Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Франция

Актуализирано на 08.10.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Считано от  1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Съгласно стратегията на френското правителство за отваряне на границите, считано от 9 юни 2021 г. условията за пътуване до Франция са различни в зависимост от държавата, от която пристига лицето. В зависимост от степента на разпространение на вируса и на санитарната ситуация, съответната държава се класифицира като попадаща в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона. Информация относно класификацията на страните може да бъде намерена на следната страница: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

 

Към 08.10.2021 г. класификацията на страните е следната:

 

- „зелена“ зона – страните, в които не се наблюдава активна циркулация на вируса, нито вариантите му, които будят тревога – това са държавите от Европейския съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария, Ватикана, Австралия, Саудитска Арабия, Бахрейн, Бруней, Канада, Чили, Южна Кория, Хонг-Конг, Япония, Йордания, Ливан, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван, Украйна, Коморски съюз, Уругвай и Вануату;

 

- „оранжева“ зона – страните, в които се наблюдава активна, но овладяна циркулация на вируса, без разпространение на вариантите му, които будят тревога – това са всички други страни извън „зелените“ и „червените“ страни. Понастоящем Великобритания попада в „оранжева“ зона;

 

- „червена“ зона – страните, които се характеризират с активна циркулация на вируса и наличие на вариантите му, които будят тревога – Афганистан, Южна Африка, Алжир, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Куба, Грузия, Иран, Малдиви, Мароко, Пакистан, Русия, Сейшели, Суринам, Тунис и Турция.

 

При пътуване до Франция на лица над 12-годишна възраст от страни от „зелена“ зона /включително от България/ е необходимо:

 

 • - за лицата, които са ваксинирани - сертификат за завършена ваксинационна схема*
 • - за лицата, които не са ваксинирани – сертификат за преболедуване на заболяването covid-19, издаден преди повече от 11 дни и преди по-малко от 6 месеца, негативен PCR тест или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването /отпътуване на първия полет при пътуване с прекачване/. За лицата, които пътуват от Кипър, Испания, Гърция, Малта, Нидерландия и Португалия, PCR тестът или антигенният тест следва да бъдат направени в срок не по-късно от 24 часа преди отпътуването.

 

Не е необходимо да бъдат посочвани мотиви за пътуването към или от Франция към страните от „зелена“ зона.

 

Необходимо е да бъде представена декларация за отсъствие на симптоми на covid-19 в последните 48 часа преди отпътуването и за липса на контакт с потвърден случай на covid-19 в последните 14 дни преди отпътуването. 

 

При пътуване до Франция на лица над 12-годишна възраст от страни от „оранжева“ зона е необходимо:

 

 • - за лицата, които са ваксинирани - сертификат за завършена ваксинационна схема* 
 • - за лицата, които не са ваксинирани – императивна причина за пътуване до Франция, негативен PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуването или негативен антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването, евентуално извършване на антигенен тест при пристигането на случаен принцип и самоизолация в размер на 7 дни. Лицата, пристигащи от Великобритания, които не са ваксинирани, следва да представят негативен PCR или антигенен тест, направен не по-късно от 24 часа преди отпътуването. 

 

За пътуване към Франция и от Франция към страни от „оранжева“ зона е необходимо да бъде налице императивна причина за пътуването – 

file:///C:/Users/workstation_2/Downloads/2021-liste-motifs-imperieux-pays-orange%20(2).pdf

 

Необходимо е да бъде представена декларация за отсъствие на симптоми на covid-19 в последните 48 часа преди отпътуването и за липса на контакт с потвърден случай на covid-19 в последните 14 дни преди отпътуването. 

 

При пътуване до Франция на лица над 12-годишна възраст от страни от „червена“ зона е необходимо:

 

 • - за лицата, които са ваксинирани - сертификат за завършена ваксинационна схема*
 • - за лицата, които не са ваксинирани – императивна причина за пътуване до Франция, негативен PCR тест или антигенен тест, направен до 48 часа преди отпътуването /отпътуване на първия полет при пътуване с прекачване/, антигенен тест при пристигането и задължителна карантина в размер на 10 дни, контролирана от властите /с изключение на случаите на транзит през международната транзитна зона/.

За пътуване към Франция и от Франция към страни от „червена“ зона е необходимо да бъде налице императивна причина за пътуването. 

Необходимо е да бъде представена декларация за отсъствие на симптоми на covid-19 в последните 48 часа преди отпътуването и за липса на контакт с потвърден случай на covid-19 в последните 14 дни преди отпътуването. 

Ваксините, които се признават във Франция, са тези, одобрени от Европейската агенция по лекарствата - Pfizer/Comirnaty,
Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield, Janssen.

*За завършена ваксинационна схема се счита:

 • - 28 дни след ваксината с една доза - Johnson & Johnson;
 • - 7 дни след втората поставена доза на останалите ваксини, които изискват две дози.

Мерките, които се прилагат към ваксинираните пълнолетни лица, се прилагат и към придружаващите ги непълнолетни, независимо от това дали са ваксинирани или не. 

Изброяване на императивните причини за пътуване към или от страни от „оранжевия“ или „червения“ списък може да бъде намерено на следния адрес: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

 

Специфични правила за транспортните работници – при влизане във Франция транспортните работници не се нуждаят от други документи, освен от документ за самоличност и европейски сертификат за заети в транспортния сектор, подписан и подпечатан от работодател. Изключение има за малко на брой случаи при влизане във Франция по морски път. 

 

https://www.interieur.gouv.fr/fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deplacement-des-transporteurs-routiers-internationaux

 

За пътуване към френските отвъдморски територии са налице различни правила. 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

На летище „Роаси – Шарл де Гол“, както и на летище „Орли“ в Париж има лаборатории за извършване на антигенен или на PCR тест, след предварително запазване на час. Информация е поместена на страниците на съответните летища:

https://www.parisaeroport.fr/roissy-charles-de-gaulle

https://www.parisaeroport.fr/orly

Антигенни тестове могат да бъдат направени в повечето аптеки във Франция, без запазване на час, като резултатите са налични в рамките на 30 минути – 1 час.

Информация за лабораториите, които извършват PCR тестове във Франция, има на следния адрес:

https://www.sante.fr/cf/centres-depistage-covid.html


3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

При транзитно преминаване при пътуване със самолет и престой в международната транзитна зона на летищата „Шарл де Гол” или „Орли”, PCR тест не се изисква. Всички пътуващи транзитно през Франция със самолет следва да се информират относно задължението за представяне на PCR тест в държавата - крайна дестинация на пътуването.

При пътуване до Франция от страна, която не е част от Шенгенското пространство /включително от България/, когато пътникът трябва да напусне транзитната зона, за да получи багажа си и/или за да се регистрира, в този случай пътникът преминава през проверка на гранична полиция и е необходимо представяне на PCR или антигенен тест.

При транзитно пътуване през летище „Буве” в близост до Париж е необходимо представяне на негативен PCR или антигенен тест, защото в този случай пътниците при всички случаи излизат от зоната за пристигащи и влизат в зоната за излитащи, за да продължат пътуването си.

Изключение от изискването за представянето на PCR тест или антигенен тест има при пътуване по суша за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км. около дома им.

Транспортните работници /както заетите в международния транспорт на стоки, така и заетите в международния транспорт на пътници/, независимо от държавата, от която идват, следва да представят европейски сертификат за заетите в международния транспорт, подписан от работодателя.
4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма информация за такива.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Граничният режим и условията за пътуване до Франция са различни в зависимост от държавата, от която пристига лицето. В зависимост от степента на разпространение на вируса и на санитарната ситуация, съответната държава се класифицира като попадаща в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона. Информация относно класификацията на страните може да бъде намерена на следната страница:

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

Подробна информация е посочена в т. 1 по-горе.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

От 30.06.2021 г. отпаднаха ограниченията, свързани с приема на публика в обществени институции и заведения, като например библиотеки, медиатеки, зоологически градини, музеи, културни и изложбени зали, кина, зали за спектакли, театри, мултифункционални зали за срещи, замъци, магазини и търговски центрове, открити и покрити пазари, спортни зали, места за поклонение, общински зали за извършване на церемонии, казина, зали за спорт, учебни заведения, ваканционни селища, хижи, туристически семейни къщи, резиденции, терени за къмпинг или каравани, басейни, туристически корабчета, събирания на открито, провеждане на фестивали на открито /седящи или правостоящи/, провеждане на спортни мероприятия на открито, ресторантите, търговските обекти, местата за поклонение и развлекателните центрове /музеи, кина, театри, зали за спектакли, библиотеки, казина, боулинг зали, игрални зали, зоологически паркове и др. под./, спортни мероприятия. 

 

От 9 август 2021 г. за достъп до следните места е необходимо да бъде представен т. нар. „санитарен паспорт”, независимо от броя на хората, които присъстват:

 • - Зали за конференции, за прожекции, за срещи
 • - Замъци
 • - Концертни зали и за спектакли
 • - Кина
 • - Фестивали /седящи или правостоящи/
 • - Спортни мероприятия на затворени и покрити места
 • - Заведения на открито
 • - Спортни зали и казина
 • - Места за поклонение 
 • - Салони
 • - Зоологически паркове, атракционни паркове и циркове
 • - Музеи и зали за временни експозиции
 • - Библиотеки /с изключение на университетските и специализираните библиотеки/
 • - Културните прояви, организирани във висшите учебни заведения
 • - Всички културни и спортни прояви, организирани в обществени пространства, при които се контролира достъпът на публиката 
 • - Туристически и круизни корабчета с пренощуване  
 • - Дискотеки, клубове и барове, в които се танцува 

На посочените места носенето на маска не е задължително за хората, които имат „санитарен паспорт”. Въпреки това, организаторите на събитието или местно компетентният префект могат да въведат задължителното носене на маска и на тези места.


Разширяване на приложното поле на „санитарния паспорт“ във Франция, считано от 9 август 2021 г.

На 6 август 2021 г. в Официален вестник беше публикуван Законът за разширяване на приложното поле на т.нар. „санитарен паспорт“ във Франция. Новите мерки, които са в сила от понеделник, 9 август 2021 г., целят да ограничат разпространението на заболяването Covid-19 и на будещото притеснение разпространение на варианта Делта на вируса.

По-важните мерки, предвидени в закона, са:

1. Режимът на излизане от санитарната криза, въведено на 31 май 2021 г. и първоначално предвидено до 30 септември, се удължава най-рано до 15 ноември 2021 г. През този период правителството може да взема решения и да въвежда мерки, с които се ограничават пътуванията или достъпът до определени места и институции;

2. Първоначално предвиден до 30 септември 2021 г., т.нар. „санитарен паспорт“ ще може занапред да бъде изискван най-рано до 15 ноември 2021 г. 

Считано от 9 август 2021 г. „санитарният паспорт“ е задължителен и за следните места:

 • − барове и ресторанти /с изключение на ресторантите в предприятията или за вземане на храна за в къщи/, както във вътрешните площи, така и на външните тераси;
 • − големите магазини и търговски центрове с площ над 20 000 кв.м., по решение на префекта на департамента, след достигането на определен праг на посетители и клиенти, който е определен в декрет и в зависимост от конкретната санитарна ситуация на място. Списъкът с търговските обекти по места, в които ще се изисква „санитарен паспорт“, следва да бъде определен с решение на префекта; Считано от 8 септемри 2021 г., санитарният паспорт не е задължителен за търговските центрове в департаментите, в които честотата на заболелите е по-малка от 200 на 100 000 и намаляването се наблюдава в продължение на повече от 7 дни;
 • − обществения транспорт за дълги разстояния за междурегионални пътувания /влакове, автобуси, вътрешните самолетни линии, бързоскоростни влакове TGV и др.под./. Общественият транспорт в населените места е изключен от тази категория;
 • − болници, домове за възрастни хора /Ehpad/ - за посетителите, придружаващите лица и за болните, които постъпват за планиран прием. „Санитарният паспорт“ няма да се изисква в случаите на оказване на спешна медицинска помощ.

„Санитарният паспорт“ ще се изисква за:

 • − пълнолетните лица над 18-годишна възраст във всички горепосочени места и институции, считано от 9 август 2021 г. „Санитарният паспорт“ ще се изисква за младежите между 12 и 17-годишна възраст, считано от 30 септември 2021 г.;
 • − за всички работещи в горепосочените места и институции „санитарният паспорт“ ще се изисква, считано от 30 август 2021 г. При непредставянето му се спира изплащането на заплатата /независимо дали лицето работи на срочен или на безсрочен трудов договор/. Изплащането на заплатата се възобновява след представяне на „санитарния паспорт“ или в случай, че на работника бъде предложено друго работно място, при което няма достъп до публика и за което „санитарният паспорт“ не е задължителен. Прекратяване на трудовия договор поради това, че работникът или служителят не се е ваксинирал срещу Covid-19, не е възможно.

При непредставяне на „санитарния паспорт“ може да бъде наложена глоба в размер на минимум 135 евро. Използването на фалшив „санитарен паспорт“ се наказва с глоба в размер на 135 евро, а в случай на повече от три нарушения в рамките на 30 дни – лишаване от свобода в размер на 6 месеца или глоба в размер на 3750 евро. 

Обектите, които не контролират правилното използване на „санитарния паспорт“, могат да бъдат временно затворени, а в случай на рецидив на търговците и на лицата, които носят отговорност, може да бъде налагана глоба в размер на 9000 евро или лишаване от свобода в размер на една година. 

Задължителна ваксинация за лицата, работещи в сферата на полагане на грижи

Ваксинацията срещу Covid-19 става задължителна за лицата, които работят в здравния сектор или при полагане на медико-социални грижи /с изключение на случаите, при които лицето не следва да се ваксинира поради медицински причини/. Задължението се отнася до:

 • − медицинския персонал, парамедиците, които работят в болници или на свободен прием, в клиники, домове за възрастни хора, както и за студентите или учениците, които работят в посочените заведения;
 • − служителите в местата, които имат достъп до хора в уязвимо положение, като например пожарникари или други служители в центрове за медико-социални грижи или за хора в неравностойно положение.

Лицата, които не са ваксинирани, имат срок до 15 септември 2021 г. да го направят, или до 15 октомври 2021 г., ако вече са получили една доза от ваксината. 

В случай, че не се ваксинират в посочените срокове, може да бъде преустановено изплащането на възнаграждението им. Не е допустимо прекратяване на трудовия договор поради това, че лицето не се е ваксинирало срещу Covid-19.

Ваксинацията на подрастващите

За извършване на тест или на ваксина на малолетните и непълнолетните над 12-годишна възраст, е достатъчно съгласието на единия родител. Младежите над 16-годишна възраст могат да се ваксинират без да е необходимо съгласие от родителите им. 

От 30 септември 2021 г. младежите на възраст между 12 години и 2 месеца и 17 години трябва да представят „санитарен паспорт“, за да могат да влизат в местата, за които той се изисква, посочени по-горе /кина, зали за спорт, басейни, ресторанти, кафенета…/. 

Ваксинацията извинява отсъствието от работа

Работниците и служителите могат да отсъстват от работа, за да се ваксинират срещу Covid-19 /включително и лицата, придружаващи непълнолетно лице. 

„Санитарният паспорт“ представлява представяне на едно от следните три доказателства /в електронна форма чрез апликацията TousAntiCovid или на хартия/:

1. Сертификат за завършена ваксинационна схема:

 • − 7 дни след втората поставена доза на ваксината за ваксините, които изискват две дози (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);
 • − 4 седмици след поставяне на ваксината, която изисква една доза (Johnson & Johnson);
 • − 7 дни след поставяне на една доза на ваксината за хората, които са преболедували Covid-19.

От 27 май всички ваксинирани лица могат да изтеглят своя сертификат за ваксинация от интернет страницата на Assurance Maladie - https://attestation-vaccin.ameli.fr

Всяко медицинско лице може по искане на пациента да изтегли и да разпечата неговия „санитарен паспорт”. 

2. Негативен RT-PCR, антигенен тест или самостоятелно направен тест, контролиран от медицински специалист, при условие, че е сертифициран с QR код, направени в рамките на последните 72 часа.  

3. Позитивен тест RT-PCR или антигенен тест, доказващ възстановяване от преболедуван Covid-19, датиран най-малко 11 дни и по-малко от 6 месеца.

Считано от 15 октомври 2021 г. PCR тестовете, както и антигенните тестове, ще станат платени за пълнолетни неваксинирани лица, като PCR тестът ще струва 44 евро, а антигенният тест ще струва 22 евро, ако е извършен в лаборатория и 25 евро, ако е извършен в аптека. Тестовете ще останат безплатни, когато се извършват по медицински предписания. Тестовете ще останат безплатни и за ненавършилите пълнолетие лица, дори без специално медицинско предписание. 

Поради динамичната ситуация, приканваме българските граждани да се информират за актуалните санитарно-епидемиологични мерки на всяко място, което посещават. 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

 • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
 • пътна застраховка - номер на полицата
 • кръвна група
 • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация