Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Белгия

Актуализирано на 28.06.2021 г.

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308  

 

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Границите на Белгия са отворени. Няма забрана за пътувания от и до страната  за държавите от Европейския съюз и Шенген, включително и България, с цел туризъм или поради други несъществени причини.

От 21 юни България е определена за „зелена зона“.

Предварителна онлайн регистрация – Формуляр за локализация на пътниците (Passenger Locator Form - PLF). Попълването на формуляра е задължително независимо от причината на пътуването и независимо от това дали страната на произход е в червена, оранжева или зелена зона.

Всички лица, пътуващи за Белгия със самолет, кораб, автобус или влак са задължени да попълнят и изпратят по електронен път в рамките на 48 часа преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, формуляр Passenger Locator Form (PLF) на адрес: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form. 

При правилно попълнен формуляр се получава СМС с QR код за потвърждение, който следва да се представи при чекиране и качване на борда и при влизане в страната. При невъзможност пътуващият да попълни електронен формуляр PLF, може да се използва хартиена версия, която трябва да се попълни и подпише преди пристигането в Белгия.
За пътуващите със собствено превозно средство, попълването на формуляра е задължително само след пребиваване в чужбина над 48 ч. или ако ще останат в Белгия над 48 часа.

PCR тест. Няма изискване за задължително представяне на тест PCR/антигенен тест с негативен резултат/ сертификат за ваксинация при влизане в Белгия.

Ако дадено лице попада под задължение за PCR тест или карантина белгийските здравни власти ще свържат директно с него и ще го уведомят с СМС/телефонно обаждане.

Възможно е някои авиокомпании да продължат да изискват отрицателен тест преди чекиране, за което пътуващите следва да се информират от превозвача.

За деца и младежи на възраст от 6 до 17 години и възрастни, които все още не са имали възможност да бъдат напълно ваксинирани, разходите за PCR тест ще бъдат възстановявани с таван от 55 евро. Това се отнася за тестове, проведени в Белгия, след получаване на код за тест от SPF Public Health. Възстановяването на сумата може да бъде поискано максимум два пъти през месеците юли, август и септември.

От 1 юли разликата между професионални и непрофесионални пътувания отпада: хората, които предприемат служебни пътувания, също ще трябва да попълнят PLF, вместо досегашния инструмент за бизнес пътувания в чужбина (BTA).

Пътуванията до страни извън ЕС остават силно непрепоръчителни.

Пристигане от страни извън Европейския съюз:

Хората, пристигащи от държава извън Европейския съюз, трябва да бъдат напълно ваксинирани (+2 седмици) с една от ваксините, одобрени от Европа, и да преминат PCR тест в деня на пристигане. Ако тестът е отрицателен, тези хора не трябва да са в карантина.

Пристигане след престой в зона с много висок риск (тревожни варианти):

Забраната за влизане се прилага за лица, които не са белгийци, които не пребивават постоянно в Белгия и които са били през последните 14 дни в зона с много висок риск. Изключение се прави за съществени, транспортен персонал и дипломати. Тези хора трябва да спазват карантина от десет дни и да преминат PCR тест на ден 1 и на ден 7. Карантината може да бъде прекъсната само по съществени причини.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Пристигащите в Белгия от „зелена“ и „оранжева“, в това число от България не подлежат на карантина, ако през последните 14 дни преди пътуването не са пребивавали в страни от „червена зона“

Белгийските здравни власти определят дали дадено лице попада под задължение за карантина въз основа на информацията, предоставена във Формуляра за локализация на пътниците. Взема се предвид мястото /местата, където пътникът е пребивавал 14-те дни преди пътуването до Белгия и цветния код, в който е бил в сила на това място / места по това време.

Белгийските здравни власти уведомяват директно пътника за поставянето му под карантина като директно се свързват с него с СМС/телефонно обаждане.

Излизането от дома (хотела) по време на карантина е разрешено само за следните неотложни дейности: спешна медицинска помощ; закупуване на стоки от първа необходимост, като храна и лекарства, ако никой друг не може да ги осигури; уреждане на неотложни правни/финансови въпроси. При неотложно излизане следва да се спазват всички хигиенни мерки и социално дистанциране и да не се ползва обществен транспорт.

Ако по време на пребиваването в Белгия се налага лицето да пътува за друга страна, която изисква отрицателен тест за коронавирус, такъв PCR тест може да се направи в лаборатория в Белгия, но не и в специализираните тест центрове. Тест може да бъде направен и на летището Брюксел-Завентем и на летище Шарльороа. Повече информация на адрес: https://www.brusselsairport.be/en/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport.

3. Транзитно преминаване / транзитни коридори:

Пътуващите, които преминават транзитно по въздух и които влизат само в транзитната зона, не трябва да представят отрицателен резултат от PRC тест, ако такъв не се изисква за продължаване на пътуването до крайната дестинация. Те трябва да имат потвърден билет за свързващия си полет.

Ако за пътуването до крайната дестинация се изисква отрицателен PCR тест, пътуващите транзитно трябва да имат такъв, преди да пристигнат в Белгия.

В случай на организирано пътуване, превозвачът е длъжен да провери дали тези пътници представят отрицателен резултат от теста, преди да се качат на организирания транспорт. При отсъствие на отрицателен резултат от теста, превозвачът е длъжен да откаже качване.

При транзит и последващо пътуване, авиокомпаниите трябва да проверят дали лицето има потвърден самолетен билет за незабавно последващо пътуване и отрицателен PCR тест, ако това се изисква за свързващия полет до крайната дестинация. Авиокомпанията поема отговорност за чекирането на всеки, който не отговаря на тези условия, и впоследствие трябва да осигури завръщането на пътника в страната на заминаване.

При транзитно преминаване със собствено превозно средство (автомобил), пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа, не са задължени да попълват формуляр Passenger Locator Form – PLF.

Транспортни работници или доставчици, включително шофьори на камиони, преминаващи  транзитно през Белгия, не са задължени да представят отрицателен резултат от PCR тест, независимо от каква зона идват /червена, оранжева, зелена/.

Всички пътуващи с престой в Белгия под 48 часа, не подлежат на задължителна карантина, независимо от транспортното средство, с което пътуват.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма

5. Граничен режим/ отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.

6. Вътрешни мерки / полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Считано от 27 юни са в сила следните вътрешни мерки:

1. Социални контакти: Разрешава се събирането на до осем души на закрито, в които не са включени членове на едно и също семейство и деца до 12 години, без спазване на ограничения. Това правило е приложимо включително за ваканционните къщи с капацитет над 15 души, при спазване на действащите специфични санитарни протоколи.

2. Пазаруване: премахва се ограничението за броя на хората, с които може да се пазарува; носенето на маска остава задължително.

3. Ресторантьорски сектор, барове, кафенета:
- Максимум осем души на маса, без да се включват деца до 12 години. Членовете на едно и също домакинство могат да споделят една и съща маса независимо от броя си.
- Работното време се удължава до 1ч. сутринта. Това се отнася и за доставка до дома и за нощни магазини.
- Използването на плексиглас е разрешено на терасите като алтернатива на правилото за метър и половина разстояние между масите.
- При банкети и приеми броят на присъстващите вече не е ограничен, но при спазване на правилата на ресторантьорския сектор.

4. Религиозни служби, сватби и погребения до 200 души на закрито или 400 души на открито.

5. Пазари, базари, битпазари: Ако очакваният брой посетители е над 5000 души, трябва да се осигури еднопосочен план за движение, с отделни входове и изходи. Носенето на маска остава задължително през месеците юли и август.

6. Панаири: ако очакваният брой посетители надвишава 5000 души, трябва да се осигури еднопосочен план за движение с отделни входове и изходи. Носенето на маска е задължително през месеците юли и август. Задължителна дезинфекция на ръцете преди атракциите и спазване на социална дистанция между посетителите. Действащите правила трябва да бъдат указани пред щанда или атракцията.

7. Събития (културни представления, шоута или спортни състезания) могат да се провеждат при следния капацитет:
- На закрито до 2000 души и до 4000 души за тестови събития и при събития достъпни с COVID Safe Ticket;
- На открито: преминаване от 2500 до 5000 души, когато събитието е достъпно  само с COVID Safe Ticket. По време на събития на открито носенето на маска вече не е задължително, когато публиката е седяща.

8. Събирания и демонстрации. Отпада забраната за нощни събирания, както и  ограниченията за демонстрации, с изключение на изискването за носене на маска и социално дистанциране.
9. Работата от разстояние вече не е задължителна, но остава препоръчителна, както и редовното тестване;

Подробна и актуална информация за въведените от белгийските власти мерки, включително най-често задавани въпроси, може да се намери на английски, френски, нидерландски и немски език на адрес: https://www.info-coronavirus.be/en/.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация