Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Брифинг на говорителя за предстоящите избори за парламент в чужбина

19 Април 2013 Новини

Брифинг на МВнР по повод подготовката за провеждане на парламентарни избори 2013 в чужбина

Димитър Япраков, Говорител:  Добър ден, колеги. Благодаря ви за интереса към днешния брифинг, посветен на подготовката за провеждането на предстоящите парламентарни избори в чужбина. Както знаете, срокът за подаване на заявление за гласуване в чужбина беше до 11 април. МВнР предаде на ЦИК данните за получените заявления както в дипломатическите и консулските ни представителства, така и по електронен път. Към днешна дата са събрани 83 884 заявления за гласуване в чужбина. От този общ брой 72 526 са подадени в дипломатическите и консулските представителства на Република България и 11 358 са постъпили по електронен път чрез платформата на ЦИК. На базата на тези цифри можем да направим прогноза за броя на СИК – знаете, че съгласно изборното законодателство ЦИК ще вземе решение утре – за населените места и броя на СИК в чужбина. Прогнозите са за 228 СИК в 56 държави. Можем да направим сравнение с последните парламентарни избори през 2009 г., когато са били 274 СИК в 58 държави. Стойностите са напълно съпоставими. Броят на държавите, в които ще има избирателни секции само в дипломатическите и консулските представителства, е 39. Държавите, в които ще имаме СИК и извън дипломатическите и консулските представителства, са 17. Освен че приемащата държава трябва да разреши разкриването на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства, трябва да има и необходимия брой заявления – поне 100. Има няколко държави, които все още не са отговорили на нашето настоятелно искане да ни разрешат разкриване на СИК. Те са Бразилия, Бахрейн, Естония, Куба, Непал, Литва, Пакистан и Тайланд. Трябва да кажем, че дори да получим отговор, в тези държави не са подадени почти никакви заявления. В Бразилия има 26 - в Сао Паоло, където нямаме дипломатическо или консулско представителство и броят трябва да е поне 100. Очевидно няма достатъчно заявления. В Бахрейн са 14, в Естония има 2, в Куба двама български граждани са изявили желание да гласуват, в Непал е 1 , в Литва са 4, в Пакистан – 2 и в Тайланд – 5. В някои държави сме получили разрешение от приемащата страна, но не е събран необходимият брой заявления. Това са Беларус, Индонезия, където само временно управляващият е подал, Сингапур, Индия, Иран, Казахстан, Либия, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Оман, Черна гора и Узбекистан. Отново искам да подчертая, че утре ЦИК трябва да вземе решение в кои държави ще бъдат разкрити секционни избирателни комисии.

Това, което предстои на МВнР да свърши, е да покани парламентарно представените политически сили на консултации за определяне състава на СИК. Това ще се случи следващата седмица. Поканата до партиите ще бъде изпратена утре, след като имаме решение на ЦИК за населените места и броя на СИК, за да можем да предоставим  на политически сили географски разчет и адрес на секциите, за да могат те да преценят къде могат и искат да участват. Това предстои по отношение на конституирането на Секционните избирателни комисии в чужбина. По-нататък има други срокове, свързани с техническата подготовка, изпращане на бюлетини и изборни книжа и всичко останало, за да обезпечим провеждането на изборния ден. Това е, което мога да ви кажа. Очаквам вашите въпроси.

Въпрос: Имам няколко въпроса към Вас. След случая с подслушванията и войната на компромати между политиците, не мислите ли, че изборите са опорочени в зародиш? Каква е гаранцията за справедливото отчитане на вота на българите в чужбина, които са близо 2 милиона? На тези избори интересът на ЕС ще бъде особено голям. Какви допълнителни стъпки трябва да се предприемат, за да не бъде отново България на последно място в Европа? Благодаря.

Говорител: И аз Ви благодаря. Радвам се, че в мен видяхте един истински анализатор на българското изборно законодателство. С риск да досадя, ще повторя нещо, което казах и на предишната ни среща. МВнР организира изборите в чужбина, но целият процес, включително и изборите в чужбина, се ръководи от Централната избирателна комисия. Всички тези въпроси, които ми задавате, трябва да ги отправите към ЦИК и вярвам, че там ще Ви отговорят. Колегите  ще дадат специална пресконференция на 30 април.

Въпрос: Искам малко да обсъдим ситуацията в Германия, където има нещо по-особено. Българите в Германия пишат писмо на немското вътрешно министерство и получават от там отговор, който аз имам, че Германия при особени ситуации би разрешила образуването на секции извън консулства и посолства. Става дума за случая в Дюселдорф и не само. Как ще коментирате? Вие знаете ли за този документ?

Говорител: Благодаря Ви за този въпрос, за да разсеем всякакви съмнения. На всички избори се получава едно и също. Тази особена ситуация, която колегите от вътрешното министерство на ФРГ цитират, никога не се е случила. Винаги сме искали разрешение, както е заложено и в нашето законодателство, и винаги сме получавали един и също отговор. Разрешава ни се в дипломатическото и консулските представителства, които всички знаем кои са – Берлин, Мюнхен, преди Бон, а сега Франкфурт на Майн. Отделно искаме разрешение при събиране на поне 100 заявления да правим избори и в офисите на почетните консулства. За предстоящите избори достатъчен броя заявление за гласуване са се събрали за почетните консулства в Магдебург – 151 и Хамбург – 193. В другите две почетни консулства – Дармщаадт и Лемен, не е получен достатъчен брой заявления. В Дюселдорф има 95 електронно подадени заявления. Там няма 100, а и няма разрешение от германските власти. Г-н Божанов, има ли друго, което бихте добавили?

Красимир Божанов: Добър ден. Аз съм началник на отдел „Правно-нормативен” в МВнР и съм зам.-председател на работната група в министерството за провеждане на изборите. Нашето посолство в Берлин категорично потвърди, че германската страна не позволява изключения. Изпратена е циркулярна нота от Федералното министерство на външните работи до всички мисии, които са ситуирани в Германия. Текстът е пред мен и мога да го цитирам. Всяка молба за съгласие трябва да съдържа следните данни. Данни за местата, на които ще се проведат изборите и допитванията. Провеждането е възможно само в помещенията на техните дипломатически представителства, в щатните им консулски представителства, както и офиси на почетни консули. Никъде не се говори за никакви изключения. Доверяваме се на посолството. За нас този казус е приключен. В допълнение, както Ви каза г-н Япраков, 95 заявления не са достатъчни за разкриване на секция, дори да имаше съгласие от германска страна.

Въпрос: Казахте, че ще има избори в 56 държави, а на предните избори държавите са били 58. Кои са тези две държави по-малко?

Говорител: Едната, ако не се лъжа, е Беларус, където няма достатъчно брой заявления. И Нова Зеландия. На президентските избори през 2011 г. имаше избирателна секция в Оуклънд, където нашите сънародници успяха да съберат достатъчен брой заявления.

Въпрос: Казахте, че ще каните партиите за участници в СИК. Имате ли информация за 2009 г. кои партии са поискали да наблюдават изборите?

Говорител: По-късно можем да Ви предоставим такава справка.

Красимир Божанов: Искам само да подчертая, че не става дума за наблюдатели, а за членове на СИК.

Въпрос: А какво е положението в Испания, Италия, Великобритания? Ще организира ли МВнР международния пресцентър?

Въпрос: Може ли да кажете и за Турция?

Говорител: МВнР няма да организира международен пресцентър. Това задължение е вменено на БТА с Решение на МС от миналата седмица за промяна на Постановление 67, което ние инициирахме. В Испания и Италия ситуацията е добра. В Испания общо са подадени 3 623 заявления, от които 2 681 в посолството и консулството във Валенсия. Секции там ще има в Барселона, извън ДКП, Мадрид, Валенсия, Колядо Вилялба, Хетафе, Палма де Майорка, Памплона, Тафая. Прогнозата ни е за общо 24 СИК в Испания. В Италия имаме прогнозно 3 секции – Милано, Неапол и Рим. В Турция общият брой на подадените заявления е 63 667. От тях 61 824 са подадени в дипломатическото и консулските представителства. Прогнозен брой СИК в Турция – 86. Други въпроси?

Въпрос: Какви са данните за САЩ? И за Великобритания.

Говорител: В САЩ прогнозата е за 11 СИК. Става дума за Лос Анджелис, Ню Йорк, Сейнт Питърсбърг, Форт Лодърдейл, Чикаго, Атланта, Бостън, Сънивейл, Вашингтон. 1 913 е общият брой на заявленията. Във Великобритания нашите сънародници бяха доста активни. Прогнозата е за 12 СИК, като на този етап се очертават 2 Секционни избирателни комисии в Лондон. Отделно имаме в Абърдийн, Бирмингам, Глазгоу, Единбург, Колчестър, Манчестър, Норич, Сатън, Чатам, Честър. Общо заявления – 3 548.

Въпрос: Можете би  да ни кажете за Афганистан?

Говорител: В Афганистан ще има 2 секции – в Кабул, база „Феникс” и Кандахар. Няма изненада тук.

Въпрос: А колко заявления са подадени?

Красимир Божанов: Общо 330 – 80 в Кабул и 250 в Кандахар.

Говорител: В Кабул не е нужно да са 100, тъй като има посолство.

Въпрос: Има ли подадени заявления в Северна Корея?

Говорител: Няма нито едно подадено в Северна Корея. Там има посолство и ако се бяха събрали 20 заявления на наши сънародници, живеещи там, можеше да има избирателна секция.

Въпрос: А в Македония?

Говорител: В Македония ще има избирателни секции в Скопие и Битоля. Заявленията са съответно – 41 и 30. Те са достатъчно, тъй като там има дипломатическо и консулско представителство. Други въпроси?

Въпрос: Можете ли да кажете дали има държава в ЕС или в Европа, като изключим балтийските страни, където няма да се гласува?

Говорител: По този въпрос ще можеш да отговорим точно, след като излезе решението на ЦИК. Нека не изпреварваме това решение.

Въпрос: Бихте ли повторили отново общия броя на подадените заявления? И прогнозния броя на секциите.

Говорител: 83 884 заявления и прогноза за 228 СИК в 56 държави.

Въпрос: Как българите в чужбина ще разберат къде ще могат да гласуват?

Говорител: Уверявам Ви, нашите сънародници ще бъдат добре информирани, след като ЦИК вземе своето решение за населените места и бъде определен броят на СИК. На базата на подадените заявления ще бъдат направени списъци по държави, населени места, с адрес на секцията. Нашите дипломатически и консулски представителства вече работят по този въпрос. Тези списъци ще бъдат качени на сайтовете на съответните посолства, консулства, на централния сайт на МВнР. Информацията ще може да бъде намерена и на една много хубава карта, която прави наш сънародник в чужбина. Ние ще качим и на нашия сайт линк към тази карта. На повечето места адресът ще съвпада с този на посолството или на консулството. Така че проблем няма да има. Едва ли ще се заблудят нашите сънародници.

Въпрос: Интересува ме копирната техника как ще стигне до избирателните секции.

Говорител: На този въпрос мога да отговоря само относно частта, която касае МВнР – как ще обезпечим технически изборите в чужбина. Мисиите имат за задача на място да преценят какви са възможностите да осигурят необходимата техника, защото транспортирането й до по-далечни разстояния е много скъпо и неефективно. Те ще преценят къде разполагат със собствени сили, а където нямат – ще ги наемат. Там, където няма възможност да наемат и е достатъчно близо до България, ще изпратим от Външно министерство. Но при нас този казус с осигуряването на 12 000 ксерокса не стои. Както чухте прогнозите ни за секции са 228. Мисля, че ще успеем да ги осигурим. Други въпроси. Благодаря ви отново и приятен ден.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация