Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Швеция

Актуализирано на 05.05.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Режим за влизане в страната на акредитация спрямо български граждани:

От 6 февруари 2021 г. до 31 май 2021 г. е в сила изискване за представяне при влизане в Швеция на отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19, направен през последните 48 часа. Признават се три вида тестове – PCR тестове, бързи антигенни тестове, както и LAMP-тестове. Сертификатът от теста трябва да включва имена по документа за самоличност, ден и час на теста, метод на теста, резултат от теста, както и данни за издаващата институция. Сертификатът трябва да бъде на английски, шведски, датски или норвежки език.
Изискването се прилага спрямо всички чужди граждани, включително гражданите на ЕС/Шенген, като са предвидени изключения за следните групи:
- лица под 18 години;
- лица, които имат статут на постоянно пребиваване в Швеция;
- лица, които са заети в транспортния сектор, в това число моряци;
- елитни спортни състезатели;
- сезонни работници;
- лица, които пътуват по неотложни семейни причини;
- лица, които извършват, участват или транспортират медицински стоки и услуги;
- лица, на които предстои да бъде извършена операция в Швеция, или оказано друго лечение, нетърпящо отлагане;
- дипломати и служители на дипломатически мисии, акредитирани в Швеция, и членовете на техните семейства;
- лица, пътуващи по хуманитарни причини.

В срок до 31 май 2021 г. е в сила забрана за влизане в ЕС през територията на Швеция на пътници от трети страни (държави извън ЕС и Шенген, в това число и Великобритания). Изключени от действието на тази забрана са няколко категории граждани:
- граждани на държави-членки на ЕС и Шенген;
- граждани на трети страни, пристигащи в ЕС през територията на Швеция от Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд и Сингапур ;
- граждани на трети страни, които имат и шведско гражданство или статут на постоянно пребиваващи чужденци в Швеция или в друга държава-член на ЕС и Шенген;
- граждани на трети страни, които имат предварително сключени договори с шведски работодател за работа като сезонни работници в земеделието, градинарството и горското стопанство.
Гражданите, принадлежащи към изброените категории, са длъжни да представят при влизане в Швеция отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19, направен през последните 48 часа. От изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19 са освободени са освободени лицата под 18 г.

Шведското МВнР препоръчва да се избягват несъществените пътувания до трети страни (страни извън ЕС и Шенген, както и Великобритания). Препоръката е в сила до 31 май 2021 г.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Няма задължителна карантина.
3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

При сухопътно влизане в Швеция с цел транзитно преминаване се изисква представяне на отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19, направен през последните 48 часа.
За заетите в транспортния сектор изискването за представяне на тест не се отнася.
4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничения на трафика на стоки в рамките на вътрешния пазар на ЕС.
По отношение на трети страни, за които се отнася забраната за влизане в ЕС през територията на Швеция, се допуска изключение при транспортирането на жизненоважни стоки като храни и медицински продукти.
5. Граничен режим, отворени/затворени граници/летища:

Между България и Швеция няма директни полети. Ситуацията във въздушния транспорт остава динамична, като авиокомпаниите често променят графиците на своите полети. Към момента авиокомпании като Lufthansa, LOT, Austrian Airlines, KLM и др. изпълняват полети до България с прекачване.
- Авиокомпания WizzAir изпълнява полети от Стокхолм (летище Скавста) до Букурещ, които дават възможност за прибиране в България с последващ сухопътен транзит през Румъния до българската граница. Препоръчително е пътуващите да отидат по-рано на летището и при възникнали проблеми да потърсят съдействие на спешните телефони на българските посолствата в Стокхолм (+46 707 79 71 55) и Букурещ (+40 21 230 21 50, +40 21 230 21 59).
- Осъществява се директен полет на авиокомпания WizzAir от Копенхаген до София. При пътуване за/от Швеция с този полет следва да се отчитат следните изисквания на датските власти:
*Пътниците, които не са датски граждани и не пребивават в Дания, преминаващи транзитно през Дания на път за Швеция, или идващи от Швеция за пътуване с полет от международното летище в Копенхаген (Каструп), се допускат да преминат през територията на Дания само ако могат да докажат, че пътуването им е по наложителни причини (напр. свързано с пътуване до дома или местоработата) и ако представят негативен тест за коронавирус (PCR-тест или антигенен тест), направен не повече от 24 часа преди влизането в Дания. За децата до 12-годишна възраст не се изисква тест. Изисква се също така предварително закупен билет за влак, ако транзитът ще се осъществява с влак от летището Копенхаген за Швеция и от Швеция до летището в Копенхаген.
*Доказване на наложителна причина за транзитното пътуване през Дания и сертификат от тест за COVID-19, извършен не повече от 24 часа преди влизането в Дания, не се изисква от граждани на държавите-членки на ЕС, включително български граждани, които са ваксинирани с две дози срещу COVID-19, като втората доза е поставена най-малко 14 дни преди влизането в Дания. Завършената ваксинационна схема се удостоверява с документ, съдържащ рождена дата и името на поставената ваксина.
- Пътническият фериботен трафик между страните в Балтийско море – Швеция, Дания, Германия, Полша и Балтийските страни, се възстановява, но все още са налице смущения в графика на изпълняваните линии.
Пътуващите за Швеция със сухопътен транспорт могат да ползват алтернативен маршрут от Германия за Швеция чрез фериботната връзка по маршрута Рощок – Трелеборг (по две пресичания дневно на две различни фериботни компании).
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

На национално ниво са в сила следните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19:
- Забрана за събирания на повече от 8 души на едно място. Мярката е в сила от 24 ноември 2020 г. до второ нареждане.
- Препоръчва се самоизолиране на всички лица, завърнали се пътуване в чужбина, както и на всички лица със симптоми на респираторно заболяване;
- Препоръчва се работа от вкъщи, когато това е възможно, в срок до 31 май 2021 г.
- Сервирането на алкохол в заведенията е забранено след 20:00 ч., като най-късно в 20:30 ч. заведенията трябва да са затворени, независимо от това дали сервират алкохол или не. Работата на заведенията след 20:30 ч. е разрешена единствено за обслужване на поръчки за доставка на храна по домовете. В работното си време до 20:30 ч. заведенията имат право да сервират храна и напитки единствено на седящи клиенти на отделни маси, като на маса не може да има повече от 4 души.
- До 31 май 2021 г. в пътническите влакове и автобуси по маршрути с дължина над 150 км се предлагат за продажба само половината от общия брой места.
- Дистанционното обучението в електронна среда на учениците в гимназиалните класове (10-12 клас) е прекратено от 1 април 2021 г. Същевременно на директорите на гимназии се дава право да въвеждат хибридна форма на обучение (редуване на присъствено и дистанционно обучение) при отчитане на епидемичната ситуация. Обучението на учениците от 1 до 9 клас е присъствено. В някои области с по-висок дял на разпространение на болестта се прилага комбинация от присъствено и дистанционно обучение за учениците от 7-9 клас.
- На национално ниво е в сила предписание за носене на маски в обществения транспорт по време на пиковите часове на делничните дни – между 07:00 и 09:00 ч. и между 16:00 и 18:00 ч. Предписанието се отнася за всички граждани, родени преди 2004 г. За жителите на Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо мярката важи за пътуване в обществения транспорт през цялото денонощие.
- За Стокхолм е в сила препоръка за носенето на маски на работните места, както и на всички обществени места, където е трудно или невъзможно да се спазва дистанция.
- Забрана на продажба на лекарства и медикаменти в количества, надвишаващи нуждите на пациентите за повече от повече от 3 месеца напред.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация