Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Канада

Актуализирано на 19.06.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

От 12:00 ч. на 18.03.2020 г. е в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада, вкл. и граждани на Република България.
Въведеното на 20.01.2021 г. ограничение за влизане на територията на Канада бе продължено до 21.07.2021 г.

Изключения се правят за определени категории лица като:
- лица с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани;
- акредитирани дипломатически представители в Канада и членовете на техните семейства;
- членове на самолетни екипажи;
- граждани на САЩ (пътуващи само по съществен повод и непроявяващи симптоми на COVID-19);
- пътници, преминаващи транзитно през Канада.
Пълен списък на категориите лица може да се намери на: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html#exemptions.

Пристигащите в Канада лица задължително подлежат на 14-дневна карантина.

От 07.01.2021 г. задължително се изисква за всички лица, влизащи по въздух в Канада, и навършили 5-годишна възраст, представянето на отрицателен COVID-19 тест: PCR или LAMP. Антигенни тестове не се приемат. Тестът трябва да е направен не-повече от 72 часа преди полета, като той се представя на авиопревозвача.
Тестът не отменя задължителната 14-дневната карантина.

От 22.02.2021 г. се въвежда обявената преди седмици нова мярка за пристигащите в Канада по въздушен път, с някои модификации.
Мярката предвижда следното:
Освен представянето на задължителен отрицателен тест преди полета, лицата ще подлежат на допълнителни задължителни молекулярни тестове, който ще се правят преди напускане на летището, на което са кацнали, и към края на 14-дневната карантина. Пътниците ще изчакват излизането на резултата от теста 3 дни в хотел, посочен от канадските власти (за който ще е необходима предварителна резервация), преди да изкарат остатъка от 14-дневната задължителна карантина в избрано от тях място (подадено чрез апликацията ArriveCAN преди качване на полета). Лицата ще могат да започнат предварителната резервация за специално определените за целта хотели от 18.02.2021 г. Хотелите ще бъдат разположени около четирите международни летища, които могат да приемат международни полети – Торонто, Монреал, Ванкувър и Калгари. Цените на хотелите ще бъдат различни, като ще включват престой, хотелски такси, храна и пътни разходи.
Повече информация относно хотелите може да бъде получена на следния линк:
https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice/mandatory-hotel-stay-air-travellers/list-government-authorized-hotels-booking.html#a2.

От 15 февруари 2021 г. се въвежда и задължително представяне на отрицателен резултат от PCR тест за лицата, влизащи на територията на Канада през нейната сухопътна граница. Тестът трябва да е направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на Канада. Негативният тест няма да отменя задължителната 14-дневна карантина. От 22.02.2021 г. ще важи и мярката да се прави както тест на влизане в Канада по суша, така и към края на 14-дневната карантина.
Препоръчваме пътуващите редовно да следят за актуална информация канадския правителствен сайт: https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19.html.

Повече информация за новите мерки може да бъде намерена тук:
https://www.canada.ca/en/public-health/news/2021/02/additional-testing-and-more-stringent-quarantine-requirements-for-travel-to-canada.html.

От 21.11.2020 г. лицата, пътуващи за Канада, трябва задължително да използват приложението ArriveCAN на своите смарт устройства. Чрез приложението се подава информация до компетентните власти на Канада за:
- пътуването до Канада и адрес на пребиваване в Канада;
- задължителен план за карантиниране;
- липса/наличието на симптоми на COVID-19.
Адрес за сваляне на приложението, както и онлайн подаване на посочената по-горе информация: https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Няма възможност за освобождаване от карантина, освен в изключително редки случаи, документно доказани:
- присъствие на погребение или в последните моменти от живота на близък човек;
- осигуряване на медицинска грижа за критично болен близък;
- осигуряване на медицинска грижа/битова грижа за лице, което има медицинска препоръка за такава грижа.
Наличието на направен тест не освобождава лицето от задължителната 14-дневна карантина.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Допуска се транзитно преминаване на чужди граждани през Канада при спазване на следните задължителни условия:
- транзитът да се осъществява по въздух;
- пътуващите задължително да притежават канадска виза/eTA;
- да не проявяват грипоподобни симптоми.
Осъществяването на транзит на този етап е допустимо само в рамките на същия ден, като пристиганията и излитанията на пътниците следва да стават от един и същи терминал, на едно и също летище. Не се позволява преминаване през митница (официално влизане в Канада), както и използване на вътрешни полети до други канадски летища, от които да бъде извършен международният полет. В случай че горните условия не могат да бъдат изпълнени и единствената опция включва полет през Канада, пътуващият/ите следва да се свържат с представител на транспортното министерство на Канада Transport Canada.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Конкретна информация за изискванията за експорт и импорт на стоки в условията на COVID-19 може да бъде получен от страницата на Службата за граничен контрол на Канада (CBSA) – https://www.cbsa-asfc.gc.ca.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Отворени за международни полети до Канада са само следните летища:
- Торонто – летище „Лестър Пиърсън“;
- Монреал – летище „Пиер Трюдо“;
- Летището във Ванкувър;
- Летището в Калгари.

В сила е временно затваряне на границата между Канада и САЩ за пътувания с цел туризъм и развлечение. Изключение от забраната се предвижда само за доставчиците на стоки и услуги и за работещите в съседната страна жители от двете страни на границата. Планира се въвеждането на тест за Covid-19 и на сухоземна граница.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Всяка провинция/територия на местно ниво решава въвеждането на конкретни ограничителни мерки.

Към момента на изготвяне на настоящата информация в Канада действат посочените по-долу епидемични мерки в провинциите:

За провинция Онтарио:

Провинция Онтарио започна първа фаза на отварянето след няколкомесечни строги рестрикции заради КОВИД-19.

Считано от петък – 11 юни т.г., външните пространства в провинцията вече могат да бъдат отворени за посещения от граждани – басейни, паркове, градинки и външната част на заведенията.

Обществените събирания на открито и публичните събирания могат да се състоят с до 10 човека, заведенията могат да отворят външните си пространства и да приемат до 4-ма души заедно, магазините и останалите обекти могат да приемат до 25 % от капацитета си, властите разрешиха и нощувките на къмпинг и парковете, които досега бяха забранени.

21 дни след първата фаза на отварянето на провинцията ще започне и втората такава. Тогава се очаква, ако положителната тенденция за намаляване на заразените остане, да отворят врати и фризьорските и козметичните салони, които засега все още остават затворени.

Цялата информация за отварянето на провинцията, както и подробности около всички последващи фази могат да бъдат намерени на следния адрес:

https://www.ontario.ca/page/reopening-ontario


За провинция Квебек:

На 28 май бе отменен полицейският час.
Налице е забрана за събиране на лица от повече от едно домакинство, с изключение на лице, което живее само, което може да посещава друго домакинство.
Съществен момент е затворената граница между провинциите Онтарио и Квебек.
Правят се изключения за лица, които имат съществени причини да преминат границата – работа, мед. причини, хуманитарни случаи и др. При връщане обратно в Квебек лицата подлежат на 14-дневна карантина, с някои изключения.
https://www.quebec.ca/en/health/health-issues/a-z/2019-coronavirus/travelling-region-to-another-covid19

За провинция Британска Колумбия:

- забрана за придвижване от една здравна територия на провинцията до съседна, забрана за влизане на територията на провинцията без наложителна причина;
- спазване на дистанция и носене на маски са задължителни.

За провинция Манитоба:

- забрана за напускане на територията на провинцията, наложена 14 дневна карантина за всички, които влизат на територията на провинцията;
- спазване на дистанция и носене на маски са задължителни.

За провинция Албърта

- няма специални изисквания, освен наложените на федерално ниво, спазване на дистанция и носене на маски са задължителни.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация