Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Швейцария

Актуализирано на 17.09.2021 г.

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308 

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Считано от 20 септември 2021 г., всички влизащи в страната (независимо откъде и с какво транспортно средство), които не са ваксинирани или преболедували от КОВИД, следва да представят резултат от отрицателен PCR тест за Sars-CoV-2 направен до 72 ч. преди влизане в страната или бърз антигенен тест за SARS-CoV-2, направен до 48 ч. Същите следва да бъдат тествани повторно между 4-ия и 7-ия ден от влизането, като са задължени да уведомят съответните кантонални власти за резултата от втория тест до два дни. 

От изискване за представяне на негативен тест са освободени следните лица:

- лица със завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 с ваксина, разрешена от Швейцария или от Европейската агенция по лекарствата;

- лица с медицинско свидетелство, доказващо, че вече са преболедували на SARS-CoV-2 през последните шест месеца и се считат за излекувани;

- деца под 16 г.

- лица, които могат да докажат, че по медицински причини не може да им бъде направен тест;

- лица, пътуващи по важни медицински причини, чието пътуване не може да бъде отложено;

- пограничните работници.

 

За влизане в Швейцария се признават следните ваксини:

 •  Pfizer/BioNTech (BNT162b2 / Comirnaty® /Tozinameran)
 •  Moderna (mRNA-1273 /Spikevax / COVID-19 vaccine Moderna)
 •  AstraZeneca (AZD1222 Vaxzevria®/ Covishield™)
 •  Janssen /Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S)
 • Sinopharm/BIBP (SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell)
 • Sinovac (CoronaVac)

От 09.07.2021 г. за влизане в Швейцария се признават и дигиталните КОВИД сертификати на ЕС и на страните от ЕАСТ. От 20.09.2021 г. всички други чуждестранни сертификати за ваксинация или преболедуване могат да бъдат признати от съответните кантонални власти, на базата на които да бъдат издадени швейцарски сертификати.

Формулярът за събиране на пътнически данни става задължителен за всички влизащи в страната, независимо дали са ваксинирани или преболедували. Формулярът може да бъде попълнен предварително електронно (https://swissplf.admin.ch) или на хартиен носител на границата. От изискването за попълване и представяне на формуляра са освободени следните категории лица:

 • - Професионалните превозвачи на пасажери и стоки;
 • - Транзитно преминаващите пътници;
 • - Пограничните работници. 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Считано от 04.08.2021 г. отпадна списъкът с рискови държави и региони, както и задължителната карантина за пристигащите от тях пътници.

3. Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

От изискване за представяне на негативен тест са освободени следните лица:

- лица със завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 с ваксина, разрешена от Швейцария или от Европейската агенция по лекарствата;

- лица с медицинско свидетелство, доказващо, че вече са преболедували на SARS-CoV-2 през последните шест месеца преди влизането в Швейцария и се считат за излекувани;

- деца под 16 г.

- лица, които могат да докажат, че по медицински причини не може да им бъде направен тест;

- лица, пътуващи по важни медицински причини, чието пътуване не може да бъде отложено;

- пограничните работници.

От изискването за представяне на формуляр са освободени следните категории лица:

- Професионалните превозвачи на пасажери и стоки;

- Транзитно преминаващите пътници;

- Пограничните работници.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

За момента няма въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички граници със съседните държави са отворени. Абсолютно свободно е движението на граждани от Шенгенското пространство, ЕС, ЕАСТ и членовете на техните семейства, както и на граждани от следните държави: Австралия, Азербайджан, Албания, Андора, Армения, Босна и Херцеговина, Бруней Дар ес Салам, Йордания, Канада, Катар, Косово, Макао, Молдова, Монако, Нова Зеландия, Сан Марино, Саудитска Арабия, Светият престол, Сингапур, Сърбия, Тайван, Украйна, Хонконг, Южна Корея, Япония.

От 26.06.2021 г. могат да влизат и граждани на останалите държави, но само ако са напълно ваксинирани, с признати в Швейцария ваксини.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Считано от 26.06.2021 г. са в сила следните облекчения:
- Изискването за работа от вкъщи се свежда само до препоръка и отпада изискването за бързи тестове на работното място.
- Отпада ограничението за броя на хората на маса в ресторантите, но разстоянието между групите гости следва да бъде спазвано. Данните за контакт следва да бъдат записвани, но само за един човек от група гости. Маските остават задължителни, освен когато гостите са седнали. Отпадат ограниченията за гостите на открито, но остава изискването за спазване на дистанция.
- Клубовете и дискотеките отварят врати, но достъпът е ограничен до хора с валиден сертификат за COVID. Както на всички места, където се изискват сертификати за COVID, няма да има изискване за носене на маски.
- Отпадат ограниченията за капацитета, броя на хората и носенето на маски при мащабни събития с изискване за сертификат за COVID.
- Отпада изискването да се носят маски и да се спазва разстояние по време на културни и спортни дейности за професионалисти и любители. Отпада и изискването за брой хора. Въпреки това, данните за контакт следва да бъдат записвани.
- Отпадат ограниченията за присъственото обучение във висшето и професионално образование и на институциите за продължаващо образование; отпада и изискването за периодични тестове.
- Oтпада ограничението за носене на маски на открито, но остават препоръките на Федералната служба за обществено здраве (FOPH) относно носенето на маски, когато не е възможно да се спазва разстояние от 1,5 м. Остава изискването маските да се носят на закрито (от носене на маски са освободени децата до 12 г.). Общото изискване за носене на маски на работното място също отпада. Работодателите все още имат задължението да гарантират, че служителите са защитени, но са свободни да решават къде и кога да се носят маски. Отпада и изискването за маски в гимназиите.
- Магазини, развлекателни и спортни съоръжения могат да използват пълноценно наличния си капацитет. Водните паркове също могат да бъдат отворени. Ограничението на капацитета до две трети ще се прилага само за събития и места, където не се изисква сертификат за COVID.
- Няма да има ограничения за събитията, при които достъпът е ограничен до хора със сертификат за COVID, включително събития с голям мащаб. Събития с над 10 000 души могат да се провеждат от 26 юни и може да се използва пълният капацитет на мястото на провеждане. Остава изискването за искане на разрешение от съответния кантон за събития с над 1000 души.
- Правилата за събития без изискване за сертификат за COVID са както следва: ако хората са седнали, могат да присъстват до 1000 души на открито и на закрито; ако са прави или се движат наоколо - до 250 души на закрито и до 500 на открито; могат да се използват до две трети от капацитета на мястото на провеждане на закрито и на открито. На закрито: маски трябва да се носят в райони, където се сервират храни и напитки, а храни и напитки могат да се консумират само в определените за целта зони; данните за контакт трябва да се регистрират ако хората са седнали. На открито: без изискване за носене на маски. Не се допускат събития и концерти включващи танци.
- Ограниченията за частни събития остават - не повече от 30 души на закрито и до 50 души на открито.
- Отпадат ограниченията за капацитета на търговските панаири. На търговски панаири без изискване за сертификат за COVID, маските трябва да се носят на закрито, а храни и напитки могат да се консумират само в определените за целта зони.

Считано от 13 септември т.г. се въвежда изискването за представяне на КОВИД-сертификат в закрити обществени зони (ресторанти, клубове, музеи и др.). Сертификатът за достъп до мероприятия на закрито ще се изисква за лица над 16 г. На места, изискващи сертификат, няма да има други изисквания, като носене на маски. За неспазване на тази мярка са предвидени глоби от 100 шв. франка за гражданите и наказания за организаторите, включително затваряне. Новата мярка не важи за дипломатически събития и конференции.

Кантоналните власти могат да налагат допълнителни огтраничения, поради което следва да се имат предвид противоепидемичните мерки на всеки отделен кантон.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

 • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
 • пътна застраховка - номер на полицата
 • кръвна група
 • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация