ Бана Йосипа Йелачича“ № 11.

3. Транзитно преминаване

Транзит в рамките на 12 часа без тестове или удостоверение за ваксиниране.

Основният транзитен маршрут Хърватия-Сърбия-България функционира нормално, при спазване на 12-часов транзит. В противен случай се изисква документ от посочените по-горе или електронен COVID-19  сертификат.

Възможни обходни маршрути: през всички съседни на Р Хърватия държави, в зависимост от епидемиологичните изисквания на съответните държави по маршрута на Р България.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Няма въведени ограничения.

5. Граничен режим

Настоящият граничен режим е в сила от 1 юни 2021 г. 

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт

•    забрана за провеждане на публични събирания, посещавани от повече от 100 души на едно място, освен ако това не е публично събитие, на което присъстват само лица с европейски цифров сертификат за COVID ваксинация.
•    публичните събития от всякакъв вид могат да продължат до 24:00 ч., освен ако не е публично събитие, на което присъстват само лица с европейски цифров сертификат за COVID ваксинация.
•    при погребения съболезнованията не трябва да се изразяват в близък контакт, а администрациите на гробищата са длъжни да следят за спазването на противоепидемичните мерки.
•    ограничение на работното време за пекарни и магазини, продаващи хляб и хлебни изделия до 24:00 ч.
•    забрана за продажба на алкохолни напитки от 24:00 до 6:00.
•    ограничаване на работата на заведения за обществено хранене и семейни ферми, които предоставят кетъринг услуги, така че храна, напитки и сладкиши се сервират в зоната за обслужване на открито и само на гости, седнали на маси, при стриктно спазване на епидемиологичните мерки, а работното е от 6:00 до 24:00 ч.
•    по изключение, заведения за обществено хранене и нощни клубове имат право да работят и обслужват всички гости без работно време, но само на открито и при условие, че влизането е за лица, притежаващи европейски цифров сертификат за COVID ваксинация.
•    провеждането на частни церемонии от всякакъв вид е разрешено при спазване на всички предписани епидемиологични мерки, ако на церемонията не присъстват повече от 30 души.
•    По изключение е позволено да се провеждат сватбени церемонии с повече от 30 души, ако всички присъстващи лица имат европейски цифров сертификат за COVID ваксинация.
•    работното време на казината и клубовете за игрални автомати е 8:00 до 24:00 часа, със забрана за предоставяне на кетъринг услуги.
•    стриктно спазване на противоепидемичните мерки във фитнес залите и фитнес центровете.
•    стриктно спазване на противоепидемичните мерки при провеждане на семинари, детски стаи за игри и предоставяне на развлекателни и развлекателни услуги на закрито.
•    спиране на всички любителски културни и артистични представления, програми и събития на закрито.
•    спиране на панаири и други форми на икономически и туристически събития или събития, при които продуктите се продават, излагат или излагат на закрито.
•    задължително използване на маски за лице или медицински маски на панаири и други форми на икономически и туристически събития или събития, където продуктите се продават, излагат или излагат на открито.
•    конференции и конгреси, в които участват до 100 души, могат да се провеждат в съответствие с всички предписани епидемиологични мерки и специални препоръки и инструкции на Хърватския институт за обществено здраве.
•    спортните състезания и тренировки могат да се провеждат само без зрители и при стриктно спазване епидемиологичните мерки. По изключение могат да се провеждат спортни състезания в присъствието на максимум 100 зрители, ако са изпълнени следните условия: окръжният институт за обществено здраве, на чиято територия се провежда състезанието, изготвя епидемиологична рамка и окръжният щаб на гражданската защита в района, където състезанието се провежда одобрява състезанието в присъствието на зрители. По изключение могат да се организират спортни състезания в присъствието на повече от 100 зрители, без епидемиологичната рамка и одобрението на компетентния окръжен щаб, ако всички присъстващи на състезанието зрители и технически организационен персонал притежават европейски цифров сертификат за COVID ваксинация.
•    школите за чужди езици са длъжни да извършват дейността си при стриктно спазване на предписаните епидемиологични мерки.
•    препоръчва се религиозните обреди, когато е възможно, да се излъчват по радио, телевизия или по друг начин, което ще позволи на вярващите да присъстват на религиозен обред, без да посещават религиозни обекти.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация