Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Нидерландия

Актуализирано на 25.02.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Българските граждани могат да пътуват до Кралство Нидерландия с ограничения.

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани

Считано от 00:01 ч. /нидерландско време/ на 29 декември 2020 г. всички пътници, включително нидерландски граждани, граждани на ЕС (в т.ч. и български граждани) и граждани на Шенгенското пространство, трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72-часа преди влизане в Нидерландия от високорискови зони с „оранжев“ код (в т.ч. и от България) и с „червен“ код - преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт (изискването не важи за пристигане в Нидерландия с личен автомобилен транспорт, но пристигащите в Нидерландия от съседните Германия и Белгия следва да проверят какви изисквания има в тези две държави преди предприемане на пътуване към Нидерландия с автомобил).

Това изискване е в сила от 15 декември 2020 г. за граждани на трети страни, изключени от общоевропейската забрана за влизане на територията на ЕС.

В допълнение, считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. се въвежда изискването за „двойно тестване“ чрез допълнително изискване за представяне на негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 за всички пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони (в т.ч. и от България):

Всички пътници, които пристигат в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони с „оранжев“ код (в т.ч. и от България) или с „червен“ код, следва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия.

В допълнение към негативния резултат от PCR-тест за COVID-19, пътниците, които пътуват с въздушен транспорт към Нидерландия от държави извън ЕС/Шенген трябва да представят и попълнена декларация за наличието на негативен резултат за COVID-19, която може да бъде намерена на следния адрес:

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/forms/2020/12/04/coronavirus-negative-test-declaration-form

Тези документи трябва да бъдат представени на хартиен носител.

Ако пътниците не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и от бърза антигенен тест за COVID-19 преди отпътуване към Нидерландия, те не следва да бъдат допускани да се качат на борда на превозните средства. В допълнение, пътниците може да бъдат поканени да представят резултата от тестовете си за коронавирус (и декларацията за наличие на негативен резултат за COVID-19 за пътници, идващи извън ЕС/Шенгенското пространство) и след пристигането си в Нидерландия. Ако това не бъде направено, може да им бъде отказан достъп до територията на Нидерландия.

Изисквания за PCR-тестовете:
Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания:
- Вид на теста: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19;
- Тестовият резултат следва да бъде негативен /или вирусът не се открива/;
- Име и фамилия: в съответствие с имената по паспорт;
- Дата и време на взимане на теста: максимум 72 часа преди пристигане на самолета в Нидерландия, като следва да бъдат отчетени времевата разлика и продължителността на полета;
- Да е налице информация за института или лабораторията, направила теста;
- На тест подлежат всички лица над 13 –годишна възраст включително.

Изискванията към задължителния бърз антигенен тест са, както следва:
- Негативният резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език;
- Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест). Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2;
- Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта;
- Срок на изготвяне: не повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия;
- Следва да бъдат видими логото, печата и данните на лекаря или медицинския институт, извършил теста;
- Изискването за тестване е за всички граждани над 13-годишна възраст включително.

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и на бърз антигенен тест за COVID-19 при пристигане в Нидерландия важи и за транзитни пътници.

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 не се отнася до някои категории пътници, като пълен списък може да бъде намерен на следния адрес:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen

В допълнение, при представяне на негативен резултат от LAMP-тест за COVID-19, направен до 4 часа преди пристигане в Нидерландия, пътниците не следва да представят негативен резултат от PCR-тест и от антигенен бърз тест за коронавирус.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина

При пристигане в Кралство Нидерландия от зона с „оранжев“ (в т.ч. и от България) или „червен“ код за пътуване, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни. Карантината в Кралство Нидерландия има все още силно препоръчителен характер, като евентуалното наличие на негативен резултат от PCR-тест за коронавирус не освобождава гражданите от изискването за 10-дневно карантиниране.

В допълнение, нидерландските власти подчертават, че наличието на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и на негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 не отменя необходимостта от прилагане на 10-дневна силно препоръчителна карантина в домашни условия след пристигане в Нидерландия от държави с „оранжев“ (в т.ч. и от България) и с „червен“ код с оглед на разпространението на заболяването COVID-19 в тези страни. Нидерландските власти още веднъж подчертават, че пътуване в чужбина следва да се предприема само в крайно наложителни ситуации (препоръката остава на този етап поне до 31 март 2021 г.).

3. Транзитно преминаване

Изискването за „двойно тестване“ - представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и на бърз антигенен тест за COVID-19 при пристигане в Нидерландия важи и за транзитни пътници, използващи въздушен и морски транспорт.
В допълнение, пътниците, използващи железопътен или автобусен транспорт трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72 часа преди планираното пристигане в Нидерландия (изискването не важи за пристигане в Нидерландия с личен автомобилен транспорт, но пристигащите в Нидерландия от съседните Германия и Белгия следва да проверят какви изисквания има в тези две държави преди предприемане на пътуване към Нидерландия с автомобил).

Към момента няма специфични изисквания от нидерландска страна при сухопътно влизане или напускане на територията на Нидерландия към съседните й държави Германия и Белгия.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Не са налице данни за допълнителни формални ограничения, извън приложимото законодателство на ЕС.

5. Граничен режим

Въздушните, сухопътните и морските граници на Кралство Нидерландия остават отворени за граждани на ЕС, в т.ч. и за български граждани.
Нидерландските власти прилагат и въведената на ниво ЕС забрана за влизане на територията на Нидерландия за несъществени пътувания на граждани от трети страни. Списъкът с изключения от това правило може да бъде намерен на следния адрес:

https://www.netherlandsworldwide.nl/travel/visas-for-the-netherlands/qas-visas-for-the-netherlands/qas-travel-restrictions-for-the-netherlands

Забрана за полети:

Считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. и прилагане на този етап до 4 март 2021 г. се забранява осъществяването на граждански полети до Нидерландия от:
Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венецуела и Обединеното кралство.

Считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. се забранява акостирането на фериботи от Обединеното кралство на нидерландски пристанища.

Препоръчителен начин за прибиране на българските граждани от Нидерландия в България остава използването на въздушен транспорт (осъществяват се редовни граждански полети на България Еър по маршрут Амстердам – София от летище Схипхол; на Уиз Еър от летище Айндховен - по маршрут Айндховен – София и Айндховен – Варна; и на Райън Еър от летище Айндховен – по маршрут Айндховен - София).

Към момента няма специфични изисквания от нидерландска страна при сухопътно напускане на територията на Нидерландия към съседните й държави Германия и Белгия.

Препоръката на нидерландските власти е да не се предприемат пътувания в чужбина поне до края на м. март 2021 г., освен, ако това не е крайно наложително по семейни или икономически причини.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт

В сила от 00:01 ч. на 15 декември 2020 г. нидерландските власти въведоха строги национални мерки за борба с разпространението на COVID-19 в Кралство Нидерландия или т.нар. „затваряне“ („lockdown”), които след 3 март 2021 г. ще бъдат поетапно облекчени, както следва:

Вечерен час:

• Въвеждането на вечерен час от 21:00 ч. до 04:30 ч. Тази мярка ще бъде в сила на този етап до 04:30 ч. на 15 март 2021 г.
• Излизане навън може да бъде допуснато само в случай на спешност; на неотложна медицинска необходимост, за подпомагане на лице, нуждаещо се от незабавно съдействие, за разхождане на домашен любимец, за оказване на медицинско съдействие на домашен любимец, при неотложно пътуване от и до Нидерландия, при работен ангажимент, при съдебно призоваване или за посещение на погребална церемония.
• При неспазване на мярката може да бъде наложена глоба от 95 евро.
• Ако се налага излизане в рамките на вечерния час, гражданите следва да носят със себе си декларация. Ако излизането е по служебни причини, декларация трябва да бъде представена и от работодателя. В определени случаи не се изисква представянето на декларация. Повече информация за това изискване може да бъде намерена на следния линк:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok?utm_campaign=coronavirus&utm_source=rijksoverheid.nl/avondklok&utm_medium=redirect

Правила за групи:

• На открито се допускат групи от максимум 2 души или от едно домакинство.
• В домашни условия може да бъде посрещан максимум 1 посетител еднократно през деня. Децата до 12-годишна възраст не се включват в тази бройка.

Правила за ежедневието:

• Останете вкъщи възможно най-дълго.
• Работете от вкъщи винаги, когато това е възможно.
• Предприемайте пътувания само в случай на крайна необходимост.
• Носете предпазна маска в обществения транспорт. Правилото важи за всички лица над 13-годишна възраст включително. Общественият транспорт следва да се използва само в случай на крайна необходимост.
• Носенето на предпазна маска на закрити обществени места, включително и в търговската мрежа, е задължително от 1 декември 2020 г. При неспазване на това изискване се налагат глоби.
• Считано от 3 март 2021 г. магазините за стоки, които не са от първа необходимост, могат да възстановят присъственото пазаруване на техните клиенти при предварително запазване на час. Позволява се присъствието на максимум двама клиенти на всеки етаж на магазина при запазване на час за пазаруване поне 4 часа предварително. Всяко посещение трябва да продължава поне 10 минути, като се запазват повишените хигиенни изисквания и спазването на 1,5 м социална дистанция.
• Считано от 8 февруари 2021 г. началните училища, специализираните начални училища и центровете за детски грижи могат да възобновят присъственото си обучение. Центровете за извънучилищни грижи (BSO) а остават затворени, тъй като това би довело до допълнителни контакти и повече случаи на заразяване.
• Считано от 1 март 2021 г. средните училища и средните технически училища (MBO) могат да възобновят дейността си, като оперативното изпълнение на тази мярка се оставя по преценка на училищните власти. Остава изискването за спазване на 1,5 м социална дистанция между всички ученици и училищния персонал, както и задължението на всеки ученик да се осигури поне един ден в седмицата присъствено обучение в училище. Намерението на нидерландското правителство е повече да не се прибягва към затварянето на учебни заведения с цел превенция разпространението на заболяването COVID-19 в страната. В допълнение, на работещите в училищата се осигурява възможност за приоритетно тестване. Заведенията за извънучилищни грижи остават затворени.
• Специалистите, предлагащи контактно-базирани услуги (като например фризьори, козметици, масажисти и др.) могат да възобновят дейността си считано от 3 март 2021 г. при предварително запазване на часове за посещение, носене на предпазна маска и спазване на изискването за 1,5 м социална дистанция.
• Остават затворени всички спортни зали, фитнеси, басейни, сауни, както и обектите за свободното време – музеи, кина, театри, казина, зоологически градини, увеселителни паркове и др. Остават отворени единствено библиотеките за взимане и връщане на книги. В същото време, нидерландското правителство одобри провеждането на няколко тестови културни и спортни събития с цел изследване на ефекта върху разпространението на коронавируса от наличието на по-големи групи от населението на едно място.
• Хотелите могат да останат отворени, но се прекратява предоставянето на храна и напитки за техните гости, включително и на обслужването по стаите (roomservice).
• Всички кафенета, барове и ресторанти остават затворени за посетители и след 2 март 2021 г. (мярката беше въведена още на 14 октомври т.г.). Възможно е закупуването на храна и напитки за консумация вкъщи.
• Забранена е продажбата на алкохол между 20:00 ч. и 07:00 ч. Също така е забранено носенето на алкохол навън, както и консумацията на алкохол на публични места. Забранена е и доставката на алкохол след 20:00 ч.

Правила за спорт:

• Възможно е спортуването на открито за всички лица над 18-годишна възраст в група от максимум 2 души и при спазване на 1,5 м социална дистанция от останалите участници.
• Колоезденето се препоръчва да бъде самостоятелно.
• На граждани до 26-годипна възраст включително са позволени спортните занимания на открито, без провеждането на състезания.

Правила за пътуване:

• Следва да се предприемат пътувания само, ако това е крайно наложително по семейни или икономически причини.
• В случай на предприето пътуване, следва да се остава възможно най-дълго на ваканционния адрес.
• Следва да се ограничи броя на излизанията навън, както и да се избягват струпвания на хора.
• Използването на градския транспорт трябва да се прави в случай на крайна необходимост.
• Не трябва да се предприемат пътувания в чужбина поне до 31 март 2021 г.
Направете си тест, за да сте сигурни:
• Считано от 1 декември 2020 г. всички контактни на коронавируса лица могат да си направят тест за наличие на COVID-19. Не е необходимо да имате болестна симптоматика, за да си направите тест. Тестването е безплатно.
• Запазването на дата и час за провеждане на тестването може да бъде направено на тел. 0800 1202 (или на тел. +31 850 659 063 при позвъняване от чуждестранни абонати), както и онлайн на следния линк:

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/coronavirus-test

• Мобилното приложение CoronaMelder app ще ви извести, ако трябва да си направите тест, или нидерландските здравни власти GGD по линия на програмата за проследяване на контактните на коронавируса лица.
• След получаването на известите за възможно инфектиране с коронавирус, гражданите следва да останат в домашна карантина.
• Тестът може да бъде направен след 5 дни, дори ако не са проявени болестни симптоми.
• Ако резултатът от теста е негативен, тогава не е необходимо повече гражданите да остават в карантина.

Не забравяйте:

• Винаги спазвайте дистанция от 1,5 м.
• Не ходете на места със струпване на много хора.
• Покривайте устата си със свивката на своя лакът при кихане или кашляне.
• Мийте често ръцете си със сапун.
• Носете предпазна маска, където това е необходимо.
• Имате ли простудна симптоматика? Останете си вкъщи!
• Имате ли повишена температура или недостиг на въздух? Тогава всички членове на домакинството трябва да останат у дома.

Национален телефон за въпроси, свързани с коронавируса:
Обадете се на тел. 0800 – 1351 или на тел. +31 20 205 1351, ако се намирате в чужбина. Телефонът е отворен от 08:00 ч. до 20:00 ч. от понеделник до петък.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация