Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Монако

Актуализирано на 19.01.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Влизането в Княжество Монако зависи от държавата, от която пристига лицето и дали тя попада в зелена, оранжева или червена зона. Към 19.01.2022 г. разпределението на държавите е следното:

- Зелена зонадържавите-членки на ЕС, Андора, Саудитска Арабия, Аржентина, Австралия, Бахрейн, Канада, Коморски съюз, Южна Корея, Обединени Арабски Емирства, Хонг-Конг, Исландия, Япония, Кувейт, Лихтенщайн, Норвегия, Нова Зеландия, Катар, Руанда, Сан Марино, Сенегал, Швейцария, Тайван, Уругвай, Вануату, Ватикана;

- Оранжева зона – всички страни, които не са включени в зелена или червена зона;

- Червена зона – Афганистан, Южна Африка, Беларус, Ботсвана, Есватини, Грузия, остров Мавриций, Лесото, Малави, Молдова, Черна гора, Мозамбик, Намибия, Нигерия, Пакистан, Великобритания, Русия, Сърбия, Суринам, Турция, Украйна, Замбия, Зимбабве.

Всички лица над 16-годишна възраст, независимо от тяхното гражданство, при влизане в Княжество Монако трябва да представят:

1. При пътуване до Монако от страна от зелена зона трябва да представят един от следните три документа:
- негативен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди пътуването;
- сертификат за завършена ваксинационна схема:
• 28 дни след ваксината с една доза на Janssen;
• За останалите ваксини – 7 дни след втората поставена доза на ваксината или след единствената поставена доза за хората, които са преболедували covid19;
- Сертификат за възстановяване след преболедуване на covid19 – позитивен тест PCR, датиран най-малко 11 дни и по-малко от 6 месеца.
Не са задължени да представят горепосочените документи, в случай, че не са подслонени в Монако:
- Резидентите на френските департаменти Алп-Маритим и Вар;
- Резидентите на провинция Империя в Италия;
- Пограничните работници/служители, ученици и студенти;
- Служителите в предприятия, установени в чужбина, които идват на територията на Монако за извършване на дейност, чиято спешност или честота е несъвместима с реализирането на PCR или на антигенен тест;
- Професионалните служители в областта на сухопътния транспорт, които влизат на територията на Монако при изпълнение на професионалните им задължения.

2. При пътуване до Монако от страна от оранжева зона трябва да представят един от следните три документа:
- Сертификат за завършена ваксинационна схема /съгласно посоченото по-горе/;
- Сертификат за възстановяване след преболедуване на covid19 – позитивен тест PCR, датиран най-малко 11 дни и по-малко от 6 месеца.
- Лицата, които не могат да представят сертификат за завършена ваксинационна схема или сертификат за възстановяване след като са преболедували болестта, следва да посочат императивна причина за пътуване до Монако, негативен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди пътуването, както и да се изолират за 7 дни след пристигането им на територията на Монако, като направи два нови теста – в първите 24 часа и между 5-я и 7-я ден.

3. При пътуване до Монако от страна от червена зона трябва да представят един от следните три документа:
- Сертификат за завършена ваксинационна схема /съгласно посоченото по-горе/;
- Сертификат за възстановяване след преболедуване на covid19 – позитивен тест PCR, датиран най-малко 11 дни и по-малко от 6 месеца.
- Лицата, които не могат да представят сертификат за завършена ваксинационна схема или сертификат за възстановяване след като са преболедували болестта, следва да посочат императивна причина за пътуване до Монако, негативен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди пътуването, както и да се изолират за 10 дни и да направят нов PCR тест в края на този период.

При неспазване на условията за влизане в Княжество Монако, лицето ще бъде поставено под карантина с решение на Директора на Санитарната дирекция.

Лицето може да бъде освободено от карантина, ако направи необходимите изследвания, които позволяват да се установи, че не е носител на вируса. В случай на положителен PCR тест или ако лицето откаже да се подложи на тест, карантината ще бъде запазена.

В случай на проява на симптоми на заболяването, всяко лице следва незабавно да се свърже с Центъра за COVID19 по телефон 92.05.55.00 (от 8,00 до 20,00 часа от понеделник до неделя) или на телефонен номер 18 или 112 извън посочените часове.


2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

В случай на задължителна карантина, могат да направят PCR тест в някоя от лабораториите, посочени на следния адрес:

https://covid19.mc/mesures/tout-sur-les-tests-diagnostics/#5167 


3. Транзитно преминаване /PCRтест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Освободени от изискването да представят документи за ваксиниране, за преболедуване или негативен тест при влизане в Монако от зелена зона са следната категория лица:
- Резидентите на френските департаменти Алп-Маритим и Вар;
- Резидентите на провинция Империя в Италия;
- Пограничните работници/служители, ученици и студенти;
- Служителите в предприятия, установени в чужбина, които идват на територията на Монако за извършване на дейност, чиято спешност или честота е несъвместима с реализирането на PCR или на антигенен тест;
- Професионалните служители в областта на сухопътния транспорт, които влизат на територията на Монако при изпълнение на професионалните им задължения.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма информация за такива.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Границите на Княжество Монако са отворени за пътуване, при спазване на горепосоченото разпределение на зелена, оранжева и червена зона и при спазване на посочените по-горе санитарните мерки.


6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

От 17 януари 2022 г. хората, чиято работа е от съществено значение за непрекъсваемостта на дейността на определени компании или публични организации, които предоставят основни услуги в Княжеството, трябва да представят санитарен пропуск. Такива са например някои администрации, телекомуникации, доставчици на енергия и вода, както и в банковия сектор. По-конкретно, това са: администрацията на двореца на принца, министерството на държавата, Националният съвет, Дирекцията за правни дейности, министерските департаменти, посолството на Монако във Франция, кметствата, агенцията за информационна сигурност, дирекцията за контрол на разходите, корпуса на карабинерите на принца, здравната дирекция, дирекцията за градоустройство, дирекцията за гражданска авиация, дирекцията за комуникациите, дирекцията за публичната сигурност, дирекцията за морските въпроси, бюджетната дирекция, банки, автобусната компания на Монако, дружеството за експлоатация на пристанищата в Монако, дружеството за електричество и газ, дружеството за водите и други.

Задължени да представят санитарен паспорт са и персоналът на ресторанти, барове, зали за спектакли, хотели и други.

Мерки в сила за посетителите и клиентите:
- задължително представяне на „санитарен паспорт“. Ако не е налице, трябва да бъде представен PCR тест, направен в последните 24 часа – отнася се до клиентите на ресторанти и барове, хотели, зали за спектакли за повече от 300 посетители. Може да бъде изискван и за клиентите и посетителите на зали за спектакли с по-малко от 300 посетители, както и на спортни клубове.

Носенето на маска на открито е задължително за всички лица над 5-годишна възраст, през цялото време и навсякъде на територията на Монако.

Посетителите на болнични заведения или на домовете за възрастни хора – по решение на ръководството на съответното заведение може да бъде изискван санитарен паспорт от посетителите в някои отделения. Това не засяга хората, които имат среща за медицинска консултация или в спешните отделения;

Валидността на PCR тестовете и на антигенните тестове е 24 часа;

За достъп до ресторантите е задължително да е налице предварителна резервация. Допускат се максимално 8 човека на една маса, само седящи места. Разстоянието между масите трябва да бъде най-малко 1,5 метра. Допускат се музикални изпълнения, но не и танци.
Нощните заведения са отворени при следните условия – всички посетители трябва да имат предварителна резервация и санитарен паспорт. Допускат се толкова посетители, колкото са седящите места в заведението. Персоналът задължително трябва да носи маски. Клиентите трябва да носят маски при влизане при изчакване на опашките. Забранена е консумацията на алкохол на крак. Масите трябва да имат отстояние минимум 1,5 метра една от друга. Танците и караоке са забранени;
Магазините са отворени при наличието на 4 кв. м. на един клиент;
Носенето на маска е възстановено за спортове на закрито /с изключение на състезания/ и за училищни спортове.
Частните уроци по спорт с учител са разрешени, спортът на открито е разрешен.
Спортовете като например борба и други, при които има контакт между спортистите, са забранени.
В залите за спорт е задължителна предварителната резервация, носенето на маска е задължително, с изключение на индивидуалните кардио упражнения. Необходимо е да са налице по 4 кв. м. на един посетител.
Носенето на маска е задължително по време на спортните занимания в училище. Часовете по плуване са забранени.
Събиранията на открито са ограничени до 10 човека.
Броят на хората, които присъстват на едно събитие, се ограничава до 2000 души.
Работата от разстояние е силно препоръчителна.
Местата за поклонение са отворени при наличието на 4 кв. м. на един посетител.

Понастоящем в Княжество Монако се издават два вида санитарен паспорт:
- Le MONACO SAFE PASS – валиден е в Княжество Монако и във всички държави от Европейския съюз;
- Le Pass Sanitaire Européen – който е валиден във всички държави от Европейския съюз и в държавите, които имат споразумение с Франция и с Европейския съюз – Албания, Андора, Армения, Исландия, Израел, Лихтенщайн, Република Северна Македония, Мароко, Норвегия, Панама, Великобритания, Сан Марино, Швейцария, Турция, Украйна и Ватикана.

Трета ваксинационна доза в Княжество Монако могат да получат следните категории лица:
- гражданите или резидентите на Монако, които са навършили 18-годишна възраст и са получили втората ваксинационна доза преди повече от 6 месеца;
Или
- професионалните здравни работници, които са получили втората ваксинационна доза преди повече от 6 месеца;
Или
- лицето има патологични заболявания и принадлежи към рискова група и разполага с медицински документ за това /в този случай не се прилага изискването за минимум 6 месеца след втората поставена доза/.

Ваксинацията е безплатна и достъпна за всички жители на Княжество Монако над 12-годишна възраст, или над 5-годишна възраст за най-уязвимите.

Правила за спазване на изолация при заболяване от ковид-19, както и на контактните случаи – продължителността на изолацията се намалява от 10 на 7 дни в зависимост от случая, както следва:
- Положителен случай на ковид-19: изолация 7 дни + спазване на жестовете-бариери за 5 дни след приключване на изолацията;
- Ваксинирани или неваксинирани лица, които са контактни случаи с нисък риск: без изолация + PCR или антигенен тест при 2/3 ден от контакта + препоръчват се автотестове на 4/6 ден след контакта + спазване на жестовете-бариери за 12 дни след контакта;
- Неваксиниран контактен случай с висок риск или лице от домакинството на положителен случай: изолация за 5/7 дни + PCR или антигенен тест на 5/7 ден + спазване на жестовете-бариери за 12 дни след контакта.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация