Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Словения

Актуализирано на 23.04.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Към този момент режимът за достъп до Р Словения е обособен съгласно четири зони на епидемиологична обстановка – зелена, оранжева, червена и тъмно червена. Пристигащи от трети страни, които се намират в зеления списък, могат да посетят страната без ограничения.

Съгласно решение на словенското правителство, считано от 29 септември 2020 г. гражданите на държавите-членки на ЕС и Шенген, които фигурират в зеления или оранжевия списък, могат да посетят страната също без ограничения – без карантина от 10 дни и без представяне на негативен тест за КОВИД-19, доказателство за ваксинация или доказателство за преболедуване на болестта.

За държавите, които се намират в т.н. „червен списък“, където се намира и цялата територия на България е необходимо да се представи негативен PCR тест не по-стар от 48 ч., доказателство, че са ваксинирани (под ваксиниране се разбира поставени две дози) или са преболедували болестта, преди не повече от 6 месеца (може да бъде доказано и с положителен тест за ковид-19, издаден преди не по-малко от 10 дни, но не повече от 6 месеца, както и с документ от доктор, че е преболедуван коронавирус и не са изминали повече от 6 месеца от появата на първите симптоми). Към допустимите ваксини, освен Файзер, Модерна, Астра Зенека, Спутник 5 , Джонсън и Джонсън, се добавят и китайските Синовак, Биотех и Синофарм, както и индииската Серум (от институт на Астра Зенека). За тях първата доза следва да е поставена преди не по-малко от 21 дни. От 12.04.2021 г. се признават тестове, които са направени във Великобритания или САЩ. Това ще важи и за документа за преболедуване на КОВИД-19. Граждани на трети страни или граждани на ЕС и Шенген от червения списък, които не представят негативен тест, доказателство за ваксинация или документ от лекар, че са преболедували подлежат на 10 дневна карантина.

Извън рамката на общите правила има изключения за страните, намиращи се в червения списък, най-важните, от които са:
- за носителите на дипломатически паспорти;
- служители на чуждите полиции или служби за сигурност, които извършват служебни задачи и напуснат максимално бързи страната;
- деца до 13 г., които са придружени от своите родители и не са поставени под карантина;
- служители на спасителни организации или служители на полиция и армия, извършващи хуманитарни дейности;
- за погранични работници, които предоставят отрицателен тест от последните 7 дни;
- международни превозвачи, които доставят стоки в страната – до 8 часа, след влизане в Словения;
- чужди граждани, които преминават транзит през страната – до 6 часа след влизане в Словения;
- всеки, който се транспортира през страната по хуманитарни причини;
- граждани, които пресичат границата по неотложни причини, доказани със съответен документ и напуснат страната в рамките на 48 ч;
- граждани на ЕС и Шенген, които извършват строителни или поддържащи дейности през деня на частен имот;
- граждани на ЕС и Шенген, които се грижат за малки деца или искат да посетят своите, при разделени родители, както и социални работници, които извършват специални грижи ще трябва да представят негативен тест от последните 7 дни, ако са били извън страната за повече от 14 часа. Това важи и за всички граждани на ЕС и Шенген, които извършват дневна дейност в съседна държава;
- акредитираните журналисти в страната;
- Добавя се към изключенията и при спешно бизнес пътуване, което се доказва със съответните документи за целта на пътуване;
На този етап продължава да няма задължителна предварителна регистрация за транзитно преминаване през Р Словения, но словенската полиция представи апликация на своята страница, на която всеки може преди влизане в страната да въведе своите причини на пътуване (транзит или престой), да разпечати съответната форма и да я представи на гранична полиция за тяхно улеснение - https://www.policija.si/enterslovenia/. Все още не се изисква имунизационен паспорт, но Словения е сред държавите, които подкрепят това предложение на ЕК.


2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Съгласно действащите правила, след налагането на карантина, може да се извърши тест (PCR или бърз антигенен) не по-рано от петия ден от изпращането вкъщи и ако той е отрицателен, същата се отменя. Тестовете, които се представят, могат да бъдат издадени от държава от ЕС, Шенген, Великобритания и САЩ в лаборатории, признати от Националния института за обществено здраве на Словения. Това важи и за медицинските документи удостоверяващи преболедуване на коронавирус преди не повече от 6 месеца, които следва да бъдат издадени също от държава-членска на ЕС, Шенген, Великобритания или САЩ. Към този момент няма възможност да се извършват тестове по словенските летища. Тези, които искат да отменят карантината следва да се обърнат към личните си лекари и да получат направление за тест или да го заплатят със собствени средства. Считано от 6 март 2021 г., по преценка на властите, са възстановени медицинските проверки по граничните пунктове.
3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Транзитът за леки автомобили и тежкотоварни камиони през територията на Р Словения е позволен, като преминаващите следва да напуснат страната в рамките на 12 часа от влизане. В посока България българските граждани с леки автомобили следва да представят валидни БДС (Словения ще признава изтекли БДС на българи само ако установяването на личността е безспорна), а в посока към Западна Европа словенската гранична полиция има право да изиска документ, доказващ коя е крайната държава на пътуването (карти за временно или постоянно пребиваване, адресни регистрации, договори за работа, документи за собственост на имоти и др.) Преминаването на тежкотоварните МПС се осъществява нормално при спазване на всички необходими погранични и митнически проверки от местните власти. Словенската гранична полиция приема основанието за транзитно преминаване, когато МПС-то е влязло през един граничен пункт и е напуснало през друг. Важно е да се знае, че гранична полиция има правомощия да взима индивидуални решения по всеки отделен случай и в ситуация на мерки за ограничаване на коронавируса си запазва правото да отказва преминаване (например, при установени симптоми или липса на документи, които доказват крайната точка на пътуване). Следва да се има предвид пояснението на полицията, че транзитът не предполага спиране с цел нощувка в хотел или други места за настаняване. По отношение на международните автобуси - могат да преминават транзит, а спиранията могат да бъдат по медицински или крайно необходими физиологични нужди. Двустранният обмен на пътници се извършва при строго спазване на препоръките на Националния институт за обществено здраве и наличието на тестове от пътниците. За транзит не се изисква PCR или бърз антигенен тест. Специфични „зелени“ коридори за преминаване няма.
4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Към този момент няма въведени ограничения за стоки и услуги и доставките се извършват съгласно общите регламенти в ЕС и Шенген. Международните превозвачи, които доставят стоки в страната следва да напуснат до 8 часа, след влизане в Словения;
5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Международните летища на Любляна и Марибор функционират, макар и с много ограничени полети. Считано от 6 март 2021 г. се въвеждат определени КПП с Австрия, Италия и Унгария за преминаване. Те се делят на две категории – А и В и преминаването през тях се осъществява според основанието/причината за преминаване. Това се случва и в определени часови зони. КПП от категория А ще бъдат отворени за всички граждани, независимо от основанието, а КПП от категория В – само граждани, идващи от държави с висок епидемиологичен риск, но са сред изключенията и са освободени от карантина и представяне на негативни тестове (описани в т. 1). Гражданите на ЕС и Шенген, които имат форма на пребиваване в РС, могат да влизат през всички КПП, но стига да отговарят на определените критерии. Италия: категория А – Въртойба/Св. Андреа, Фернетичи/Фернети и Шкофлие/Ребуис; Категория В – Кървави поток/Песе (от 05:00 ч до 23:00 ч), Робич/Стубица (от 05:00 ч до 23:00 ч, затворен в неделя и на национални празници); Предел/Предил (от 06:00 до 09:00 и от 15:00 ч до 18:00 ч., затворен в неделя и на празници); Нова Гориция/Гориция (от 06:00 ч до 21:00 ч); Небло/Валико ди Венко ( от 07:00 ч до 09:00 ч и от 16:00 до 19:00 ч.; Ратече – от 06:00 ч. до 21:00 ч.За Австрия от категория А – Караванке/Караванкетунел; Любел/Лойбтунел; Сентил/Спифелд; Горна Радгона/Бад Радгерсбург; Гедоровци/ Сикелдорф; От категория В – Холмец/Градблах ( от 05:00 до 23:00 ч.), Вич/Лавамунд (от 05:00 до 23:00 ч.), Сентил (от 05:00 до 07:00 ч и от 17:00 до 19:00 ч.), Трате/Мурек ( от 0т 05:00 до 08:00 ч. и от 16:00 ч до 20:00 ч.), Юрии/Лангек ( от 05:00 ч до 08:00 и от 16:00 ч до 19:00 ч.), Кузма/Бонисдорф ( от 04:00 до 23:00 ч); За Унгария от Категория А – Долга Вас/Редикс и Пинце/Торнизсентмиклош. Категория В – Ходос (от 06:00 до 08:00 ч, от 14:00 до 15;00 и от 19:00 ч. до 20:00 ч.), Чепинци ( от 06:00 до 08:00 и от 14:00 до 16:00 ч.)
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Считано 12 април 2021 г., отпадна вечерният час в страната, но забраната за пътуване между 12-те региона остава. За преминаване има изключения. Едно от тях е достъпа до собственото посолство за чуждите граждани.

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация