Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Белгия

Актуализирано на 11.10.2021 г.

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308  

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Границите на Белгия са отворени. Няма забрана за пътувания от и до страната  за държавите от Европейския съюз и Шенген, включително и България, с цел туризъм или поради други несъществени причини.

От 21 август България е определена за „червена зона“.
Предварителна онлайн регистрация – Формуляр за локализация на пътниците (Passenger Locator Form - PLF). Попълването на формуляра е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО независимо от причината на пътуването и независимо от това дали страната на произход е в червена, оранжева или зелена зона.

Всички лица, пътуващи за Белгия със самолет, кораб, автобус или влак са задължени да попълнят и изпратят по електронен път преди пристигането си в Белгия, формуляр Passenger Locator Form (PLF) на адрес: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form

От 11 октомври 2021 г., във  формуляра трябва да се представи доказателство дали пътуващите притежават сертификат за ваксинация, сертификат възстановяване или отрицателен PCR тест, като в него се посочи кода на сертификата, или чрез добавяне на екранна снимка на QR кода или с прикачване на PDF версия на притежавания сертификат. Считано от 18 октомври, PLF ще може да бъде попълван и чрез приложението CovidSafeBE.

Хартиената версия на формуляра за локация на пътници (PLF) вече няма да се приема. Сега ще бъде възможно този документ да бъде попълнен предварително, до 180 дни преди пътуването, вместо досега прилагания 48 – часов срок преди пътуването.

При правилно попълнен формуляр се получава СМС с QR код за потвърждение, който следва да се представи при чекиране и качване на борда и при влизане в страната.
За пътуващите със собствено превозно средство, попълването на формуляра е задължително само след пребиваване в чужбина над 48 ч. или ако ще останат в Белгия над 48 часа.
За пристигащите от „червена зона“, в това число от България, е необходимо да се представи един от следните документи:
-    Сертификат за ваксинация, който доказва пълна ваксинация срещу Ковид 19. Това означава, че имате две поставени инжекции, като последната е минимум от преди две седмици и при условие, че  ваксината е сертифицирана от EMA или Covishield;
-    Сертификат за възстановяване, който доказва, че сте били заразени с Ковид-19 и сте се възстановили, което означава, че сте имали положителен PCR тест преди не по -малко от 180 дни и периодът на изолация е изтекъл;
-    Сертификат за отрицателен PCR тест, извършен преди не повече от  72 часа.
Лицата, които не разполагат с един от трите документа се поставят под карантина. Белгийските граждани и постоянно живеещите в Белгия могат да направят PCR тест първия или втория ден след пристигането си в Белгия и след получаване на отрицателен резултат се освобождават от карантината. Децата под 12 години не трябва да бъдат тествани, но трябва да останат в карантина, докато резултатите на родителите им не станат известни.

Внимание: Пътниците, пристигащи от „червена зона“, които живеят или ще пребивават в Брюксел над 48 часа и не разполагат със Сертификат за ваксинация или Сертификат за преболедуване следва да извършат тест на 1-ия и на 7-ия ден от пристигането си и да останат в карантина до момента до който стане известен резултатът от втория тест.

От 1 юли разликата между професионални и непрофесионални пътувания отпада: хората, които предприемат служебни пътувания, също ще трябва да попълнят PLF, вместо досегашния инструмент за бизнес пътувания в чужбина (BTA).

Пътуванията до страни извън ЕС остават силно непрепоръчителни.

Пристигане от страни извън Европейския съюз:
Хората, пристигащи от държава извън Европейския съюз, трябва да бъдат напълно ваксинирани (+2 седмици) с една от ваксините, одобрени от Европа, и да преминат PCR тест в деня на пристигане. Ако тестът е отрицателен, тези хора не трябва да са в карантина.

Пристигане след престой в зона с много висок риск (тревожни варианти):
Забраната за влизане се прилага за лица, които не са белгийци, които не пребивават постоянно в Белгия и които са били през последните 14 дни в зона с много висок риск. Изключение се прави за съществени, транспортен персонал и дипломати. Тези хора трябва да спазват карантина от десет дни и да преминат PCR тест на ден 1 и на ден 7. Карантината може да бъде прекъсната само по съществени причини.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Пристигащите в Белгия от „зелена“ и „оранжева“ зона не подлежат на карантина, ако през последните 14 дни преди пътуването не са пребивавали в страни от „червена зона“.

Белгийските здравни власти определят дали дадено лице попада под задължение за карантина въз основа на информацията, предоставена във Формуляра за локализация на пътниците. Взема се предвид мястото /местата, където пътникът е пребивавал 14-те дни преди пътуването до Белгия и цветния код, в който е бил в сила на това място / места по това време.

Белгийските здравни власти уведомяват директно пътника за поставянето му под карантина като директно се свързват с него с СМС/телефонно обаждане.

Излизането от дома (хотела) по време на карантина е разрешено само за следните неотложни дейности: спешна медицинска помощ; закупуване на стоки от първа необходимост, като храна и лекарства, ако никой друг не може да ги осигури; уреждане на неотложни правни/финансови въпроси. При неотложно излизане следва да се спазват всички хигиенни мерки и социално дистанциране и да не се ползва обществен транспорт.

Ако по време на пребиваването в Белгия се налага лицето да пътува за друга страна, която изисква отрицателен тест за коронавирус, такъв PCR тест може да се направи в лаборатория в Белгия, но не и в специализираните тест центрове. Тест може да бъде направен и на летищата Брюксел-Завентем и Шарльороа. Повече информация на адрес: https://www.brusselsairport.be/en/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport .

3. Транзитно преминаване / транзитни коридори:

Пътуващите, които преминават транзитно по въздух и които влизат само в транзитната зона, не трябва да представят отрицателен резултат от PRC тест, ако такъв не се изисква за продължаване на пътуването до крайната дестинация. Те трябва да имат потвърден билет за свързващия си полет.

Ако за пътуването до крайната дестинация се изисква отрицателен PCR тест, пътуващите транзитно трябва да имат такъв, преди да пристигнат в Белгия.

В случай на организирано пътуване, превозвачът е длъжен да провери дали тези пътници представят отрицателен резултат от теста, преди да се качат на организирания транспорт. При отсъствие на отрицателен резултат от теста, превозвачът е длъжен да откаже качване.

При транзит и последващо пътуване, авиокомпаниите трябва да проверят дали лицето има потвърден самолетен билет за незабавно последващо пътуване и отрицателен PCR тест, ако това се изисква за свързващия полет до крайната дестинация. Авиокомпанията поема отговорност за чекирането на всеки, който не отговаря на тези условия, и впоследствие трябва да осигури завръщането на пътника в страната на заминаване.

При транзитно преминаване със собствено превозно средство (автомобил), пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа, не са задължени да попълват формуляр Passenger Locator Form – PLF.

Транспортни работници или доставчици, включително шофьори на камиони, преминаващи  транзитно през Белгия, не са задължени да представят отрицателен резултат от PCR тест, независимо от каква зона идват /червена, оранжева, зелена/.
Всички пътуващи с престой в Белгия под 48 часа, не подлежат на задължителна карантина, независимо от транспортното средство, с което пътуват.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма

5. Граничен режим/ отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.

6. Вътрешни мерки / полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Подробна и актуална информация за въведените от белгийските власти мерки, включително най-често задавани въпроси, може да се намери на английски, френски, нидерландски и немски език на адрес: https://www.info-coronavirus.be/en/.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация