Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Франция

Актуализирано на 10.06.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Съгласно стратегията на френското правителство за отваряне на границите, считано от 9 юни 2021 г. условията за пътуване до Франция са различни в зависимост от държавата, от която пристига лицето. В зависимост от степента на разпространение на вируса и на санитарната ситуация, съответната държава се класифицира като попадаща в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона. Информация относно класификацията на страните може да бъде намерена на следната страница на френското правителство: www.gouvernement.fr/info-coronavirus 

Понастоящем класификацията на страните е следната:

- „зелена“ зона – страните, в които не се наблюдава активна циркулация на вируса, нито вариантите му, които будят тревога – това са държавите от европейското пространство /включително България/, Австралия, Южна Корея, Израел, Япония, Ливан, Нова Зеландия, Сингапур;

- „оранжева“ зона – страните, в които се наблюдава активна, но овладяна циркулация на вируса, без разпространение на вариантите му, които будят тревога – това са всички други страни извън „зелените“ и „червените“ страни. Понастоящем Великобритания попада в „оранжева“ зона;

- „червена“ зона – страните, които се характеризират с активна циркулация на вируса и наличие на вариантите му, които будят тревога – Южна Африка, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Боливия, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Индия, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Суринам, Турция, Уругвай.

При пътуване до Франция от страни от „зелена“ зона /включително от България/ ще бъде необходимо:

- негативен PCR тест или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването
Или
- сертификат за завършена ваксинационна схема.

Не е необходимо да бъдат посочвани мотиви за пътуването към или от Франция към страните от „зелена“ зона.

При пътуване до Франция от страни от „оранжева“ зона ще бъде необходимо:

- сертификат за завършена ваксинационна схема и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуването или негативен антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването
Или
- лицата, които не са ваксинирани, следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуването или негативен антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването, както и да се подложат евентуално на антигенен тест при пристигането и изолация в размер на 7 дни.

За пътуване към Франция и от Франция към страни от „оранжева“ зона е необходимо да бъде налице и императивна причина за пътуването.

При пътуване до Франция от страни от „червена“ зона ще бъде необходимо:

- сертификат за завършена ваксинационна схема, императивна причина за пътуването, отрицателен резултат от PCR тест или от антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването, антигенен тест при пристигането и изолация в размер на 7 дни
Или
- за лицата, които не са ваксинирани – наличие на императивна причина за пътуването, отрицателен резултат от PCR тест или от антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването, антигенен тест при пристигането и задължителна изолация в размер на 10 дни, контролирана от местните власти.

За пътуване към Франция и от Франция към страни от „червена“ зона е необходимо да бъде налице и императивна причина за пътуването.

Ваксините, които се признават във Франция, са тези, одобрени от Европейската агенция по лекарствата - Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.

За завършена ваксинационна схема се счита:

- две седмици след втората доза на ваксината на Pfizer, Moderna, AstraZeneca;
- четири седмици след ваксината с една доза - Johnson & Johnson;
- две седмици след поставена единствена доза на ваксина при лицата, които са преболедували Covid-19.

Изброяване на императивните причини за пътуване към или от страни от „оранжевия“ или „червения“ списък може да бъде намерено в следния документ /на френски език/ - Stratégie de réouverture des frontières à compter du 9 juin 2021 - https://www.gouvernement.fr/sites/default/files/document/document/2021/06/dossier_de_presse_-_reouverture_des_frontieres_a_partir_du_9_juin.pdf 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

На летище „Роаси – Шарл де Гол“, както и на летище „Орли“ в Париж има лаборатории за извършване на антигенен или на PCR тест, след предварително запазване на час. Информация е поместена на страниците на съответните летища:

https://www.parisaeroport.fr/roissy-charles-de-gaulle

https://www.parisaeroport.fr/orly

Антигенни тестове могат да бъдат направени в повечето аптеки във Франция, без запазване на час, като резултатите са налични в рамките на 30 минути – 1 час.

Информация за лабораториите, които извършват PCR тестове във Франция, има на следния адрес:

https://www.sante.fr/cf/centres-depistage-covid.html

В случай на налагане на карантина при пътуване до Франция от страни извън Европейското пространство, PCR тест на място може да бъде направен най-рано след 7-я ден.

 

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

При транзитно преминаване през Франция при пътуване със самолет и престой в международната транзитна зона до 24 часа, PCR тест не се изисква. Всички пътуващи транзитно през Франция със самолет следва да се информират относно задължението за представяне на PCR тест в държавата - крайна дестинация на пътуването.

Негативен резултат от PCR тест „RT-PCR COVID“, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, се изисква за всички лица над 11-годишна възраст при транзитно преминаване през Франция по суша.

Изключение от изискването за представянето на PCR тест има за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км. около дома им.

Транспортните работници /както заетите в международния транспорт на стоки, така и заетите в международния транспорт на пътници/, независимо от държавата, от която идват, следва да представят европейски сертификат за заетите в международния транспорт, подписан от работодателя.

Транспортните работници, които влизат във Франция от Великобритания по морски път трябва да представят преди качване на транспортното средство, както и на граничните власти:
- Негативен резултат от антигенен тест, който позволява да се установи евентуалното наличие на вируса SARS-CoV-2 или PCR тест «RT-PCR COVID», направени в рамките на 72 часа преди отпътуването;
- Европейски сертификат за заети в сектора на международния транспорт;
- Декларация по образец, че няма симптоми на заразяване с covid-19, че няма информация в последните 14 дни преди пътуването да е бил в контакт с лице с потвърдено заболяване covid-19, както и че се съгласява при пристигането му във Франция евентуално да му бъде направен PCR тест.

Установени са специфични правила по отношение на транспортните работници, пристигащи във Франция по морски път от Ирландия или от трети страни.

Горепосочените изисквания, както и формулярите на декларации, са публикувани на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Френската република на френски и на английски език:

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deplacement-des-transporteurs-routiers-internationaux

 

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма информация за такива.

 

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Вътрешните европейски граници на Франция са отворени, при спазване на горепосочените изисквания и задължително представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди отпътуването.

Считано от 23 февруари 2021 г. се въвеждат допълнителни по-строги мерки за контрол по отношение на влизането на територията на департамента Алп-Маритим (Alpes-Maritimes), който е граничен с Италия. На френско-италианската граница при влизане във Франция по суша или с влак, както и на летищата Ница – Лазурен бряг /Nice Côte d’Azur/ и Кан – Манделио /Cannes – Mandelieu/ се въвеждат засилени мерки на контрол, включващи реализацията на PCR-тестове на всички пътници на полети, избрани на случаен принцип.

Външните граници на Франция са затворени. Влизане във Франция от държава извън европейското пространство, както и от държави различни от Австралия, Южна Корея, Израел, Япония, Нова Зеландия, Великобритания и Сингапур, както и излизане от Франция към държава извън европейското пространство или към други държави различни от Австралия, Южна Корея, Израел, Япония, Нова Зеландия, Великобритания и Сингапур, е допустимо само при наличието на императивни причини от здравословен, семеен или професионален характер, съгласно атестация по образец, налична на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Френската република:

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage#from5

Към атестацията следва да бъдат представени доказателства, подкрепящи наличието на посочените императивни причини за пътуването.

Излизане от Франция от департамента Мозел (Moselle) и влизане в Гермация - Считано от 00,00 ч. на 2 март 2021 г. за преминаване на френско-германската граница в посока от френския департамент Мозел и влизане в Германия ще бъде необходимо да бъдат представени:
- негативен резултат от PCR тест или антигенен тест, направен в рамките на 48 часа преди пътуването;
- попълнена електронна декларация за влизане в Германия.

Тази мярка ще важи за всички, които желаят да влязат в Германия от френския департамент Мозел, включително за пограничните работници, които ежедневно преминават френско-германската граница. По информация от префектурата на департамента Мозел, не са предвидени никакви изключения от посочените две условия.

 

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:.:

Считано от 9 юни 2021 г.:

-  вечерен час от 23,00 ч. до 6,00 ч. Излизане от дома по време на вечерния час е допустимо по причини от личен, професионален или здравословен характер с атестация. При неспазване на вечерния час може да бъде наложена глоба от 135 евро, до 3750 евро в случай на рецидив;

-  постепенна отмяна на задължението за работа от дистанция;

-  облекчаване на условията за прием в търговските обекти – намаляване на необходимата площ на един клиент на 4 кв.м.; външните тераси могат да приемат клиенти до 100 % от капацитета им с лимит от шест човека на една маса; кафенетата и ресторантите могат да приемат клиенти във вътрешните си пространства с лимит до 50% от капацитета им и шест човека на една маса;

-  условията за прием в културните институции и развлекателните места също се облекчават – музеите могат да приемат посетители при 4 кв.м. на един човек; кината, театрите и залите за спектакли, както и замъците могат да приемат посетители при лимит 65% от капацитета им, до 5000 човека в една зала /за прием над 1000 човека ще се изисква „санитарен паспорт“/; библиотеките могат да приемат посетители при 4 кв.м. на един човек и заемане на местата през място; фестивалите на открито могат да се провежда при 65% от капацитета им, само със седящи места и до 5000 човека максимум /над 1000 човека ще се изисква „санитарен паспорт“/; зоологическите градини могат да приемат посетители до 65% от капацитета им;

-  религиозните институции и церемониите /сключване на граждански брак или на граждански договор за солидарност/ могат да се провеждат при заемане на едно място от две. Погребенията могат да се провеждат до 75 човека максимум;

-  събиранията за повече от 10 човека са забранени, с изключение на посещенията с екскурзовод;

-  до месец септември обучението в системата на висшето образование се провежда присъствено при 50% от капацитета;

-  спортните съоръжения на закрито /гимнастически салони, зали, закрити басейни/ могат да приемат посетители до 50% от капацитета, с изключение на спортовете, при които има пряк контакт между участниците, както и зрители до 65% от капацитета им, до максимум 5000 седящи зрители /над 1000 зрители се изисква „санитарен паспорт“/; спортните занимания на открито са възможни при участието на максимум 25 човека, включително за спортовете, при които има пряк контакт между участниците; спортните състезания на открито за аматьори могат да се провеждат при участието на максимум 500 човека; стадионите могат да приемат всички състезатели, а зрители до 65% от капацитета им до максимум 5000 седящи зрители /над 1000 зрители се изисква „санитарен паспорт“/.

Въвеждане на „санитарен паспорт“, считано от 9 юни: Санитарният паспорт ще бъде необходим при участие в спортни, културни и др. под. мероприятия с участието на над 1000 човека, а също така ще има значение и при пътуванията. Санитарният паспорт няма да бъде задължителен при посещение на ресторант, театър или кино. Ще бъде наличен в електронен или хартиен формат. Важи за лицата над 11-годишна възраст. Санитарният паспорт ще съдържа информация относно:

- наличие на завършена ваксинационна схема;

- отрицателен резултат от RT-PCR тест /- 48 часа, при пътуване – 72 часа/;

- положителен резултат от PCR тест или антигенен тест /между 15-я ден и 6-я месец след извършване на теста/.

Въвеждането на санитарния паспорт ще отговори на изискването на Европейската комисия да бъде разработен „цифров зелен сертификат“, който да позволи по един сигурен начин възобновяването на пътуването на лицата между държавите от Европейския съюз.

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация