Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Актуална информация относно мерки и ограничения в Европа и по света във връзка с коронавируса

25 Март 2020

Турция - Последният полет на Турския авиолинии от Истанбул до София е обявен за 26 март 2020 г. в 08:35 часа. Другите варианти за завръщане на български граждани, намиращи се в Турция са:

Със собствен автомобил през ГКПП Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново или пеша през ГКПП Малко Търново;

Автобусна фирма „Ефе тур” организира еднократно пътуване до България за останали на турска територия български граждани. Пътуването ще се осъществи на 27 март по маршрута Бурса (20:00 ч.) – Гебзе (21:00 ч.) – Истанбул (22:30 ч.) – България.

Франция - На 24 март във Франция влезе в сила Законът за извънредното положение, с който е установено извънредно положение по санитарни причини за срок от 2 месеца. Предвидено е, че за неспазване на предписанията за карантина и изолация могат да бъдат налагани глоби до 10 000 евро и лишаване от свобода до 6 месеца. С негови предписания се отлага и втория тур на местните избори най-късно за м. юни 2020 г., като точната дата ще бъде определена с декрет. Правителството е оправомощено в 3-месечен срок след влизането в сила на закона да приеме редица мерки в подкрепа на предприятията и бизнеса за справяне с кризата.

  • Въвеждат се и по-строги правила за спазване на изолацията по домовете. Излизането от дома е възможно само в следните случаи:
  • Излизане до местоработата, когато физическото присъствие на работното място е задължително и не може да бъде организирана работа от в къщи;
  • За покупки на продукти от първа необходимост;
  • По здравословни причини - само при спешни случаи и когато има предписание от лекар за необходимостта лицето да посети лекар или здравно заведение;
  • По семейни причини с цел оказване на помощ на лица в зависимо положение или за гледане на деца;
  • За упражняване на спорт - само един път на ден, за максимум един час и в разстояние до един километър от дома; за разходка на домашен любимец.

При всяко излизане от дома лицата следва да са снабдени с Атестация по образец, налична на сайта на Министерството на вътрешните работи на адрес: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-derogatoire-et-justificatif-de-deplacement-professionnel

Норвегия - На 24 март извънредното положение в Норвегия бе удължено до 13 април 2020 г., като всички въведени по-рано мерки остават в сила:

  • Затваряне на училища и детски градини;
  • Затваряне на библиотеки, басейни, фитнес зали, фризьорски салони;
  • Отмяна на спортни събития;
  • Забрана за пътуване в чужбина на здравни работници по служебни и лични причини;
  • 14-дневна домашна карантина за всички, пристигащи от чужбина;
  • 14-дневна домашна карантина за хора, които са имали близък контакт със заразен с коронавирус;
  • Осигуряване/спазване на 2 метра дистанция между хората в помещения на закрито;
  • Не повече от 5 човека заедно на открито;

Затваряне на дейности извън специализираната здравна служба /физиотерапия, мануална терапия, хиропрактика, оптика, логопедия, психологична помощ, допълваща и алтернативна медицина/ при невъзможност да се спазват инструкциите на Органа за защита от инфекции;

Забрана за пренощуване в имоти, намиращи се извън населеното място по постоянна адресна регистрация - вили и сезонни къщи.

Международните летища в Норвегия все още работят в нормален режим, като се изпълняват и голяма част от редовните вътрешни полети. Все по-малко авиокомпании обаче изпълняват международни полети до и от Норвегия, което затруднява намирането на самолетни билети за български граждани, желаещи да се приберат в България. Наличните възможности в близките дни са полети през Лондон и Амстердам, като престоят на летището е повече от 20 часа.

Черна гора - От 24 март са въведени нови мерки за превенция от разпространението на COVID-19:

Забранява се присъствието на повече от двама души заедно на открито на обществено място (тротоари, площади, улици, паркове, алеи, плажове и др.), с изключение на граждани, които изпълняват редовните си работни задачи;

Разрешенията за временно пребиваване и работа на чужденци, които са с изтекъл срок, да се зачитат за удължени от държавните органи на Черна гора;

Намалява се работното време от 8.00 до 18.00ч на аптеки и магазини за храни, напитки и хигиенни материали, строителни материали, препарати за растителна защита и посадъчни материали, селскостопанска техника и погребално оборудване;

Павилионите, в които се продава пресата, ще работят от 7 до 15 часа, в две смени по четири часа всяка на служител.

Армения - От 25 март до 1 април се ограничава правото на придвижване на гражданите. Забранява се излизането от домовете, като изключение се прави единствено по неотложни причини. За изпълнение на изискванията арменските граждани са длъжни да носят в себе си документ за самоличност и да са попълнили анкетна карта, в която се посочват данни за местоживеене, къде се отива, в колко часа се излиза и кога ще се завърне на домашен адрес. Еднократно на ден се разрешава и излизане от дома в жилищния квартал по местоживеене с цел физически упражнения/ колоездене. За осъществяване на превоз с частни автомобили се разрешава в купето да пътуват максимум по две лица, заедно с шофьора.

Преустановят редица административни дейности на полицейските управления като издаване на паспорти, служебни бележки и адресни пререгистрации, издаване на свидетелства за управление на МПС. Разрешени остават селскостопански дейности, лесовъдство, миннодобивна индустрия, производство на храни, фармацевтика, оръжейна промишленост, производство на медицински и дентални изделия и инструменти, доставка на електричество, газ, транспортни услуги и др. Изключение са и дейностите на „чуждестранни организации“.

Индия - От 24 до 31 март са прекратени всички вътрешни полети. До 31 март се забранява и движението на всички вътрешни превози, транспортиращи пътници, в т.ч. автобуси, влакове, метро и др. Продължава движението на транспортните средства, пренасящи стоки.

До 31 март остава в сила забраната за влизане на пътници от страните на ЕС, Европейското икономическо пространство, Турция, Великобритания, Афганистан, Филипините и Малайзия, като се забранява на авиокомпаниите да качват такива пътници още при началната им точка на пътуване. Индия разширява мярката за поставяне под задължителна карантина и над гражданите на ОАЕ, Катар, Оман и Кувейт, както и на пътниците пристигащи от или през тези страни.

Индийската имиграционна служба предостави телефон и имейл за денонощна връзка: +91 11-24300666, [email protected]. Визите на всички чужденци, които вече са в Индия, остават валидни и те могат да се свържат с най-близката имиграционна служба, чрез електронния модул за удължаване/трансформиране и т.н. на своята виза. Информация може да бъде намерена на сайта на Бюрото за имиграция https://boi.gov.in/content/advisory-travel-and-visa-restrictions-related-covid-19-0. Изтичащите в периода 13 март - 15 април визи на чужденци ще бъдат удължени от миграционните служби без заплащане на такса до 15 април. Ако в този период те пожелаят да напуснат страната, няма да им се налага глоба за просрочване на визата.

Шри Ланка - Издаването на всички видове входни виза се спира до второ нареждане. Всички издадени вече входни визи, разрешителни за кацане и визи за пребиваване, вече предоставени на чужденци, които не са пристигнали в Шри Ланка, ще бъдат временно отменени. Те няма да могат да влизат в страната до 31 март.

Непал - Наложени са национални ограничителни мерки за една седмица от 24 март до 31 март. Забранява се хората да напускат домовете си, с изключение на медицинско лечение или на закупуване на хранителни продукти. Забранява се движението на всички частни и обществени превозни средства, с изключение на тези, които имат разрешителни или използваните от здравния персонал и силите за сигурност. Спрени са вътрешните полети, освен използваните от агенциите за сигурност или определените от правителството. Международните полети също са спрени.

Бангладеш - Във връзка с държавните празници ще бъдат затворени всички правителствени и частни учреждения, магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, болниците и аптеките. Забранява се пътуването с обществения транспорт, освен при спешни случаи. Ще има ограничения в банкови услуги.

Малдиви - Остава в сила ограничението относно влизането и транзитното преминаване в Малдивите на пътници и екипажи, пътували през последните 14 дни до Китай, Иран, Италия, Южна Кория, Бангладеш, Испания и някои райони на Франция. Гражданите на тези страни, пребиваващи или живеещи в друга държава или били извън страната повече от 14 дни, не попадат в тази категория. Всички туристически екскурзии се спират до второ нареждане. Забраняват се всякакви пътувания от курорти до обитавани острови и обратно за 14 дни На интернет страницата на Министерството на здравеопазването (https://covid19.health.gov.mv/en/) ежедневно се следи ситуацията в страната и се публикуват препоръки към гражданите и пътуващите за Малдивите.

Куба - От 24 март са в сила нови мерки, засягащи секторите образование, здравеопазване, търговия, транспорт, туризъм и др., във връзка с епидемиологичната ситуация с COVID-19:

  • Всички кубински граждани, които се завръщат в Куба от чужбина, се изолират в специализирани центрове за 14 дни. При пристигането се дезинфекцира багажът им, а те се превозват от летищата директно до центровете с автобуси с полицейски конвой. Забранено е напускането на изолационните центрове, както и влизането на външни лица. Забранено е струпването на близките им за посрещане на летищата;
  • Забранява се пътуването в чужбина на кубински граждани, с изключение на хуманитарни случаи и при други форсмажорни обстоятелства;
  • Туристите, които са настанени в частни квартири, се преместват в хотели под карантина. На всички туристи се забранява излизането от карантинираните хотели до момента, в който имат потвърден полет от Куба. Ще бъдат транспортирани към летищата с трансфери. Към 23 март в страната все още имаше 32 574 чуждестранни туристи;
  • Прекратяват се всички видове екскурзии из страната, както и посещения на исторически, културни и природни забележителности. Прекратява се услугата рент-а-кар;
  • Спира се държавният и частният междуградски транспорт за пътници – автобусен, железопътен, въздушен. Градският транспорт също е реорганизиран;
  • Усилва се полицейското присъствие.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация