Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Грузия

Актуализирано на 30.11.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1.    Ограничителни мерки за влизане в страната

 

Влизане на български граждани, които са ваксинирани (две дози или една доза в случай на ваксиниране с Johnson & Johnson; преболедували от Covid-19 и имат незавършен курс на ваксинация:
По въздух: всички чуждестранни граждани, включително и българските, могат да влизат по въздух в Грузия след представяне на грузинските гранични власти на сертификат за ваксинация (съответния документ за преболедуване, доказан с PCR тест направен през последните 100 дни и незавършен ваксинационен курс с една доза, след поставянето на която са изминали 14 дни).
По суша и/или море: българските граждани се допускат, ако идват от държава-членка на ЕС или отделно посочени държави извън ЕС и представят на граничните власти сертификат за ваксинация (съответния документ за преболедуване, доказан с PCR тест направен през последните 100 дни и незавършен ваксинационен курс с една доза, след поставянето на която са изминали 14 дни) и документ за негативен PCR тест, направен до 72 часа от влизането. За влизащите по суша и/или море е необходимо и предварително попълване и изпращане на електронен формуляр, достъпен на следния адрес: https://stopcov.ge/en/Protocol

2. Влизане на български граждани, които не са ваксинирани
По въздух, суша и/или море: българските граждани се допускат ако идват от държава-членка на ЕС или отделно посочени държави извън ЕС и представят на граничните власти негативен PCR тест, направен до 72 часа от пристигането си, като на третия ден от престоя си в Грузия, следва да направят PCR тест за своя сметка. Влизането на територията на Грузия се разрешава след предварително попълване и изпращане на електронен формуляр, достъпен на следния адрес:
https://stopcov.ge/en/Protocol

На деца до 10 години не се изисква представяне на документ за PCR тест – при влизане и на третия ден от престоя в Грузия.
Всяко лице, независимо от неговото/нейното гражданство, което идва и/или има история на пътувания до следните държави през последните 14 дни, ще бъде подложено на 14-дневна изолация/карантина при влизане в Грузия: Южна Африка; Ботсвана; Зимбабве; Намибия; Лесото; Свазиленд; Мозамбик; Малави. След приключване на 14-дневната изолация/карантина, лицата ще бъдат подложени на PCR тестване. Разходите за карантинен хотел са за сметка на чуждестранния гражданин.

2.    В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване


Всяко лице, независимо от неговото/нейното гражданство, което идва и/или има история на пътувания до следните държави през последните 14 дни, ще бъде подложено на 14-дневна изолация/карантина при влизане в Грузия:
Южна Африка; Ботсвана; Зимбабве; Намибия; Лесото; Свазиленд (Свазиленд); Мозамбик; Малави. След приключване на 14-дневната изолация/карантина, лицата ще бъдат подложени на PCR тестване. Разходите за карантинен хотел са за сметка на чуждестранния гражданин.
Българските граждани, които не са преминали пълен курс на ваксинация (преболедували от COVID-19 и имат незавършен курс на ваксинация) или са ваксинирани, но влизат през сухопътната или морската граница, следва да представят при пристигане на грузинските гранични власти негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в Грузия. В допълнение, на третия ден от престоя си в Грузия, българските граждани, които не са ваксинирани, следва да повторят своя PCR тест за своя сметка.
С изключение на пристигащите по въздух български граждани, които са ваксинирани, всички останали следва да попълнят и изпратят електронен формуляр, достъпен на следния адрес:
https://stopcov.ge/en/Protocol
На деца до 10 години не се изисква представяне на документ за PCR тест – при влизане и на третия ден от престоя в Грузия.


3.    Транзитно преминаване

Подробна информация за изискванията, свързани с COVID-19, условията за влизане и транзитно преминаване през територията на Грузия на чуждестранни водачи на тежкотоварни превозни средства, в зависимост от времето на престой в Грузия, както и ГКПП на влизане и излизане, може да бъде намерена тук:
https://rs.ge/Covid19-en?cat=2&tab=1

4.    Ограничения внос/износ

В митническите зони всички процедури, свързани с митническото оформяне на стоки, продължават в обичайния режим, но се препоръчва, доколкото е възможно, използване дистанционни електронни услуги за митническите процедури. Повече информация относно предприетите временни мерки може да бъде намерена тук:
https://rs.ge/Covid19-en?cat=2&tab=2


5.    Граничен режим

Понастоящем в Грузия е допустимо влизането по въздух, суша и море

6.    Вътрешни мерки

Спазването на социална дистанция и носенето на маска за лице, както на закрито, така и на открито, е задължително. Организирането на социални събития на закрито с участието на повече от 10 лица не е допустимо. Забраната остава валидна за такива социални събития, като сватбени тържества, погребения, банкети и различни други юбилейни партита. Капацитетът на посещаемост на кина и театри остава ограничен до 50 %.

Считано от 1 декември в Грузия се въвежда концепцията за т. нар. „зелен статус“, който се издава на граждани над 18 години, които са напълно ваксинирани, направили са PCR тест за валидност до 72-часа (бърз антиген базиран тест с валидност 24-часа) или са преболедували от коронавирус през последните 6 месеца.

Притежаващите „зелен статус“ граждани ще могат да посещават без ограничение следните обекти в Грузия:
- хотели и други места за настаняване;
- заведения за хранене, разположени на открито и на закрито, ресторанти, кафенета, барове, включително търговски центрове;
- кина, театри, музеи, концертни зали, опери, развлекателни центрове и казина;
- СПА и фитнес зали;
- планински и ски курорти.

Наличието на „зелен статус“ не е задължително за ползването на градския транспорт и хранителните магазини. Ако на лицето е предоставен „зелен статус“ въз основа на PCR или бърз антиген тест, зеленият статус е в сила за времето на изтичане на теста.

Регистрацията и предоставянето на „зелен статус“ зависи от гражданството, държавата на ваксинация и момента на влизане в Грузия.

Посещение/пребиваване в Грузия преди 1 декември 2021 г.
Влезлите преди 1 декември 2021 г. в Грузия граждани на Грузия и чуждестранни граждани, които са били ваксинирани или са PCR/антиген тествани извън Грузия, следва да използват приложението „Covid Pass Georgia“ или „Georgia e-Health“, за да получат „зелен статус“ в Грузия. При регистрацията се използва информация/документи, които са били представени при преминаване на границата, в съответствие с определения от граничните служби Covid режим. При регистрацията в приложението, посетителят трябва да използва същия номер на документа, който е ползвал за преминаване на границата. Необходимо е и наличието на грузински мобилен номер или имейл за получаване на код за валидация при регистрацията.

Посещение/пътуване на граждани до Грузия след 1 декември 2021 г.
Влизащите след 1 декември 2021 г. граждани на Грузия или чуждестранни граждани, които са ваксинирани или са тествани с PCR/бърз антиген тест извън Грузия и пътуват до Грузия, могат да използват приложението „Covid Pass Georgia“ или „Georgia e-Health“, за да получат „зелен статус“.
Не е задължително регистрация и ползване на приложението „Covid Pass Georgia“ или „Georgia e-Health“ за издадените документи в системата за цифрови сертификати Covid на ЕС. Посетителите в Грузия могат да ползват същите печатни или цифрови сертификати Covid на ЕС, изискващи се при преминаване на границата.

Влизащите в Грузия с Covid документи от държави, които не са членки на системата за цифровите Covid сертификати на ЕС, могат да получат „зелен статус“ в Грузия само след пресичане на грузинската граница, където представят съответните изискващи от граничните власти, съобразно определения режим на влизане от съответната държава. В тези случаи при регистрация и инсталация на приложението се ползва същия номер на документа, който е използван за преминаване на границата. Необходимо е и наличието на грузински мобилен номер или имейл за получаване на код за валидация при регистрацията.

Приложенията могат да бъдат изтеглени оттук:
https://www.geoconsul.gov.ge/en/newsFeed/nId/305
https://stopcov.ge/en
Актуална информация може да бъде намерена на следния интернет сайт:
https://stopcov.ge/en/shezgudvebi

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация