Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Великобритания

Актуализирано на 04.03.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Няма забрана за влизане в страната спрямо пристигащите от Р България лица.

Българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Обединеното кралство, са посетили или преминали през държава, от която пътуването до Обединеното кралство е забранено (т.нар. „червен списък“), няма да бъдат допуснати в Обединеното кралство, освен ако имат британско или ирландско гражданство или право на пребиваване във Великобритания.

Тестове и карантина

Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване.
Тестът трябва да отговаря на стандартите за ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.
Това може да включва тестове като:
- тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
- антигенен тест.
Предвидени са изключения, при които тестът преди пътуване до Обединеното кралство, не е задължителен.

Всички пристигащи в Обединеното кралство подлежат на 10-дневна карантина.

Изключение от това правило е предвидено за пристигащите от Общата пътническа зона и за определени категории лица (Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия).

ВАЖНО: Всички, които през последните 10 дни преди пътуването си до Англия, са посетили или преминали през страните от т.нар. „червен списък“, трябва да бъдат под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Преди отпътуването им до Англия трябва да направят резервация в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина.

ВАЖНО: Всеки, който ще пътува до Англия от страни, извън Общата пътническа зона, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване. Цената на пакета тестове за пътуване е £ 210, а резервацията може да бъде направена на следния уеб адрес: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.
Деца под 5-годишна възраст не трябва да правят тест на втория и осмия ден от карантината. (За повече информация моля запознайте се с насоките на правителството https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england#testing-in-quarantine) .

Информация относно допустимите изключения е достъпна на: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions.

Тестовете трябва да бъдат направени на или преди втория ден от карантината и на или след 8 ден от карантината.
В случай че тестовете не бъдат направени, на нарушителите може да бъде наложена глоба до £2 000.
Лицата, които имат положителен резултат от някой от тестовете, трябва да са под карантина още 10 дни от датата, на която е направен теста.

Цената на пакета при настаняване в стая на един пътник е £1 750, допълнително за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години - £325. В тази сума е включен транспорт до и от хотела. Не е позволено пътуване до и от хотела с друг транспорт, освен с този, включен в пакета.
В случаи че не бъде направена и заплатена резервация в одобрен от правителството хотел, на пътниците може да бъде наложена глоба до £4 000.
Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища: Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро.

ВАЖНО! Всички пристигащи с директен полет в Шотландия от страна, извън Общата пътническа зона, трябва да бъдат под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни, освен ако за тях се прилага ИЗКЛЮЧЕНИЕ - https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/sectoral-exemptions/.

Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Шотландия само на следните летища: Абърдийн, Единбург и Глазгоу.

Всички пътници, които пристигат в Шотландия през Общата пътническа зона (Великобритания, Ирландия, о. Ман и Нормандските острови) и през последните 10 дни НЕ са били в страна от т.нар. "червен списък", трябва да бъдат под карантина в своя дом или друго място за настаняване.

Пътниците, които пристигат с директен полет до Шотландия, е необходимо преди пътуването си да резервират пакет за настаняване в одобрен от правителството хотел и два Covid-19 теста чрез портала на правителството на Обединеното кралство - https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.

Пакетът включва настаняване в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина, и два теста, които трябва да бъдат направени на втори и осмия ден от карантината.

Цената на пакета за един пътник в стая е £1 750, за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години - £325.

Служители по сигурността на граничен контрол ще придружават пътниците до мястото, от където ще бъдат транспортирани до карантинния хотел.
При пристигане в избрания от пътниците хотел те ще бъдат регистрирани и насочени към стаята, в която трябва да се самоизолират, и ще им бъдат предоставени два комплекта за домашно тестване.

В случай че резултатът от някой от тестовете е положителен, лицата трябва да останат под карантина поне 10 дни след като е бил направен теста.
При тази хипотеза ще се прилагат допълнителни дневни такси за настаняване: £ 152 за първия възрастен, £ 41 за друг възрастен или дете над 12 години и £ 12 за дете на възраст от 5 до 12 години. Цената включва три хранения на ден, вода, чай и кафе, които се осигуряват в стаята.

Всички пътници, които пристигат в Шотландия през Общата пътническа зона (Великобритания, Ирландия, о. Ман и Нормандските острови) и през последните 10 дни НЕ са били в страна от т.нар. "червен списък", трябва да си резервират и заплатят пакет тестове за Covid-19, които да направят на втория и осмия ден от карантината. Цената на пакета тестове за пътуване е £ 210, а резервацията може да бъде направена на следния уеб адрес: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.

Деца под 11-годишна възраст не са задължени да правят тест на втория и осмия ден от карантината. (Повече информация е достъпна на : https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/what-you-must-do/)

Информация относно всички допустими изключения в Шотландия е достъпна на: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions.

До Уелс и Северна Ирландия няма директни международни полети.

Всички пътуващи до Уелс от страни от т. нар. „кехлибарен списък“ (всяка страна извън Общата пътническа зона и извън т. нар. „червен списък“) трябва предварително да резервират и заплатят пакет тестове Covid-19 преди отпътуване им, включително деца на 5 години и повече. Резервацията може да бъде направена на следния уеб адрес: HTTPS://QUARANTINEHOTELBOOKINGS.CTMPORTAL.CO.UK/.

Информация относно допустимите изключения в Уелс е достъпна на:
https://gov.wales/exemptions-self-isolation-coronavirus-covid-19-html#section-48360

ПРЕДВАРИТЕЛНА ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ НА ПЪТНИКА (PASSENGER LOCATOR FORM - PLF)

Пътниците трябва да попълнят ОНЛАЙН ФОРМУЛЯР (PUBLIC HEALTH PASSENGER LOCATOR FORM) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването, адрес, на който ще отседнат/прекарат периода на карантината и
референтен номер на резервацията за пакета тестове за Covid-19 /карантина в одобрен от правителството хотел.

Няма изисквания за представяне на имунизационен паспорт.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПЪТУВАЩИТЕ РЕГУЛЯРНО ДА СЛЕДЯТ ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА БРИТАНСКИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН САЙТ HTTPS://GOV.UK.

Най-рано на 12 април т.г. ще бъдат обявени евентуални промени относно възможността за международни пътувания с цел туризъм и ограничения, свързани с тях !

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Пристигащите в Англия от страни, които трябва да са под карантина за 10 дни, могат да намалят този период. Те имат опцията да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия. Тази възможност не е достъпна за тези, които през последните 10 дни преди пристигането им в Англия, са били или преминават през страна от т. нар „червен списък“.

При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.

Тестът трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт - https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/957973/covid-private-testing-providers-test-to-release-030221.csv/preview.

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Всички транзитни пътници, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване.
Тестът трябва да отговаря на стандартите за ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.
Това може да включва тестове като:
- тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
- антигенен тест.

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес ( на който ще отседнат/прекарат периода на карантината ако по време на транзита ще пребивават на територията на ОК) .

Tранзит без виза е до 23:59 часа на следващия ден след деня, в който лицето е пристигнало във Великобритания.

На пътник с транзитна виза се позволява да остане във Великобритания до 48 часа. Това обхваща периода, през който ще се сменят терминали или ще се пътува до друго летище, за да вземе свързващ полет от това друго летище.

Пътници които са посетили или преминали през държава, от която пътуването до Обединеното кралство е забранено (т.нар. „червен списък“),
НЕ МОГАТ ДА ПРЕМИНАВАТ ТРАНЗИТНО ПРЕЗ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничения, спазват се мерките по т.1, 2, 3 и 6

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

АНГЛИЯ

Няма полицейски час, не се насърчава пътуване между градовете, освен ако не е поради разрешените изключения.
Живеещите в Англия не трябва да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен при разрешените от закона причини, като:
- пътуване до работа, когато не е възможна работа от разстояние;
- пазаруване на стоки от първа необходимост;
- образование и грижи за други лица;
- посещение на член на „балона за подкрепа“ или „балона за грижа за деца“;
- посещение на болница, общопрактикуващ лекар или други медицински заведения или посещения в случай на злополука или притеснения относно здравословното състояние;
- спорт или отдих на открито;
- посещение на ветеринар.
Трябва да се избягват всички несъществени пътувания с частен или обществен транспорт.
В случай че се налага пътуване, препоръчително е то да бъде ограничено, да се ходи пеш или да се ползва велосипед, където е възможно, или пътуването да се планира предварително, за да се избягват натоварените часове и общественият транспорт. Ако се напуска дома по някоя от изброените причини, да не се напуска районът на живеене, освен ако това не се налага за работа, например. Под район се разбира населеното място или кварталът, в който лицето живее.
Глобата е 200 паунда за първо нарушение и се удвоява за всяко следващо - максимум до 6 400 паунда. За участие в незаконни събирания над 30 души глобата е 10 хил. паунда.

ШОТЛАНДИЯ
Няма полицейски час, не се насърчава пътуване между градовете, освен ако не е поради разрешените изключения.
По закон може да се напуска домът само по причини, утвърдени от местното правителство:
- за закупуване на стоки от магазини, които остават отворени, но само в района, в които лицата живеят. Това включва пазаруване на стоки от първа необходимост, например храна и лекарства, за теглене и депозиране на пари или достъп до критични обществени услуги;
- за достъп до образование;
- за достъп до медицински и обществени услуги;
- за полагане на грижи или за оказване на помощ на уязвимо лице;
- за изпълнение на законови задължения или да упражни избирателни права;
- с цел избягване на риск от заболяване или нараняване и др.


УЕЛС
Няма полицейски час, не се насърчава пътуване между градовете, освен ако не е поради разрешените изключения. Пътувания до и извън Уелс не са разрешени, освен ако не са налице основателни причини за това, изрично посочени в закон, като:
- за закупуване на стоки от магазини, които остават отворени, но само в района, в който лицата живеят. Това включва пазаруване на стоки от първа необходимост, например храна и лекарства, за теглене и депозиране на пари или достъп до критични обществени услуги;
- за посещение на членовете на съответния „балон за подкрепа“ или за полагане на грижи за уязвими хора;
- за достъп до образователни услуги;
- за достъп до медицински и обществени услуги;
- за оказване на съдействие на националната здравна служба чрез даряване на кръв;
- с цел работа, доброволчески или благотворителни цели, но само когато това не е практически възможно да се извърши от дома;
- за посещение на гробище или място за поклонение, за присъствие на сватба или церемония за гражданско партньорство
- за изпълнение на законови задължения или да упражни избирателни права;
- с цел избягване на риск от заболяване или нараняване;
- за достъп до услуги, предлагани на жертви на престъпления или домашно насилие, като и тези, които са изложени на непосредствен риск да станат жертви;
- за физическа активност на открито или посещение на обществени места на открито заедно с лица, които са членове на същото домакинството или на „балона за подкрепа“.


СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Няма полицейски час, не се насърчава пътуване между градовете, освен ако не е поради разрешените изключения.
Гражданите могат да напускат дома си по следните причини:
- за пазаруване на стоки или ползване на услуги от всеки бизнес, на който е разрешено да остане отворен;
- за физически упражнения, но не по-далеч от 10 мили от дома;
- за посещение на членовете на съответния „балон за подкрепа“;
- за посещение на болница, личен лекар, медицински прегледи или др. здравни услуги;
- за осигуряване на грижи или помощ на уязвимо лице или за оказване на спешна помощ;
- за избягване на нараняване, заболяване или риск от увреждане (включително домашно насилие);
- за работа или предоставяне на доброволни или благотворителни услуги, когато това не може да направено от вкъщи;
- за достъп до образование или грижи за деца;
- за достъп до критични обществени услуги;
- за изпълнение на законово задължение;
- за даряване на кръв;
- присъствие на поклонение, сватба, гражданско партньорство, погребение и др.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация