Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Кристиан Вигенин разговаря с министъра по европейските въпроси на Франция Тиери Репантен

18 Януари 2014 Новини

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин прие в МВнР министъра по европейските въпроси на Франция Тиери Репантен, който е на посещение в България във връзка с отбелязването на 25-та годишнина от известната закуска на президента Франсоа Митеран с български интелектуалци, както и по повод официалното откриване на новата сграда на Френския институт в София.

 

Двамата министри обсъдиха някои актуални въпроси от дневния ред на ЕС. Особен акцент беше поставен върху темите за Механизма за сътрудничество и оценка, както и присъединяването на България към Шенгенското пространство. Министър Вигенин отбеляза, че България и Франция имат сходни позиции по темите, свързани с бъдещето на Европа, по които двете страни могат да си сътрудничат успешно.

 

По въпроса за отварянето на трудовия пазар от 01.01.2014 г. министър Репантен подчерта, че френската страна няма да приема никакви промени в законодателството си, които биха могли да попречат на европейски граждани да упражняват правото си на труд във Франция.

 

В хода на разговора френският министър потърси подкрепа от България по повод на предстоящото обсъждане в Брюксел на възможностите за европейски действия във връзка с интервенцията на Франция в Централноафриканската република.

 

По поставения от френска страна въпрос за свикване на спешна среща на министрите на земеделието на ЕС във връзка с добилия широка популярност във Франция въпрос за внасяне в ЕС на генно-модифицирана царевица, министър Вигенин потвърди последователната българска позиция против ГМО.

 

В разговора бяха разменени мнения по актуални международни теми.

 

По време на посещението си в България френският министър по европейските въпроси беше приет още от президента Росен Плевнелиев, министър-председателя доц. Пламен Орешарски и министъра на културата д-р Петър Стоянович.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация