Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Великобритания

Актуализирано на 06.10.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

ВАЖНО! Считано от 1 октомври 2021 г., българските граждани ще могат да влизат във Великобритания само с международен паспорт, като той трябва да е с валидност за целия период на планирания престой. Гражданите, които не представят такъв документ, няма да бъдат допускани в страната. Новите правила, свързани с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, важат за гражданите на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария. Изключение ще бъде правено единствено за получилите статут на уседналост или временен статут на уседналост във Великобритания. Те ще имат право да влизат на територията на страната с лична карта най-рано до края на 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тези категории граждани и след 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Oт 4-ти октомври 2021 г. отпада т. нар. “сфетофарна система” за международните пътувания и остават два списъка – червен и списък на всички останали страни и територии. България не е в червения списък.

Съгласно новите правила лица, пътуващи до Обединеното кралство от страни, извън червения списък, които са напълно ваксинирани поне от 14 дни, следва да:

- резервират и заплатят тест за COVID-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането им - https://www.gov.uk/find-travel-test-provider;
- да попълнят формуляра за  локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им - https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk;
- направят тест за COVID-19 на или преди ден 2 след пристигането им.

Не е необходимо да:

- правят тест преди отпътуване ;
- да резервират и заплащат тест за COVID-19 за ден 8 след пристигането им ;
- се карантинират у дома или друго мястото за 10 дни след пристигането им .

Пътниците трябва да докажат, че са напълно ваксинирани (+ 14 дни) с документ (цифров или на хартиен носител), издаден от държавен орган за обществено здраве, който включва най-малко:

- име и фамилия;
- дата на раждане;
- марка и наименование на производителя на ваксините;
- дата на ваксинация за всяка доза;
- държава или територия на ваксинация и/или издател на сертификат.

Ако документът не съдържа всички тези реквизити, пътниците следва да спазват правилата за неваксинираните лица, в противен случай може да им бъде отказано качване на борда на превозното средство.

Лица, пътуващи от страни, извън червения списък, които не са напълно ваксинирани, преди пътуване до Обединеното кралство, трябва да:

- направят тест за COVID-19 преди отпътуване в рамките на 3 дни преди пътуването им - https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england;
- резервират и заплатят тестове за COVID-19 за ден 2 и ден 8, които трябва да бъдат направени след пристигането им - https://www.gov.uk/find-travel-test-provider;
- попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им - https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.

След пристигане в Обединеното кралство, трябва да:

- са под карантина за 10 дни у дома или друго място, където са отседнали.
- направят тест за COVID-19 на или преди ден 2 и на или след ден 8.

Лицата, пътуващи до Англия, могат да намалят периода на карантина чрез схемата „Test to Release“ - https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel. Лицата могат да направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението за самоизолиране за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тази схема не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

За повече информация, моля, посетете правителствените страници на:

Англия - https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19?priority-taxon=774cee22-d896-44c1-a611-e3109cce8eae;
Уелс - https://gov.wales/rules-international-travel-and-wales-coronavirus#section-80914;
Шотландия - https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-international-travel-quarantine/;
Северна Ирландия - https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-changes-international-travel-rules-4-october.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПЪТУВАЩИТЕ РЕГУЛЯРНО ДА СЛЕДЯТ ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА БРИТАНСКИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН САЙТ HTTPS://WWW.GOV.UK/CORONAVIRUS

 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Пристигащите в Англия от страни, извън червения списък, могат да намалят 10-дневната карантина. Те имат опцията да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината - https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel

Тестът трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт - https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/957973/covid-private-testing-providers-test-to-release-030221.csv/preview.

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Всички транзитни пътници трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, но не подлежат на карантина и не трябва да закупуват тестове за 2 и 8 ден.

Транзитно пътуващите, които не са напълно ваксинирани или са били в страна от червения списък през последните 10 дни преди пристигането им в Англия, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, който може да е един от следните:

- тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
- антигенен тест.

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-safer-air-travel-guidance-for-passengers#transiting-through-the-uk

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Правила за бизнеса във връзка Ковид: https://www.gov.uk/guidance/moving-goods-through-customs-during-the-coronavirus-covid-19.

Обща информация за пътуващите: https://www.gov.uk/duty-free-goods/arriving-in-Great-Britain. Декларирането на стоки може да се извърши и онлайн 72 ч. преди пристигане, в т.ч. да се заплатят дължимите мита. На деклариране подлежат суми над 10 000 британски лири или тяхната равностойност - https://www.gov.uk/bringing-cash-into-uk.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

АНГЛИЯ

Препоръчва се проветряване на помещенията, социална дистанция, носене на маска в затворени и места със струпване на хора, както и в обществения транспорт https://www.gov.uk/guidance/covid-19-coronavirus-restrictions-what-you-can-and-cannot-do?priority-taxon=774cee22-d896-44c1-a611-e3109cce8eae

ШОТЛАНДИЯ

Задължителни са маските.

Организаторите на мероприятия на закрито с над 2000 посетители трябва да получат разрешение от общината:

https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-staying-safe-and-protecting-others/

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Задължителни маски в обществения транспорт, необходима оценка на риска от организатора за мероприятия на закрито с над 15 посетители

https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-regulations-and-guidance-what-they-mean-you#toc-0

УЕЛС

Задължителни маски в обществения транспорт и обществени закрити места.

От 11 октомври се въвежда задължително изискване за представяне на ковид-паспорт или отрицателен тест за нощните клубове, мероприятия на закрито с 500 и повече участници, или на открито – с над 4000 участници

https://gov.wales/coronavirus

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация