Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Франция

Актуализирано на 18.07.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Считано от  1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

 

Промяна на условията за пътуване до Франция, считано от 9 юни 2021 г.

Съгласно стратегията на френското правителство за отваряне на границите, считано от 9 юни 2021 г. условията за пътуване до Франция са различни в зависимост от държавата, от която пристига лицето. В зависимост от степента на разпространение на вируса и на санитарната ситуация, съответната държава се класифицира като попадаща в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона. Информация относно класификацията на страните може да бъде намерена на следната страница: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

Понастоящем класификацията на страните е следната:

- „зелена“ зона – страните, в които не се наблюдава активна циркулация на вируса, нито вариантите му, които будят тревога – това са държавите от европейското пространство /включително България/, Албания, Саудитска Арабия, Австралия, Босна, Канада, Южна Корея, САЩ, Хонг-Конг, Израел, Япония, Косово, Ливан, Република Северна Македония, Черна гора, Нова Зеландия, Сърбия, Сингапур, Тайван и Вануату;

- „оранжева“ зона – страните, в които се наблюдава активна, но овладяна циркулация на вируса, без разпространение на вариантите му, които будят тревога – това са всички други страни извън „зелените“ и „червените“ страни. Понастоящем Великобритания попада в „оранжева“ зона;

- „червена“ зона – страните, които се характеризират с активна циркулация на вируса и наличие на вариантите му, които будят тревога – Афганистан, Южна Африка, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Боливия, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Индия, Малдиви, Намибия, Непал, Пакистан, Парагвай, Русия, Сейшели, Шри Ланка, Суринам и Уругвай. 

При пътуване до Франция от страни от „зелена“ зона /включително от България/ е необходимо:

- негативен PCR тест или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването

Или

- сертификат за завършена ваксинационна схема.

Не е необходимо да бъдат посочвани мотиви за пътуването към или от Франция към страните от „зелена“ зона.

При пътуване до Франция от страни от „оранжева“ зона е необходимо:

- сертификат за завършена ваксинационна схема и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуването или негативен антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването

Или 

- лицата, които не са ваксинирани, следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуването или негативен антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването, както и да се подложат евентуално на антигенен тест при пристигането и изолация в размер на 7 дни. 

За пътуване към Франция и от Франция към страни от „оранжева“ зона е необходимо да бъде налице и императивна причина за пътуването.

При пътуване до Франция от страни от „червена“ зона е необходимо:

- сертификат за завършена ваксинационна схема, императивна причина за пътуването, отрицателен резултат от PCR тест или от антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването, антигенен тест при пристигането и изолация в размер на 7 дни

Или

- за лицата, които не са ваксинирани – наличие на императивна причина за пътуването, отрицателен резултат от PCR тест или от антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването, антигенен тест при пристигането и задължителна изолация в размер на 10 дни, контролирана от местните власти. 

За пътуване към Франция и от Франция към страни от „червена“ зона е необходимо да бъде налице и императивна причина за пътуването.

Ваксините, които се признават във Франция, са тези, одобрени от Европейската агенция по лекарствата - Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.

За завършена ваксинационна схема се счита:

- две седмици след втората доза на ваксината на Pfizer, Moderna, AstraZeneca;

- четири седмици след ваксината с една доза - Johnson & Johnson;

- две седмици след поставена единствена доза на ваксина при лицата, които са преболедували Covid-19.

Изброяване на императивните причини за пътуване към или от страни от „оранжевия“ или „червения“ списък може да бъде намерено на следния адрес: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

Специфични правила за транспортните работници – при влизане във Франция транспортните работници не се нуждаят от други документи, освен от документ за самоличност и европейски сертификат за заети в транспортния сектор, подписан и подпечатан от работодател. Изключение има за малко на брой случаи при влизане във Франция по морски път.   

https://www.interieur.gouv.fr/fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deplacement-des-transporteurs-routiers-internationaux

 

ВАЖНО!

Нови правила за влизане на неваксинирани лица във Франция от Великобритания, Испания, Португалия, Нидерландия, Гърция и Кипър, считано от полунощ на 18.07.2021 г.

 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

На летище „Роаси – Шарл де Гол“, както и на летище „Орли“ в Париж има лаборатории за извършване на антигенен или на PCR тест, след предварително запазване на час. Информация е поместена на страниците на съответните летища:

https://www.parisaeroport.fr/roissy-charles-de-gaulle

https://www.parisaeroport.fr/orly

Антигенни тестове могат да бъдат направени в повечето аптеки във Франция, без запазване на час, като резултатите са налични в рамките на 30 минути – 1 час. 

Информация за лабораториите, които извършват PCR тестове във Франция, има на следния адрес:

https://www.sante.fr/cf/centres-depistage-covid.html

 

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

При транзитно преминаване през Франция при пътуване със самолет и престой в международната транзитна зона до 24 часа, PCR тест не се изисква. Всички пътуващи транзитно през Франция със самолет следва да се информират относно задължението за представяне на PCR тест в държавата - крайна дестинация на пътуването.

Сертификат за завършена ваксинационна схема или негативен резултат от PCR тест „RT-PCR COVID“ или негативен антигенен тест, направени в рамките на 72 часа преди пътуването, се изисква за всички лица над 11-годишна възраст при транзитно преминаване през Франция по суша.

Изключение от изискването за представянето на PCR тест има за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км. около дома им.

Транспортните работници /както заетите в международния транспорт на стоки, така и заетите в международния транспорт на пътници/, независимо от държавата, от която идват, следва да представят европейски сертификат за заетите в международния транспорт, подписан от работодателя.

 

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма информация за такива.

 

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Вътрешните европейски граници на Франция са отворени, при спазване на изискванията, посочени в т. 1.

Граничният режим и условията за пътуване до Франция са различни в зависимост от държавата, от която пристига лицето. В зависимост от степента на разпространение на вируса и на санитарната ситуация, съответната държава се класифицира като попадаща в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона. Информация относно класификацията на страните може да бъде намерена на следната страница: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

Подробна информация е посочена в т. 1 по-горе.

 

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:.:

От 30.06.2021 г., отпадат ограниченията, свързани с приема на публика в обществени институции и заведения, като например библиотеки, медиатеки, зоологически градини, музеи, културни и изложбени зали, кина, зали за спектакли, театри, мултифункционални зали за срещи, замъци, магазини и търговски центрове, открити и покрити пазари, спортни зали, места за поклонение, общински зали за извършване на церемонии, казина, зали за спорт, учебни заведения, ваканционни селища, хижи, туристически семейни къщи, резиденции, терени за къмпинг или каравани, басейни, туристически корабчета, събирания на открито, провеждане на фестивали на открито /седящи или правостоящи/, провеждане на спортни мероприятия на открито. Остават ограниченията за спазване на 75% от капацитета при провеждане на правостоящи концерти и фестивали на закрито.

При провеждането на мероприятия с участието на над 1000 човека ще бъде задължително използването на санитарен паспорт, независимо дали се провеждат на открито или на закрито, а носенето на маска на тези мероприятия е препоръчително. При провеждането на мероприятия с участието на до 1000 човека носенето на маска остава задължително.

Отпадане на ограниченията по отношение на ресторантите
До 30.06.2021 г. около масите в ресторантите не можеха да сядат повече от 6 лица и ресторантите бяха задължени да работят при 50% от капацитета им във вътрешните помещения. Тези ограничения отпадат на 30.06.2021 г. Остава задължението за носене на маска, когато лицата напускат заведението. Остава и забраната за консумиране на храни и напитки в правостоящо състояние.  

Отпадане на ограниченията в търговските обекти
В цялата търговска мрежа отпада задължението за спазване на лимит от 4 кв.м. на един клиент, независимо дали става въпрос за големите търговски центрове, малките магазини или пазарите на открито или на закрито. Носенето на маска, обаче, остава задължително дори на пазарите на открито или на опашките на открито.

Отпадане на ограниченията в местата за поклонение и в развлекателните центрове
Музеи, кина, театри, зали за спектакли, библиотеки, казина, боулинг зали, игрални зали, зоологически паркове и др. под. могат от 30.06.2021 г. да приемат публика без ограничения. При прием на публика с участието на над 1000 души е задължително използването на санитарен паспорт.

Облекчаване на ограниченията при провеждане на спортни мероприятия

Спортните зали и съоръжения могат от 30.06.2021 г. да приемат публика без ограничения – стадиони, хиподруми, басейни /открити и закрити/. При прием на публика с участието на над 1000 души е задължително използването на санитарен паспорт. Спортните състезания на открито за аматьори не могат да се провеждат с участието на повече от 2500 лица.

Възобновяне на концертите и на фестивалите
Концертите и фестивалите с правостояща публика могат да бъдат провеждани, но при спазването на определен санитарен протокол. Същите могат да приемат публика до 75 % от капацитета им на закрито. На открито това ограничение не важи. При прием на публика с участието на над 1000 души е задължително използването на санитарен паспорт, както при мероприятията на закрито, така и при мероприятията на открито. При участието на публика до 1000 човека, носенето на маска е задължително. При участието на публика над 1000 човека, носенето на маска е препоръчително, но в този случай е задължително използването на санитарен паспорт.

Дискотеките остават затворени поне до 9 юли.

Изключения за департамента Ланд (Landes), разположен в югозападната част на страната – посоченото по-горе отпадане на ограниченията няма да важи за департамента Ланд поради бързото разпространяване в него на варианта Делта на коронавируса. Ограниченията в този департамент се запазват поне до 6 юли.

Въвеждане на „санитарен паспорт“, считано от 9 юни: Санитарният паспорт ще бъде необходим при участие в спортни, културни и др. под. мероприятия с участието на над 1000 човека, а също така ще има значение и при пътуванията. Санитарният паспорт няма да бъде задължителен при посещение на ресторант, театър или кино. Ще бъде наличен в електронен или хартиен формат. Важи за лицата над 11-годишна възраст. Санитарният паспорт ще съдържа информация относно:
-    наличие на завършена ваксинационна схема;
-    отрицателен резултат от RT-PCR тест /- 48 часа, при пътуване – 72 часа/;
-    положителен резултат от PCR тест или антигенен тест /между 15-я ден и 6-я месец след извършване на теста/.

Въвеждането на санитарния паспорт ще отговори на изискването на Европейската комисия да бъде разработен „цифров зелен сертификат“, който да позволи по един сигурен начин възобновяването на пътуването на лицата между държавите от Европейския съюз.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация