Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Великобритания

Актуализирано на 31.03.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Няма забрана за влизане в страната спрямо пристигащите от Република България лица.

Българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Обединеното кралство, са посетили или преминали през държава, от която пътуването до Обединеното кралство е забранено (т.нар. „червен списък“), няма да бъдат допуснати в Обединеното кралство, освен ако имат британско или ирландско гражданство или право на пребиваване във Великобритания.

Тестове и карантина

Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване.
Тестът трябва да отговаря на стандартите за ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.
Това може да включва тестове като:
- тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
- антигенен тест.
Предвидени са изключения, при които тестът преди пътуване до Обединеното кралство, не е задължителен.

Всички пристигащи в Обединеното кралство подлежат на 10-дневна карантина.

Изключение от това правило е предвидено за пристигащите от Общата пътническа зона и за определени категории лица (Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия).

ВАЖНО! Всички, които през последните 10 дни преди пътуването си до Англия, са посетили или преминали през страните от т.нар. „червен списък“, трябва да бъдат под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Преди отпътуването им до Англия трябва да направят резервация в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина.

ВАЖНО: Всеки, който ще пътува до Англия от страни, извън Общата пътническа зона, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване. Цената на пакета тестове за пътуване е £ 210, а резервацията може да бъде направена на следния уеб адрес: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.
Деца под 5-годишна възраст не трябва да правят тест на втория и осмия ден от карантината. (За повече информация моля запознайте се с насоките на правителството https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england#testing-in-quarantine) .

Информация относно допустимите изключения е достъпна на: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions.

Тестовете трябва да бъдат направени на или преди втория ден от карантината и на или след 8 ден от карантината.
В случай че тестовете не бъдат направени, на нарушителите може да бъде наложена глоба до £2 000.
Лицата, които имат положителен резултат от някой от тестовете, трябва да са под карантина още 10 дни от датата, на която е направен теста.

Цената на пакета при настаняване в стая на един пътник е £1 750, допълнително за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години - £325. В тази сума е включен транспорт до и от хотела. Не е позволено пътуване до и от хотела с друг транспорт, освен с този, включен в пакета.
В случаи че не бъде направена и заплатена резервация в одобрен от правителството хотел, на пътниците може да бъде наложена глоба до £4 000.
Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища: Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро.

ВАЖНО! Всички пристигащи с директен полет в Шотландия от страна, извън Общата пътническа зона, трябва да бъдат под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни, освен ако за тях се прилага ИЗКЛЮЧЕНИЕ.

Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Шотландия само на следните летища: Абърдийн, Единбург и Глазгоу.

Всички пътници, които пристигат в Шотландия през Общата пътническа зона (Великобритания, Ирландия, о. Ман и Нормандските острови) и през последните 10 дни НЕ са били в страна от т.нар. червен списък, трябва да бъдат под карантина в своя дом или друго място за настаняване.

Пътниците, които пристигат с директен полет до Шотландия, е необходимо преди пътуването си да резервират пакет за настаняване в одобрен от правителството хотел и два Covid-19 теста чрез портала на правителството на Обединеното кралство.

Пакетът включва настаняване в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина, и два теста, които трябва да бъдат направени на втори и осмия ден от карантината.

Цената на пакета за един пътник в стая е £1 750, за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години - £325.

Служители по сигурността на граничен контрол ще придружават пътниците до мястото, от където ще бъдат транспортирани до карантинния хотел.
При пристигане в избрания от пътниците хотел те ще бъдат регистрирани и насочени към стаята, в която трябва да се самоизолират, и ще им бъдат предоставени два комплекта за домашно тестване.

В случай че резултатът от някой от тестовете е положителен, лицата трябва да останат под карантина поне 10 дни след като е бил направен теста.
При тази хипотеза ще се прилагат допълнителни дневни такси за настаняване: £ 152 за първия възрастен, £ 41 за друг възрастен или дете над 12 години и £ 12 за дете на възраст от 5 до 12 години. Цената включва три хранения на ден, вода, чай и кафе, които се осигуряват в стаята.

Всички пътници, които пристигат в Шотландия през Общата пътническа зона (Великобритания, Ирландия, о. Ман и Нормандските острови) и през последните 10 дни НЕ са били в страна от т.нар. червен списък, трябва да си резервират и заплатят пакет тестове за Covid-19, които да направят на втория и осмия ден от карантината. Цената на пакета тестове за пътуване е £ 210, а резервацията може да бъде направена на следния уеб адрес: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.

Деца под 11-годишна възраст не са задължени да правят тест на втория и осмия ден от карантината. (Повече информация е достъпна на : https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/what-you-must-do/)

Информация относно всички допустими изключения в Шотландия е достъпна на: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions.

До Уелс и Северна Ирландия няма директни международни полети.

Всички пътуващи до Уелс от страни от т. нар. „кехлибарен списък“ (всяка страна извън Общата пътническа зона и извън т. нар. „червен списък“) трябва предварително да резервират и заплатят пакет тестове Covid-19 преди отпътуване им, включително деца на 5 години и повече. Резервацията може да бъде направена на следния уеб адрес: HTTPS://QUARANTINEHOTELBOOKINGS.CTMPORTAL.CO.UK/.

Информация относно допустимите изключения в Уелс е достъпна на:
https://gov.wales/exemptions-self-isolation-coronavirus-covid-19-html#section-48360

ПРЕДВАРИТЕЛНА ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ НА ПЪТНИКА (PASSENGER LOCATOR FORM - PLF)

Пътниците трябва да попълнят ОНЛАЙН ФОРМУЛЯР (PUBLIC HEALTH PASSENGER LOCATOR FORM) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването, адрес, на който ще отседнат/прекарат периода на карантината и
референтен номер на резервацията за пакета тестове за Covid-19 /карантина в одобрен от правителството хотел.

Няма изисквания за представяне на имунизационен паспорт.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПЪТУВАЩИТЕ РЕГУЛЯРНО ДА СЛЕДЯТ ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА БРИТАНСКИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН САЙТ HTTPS://GOV.UK.

ВАЖНО: Всички пътуващи от Англия извън Обединеното кралство трябва да попълнят декларация, с която да посочат причината за своето пътуване.

Декларацията е достъпна на : https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-declaration-form-for-international-travel#travel-declaration-form

Попълнената декларация следва да бъде отпечатана на хартиен носител или да бъде запазена на мобилен телефон или друго устройство. Пътниците може да бъдат помолени да представят доказателство относно причината за пътуване.

Не е необходимо да декларацията да бъде попълнена лично от лица на възраст под 18 години или лица, които нямат капацитет сами да я попълнят. В случай, че пътуват придружени от възрастен, който отговаря за тях, той трябва да попълни отделно копие на декларацията от тяхно име.

При непопълване на декларацията на лицата може да бъде наложена глоба в размер на £200.

ВАЖНО! От 29 март т.г. не е позволено напускането на Обединеното кралство с цел пътуване в чужбина, освен ако не е налице основателна причина за това, изрично посочена в закон (The Health Protection (Coronavirus, Restrictions) (Steps) (England) Regulations 2021). На лицата, които
- напускат Англия, за да пътуват до дестинация извън Обединеното кралство, или
- пътуват до летище или друго място за качване на превозно средство с цел пътуване от там до дестинация извън Обединеното кралство
може да им бъде наложена глоба в размер на £ 5,000.

Основателни причини за напускане на Обединеното кралство съгласно закона са:
- пътуване за целите на работата, когато не е възможно тя да бъде извършена на територията на Обединеното кралство;
- пътуване за целите на образованието, когато е записан курс на обучение в институция извън Обединеното кралство, и е разумно необходимо да се напусне Обединеното кралство, за да се присъства на този курс на обучение. На учащите в Обединеното кралство, които живеят в чужбина, е позволено да пътуват еднократно преди 29 април 2021 г. извън Обединеното кралство, за да се завърнат у дома за университетска ваканция;
- когато е разумно необходимо, за да се изпълни законово задължение или за участие в съдебно производство;
- когато е разумно необходимо, за да се предприемат определени дейности във връзка с покупка, продажба, наемане или отдаване под наем на жилище;
- когато е разумно необходимо за получаване на медицинска помощ, медицински преглед, за да се избегне заболяване, нараняване или риск от увреждане, за присъствие на раждане,
- когато е разумно необходимо, за да се присъства на сватба или церемония за гражданско партньорство;
- когато лице е само временно в Обединеното кралство - не пребивава постоянно в Обединеното кралство и др.

Всички основателни причини, при наличието на които е позволено напускане на Обединеното кралство и пътуване в чужбина, са изрично определени в Приложение 5 на закона - The Health Protection (Coronavirus, Restrictions) (Steps) (England) Regulations 2021.

В Приложение 6 на горецитирания закон за посочени лицата, освободени от ограниченията за напускане на Обединеното кралство и изискването да попълване на декларация за пътуване.

Насоките на британското правителство относно приложимите мерки и ограничения при международни пътувания са достъпни на: https://www.gov.uk/coronavirus

ВАЖНО! От 6 април 2021 г. е в сила нов Специален режим на тестване, които ще е приложим за пристигащите в Англия от страни извън Общата пътническа зона лица, които са освободени от 10 дневна карантина (с изключение на активно работещи местни морски риболовци и дипломатите).

На следния линк е публикуван списък с професиите и приложимите условията за освобождаване от карантина, за прилагането на специалния режим на тестване и тестването на втория и осмия ден при международните пътувания.

Специалният режим на тестване е гъвкав и не може да бъде резервиран предварително, поради което няма изискване за предоставяне на информация за резервация във формуляра за локализация на пътниците ( PLF ).

На граничен контрол пристигащите трябва да представят доказателства за работата, която ще извършват в Англия.

Лицата, за които е приложим специален режим на тестване и които ще са в Англия за повече от 2 дни, ще трябва да направят тест на или преди ден 2, между ден 3 и 5 и между ден 6 и 8.

Денят на пристигане в Англия ще се третира като нулев ден. Например, ако лице пътува до Англия за 6 дни, ще е необходимо да направи тест на ден 2 и отново на ден 5. В случай че остане в Англия за 2 дни или по-малко, не се изисква да прави тестове.

Лицата, които пътуват всеки ден или често, трябва да правият тест с устройство за страничен поток ( LFD ) поне веднъж на всеки 3 дни. Например, ако пътуват извън Общата пътническа зона всеки ден в продължение на 6 дни, ще трябва да направят поне 2 теста през този период.

Повече информация е достъпна на: https://www.gov.uk/guidance/bespoke-testing-regimes-for-exempt-groups?utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_source=29d8c206-d925-4378-bdf0-79f7064d7419&utm_content=daily


2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Пристигащите в Англия от страни, които трябва да са под карантина за 10 дни, могат да намалят този период. Те имат опцията да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия. Тази възможност не е достъпна за тези, които през последните 10 дни преди пристигането им в Англия, са били или преминават през страна от т. нар „червен списък“.

При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.

Тестът трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт.

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Всички транзитни пътници, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване.
Тестът трябва да отговаря на стандартите за ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.
Това може да включва тестове като:
 тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
 антигенен тест.

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес ( на който ще отседнат/прекарат периода на карантината ако по време на транзита ще пребивават на територията на ОК) .

Tранзит без виза е до 23:59 часа на следващия ден след деня, в който лицето е пристигнало във Великобритания.

На пътник с транзитна виза се позволява да остане във Великобритания до 48 часа. Това обхваща периода, през който ще се сменят терминали или ще се пътува до друго летище, за да вземе свързващ полет от това друго летище.

Пътници които са посетили или преминали през държава, от която пътуването до Обединеното кралство е забранено (т.нар. „червен списък“),
НЕ МОГАТ ДА ПРЕМИНАВАТ ТРАНЗИТНО ПРЕЗ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничения, спазват се мерките по т.1, 2, 3 и 6

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

АНГЛИЯ

Носенето на маски и правилото за работа от дома, освен ако това е невъзможно, ще продължава да е в сила поне до 17 май 2021 г.
В сила от 29 март отпада ограничението за не напускане на дома, но при спазване на социална дистанция; разрешава се събирането на до 6 души от 2 домакинства на открито и в частните дворове; разрешава се спортът на открито; отварят се тенис-кортовете, баскетболните игрища и басейните на открито.

Не по-рано от 12 април отварят се атракции на открито, магазини, салони за красота, библиотеки, общински центрове, фитнес клубове /за индивидуални посещения и групи от едно домакинство/, отварят се “автономните средства за настаняване“ /това са места за настаняване, където гостите не ползват общи тоалетни, кухни, напр. каравани, хотели, в които стаите имат самостоятелни бани и се предлага рум сървиз за хранене/; заведенията ще могат да обслужват седящи клиенти на открито без вечерен час.
Не по-рано от 17 май разрешават се срещи на открито до 30 души, а на закрито – до 6 души от две домакинства. Отварят се закрити центрове за развлечения – детски площадки и кина, хотелите и спортовете на закрито.
Не по-рано от 21 юни ще отпаднат всички ограничения.
Подробна пътна карта на предстоящите облекчения се намират тук:
https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-response-spring-2021/covid-19-response-spring-2021-summary

ШОТЛАНДИЯ

В сила от 2 април отпада ограничението за не напускане на дома и преминава в не напускане на района по местоживеене.
В сила от 5 април ще бъдат разрешени дейностите на открито за деца между 12-17 г., някои специалности в колежите ще възстановят редовното обучение, ще бъдат отворени магазини за определени стоки и услуги.
В сила от 12/19 април, според учебната програма, всички ученици ще се завърнат в клас.
Остава забраната за събиране по домовете.
Подробна пътна карта на предстоящите облекчения се намират тук: https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-timetable-for-easing-restrictions/pages/timetable/

УЕЛС

В сила от 27 март отпадат ограниченията за не напускане на района по местоживеене, но само в границите на Уелс.
Отварят се “ автономните средства за настаняване“ . Това са места за настаняване, където гостите не ползват общи тоалетни, кухни, напр. каравани, хотели, в които стаите имат самостоятелни бани и се предлага рум сървиз за хранене.
Разрешават се дейностите на открито за децата.
Отварят се библиотеките и службите за архив.
На открито могат да се срещат 6 души от 2 домакинства, при спазване на социалната дистанция.
https://gov.wales/alert-level-4

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Остава ограничението за не напускане на дома, освен при неотложни причини. В сила е правилото за работа от дома, освен ако това е невъзможно.
В сила от 01 април разрешава се спортът на открито до 10 души от 2 домакинства, както и събирането на до 6 души от 2 домакинства в частните дворове; отварят се градинските центрове и оранжерии, които предлагат безконтактно обслужване.
В сила от 12 април разрешават се тренировките в клубовете до 15 души, разрешава се събирането на до 10 души от 2 домакинства в частните дворове; отварят се магазините, които предлагат безконтактно обслужване.
https://www.nidirect.gov.uk/sites/default/files/publications/Coronavirus-COVID19-restrictions-and-guidelines-March-2021.pdf

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация