Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Черна гора

Актуализирано на 13.01.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

 

1.Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани /PCR тест/антиген тест/карантина/изискване за предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването/Имунизационен паспорт

От 13.01.2022 г. до 19.01.2022 г. българските граждани, които пристигат в Черна гора, следва да представят един от следните документи, свързани с COVID-19:

 • удостоверение за извършена ваксинация – поставена съответна последна доза от ваксина срещу COVID-19, като последната доза следва да е поставена преди не повече от 6 месеца от момента на влизане в Черна гора или
 • отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора, или
 • отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория и не по-стар от 48 часа към момента на влизане в Черна гора или
 • положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, издаден от надлежна лаборатория, по-стар от 10 дни, но не по-стар от 6 месеца преди датата на влизане в Черна гора.

Горните изисквания по отношение на документите, който следва да бъдат представени във връзка с COVID-19, не се прилагат за лица до 18-годишна възраст.

Допуснатите да влязат в Черна гора следва да спазват всички здравни мерки, действащи в страната, в съответствие със здравното предупреждение на Института по обществено здраве на Черна гора.

Българските граждани, които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят изискуемите документи, се поставят под карантина за 10 дни заедно с членовете на техните семейства. Българските граждани, които нямат постоянно или временно пребиваване в Черна гора и не представят изискуемите документи, не се допускат до влизане в Черна гора.

В съответствие с препоръките на Европейската комисия, определени категории лица са изключени от горните изисквания:

 • здравни специалисти, здравни изследователи и учени;
 • лица, които извършват или осигуряват превоз на пътници и товари;
 • дипломати, акредитирани в Черна гора, персонал на международни организации, военен персонал и работници в тези институции;
 • служители, ангажирани в предоставянето на хуманитарна помощ при изпълнение на техните функции;
 • определени категории пътници в транзит;
 • лица, нуждаещи се от международна закрила или идващи в Черна гора по други хуманитарни причини;
 • чуждестранни моряци при транзитно прекачване или слизане в пристанищата Бар, Будва, Котор, Лука, Кумбор-Портонови и Тиват (Gat I и Gat II), както и чужденци, които управляват моторни превозни средства, когато търговията със стоки се извършва при специални мерки за здравен контрол.

Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

Здравното предупреждение е достъпно на всички гранични пунктове в Черна гора и е публикувано на уебсайта на Министерството на здравеопазването и Института по обществено здраве на Черна гора на следния адрес: https://mzd.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=422471&rType=2&file=Obavje%C5%A1tenje%20-%20zdravstveno%20upozorenje%20IJZCG%2011.01.2021.pdf

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място

Поставените под карантина могат да я прекратят след третия ден чрез представяне на отрицателен резултат от PCR тест.

3. Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори

Транзитното преминаване на български граждани през Черна гора е свободно.

Всички ГКПП на Черна гора функционират нормално.

4. Въведени ограничения/забрани за вносители/износители на стоки и услуги

Изключения в сферите на предоставяне на стоки и услуги се допускат за:

 • здравни специалисти, здравни изследователи и учени;
 • лица, които извършват или осигуряват превоз на пътници и товари;
 • служители, ангажирани в предоставянето на хуманитарна помощ при изпълнение на техните функции;
 • чуждестранни моряци при транзитно прекачване или слизане в пристанищата Бар, Будва, Котор, Лука, Кумбор-Портонови и Тиват (Gat I и Gat II), както и чужденци, които управляват моторни превозни средства, когато търговията със стоки се извършва при специални мерки за здравен контрол.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/

Всички ГКПП, както по сухопътните, така и по въздушните и морските граници на Черна гора функционират нормално.

6. Вътрешни мерки

Въведени са следните мерки в сила до 19.01.2022 г.:

1. Задължително носене на защитни маски на открито (когато е невъзможно да се осигури дистанция от поне 2 метра) и на закрито в цяла Черна гора, включително деца над 5 години, като се спазва физическа дистанция от най-малко 2 метра.

2.Магазините за хранителни стоки (маркети, супермаркети, хипермаркети) работят от 07:00 до 22:00 часа, като са длъжни да организират работата си в съответствие с предписанията на здравния министър, в това число да предоставят дезинфектанти на клиентите, да следят за спазването на мерките и др.

3.Фирми и предприемачи, които не се занимават с търговия на храна (търговски центрове, магазини за обувки и дрехи, козметични, фризьорски салони, букмейкъри и др.), работят от 07:00-22:00 часа. Ресторантите, кафенета и други подобни работят от 07:00-00:00 часа.  В ресторантите и др. заведения за обществено хранене следва да се спазва дистанция най-малко 2 метра между масите и при не повече от четирима души на маса. В търговски центрове и бизнес центрове, чиято площ е над 1000 м2 и които имат повече от три стопански субекта, се допуска присъствието на едно лице на 10 м2, при спазване на основните мерки и при задължително притежаване на COVID сертификат.

4.Въведена е забрана за работа на дискотеки, нощни клубове и барове.

5.Въведена е забрана за организиране и провеждане на открито и закрито на обществени места на сватби, празнуване на рождени дни и други чествания. Забранено е масовото празнуване на Нова година на открито.

6.Посещаване на културни мероприятия на закрито, на ресторанти, заведения и големи търговски центрове е позволено само за лица, които:

а) са напълно ваксинирани срещу COVID-19, като последната доза не трябва да е по-стара от 6 месеца;

б) имат отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2 – съответно PCR не по-стар от 72 часа или бърз антигенен – не по-стар от 48 часа;

в) имат доказателство, че са се възстановили от инфекция с COVID-19 (доказателство, че са преминали по-малко от 180 дни от съответния положителен PCR тест).

 

При същите условия е възможно да бъдат посещавани и спортни събития на открито и закрито.

 

Лицата, които нямат или не представят подобен документ или няма да бъдат допускани.

7.Забранява се събирането на повече от 50 възрастни заедно на открити обществени места (тротоари, площади, улици, паркове, крайбрежни алеи, плажове и др.), с изключение на лицата, които изпълняват редовни работни задачи, които трябва да представят удостоверение от работодател или са от едно домакинство;

8.Фитнес залите работят от 05:00 до 22:00 ч., като се допуска по 1 човек на 10 кв.м. и при спазване на дистанция от 2 метра между клиентите. Следва да се осигурят дезинфектанти за клиентите при влизане и излизане от помещенията, както и за почистване на уредите след употреба.

9.Всички водачи на таксита следва да носят предпазни маски, както и клиентите им. Водачите следва да дезинфектират автомобила след всеки клиент.

10.Религиозните общности следва да организират дейността си по начин, по който:

 • при масово провеждане на служби - на всеки човек да бъде осигурено място от поне 10 кв.м, а в другите случаи – 4 кв.м;
 • на входа и изхода да са разположени препарати за дезинфекция;
 • забранено е докосването или какъвто и да е било друг физически допир с общи предмети;
 • по възможност присъствието на граждани да бъде сведено до минимум.

11.Забранява се събирането в жилищни сгради на лица, които не са членове на домакинството, с изключение на лица, които се грижат за хора, които поради болест или нараняване не могат самостоятелно да извършват ежедневни дейности, което се доказва с удостоверение, издадено от съответния лекар, и удостоверение от съответния регистър на гражданите, доказващо семейните отношения между тях, или договор за грижа или подкрепа, който доказва наличието на правоотношение между тези лица, както и на лица в случай на спешни ремонтни дейности в жилищната сграда (електричество, вода и др.).

12.Погребенията се извършват в присъствието на не повече от 50 лица и при спазване на горните мерки.

13.Забранено е посещението на болни, както и на лица, настанени в социални институции.

 

Забранено е посещението на задържани лица освен от адвокати, представители на съда или от лица с решение на съда.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

 • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
 • пътна застраховка - номер на полицата
 • кръвна група
 • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация