Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Канада

Актуализирано на 05.01.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

С прес-съобщение на министърът на здравеопазването на Канада, от 03.12.2021 г., беше обявено незабавното влизане в сила на следните мерки, които имат за цел да ограничат разпространението на заразата свързана с COVID-19:

Задължително тестване за COVID-19 на пристигащите по въздушен път лица независимо от ваксинационния им статус.
Тестът е задължителен за всички пътници, включително и за притежаващите сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID-19.


Всички ваксинирани канадски граждани на Канада, ваксинираните лица с постоянно пребиваване в Канада и напълно ваксинираните чуждестранни граждани, които пристигат на канадските летища, ще бъдат обект на тестване при пристигане или ще получат комплект за тестване в дома си. Посочената мярка няма да бъде прилагана по отношение на лицата, които пристигат от САЩ.
Лицата трябва да се изолират до получаване на негативен резултат от направения COVID-19 тест. Ако резултатът е положителен, лицата подлежат на 14-дневна карантина.

Неваксинираните пътници, които съгласно канадските законови изисквания имат право да влязат на територията на Канада, ще бъдат изолирани в определени места за целия период на карантината.

Лицата, които ще преминават транзитно през летищата Канада, ще бъдат тествани при кацане, като след това ще могат да продължат пътуването си до крайната дестинация.

По отношение на неваксинираните лица, които имат право да влизат на територията на Канада, се запазват досега действащите мерки: тестване при пристигане в Канада; поставяне под карантина за срок от 14 дни; тестване на осмият ден след пристигане в Канада.

------------------------------

Считано от 00:01 ч. на 7 септември 2021 г. напълно ваксинираните чуждестранни граждани (български граждани) ще имат право да влизат на територията на Канада при следните условия:

1. пътникът трябва да е получил и да покаже доказателство за пълната серия от ваксина - или комбинация от ваксини - приета от правителството на Канада, най-малко 14 дни преди да влезе на територията на Канада. В момента одобрени ваксини са: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson & Johnson);
2. да има отрицателен резултат от молекулярен тест за COVID-19 преди пристигане, взет не повече от 72 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт, или предишен положителен COVID-19 резултат получен от 14 до 180 дни преди заминаването за Канада. Не се приемат антигенни тестове;
3. да няма симптоми на COVID-19;
4. да е предоставил задължителната информация чрез ArriveCAN (приложение - https://play.google.com/store/apps/details?id=ca.gc.cbsa.coronavirus, или уебсайт - https://arrivecan.cbsa-asfc.cloud-nuage.canada.ca/welcome), включително доказателство за ваксинация на английски или френски език и план за карантина;
5. да има основание да бъде допуснат до територията на Канада съгласно разпоредбите на Закона за имиграцията и бежанците;
6. да му бъде направен COVID-19 тест при пристигане, ако бъде посочен, на произволен принцип, от официалните власти на Канада.

Задължително се изисква за всички лица, влизащи по въздух в Канада, и навършили 5-годишна възраст, представянето на отрицателен COVID-19 тест: PCR или LAMP. Антигенни тестове не се приемат.

Тестът трябва да е направен не-повече от 72 часа преди полета, като той се представя на авиопревозвача.


Тестът не отменя задължителната 14-дневна карантина (ако лицето не е напълно ваксинирано и подлежи на карантина – тестът не отменя карантината).


Освен представянето на задължителен отрицателен тест преди полета, лицата, които не са ваксинирани, подлежат на допълнителни задължителни молекулярни тестове, които се правят при пристигане и на 8-ия ден от 14-дневната карантина.

Задължително е и представяне на отрицателен резултат от PCR тест за лицата, влизащи на територията на Канада през нейната сухопътна/морска граница. Тестът трябва да е направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на Канада. Негативният тест не отменя задължителната 14-дневна карантина при неваксинирани лица.

Пълната ваксинация не отменя задължението за представяне на негативен PCR тест преди влизането в Канада, направен не по-рано от 72 ч. от влизането в страната.

За детайлна информация - https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid-vaccinated-travellers-entering-canada

Режим на влизане/Карантина/онлайн регистрация преди пътуването:

Пристигащите в Канада лица, които съгласно канадското законодателство могат да бъдат допуснати до територията на Канада, и които не са напълно ваксинирани, задължително подлежат на 14-дневна карантина.

Имащите право да влизат на територията на Канада лица, които са ваксинирани, са освободени от задължението за спазване на 14-дневна карантина и допълнително COVID-19 тестване - https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid-vaccinated-travellers-entering-canada

Лицата, пътуващи за Канада, трябва задължително да използват приложението ArriveCAN на своите смарт устройства. Чрез приложението се подава информация до компетентните власти на Канада за:
- пътуването до Канада и адрес на пребиваване в Канада;
- задължителен план за карантиниране;
- липса/наличието на симптоми на COVID-19;
- извършена ваксинация.
- От 05.07.2021 г. приложението има обновление, което вкл. и информацията относно пълна ваксинация и възможност за освобождаване от карантина.

Адрес за сваляне на приложението, както и онлайн подаване на посочената по-горе информация: https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html

* За пътуванията със самолет по вътрешни или международни линии има създаден специален сайт, където гражданите могат да проверят дали на борда на техния полет е имало заразен с КОВИД друг пътник - https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice/exposure-flights-cruise-ships-mass-gatherings.html

ВАЖНО! Допълнително ограничение за неваксинираните чужденци, които пребивават временно в Канада.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Считано от 00:01 ч. на 07.09.2021 г. напълно ваксинираните чуждестранни граждани (български граждани) ще имат право да влизат на територията на Канада при определени условия. Напълно ваксинираните чуждестранни граждани (български граждани) ще бъдат освободени от задължителна карантина.

Лицата, които не са ваксинирани или не са напълно ваксинирани не подлежат на освобождаване от задължителната 14-дневна карантина.

Наличието на задължителния при влизане в страната отрицателен молекулярен COVID-19 тест не освобождава неваксинираното лице от задължителнатата карантина.

3. Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Лицата, които ще преминават транзитно през летищата Канада, ще бъдат тествани при кацане, като след това ще могат да продължат пътуването си до крайната дестинация.

Допуска се транзитно преминаване на чужди граждани през Канада при спазване на следните задължителни условия:
- транзитът да се осъществява по въздух;
- пътуващите задължително да притежават канадска виза/eTA;
- да не проявяват грипоподобни симптоми.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Конкретна информация за изискванията за експорт и импорт на стоки в условията на COVID-19 може да бъде получен от страницата на Службата за граничен контрол на Канада (CBSA) – https://www.cbsa-asfc.gc.ca

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Отворени за международни полети до Канада към момента са следните летища:
• Международно летище Халифакс Стенфилд - Halifax Stanfield International
• Международно летище Жан Лесаж Квебек сити - Québec City Jean Lesage International
• Международно летище Монреал-Пиер Елиът Трюдо - Montréal-Trudeau International
• Международно летище Отава Макдоналд-Картие - Ottawa/Macdonald–Cartier International
• Международно летище Торонто Пиърсън - Toronto Pearson International
• Летище Били Бишъп Торонто Сити - Billy Bishop Toronto City Centre
• Международно летище Уинипег Джеймс Армстронг Ричърдсън - Winnipeg James Armstrong Richardson International
• Международно летище Едмънтън - Edmonton International
• Международно летище Калгари - Calgary International
• Международно летище Ванкувър - Vancouver International
• Летище Сейнт Джон - St. John's International
• Международно летище Хамилтън - John C. Munro Hamilton International
• Регион на международното летище Ватерло - Region of Waterloo International
• Международното летище Риджайна - Regina International
• Международно летище Саскатун - Saskatoon John G. Diefenbaker International
• Международното летище Келоуна - Kelowna International
• Международно летище Абосфорд - Abbotsford International
• Международно летище Виктория - Victoria International
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Всяка провинция/територия на местно равнище решава въвеждането на конкретни ограничителни мерки.

В навечерието на 2022 г., когато се наблюдава нарастване на случаите на заразени от новия щам на коронавируса „Омикрон“, провинция Квебек въвежда най-строгите пандемични ограничения в Канада - полицейски час, който ще влезе в сила в новогодишната нощ, като се въвежда забрана за посещения на заведения  на закрито, както и забрана за домашни събирания.

По време на изрична пресконференция премиерът на провинция Квебек обяви, че полицейският час ще стартира от 31.12.2021 г. и ще бъде от 22:00 ч. до 5:00 ч. като нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба, която може да достигне до 6 000 кан. долара. Изключения ще бъдат правени за лица, чиято работа изисква в тези часове да са извън дома си.

В провинция Онтарио от 5 януари 2022 г. се ограничават събиранията до 5 души на закрито и до 10 души на открито, училищата остават затворени за срок от две седмици, приканват се всички, които могат да работят от домовете си – да го направят, затварят се още театрите, кината, концертните зали, фитнесите. Баровете и ресторантите също се затварят, освен за доставки по домовете, магазините остават да работят с 50 процента от капацитета си.


Онтарио въведе отново ограничения за капацитета в ресторанти, барове и търговци на дребно на 19 декември, в опит да забави разпространението на варианта Омикрон.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация