Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Португалия

Актуализирано на 02.03.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Всички пътници, независимо от гражданството, пристигащи на континенталната част на Португалия, трябва да представят, преди качване на самолета, ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН PCR-ТЕСТ ЗА COVID-19 С ОТРИЦАТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ, ИЗВЪРШЕН ДО 72 ЧАСА ПРЕДВАРИТЕЛНО. ИЗКЛЮЧЕНИЕ ОТ ТОВА ИЗИСКВАНЕ СЕ ПРИЛАГА ЗА ДЕЦА ДО 24 МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ.
Гражданите на ДЧ на ЕС и на държавите, които са част от Шенгенското пространство, гражданите на трети страни с право на пребиваване в Португалия и акредитираните в страната дипломати, които в нарушение на горното изискване са допуснати до полета без отрицателен PCR-тест, при пристигане в страната ще бъдат упътени от компетентните власти да направят теста за собствена сметка на летището, където трябва да изчакат до излизане на резултата. За нарушението носят административно-наказателна отговорност съгласно португалското законодателство.
Препоръчват се само наложителните пътувания от и към страни-членки на ЕС или асоциираните към Шенген страни с отчетени между 150 и 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 жители през последните 14 дни ( Австрия, Белгия, БЪЛГАРИЯ, Кипър, Франция, Унгария, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния и Швеция – излизат от предишния списък Германия, Хърватия и Словакия, а се добавят България и Испания).
Пътниците, пристигащи в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или асоциираните към Шенген страни с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (Чехия, Словения, Словакия, Естония и Латвия - излиза от предишния списък Испания, а се добавя Словакия), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, след пристигането си в Португалия. Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане.
Всички пътници, пристигащи на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, трябва да попълнят формуляр, който е наличен на следния линк:

https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card
Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Мадейра и Порто Санто
Всички пътници с полети от чужбина, които имат отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, могат да продължават към своя адрес на пребиваване след представяне на съответния предварително попълнен формуляр на https://madeirasafe.com.
Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което пътникът ще продължи към мястото на настаняване и там ще остане в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на около 12 часа.
В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат следните опции:
1) да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване; или
2) да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали.
В тези случаи разходите за настаняване се начисляват на пътника.
Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, пътници снабдени с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта.

Всички пътници, пристигащи в Мадейра или в Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн https://madeirasafe.com в рамките на 48 часа преди полета. Доказателство за попълнения формуляр трябва да се представи на пунктовете при пристигането.

Азорски острови
Всички пътници, заминаващи за Азорските острови, трябва да попълнят формуляр онлайн https://mysafeazores.com в рамките на 72 часа преди полета. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.
Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област.
При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган.
Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, както и пътник, снабден с медицински документ, че същият е излекуван от COVID-19 преди по-малко от 90 дни.
2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:
За пътници, пристигащи с полети от Чехия, Словения, Словакия, Естония и Латвия, изключение от задължението за карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане.


3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:
Задължителен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат за цялата територия на страната.


4. Въведени ограничения/ забрани за вносителите/ износителите на стоки и услуги:
Не
5. Граничен режим/отворени/затворени граници /летище/:

Въздушният трафик от/ до континентална Португалия е разрешен за:
1. Полети от/ до държави-членки на ЕС и асоциираните към Шенген страни, като до и от следните държави се препоръчват само наложителните пътувания: Чехия, Словакия, Словения, Естония, Латвия, Испания, Австрия, Белгия, България, Кипър, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния и Швеция;
2. Полети от Австралия, Китай, Южна Корея, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Тайланд, Хонконг и Макао;
3. Полети от/ до трети страни - само за наложителни пътувания;
4. Полети за завръщане в Португалия на португалски граждани или чужди граждани с разрешение за пребиваване в Португалия и полети, позволяващи завръщане на чуждестранни граждани от Португалия в страните им на произход, съгласувано с компетентните органи на тези държави.

Заб.: За наложителни пътувания се смятат:
- пътуванията на гражданите на ДЧ на ЕС, на държавите, асоциирани към Шенген, и членовете на техните семейства, гражданите на трети страни с пребиваване в Португалия или друга ДЧ на ЕС;
- граждани на трети страни, които пътуват за работа, обучение, събиране на семейства, по медицински или хуманитарни причини.

ПОЛЕТИТЕ ДО И ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО И БРАЗИЛИЯ са прекратени до второ нареждане.

Продължена е забраната за пътуванията на португалски граждани извън континенталната територия на страната по суша, въздух и вода, освен в изключителни случаи като например за работа или за лечение.

Продължава контролът на пътници по сухопътната граница с Испания. Изключения се прилагат за пограничните работници, за пътувания по здравословни причини, за завръщане на лица с пребиваване в Португалия, за напускане на страната на чужди граждани и за международни превози на стоки.
Следните контролно-пропускателни пунктове са отворени за преминаване без времеви ограничения: Valença, Vila Verde da Raia, Quintanilha, Vilar Formoso, Caia, Vila Verde e Castro Marim, както и още 11 с ограничено работно време.
- Българските граждани, които имат разрешение за пребиваване в Португалия, нямат ограничения за влизане в страната по суша и вода;
- Българските граждани, които пътуват, за да се приберат в България, нямат ограничения за излизане от страната по суша и вода.
Пътническият железопътен транспорт е преустановен.
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Извънредното положение е продължено за цялата територия на страната, за периода от 000 ч. на 2 март до 2359 ч. на 16 март 2021 г.
За срока на извънредното положение продължава прилагането на всички мерки, действащи към момента:
• Ограничено е свободното придвижване на населението, с изключение на излизания, свързани със закупуване/ получаване на основни стоки и услуги, спортуване на открито, кратки пешеходни разходки на открито, в т.ч. и на домашни любимци в зоната на живеене;
• Дистанционна форма на обучение за всички учебни заведения;
• Задължителен режим на дистанционна работа, където е възможно;
• Затворени са културни и развлекателни заведения, спортни зали и салони, СПА центрове, търговски обекти и др.;
• Ресторанти и заведения работят само за доставка по домовете или take-away;
• Забрана за провеждане на тържества и празнуването на други публични събития;
• Забранено е движението между общините през уикендите (от 20.00 ч. в петък до 5.00 ч. в понеделник).

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация