Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Индонезия

Актуализирано на 22.10.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Всички чуждестранни граждани, които пристигат на територията на Република Индонезия следва да представят сертификат за ваксиниране срещу COVID-19 във физически или дигитален формат като доказателство за завършена ваксинация в две дози. Това изискване не се отнася за деца под 12 години.

От изискването за предоставяне на сертификат за ваксиниране са освободени чуждестранните граждани, които са притежатели на дипломатическа и служебна виза само когато са част от официална делегация при осъществяване на чуждо официално или държавно посещение на министерско или по-високо ниво, както и чуждестранните граждани, които влизат в Индонезия по силата на постигнато на реципрочна основа споразумение по схемата за пътнически коридор (Travel Corridor Arrangement) при спазване на установените здравни протоколи.

Всички чуждестранни граждани, които пристигат на територията на Република Индонезия следва да представят и отрицателен RT-PCR тест на английски език, направен 72 часа преди влизането им на територията на страната.

Независимо от това PCR тест се прави и незабавно при пристигането на пътниците в Индонезия още на входния пункт – летище или пристанище – като се очаква резултата от него в рамките на 3-4 часа преди отпътуването за хотела за служене на 5-дневната карантина, а нов PCR тест се прави на седмия ден след това преди края на периода на задължителна карантина от 5 дни.

Ако чуждестранен гражданин се намира в Джакарта и трябва да отпътува извън Индонезия от него не се изисква да представи сертификат за ваксиниране. Ако чуждестранен гражданин се намира извън Джакарта, например в Бали, и трябва да отпътува до страна извън Индонезия това може да стане без представяне на сертификат за ваксиниране само ако се намира в Джакарта, но за да ползва вътрешен полет от мястото, в което се намира в Индонезия до Джакарта за да вземе международен полет до страна извън Индонезия е необходимо тя или той да представят
сертификат за ваксиниране.

Пътуващите по вътрешните полети в Индонезия следва да представят отрицателен PCR тест в рамките на 48 часа преди полета или отрицателен антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди полета за тези, които са напълно ваксинирани с две дози и пътуват между Ява и Бали.

Правителството на Индонезия изисква от всички чуждестранни граждани, които влизат на територията на Индонезия да имат инсталирано приложението PeduliLindungi.

За да може издадени в чужбина сертификати за ваксиниране срещу COVID-19 да бъдат признати в Индонезия и интегрирани в приложението PeduliLindungi e необходимо получилите ваксина в чужбина да се регистрират на следния уебсайт на Министерство на здравеопазването на Индонезия:
Vaksinin.dto.kemkes.go.id

При въпроси относно верификацията на сертификатите чуждестранните граждани могат да се обръщат на следния е-мейл:
[email protected]

Засега въпросът с верификацията на издадените в чужбина сертификати за ваксиниране срещу COVID-19 е свързан с редица неясноти от правна и техническа гледна точка по отношение на ролята на дипломатическите и консулски представителства в Индонезия по този въпрос и на практика към момента тя не може да бъде извършена.

От 21 октомври т.г. на деца под 12 годишна възраст се разрешава да летят по вътрешните полети в Индонезия след представяне на отрицателен PCR или антигенен тест. От тях не се изисква да представят ваксинационна карта.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Влизането в Република Индонезия е ограничено само до притежатели на валидни типове визи и разрешения за пребиваване.

Притежателите на валидни визи за посетители, визи за ограничен престой и APEC Business Travel Cards могат да влизат на територията на Индонезия като отново са отворени възможностите за кандидатстване за валидни визи за посетители и визи за ограничен престой извън територията на Индонезия.

Общият случай на карантина при влизане в Индонезия е 5 дни по 24 часа в сила от 14 октомври т.г. За страните, в които е установено наличието на Mu варианта на COVID-19, продължителността на карантината е 14 дни.


Пристигащите в Индонезия трябва да попълнят индонезийска еНАС регистрация и получават QR код, генериран при пристигането в Индонезия. При пристигането си на което и да е летище в Индонезия от всички пристигащи пътници се изисква попълването на Health Alert Certificate и представянето му в Health Quarantine Officе.

От всички пътници, които не са ваксинирани, но имат самолетна резервация за излизане от територията на Индонезия и за целта им е необходимо да ползват вътрешен полет – например от Бали до Джакарта – не се изисква да представят сертификат за ваксиниране, ако не напускат района на летището по време на транзита.

Препоръчва се българските граждани да препотвърдят дали ще имат възможност да влязат на територията на Индонезия чрез авиокомпанията, която ползват и посолството на Индонезия в София.

От 14 октомври международното летище Ngurah Rai на остров Бали е отворено отново за международни полети за пътници, пристигащи от 19 страни: Република Корея, Китай, Япония, ОАЕ, Нова Зеландия, Саудитска Арабия, Унгария, Франция, Испания, Португалия, Лихтенщайн, Полша, Кувейт, Бахрейн, Катар, Индия, Италия, Норвегия и Швеция. България не е в този списък. Освен остров Бали, отворени за международен туризм са и островите Batam и Bintan.

Всички пристигащи пътници ще се подлагат на 5-дневна карантина за тяхна собствена сметка в определен от индонезийското правителство хотел преди да продължат с плановете си за ваканция в Бали в предварително представена резервация за хотел. Чуждестранните туристи, които не спазват установените здравни протоколи ще бъдат депортирани.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

да
4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:
Няма нови ограничения свързани с Covid-19
5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Международни полети само до и от Джакарта.
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

До 18 октомври са в сила спешни ограничения на обществената активност (PPKM) в цялата страна в различни фази съобразно степента на риск от съществуващата епидемиологична обстановка в съответните области. Джакарта все още остава на степен 3 на риск като се има предвид, че най-високата степен на риск е 4, а най-ниската – 1.

За нарушителите-чуждестранни граждани на ограниченията може да се прилагат санкции като депортиране или високи глоби.

От 14 септември правителството на Индонезия изисква от гражданите да имат инсталирано приложението PeduliLindungi за скрийнинг на хората на базата на медицинската информация за тях, включително за положените ваксини за да могат да пазаруват в шопинг молове, супермаркети и хипермаркети.

Работното им време е до 21:00 часа при 50% капацитет ако са разположени в райони с равнища 4 и 3 на четиристепенните спешни ограничения на обществените дейности от микро-мащаб (PPKM Mikro Darurat) и до 75% от капацитета ако са разположени в райони с равнище/степен 2. Граждани над 70 години не могат да влизат в шопинг молове и търговски центрове.

Работещите в несъществените сектори на икономиката могат да работят от техните офиси с до 25% присъствие на персонала, ако служителите са ваксинирани и задължително използват приложението PeduliLindungi.

Деца под 12-годишна възраст могат да пребивават в хотели ако родителите им представят отрицателен антигенен тест с валидност от 24 часа или отрицателен PCR тест с валидност 48 часа. Те могат да влизат в моловете в Джакарта, Бандунг, Доджакарта и Сурабая, придружени от техните родители, но все още не се допускат до кинотеатри и туристически атракции, които са отворени.

Ресторанти и кафенета на открито и в вътре в търговски центрове ще бъдат отворени за работа с капацитет до 50%, максимум 2 души на маса и време за престой от 60 минути. Самостоятелни ресторанти и кфенета разположени вътре в сгради в Джакарта, Бандунг и Сурабая отварят експериментално с капацитет до 50%, максимум 2 души на маса и време за престой от 60 минути. Губернаторът на Джакарта разреши на ресторантите и кафенетата в града да работят до полунощ при стриктно спазване на здравните протоколи.

Спортните центрове на открито могат да работят с 50% капацитет. Фитнес залите могат да работят от 5 октомври в райони със степен на риск от 1-3 с максимален капацитет от 25%.

От 16 септември всички киносалони в Джакарта са отворени на експериментална база като ще работят с 50% от капацитета им ако са разположени в райони с равнища 3 и 2 на PPKM. От 5 октомври в кината са отворени отново заведенията за храна и напитки.

Очаква се училищата в Джакарта да бъдат отворени за работа с 50% капацитет.

Общественият транспорт може да работи с до 70% от своя капацитет.

Сватбени тържества са разрешени с максимум 20 гости, но без да се сервира храна тип „седяща вечеря“. Гостите следва да се хранят като правостоящи.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация