Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Запазване на дата и час за прием в „Консулската служба“

Прием в „Консулската служба“ на Посолството на Република България във Федерална република Германия, Берлин

Приемът за подаване на заявления за издаване на лични карти, на паспорти и на временни паспорти в „Консулската служба“ на Посолството на Република България във Федерална република Германия се извършва с предварително запазени дата и час.

Получаването на издадени документи за самоличност се извършва без предварително запазени дата и час,  в утвърденото приемно време, при стриктно спазване на санитарно-епидемиологичните изисквания и на изискванията за сигурност.

Приемно време на „Консулската служба“ : в работни дни, в понеделник, вторник, четвъртък и петък от 09:00 ч. до 12:30 ч.; в сряда : от 14:00 ч. до 16:30 ч.

Вие можете да запазите дата и час за прием за подаване на заявления за издаване на лични карти, на паспорти и на временни паспорти чрез интернет-платформата eBDS (https://www.consulatebg.eu/) или на телефон + 49 30 201 09 22, в работни дни от 08:30 ч. до 14:00 ч.

 

Внимание! Неправилно попълненото заявление и предоставянето на неверни данни са основание за отказ да бъдете допуснати.

 

При влизане в приемните помещения на „Консулската служба“ на Посолството в Берлин сте длъжни да удостоверите самоличността си с документ за самоличност (лична карта, паспорт или временен паспорт)и да представите доказателства за запазените дата и час, както и удостоверение за адресна регистрация (Meldebescheinigung).

Когато адресната Ви регистрация не е в консулския окръг на съответното представителство във ФРГ или нямате адресна регистрация, следва да отправите предварително мотивирано искане по електронна поща, като посочите основания за прием по изключение, но само когато е налице нетърпящ отлагане случай, в който са заплашени животът и здравето на български граждани и търсената услуга не може да бъде предоставена по друг начин.

Вие следва да обосновете искането за прием по изключение, като задължително посочите своите пълни имена, дата и място на раждане, адрес на пребиваване във ФРГ и телефон за контакти, както и основанията за искането. Решенията по молбите се вземат от завеждащия  “Консулска служба“.

Консулски окръг на Посолството в Берлин : федерални провинции  Берлин, Бранденбург, Бремен, Долна Саксония, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия, Хамбург  и Шлезвиг-Холщайн.

Консулски окръг на Генералното консулство в Мюнхен: федерални провинции  Бавария и Баден-Вюртемберг.

Консулски окръг на Генералното консулство във Франкфурт/М: федерални провинции Заарланд, Райнланд-Пфалц, Северен Рейн -Вестфалия и Хесен.

Исканията за прием по изключение в “Консулска служба“ на Посолството на Република България във Федерална република Германия във връзка с издаване на лични карти, паспорти или временни паспорти следва да бъдат изпращани само по електронна поща и само на адрес [email protected].

Адресите на  електронната поща на Генералните консулства в Мюнхен и във  Франкфурт/М могат да бъдат намерени на интернет страницата на МВнР https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/germany.

Приемът за извършване на нотариални удостоверявания, за издаване на документи по гражданско състояние (раждане, брак и смърт), по въпросите на българското гражданство и други административни услуги, които могат да бъдат предоставени по друг начин  временно е ограничен  до нетърпящи отлагане случаи, в които са заплашени животът и здравето на български граждани. 

Исканията за издаване на документи по гражданско състояние (раждане, брак и смърт) от  “Консулската служба“ на Посолството на Република България във Федерална република Германия следва да бъдат изпращани само по електронна поща и само на адрес [email protected] (вж. по-подробно информацията „Гражданско състояние (раждане, брак, смърт).

Исканията за прием по изключение в “Консулска служба“ на Посолството на Република България във Федерална република Германия във връзка с нотариални удостоверявания следва да бъдат изпращани само по електронна поща и само на адрес [email protected] . Допълнителна информация относно признаването на нотариалните удостоверявания на германски нотариуси  в България може да бъде намерена т у к.

Допълнителна информация относно редът и условията за подаване на заявление за издаване на лична карта можете да намерите  т у к, на заявление за издаване на паспорт - т у к , а на временен паспорт - т у к.

ВАЖНО!

Моля, запознайте се предварително със съответната заповед на ръководителя на Посолството в Берлин относно реда и условията за допускане в приемните помещения.