Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Официалната визита зад океана

04 Май 2010 Новини

Мраморната столица Вашингтон е политическото сърце на Америка. Градът с  тържествените процесии при встъпването на Президента в длъжност, както и с траурните церемонии при смяната на почетния караул пред Арлингтън, Националното гробище на Америка. То пази свято спомените за Националните герои на страната.

 

Оттук започна и официалното посещение на министъра на външните работи Николай Младенов в САЩ. Разговорите му  с  политическия елит бяха важни, наситени и ползотворни.

Срещите

Проблемите, свързани със Западните Балкани, предизвикателствата в Афганистан и новата Стратегическа концепция на НАТО - бяха дискутирани с ген. Джеймс Джоунс, съветник на президента Барак Обама по националната сигурност. С Eлън Таушер - помощник-държавен секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност, бяха обсъдени въпросите около участието на България в противоракетната защита на НАТО и на ядрената сигурност. Подчертано беше взаимното желание за по-задълбочен диалог по тези теми както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО.

Необходимостта от диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки беше основна тема в разговора на министър Младенов със сенатор Ричард Лугар, заместник-председател на Комисията по външни отношения. Според дългогодишния американски сенатор газопроводът Набуко продължава да е най-добрата опция за постигане на енергийна сигурност на България. Лугар отбеляза също, че ще насърчи правителството на САЩ да работи за кохерентна стратегия на противоракетната отбрана в Европа и особено в югоизточния фланг, който е най-близо до заплахите, произтичащи от Близкия изток.

Министър Младенов се срещна и с конгресмените Джо Уилсън, съпредседател на Групата за приятелство с България в Камарата на представителите и Уилям Делахънт, председател на Подкомисията за Европа към Комисията по външна политика. Двамата конгресмени потвърдиха ангажимента си за разширяване на програмата за безвизово пътуване в САЩ, което да включва и България. Подчертано бе, че мненията по този въпрос в Конгреса са различни.

Министър Младенов беше гост и на официалното откриване на офиса на Европейския парламент във Вашингтон, чийто домакин беше председателят на ЕП Йежи Бузек.

Позиция на министър Младенов

„Критериите за отпадане на американските визи са постижими за България"-заяви  външният министър Николай Младенов. По думите му в момента изискванията са за не повече от 10% отказани молби за визи за година. Според него закъснението с въвеждането на паспорти с биометрични данни не е позволило преди няколко години, когато изискванията бяха занижени, страната ни да влезе в програмата за безвизово пътуване. Министърът изрази съмнение, че е възможно повторна промяна на американския закон в тази посока:

"Както в България си имаме вътрешен дневен ред, свързан с реформите в здравеопазването, с конституционната реформа, с икономическата ситуация, така и в Америка си има вътрешен дневен ред и аз не мисля, че би било разумно да очакваме някакви героични отстъпления от този дневен ред, само и само да се угоди на това, че ние не сме били подготвени, когато е имало отворена врата."

Външният министър каза още, че е получил подкрепа „за проявената твърдост от българското правителство да овладее бюджетния дефицит по време на финансова криза".

Лекция на министъра на външните работи Николай Младенов пред Центъра за стратегически и международни изследвания

Министър Николай Младенов изнесе публична лекция пред Центъра за стратегически и международни изследвания. В своето изказване той начерта новите предизвикателства пред глобалната сигурност, свързани не само с появата на нови директни заплахи, но и на нови важни актьори на международната сцена, носители на различни ценностни норми.

Акцент в изказването беше споделената отговорност на България като страна-член на ЕС и на НАТО и необходимостта от продуктивно външнополитическо взаимодействие със САЩ.

В тази обща рамка министър Младенов открои няколко области на непосредствен външен интерес и задължение за България, сред които на първо място стабилността на страните от Западните Балкани - подкрепа за мирно етническо съжителство в Косово, за федералната власт и институции на Босна и Херцеговина и за европейската перспектива за Сърбия.

Министър Младенов сподели и амбицията на България за „рестартиране” на отношенията на партньорство с държавите от Близкия Изток и говори за общите проблеми, пред които са изправени страните от Черноморския регион. Външният министър обърна внимание, че енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и трасета са постижими при силна политическа воля и открои предимствата на проекта „Набуко”. Той определи действията на Русия по прекъсване на доставките на газ за Европа през зимата на 2008 г. като заплаха за сигурността на засегнатите държави и в тази връзка коментира текущата дискусия по адаптиране на Алианса към новите предизвикателства.

В заключение министър Младенов посочи, че трансатлантическото партньорство днес се нуждае от обновена визия, далновидност и ново лидерство.

Центърът за стратегически и международни изследвания е една от най-влиятелните неправителствени организации в САЩ, независим и политически необвързан аналитичен институт. Организацията работи в областта на международната сигурност и отбрана, регионална стабилност и икономическа интеграция. Лекцията на министър Николай Младенов беше организирана в рамките на престижния „Форум на държавниците”.

Срещи на министър Младенов в Държавния департамент на САЩ

Външният министър на България се срещна с Джеймс Стайнбърг, заместник-държавен секретар. Бяха обсъдени проблемите в Западните Балкани със специален акцент върху ситуацията в Босна и Херцеговина, Сърбия и Македония. Г-н Стайнбърг приветства планираната предстояща обиколка на министър Младенов на Западните Балкани и българската заявка за по-активна подкрепа за евроатлантическата интеграция на региона.

По-късно министър Младенов разговаря и с помощник-държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Филип Гордън относно сътрудничеството на САЩ с Европейския съюз и възможното отражение на гръцката финансова криза върху региона на Югоизточна Европа.

Участие на министър Младенов в Националната лидерска конференция на Лигата срещу поругаването

Министър Младенов беше гост във Вашингтон на откриването на Националната лидерска конференция на Лигата срещу поругаването (Anti-Defamation League) - една от най-значимите организации на еврейската общност в САЩ. В изказването си пред гостите на събитието той подчерта силните връзки между България  и Лигата срещу поругаването, основани на споделени ценности като толерантност и зачитане на правата на човека.

Министър Младенов посочи, че спасяването на българските евреи през Втората световна война – акт не на геройство, а нормална проява на човечност - е резултат от общите усилия на българските институции, Българската православна църква и най-вече на българските граждани. Той отбеляза заслугите на Димитър Пешев, заместник-председател на Народното събрание, за спасяването на българските евреи. 

Министър Младенов изрази загриженост относно тенденцията на нарастване на актовете на антисемитизъм в Европа и посочи, че трябва да се следва политика на нулева търпимост към всички форми на антисемитизъм. Трябва да имаме предвид, че не всяка критика към Израел е проява на антисемитизъм, но непропорционалната критика и демонизирането на страната предизвикват исторически сравнения.

Министър Младенов подчерта заинтересоваността на България от мир и стабилност в Близкия изток и ангажимента на страната към укрепване на партньорството с държавите от региона. Той се спря на заплахата от Иран, поради ядрената програма на държавата, призивите за унищожаване на Израел и нарушенията на правата на човека.

Външният министър откри изложба за спасяването на българските евреи по време на прием в българското посолство във Вашингтон, на който присъстваха представители на дипломатическия корпус и американската администрация. Обръщение към гостите отправи и Брус Паскал, вицепрезидент на Б’най Б’рит – една от най-големите организации на еврейската общност в САЩ.

Министър Николай Младенов участва в Ню Йорк в Конференцията по договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО). 

„Нека сме достойни за историческата възможност да ограничим разпространението на ядрени оръжия ”, призова министър Николай Младенов в ГК на ООН в Ню Йорк

„Днес ние се намираме в критичен момент от развитието на режима на разпространение на ядреното оръжие в света”, заяви българският външен министър Николай Младенов в речта си на Конференцията. „Ако не използваме възможността да се противопоставим на разпространението на ядреното оръжие и да създадем импулс за тоталното му елиминиране, ние ще продължим периода на нерешителност, който всички,  които се противопоставят на договора за неразпространение ще използват, за да станат по-силни и по-опасни.”

Конференцията по ДНЯО събра в Ню Йорк множество световни лидери, между които американският държавен секретар Хилари Клинтън и върховният представител на ЕС за външна политика Катрин Аштън, държавни глави и външни министри. Предишната такава конференция, провела се през 2005 г., завърши без същностно съгласие по проблемите, пред които е изправен Договорът: неучастието на ключови ядрени държави, нератифицирането му от други и липсата на механизми за санкции при нарушаване.

Мнозинството страни-участнички оцениха неотдавнашния договор СТАРТ-2 и състоялата се Среща на върха по ядрената сигурност във Вашингтон като добра основа за напредък по ДНЯО. По този повод министър Младенов отбеляза: „България вярва, че всяка държава трябва да постави постигането на силен Договор за неразпространение на ядреното оръжие в центъра на своята национална дипломация. Ние всички трябва да потвърдим своя ангажимент като работим за целите на Договора – разоръжаване, неразпространение на ядреното оръжие и мирно използване на ядрената енергия.”

Николай Младенов призова Корейската Народно-демократична Република да се върне на масата на преговорите, за да се постигне денюклеаризацията на Корейския полуостров. Към Иран министър Младенов се обърна с призив за спазване на резолюциите на СС на ООН и прилагане на стандартите на МААЕ, подчертавайки необходимостта Иран сега да отговори на предложението на международната общност. „Нека сме достойни за историческата възможност, която имаме, да ограничим разпространението на ядрени оръжия до тяхното окончателно унищожаване”, завърши българският външен министър.

Среща на Николай Младенов с Бан Ки-мун

България е в добра позиция да балансира положението на Балканите, заяви Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на срещата си с министър Николай Младенов. Двамата обмениха мнения по проблемите в региона с акцент върху Босна и Херцеговина, Косово и Македония.  Министър Младенов сподели своето намерение по време на започващата утре балканска обиколка да разпространи вестта за нова, активна българска позиция на Балканите, според която успехът на един не означава загуба за другия.

Генералният секретар от своя страна изрази благодарността си за щедрата помощ на българското общество за пострадалото от земетресение Хаити.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация