Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Tайфунът Хайшен ще засегне Япония

04 Септември 2020

Японската метеорологична агенция (Japan’s Meteorological Agency - JMA) съобщава, че се очаква силен тайфун да засегне югозападната част на Япония в периода 5-7 септември 2020 г. Тайфунът Хайшен, който понастоящем се намира южно от Япония и се придвижва в северозападна посока със скорост от 15 км/ч, носи ветрове със скорост 180 км/ч и пориви със скорост 252 км/ч. Очаква се да удари остров Окинава, остров Кюшу, както и други райони в Западна Япония. Прогнозират се проливни дъждове, бурни ветрове и високи вълни (до 13 м) в районите, които ще бъдат засегнати от тайфуна. JMA предупреждава, че е възможно в идните дни да бъдат отправени предупреждения за опасност от висока степен и призовава гражданите да предприемат предварително предпазни мерки, като оставане на закрито в подсигурени места и избягване на пътувания.

Препоръчително е българските граждани, пребиваващи в Япония, особено в районите, които се очаква да бъдат засегнати от тайфуна Хайшен, да спазват препоръките и указанията на местните власти и да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция – https://www.jma.go.jp/en/warn/.

При нужда от съдействие българските граждани в Япония могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Токио на следните телефонни номера: +81 3 3465 1021, както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608 /мобилен/. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].
———
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Вижте още съобщения от:

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация