Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Словения

Актуализирано на 25.02.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани.

Към този момент режимът за достъп до Р Словения е обособен съгласно три зони на епидемиологична обстановка – зелена, оранжева и червена. Предстои да бъде добавена и тъмно червена, в  която ще бъдат поставени страните с по-лоша ситуация от Словения. Пристигащи от трети страни, които се намират в зеления списък, могат да посетят страната без ограничения. Съгласно решение на словенското правителство, считано от 29 септември 2020 г. гражданите на държавите-членки на ЕС и Шенген, които фигурират в зеления или оранжевия списък, могат да посетят страната без ограничения – без карантина от 10 дни и без представяне на негативен тест за КОВИД-19.

За държавите, които се намират в т.н. „червен списък“, където се намира и цялата територия на България, е необходимо да се представи негативен PCR тест не по-стар от 48 часа прeди влизане в страната или бърз антигенен тест не по-стар от 24 часа.

От 13.02.2021 г. влизане в страната, без карантина, е възможно и за всички, които представят доказателство, че са ваксинирани или са преболедували болестта, преди не повече от 6 месеца.

- Лице, което е преполедувало от Ковид-19, доказва това чрез сертификат за положителен резултат от бърз антиген тест (HAGT) или резултат от PCR тест за SARS-CoV-2, от който са изминали над 21 дни, но не повече от шест месеца, или с медицинско удостоверение за прекарано заболяване от Ковид-19, в което е отбелязано, че от началото на симптомите не са изминали повече от шест месеца.

- Лице, което е ваксинирано, доказва това със сертификат за ваксинация срещу Ковид-19, удостоверяващ, че са изминали поне седем дни от получаването на втората доза на ваксината на Biontech/Pfizer, най-малко 14 дни от ваксината на MODERNA и поне 21 дни от ваксината на AstraZeneca.

Сертификатите за тестване или ваксинация следва да са издадени в държава-членка на ЕС или Шенгенското пространство, или от организации или лица в трети държави, признати от Института по микробиология и имунология и Националната лаборатория за здраве, околна среда и храни (NLZOH). Медицинското удостоверение също трябва да е издадено в държава-членка на ЕС или на Шенгенското пространство.

Граждани на трети страни или граждани на ЕС и Шенген от червения списък, които не представят негативен тест, доказателство за ваксинация или документ от лекар, че са преболедували, подлежат на 10 дневна карантина.

Извън рамката на общите правила има изключения за страните, намиращи се в червения списък, най-важните, от които са:
- за носителите на дипломатически паспорти;
- за погранични работници, връщащи се преди не по-малко от 14 часа обратно в страната;
- международни превозвачи, които доставят стоки в страната – до 8 часа, след влизане в Словения;
- чужди граждани, които преминават транзит през страната – до 6 часа след влизане в Словения;
- всеки, който се транспортира през страната по хуманитарни причини;
- граждани, които пресичат границата по неотложни причини, доказани със съответен документ и напуснат страната в рамките на 48 ч;
- граждани на ЕС и Шенген, които извършват строителни или поддържащи дейности през деня на частен имот;
- граждани на ЕС и Шенген, които се грижат за малки деца или искат да посетят своите, при разделени родители, както и социални работници, които извършват специални грижи ще трябва да представят негативен тест от последните 7 дни, ако са били извън страната за повече от 14 часа. Това важи и за всички граждани на ЕС и Шенген, които извършват дневна дейност в съседна държава. На този етап не се изисква предварителна регистрация за транзитно преминаване през Р Словения, както и представянето на имунизационен картон за допускане през и в страната, но ще се изисква доказателство за имунизация, за да не се поставят под карантина.

2. Наличие на задължителна карантина за български граждани.

Съгласно действащите правила, след налагането на карантина, може да се извърши тест (PCR или бърз антигенен) на първия ден от изпращането вкъщи и ако той е отрицателен, същата се отменя. Тестовете, които се представят, могат да бъдат издадени от държава от ЕС или от Шенген в лаборатории, признати от Националния института за обществено здраве на Словения. Това важи и за тестовете от трети държави, а медицинските документи удостоверяващи преболедуване на коронавирус преди не повече от 6 месеца следва да бъдат издадени само от държава-членска на ЕС или Шенген.  Към този момент няма възможност да се извършват тестове по словенските летища. Тези, които искат да отменят карантината следва да се обърнат към личните си лекари и да получат направление за тест или да го заплатят със собствени средства.


3. Транзитно преминаване.

Τранзитът за леки автомобили и тежкотоварни камиони през територията на Р Словения е позволен, като преминаващите следва да напуснат страната в рамките на 6 часа от влизане. В посока България българските граждани с леки автомобили следва да представят валидни БДС (Словения ще признава изтекли БДС на българи само ако установяването на личността е безспорна), а в посока към Западна Европа словенската гранична полиция има право да изиска документ, доказващ коя е крайната държава на пътуването, както и доказателства за основателността на пътуването (карти за временно или постоянно пребиваване, адресни регистрации, договори за работа, документи за собственост на имоти и др.)

Преминаването на тежкотоварните МПС се осъществява нормално при спазване на всички необходими погранични и митнически проверки от местните власти.

Словенската гранична полиция приема основанието за транзитно преминаване, когато МПС-то е влязло през един граничен пункт и е напуснало през друг.

Важно е да се знае, че гранична полиция има правомощия да взима индивидуални решения по всеки отделен случай и в ситуация на мерки за ограничаване на коронавируса си запазва правото да отказва преминаване (например, при установени симптоми или липса на документи, които доказват крайната точка на пътуване). Следва да се има предвид пояснението на полицията, че транзитът не предполага спиране с цел нощувка в хотел или други места за настаняване. По отношение на международните автобуси - могат да преминават транзит, а спиранията могат да бъдат по медицински или крайно необходими физиологични нужди. Двустранният обмен на пътници се извършва при строго спазване на препоръките на Националния институт за обществено здраве и наличието на тестове от пътниците. За транзит не се изисква PCR или бърз антигенен тест. Специфични „зелени“ коридори за преминаване няма.


4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Към този момент няма въведени ограничения за стоки и услуги и доставките се извършват съгласно общите регламенти в ЕС и Шенген. Международните превозвачи, които доставят стоки в страната следва да напуснат до 8 часа, след влизане в Словения.

5. Граничен режим.


Международните летища на Любляна и Марибор функционират, макар и с много ограничени полети.

Считано от 13.02.2021 г. може да се преминава през всички вътрешношенгенски КПП, а не както беше до този момент – само през определени.


6. Вътрешни мерки.


От 20 октомври т.г. въведен е вечерен час от 21:00 ч до 06:00 ч. сутринта. (Изключения са лицата, които могат да докажат основателната причина за излизане в този интервал); Такива са спешни доставки за болничните заведения, личен достъп до аптека или болница, излизане за оказване на помощ на възрастни хора  и др. Предвид епидемиологичните показатели в страната (намира се в оранжевата зона).

Считано от 15.02.2021 г. се отменя забраната за пътуването между регионите.


Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация