Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Австрия

Актуализирано на 16.04.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1.Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Всички пътници от рисковите зони са предмет на изискването за тест преди заминаване отрицателен COVID-19.

Изпитването (PCR) трябва да се проведе в рамките на 72 часа преди пристигането. Приемат се ибързи антигенни тестове, взети в рамките на 48 часа преди пристигането. В случай на липса на тест преди заминаване, изпитването трябва да се проведе в рамките на 24 часа от влизането в Австрия.

Пътуващите от държави, които не са членки и държави извън Шенген, или от държави членки или шенгенски държави, които са класифицирани като рискови зони, трябва да представят отрицателен резултат от теста за PCR или антигени, не по-стари от 72 часа. Всички други трансгранични пътници се нуждаят от отрицателен PCR или антиген тест не по-стар от 7 дни. Редовните пътници трябва да попълнят формуляра

По отношение на влизането в Австрия по медицински причини е наложително към приложенията, които се предоставят да бъде доказано, че медицинската помощ е изключително наложителна.

Не се изисква регистрация при следните случаи:

- при влизане в страната поради непредвидими семейни събития (смърт, погребение, раждане, тежко заболяване, необходимост от грижа за близки роднини при спешни случаи)

- за поддържане на товарен и пътнически трафик;

- поради абсолютно наложителни причини, свързани с грижа за животни или в единични случаи за селскостопански и горски мерки;

- като част от изпълнението на професионално трансферно пътуване / професионален трансферен полет;

- в императивния интерес на Република Австрия;

- за транзитните пътници;

- като влизане или повторно влизане за редовен пътнически транспорт за работа, училище или семейни причини;

Информацията за Pre-Travel-Clearance-формуляра: собствено и фамилно име, дата на раждане, имейл адрес, адрес на настаняване или пребиваване в Австрия, или адрес на карантината, дата на влизане, предполагаема дата на заминаване (по избор), какви транспортни средства ще бъдат използвани в Австрия (по избор) и държавите на престой от предишните 10 дни.

След като тази информация бъде изпратена чрез онлайн формуляра, на посочения имейл адрес ще бъде върнат PDF-документ за потвърждение. Този документ трябва да бъде представен при поискване на властите. Автентичността на документа може да се провери с помощта на QR код. Записаните данни се предават на областния административен орган, който отговаря за местоживеенето. Данните се съхраняват в продължение на 28 дни от датата на въвеждане.

С нова наредба на здравния министър №68 от 12 февруари 2021 г. /влизаща в сила на 13 февруари/се променя съдържанието на лекарския сертификат, който може да се предоставя заедно с резултата от теста. приложение C и D на немски и английски

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833844.htmlи https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833845.html. Продължава онлайн регистрацията на Pre-Travel-Clearance , която трябва да бъде направена най-рано 72 ч. преди пътуването. Приложено Ви изпращаме новия регистрационен формуляр /Приложение Е/

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833846.html. Старите и новите формуляри ще важат успоредно през гратисен период до 18.02.2021 г. след което – важат само новите формуляри. Въвежда се и допълнителен втори линк за онлайн регистрация  https://entry.ptc.gv.at/


2. Наличие/липса на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина:

Всички пътници, пристигащи от рисковите зони, трябва да преминат 10-дневна задължителна карантина. Oпция за „освобождаване“ след извършване на тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането. Денят на влизането в Австрия се брои като ден „0“.

Понастоящем всички страни по света с изключение на Австралия, Исландия, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Ватикана се считат за рискови зони.

Някои категории са освободени от изискването за карантина. Те включват редовни трансгранични пътуващи, бизнес пътувания, пътувания поради неочаквани лични спешни случаи като погребения и транзит без спиране.

Изключения/само тест без карантина/ - пътуване с професионална и бизнесцел, дипломати,екипи за спешна помощ, ученици/студенти, по семейни причини/посещение на семейството, ако живеят разделено,  пътуване за лечение заедно с придружител, за съдебни дела и призовки.

Трансграничните работници /Pendler/ също ще трябва да се регистрират чрез Pre-Travel-Clearance – формуляра, като регистрацията им ще бъде валидна една седмица, освен в случаите, когато няма съществена промяна в декларираните данни, например различна месторабота. В допълнение те ще трябва да представят резултат от тест, който да не е по-стар от 7 дни при влизане, като за първи ден се счита денят на тестването. Ако такъв тест не е наличен, тази група лица също е задължена да извърши тест до 24 часа от влизането в Австрия, но без да е необходимо да влиза в карантина.

3.Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:
Към момента няма коридори. Възстановен е контролът на вътрешните граници, като малките ГКППта към Чехия и Словакия са затворени. С другите държави всички ГКПП са отворени. За транзит не е необходим PCR – тест. Времето за транзит не предполага преспиване.
Декларация следва да се попълни и да се разпечата на хартия
Текстът на декларацията на немски и на английски език може да бъде намерен на следните линкове:
1. На немски език: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_372/COO_2026_100_2_1781593.pdfsig
2. На английски език:  https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_372/COO_2026_100_2_1781594.pdfsig.

4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма забрани.

5.    Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Засилен пограничен контрол, вкл. мобилен в пограничните райони. Няма затворени граници, с изключение на малките ГКПП с Чехия и Словакия. Всички летища функционират нормално при засилени мерки за сигурност и санитарен контрол.

6.    Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

ВАЖНО!

До 02 май ще продължат да действат ограниченията от локдауна в две австрийски провинции – Виена и Долна Австрия . 

За Виена-град

Виена въвежда задължението за носене на маска на открито на много посещавани обществени места, за да се предотврати разпространението на COVID-19. Маската не трябва да има вентил и трябва да бъде с клас на защита „FFP2“ или еквивалентен стандарт. Задължението следва да се спазва на следните места: брега на Дунавския канал в близост до центъра, Stephansplatz, Schwedenplatz, Maria-Theresien-Platz и Resselpark

От 01 април 2021 г. до 25 април 2021 г. за Виена-град важи забрана за напускане на дома между 20:00 часа и 06:00 часа, валидна за цялата страна, остава в сила до 25 април

За цяла Австрия

Считано от 01.04.2021 г.:
- Въвеждат се ограничения за напускане на дома, важащи за цялото денонощие при познатите до момента изключения (отиване на работа, разходка, задоволяване на ежедневните потребност, изпълнение на административни задачи).

- Търговските обекти, гастрономията и хотелиерството остават затворени до 2 май включително.
- Училищата ще отворят за присъствено обучение на 26 април.
- Затварят се всички магазини с изключение на хранителните, дрогериите и аптеките. Затварят се и услугите, които се предоставят в близост до тялото (масажи, фризьорски услуги, козметици и т.н.). Затварят се и зоологически градини, музеи, галерии.
Между 01.04. и 11.04 ще важат следните мерки:
- Задължението за носене на FFP2 маска, което към момента се прилага в обществения транспорт, при пазаруване или в официални сгради, трябва да се разпростре върху всички закрити площи, ако в тях има повече от един човек. На силно посещавани места на открито също се въвежда задължение за носене на този тип защита, например на опашка пред аптека или магазини или при пушене с колега извън офиса.
- Работодателите трябва да предоставят две възможности в посочения период: тестове на служителите си два пъти седмично или домашния офис.
- Поради големия брой случаи в съседните страни, ще има затягане на пограничния контрол. Въвежда се изискване за предоставяне не на един, а на два отрицателни теста на седмица за т.нар. Pendlers (лица, които пътуват ежедневно, за да работят или да учат и т.н.). Долна Австрия настоява за по-строги правила в тази сфера.
- В седмицата след Великден децата и юношите ще учат дистанционно, т.е. една седмица след Великденската ваканция по първоначален план. От 11 април се връщат присъствените занятия. Предвижда се от тази дата да се въведат редовни PCR тестове за децата и персонала.
- От 07.04 се предвижда пилотно въвеждане на задължително тестване преди посещение в магазините. За момента не е изяснено дали това ще се отнася и за хранителните магазини и аптеките.

Продължава съществуването на вечерен час – от 20.00 до 06.00 ч. Въведено е задължителното носене на маски FFP2 без клапан на обществени места/ като съгласно  новата наредба кръгът се разшири с FFP3, N95 r KN95/, като носенето им е задължително и на открити работни места, както и спазването на дистанция от 2 м. Глобата за тяхното неспазване се увеличава на 90 евро.

Важно!

За провинция Тирол, с изключение на Източен Тирол, Юнгхолц, Ристал и Ебен на Ахензее е обявена като епидемиологична област с по-специален режим, като се регламентира влизането и излизането от тази област към други на Австрия, както и към съседни държави. Лицата могат да напускат тази област само с отрицателен тест, който е не по-стар от 48 часа. При проверка на вътрешни и външни КПП този тест трябва да бъде показван. Изключения се правят при транспорт на стоки, транзитно преминаващи пътници, деца до 10 годишна възраст и спешни случаи. Удължава се контролът на вътрешните граници с Чехия и Словакия, който продължава да се осъществява през досега отворените ГКПП.

За федерална провинция Тирол ограниченията за напускане на Северен Тирол са удължени до 24 април  2021 г., а от 15 април 2021 г. важат и за лицата, напускащи областта Лиенц.
Допълнителна информация за провинция Тирол е достъпна на следния линк: https://www.tirol.gv.at/gesundheit-vorsorge/infekt/coronavirus-covid-19-informationen/ausreise-aus-tirol-ab-31-maerz-2021/.
Актуалните приложими мерки по провинции са достъпни тук: https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-masshaben/regionale-zusaetzliche-masshaben/.

Съгласно специалните разпоредби Виена, Долна Австрия и Бургенланд трябва да спазват следните ограничения:

Забрана за излизане между 0:00 часа и 24:00 часа. Напускането и престоя извън дома е разрешено при известните до момента изключения, като например: предотвратяване на непосредствена опасност за живота или имуществото; грижа и предоставяне на помощ на лица, нуждаещи се от подкрепа, както и изпълнение на семейни задължения; покриване на необходимите основни нужди, както и осигуряване на основни стоки от ежедневието; използване на здравни услуги или тестване за COVID-19; професионални и обучителни цели; престой на открито самостоятелно или с лица от общото домакинство или близки роднини за физическо и психологическо възстановяване и т.н.

Ще се прилага правилото „1 + 1“ за срещи както на закрито, така и на открито: 1 домакинство може да се срещне с максимум 1 лице (роднина или близък).

Отворени остават само супермаркети и аптеки, като те имат право да предлагат само стоки, които съответстват на типичния за тях асортимент. Услугата „Click & Collect“ е позволена за всички магазини. Стоките обаче трябва да бъдат предавани на открито.

Услугите, предоставяни в близост до тялото (напр. фризьори, масажисти, салони за красота) се затварят. Остават отворени услуги B2B.

Правилата за гастрономията остават непроменени (заведенията са затворени от средата на ноември 2020 г.): не е позволена консумация на място, взимане на храна за вкъщи е възможно между 6 сутринта и 7 вечерта, услугите за доставка могат да се използват по всяко време.

Всички развлекателни и културни съоръжения остават затворени, включително паркове с животни, зоологически градини и ботанически градини, както и музеи, галерии, изложбени зали, библиотеки, библиотеки и архиви. 

Спортистите - аматьори ще имат право да влизат в спортни съоръжения на открито, но не и на закрито. Правилото 1 + 1 важи и за тях: максимум 1 домакинство и 1 външно лице. 

Срещите в областта на младежкия спорт и младежката работа са забранени по време на Великденската почивка.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация