Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Германия

Актуализирано на 01.06.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

 

Съгласно Петото изменение на Наредбата за определяне на регламент за влизане в страната при коронавирус, в сила от 1 юни 2022 г., при влизане във ФРГ от България няма въведени COVID-19 ограничения. Отпада необходимостта от представяне на сертификат за негативен тест, ваксинация или преболедуване, както и предварителна регистрация.


Изключение се прави за пътуващи от зони с вирусен вариант и за тях продължават да важат съществуващите досега правила и специални изисквания за регистрация, документация и изискване за карантина за лица, които са пребивавали по всяко време през последните десет дни преди влизането в зона, класифицирана като зона с вирусен вариант към момента на влизане
Промените в Наредбата се отнасят до премахването на категорията „високорискови зони“, общото премахване на представяне на сертификат за негативен тест, ваксинация или преболедуване и предварителна регистрация при влизане в Германия, както и признаването на други признати от СЗО ваксини с цел влизане в страната.
- Категорията „високорискови зони“ се заличава.
- Доказателство за ваксинация в бъдеще служат и признатите от СЗО ваксини Sinova, Sinopharm, Coronavac и Covaxin. В случай на ваксинация с една от гореспоменатите ваксини, е необходима бустерна ваксинация 270 дни след първичната имунизация с признатите от СЗО ваксини или с ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата.
Зоните с вирусни варианти могат да бъдат области, в които се е разпространил вирусен вариант (мутация) на коронавирус SARS-CoV-2, който не е широко разпространен в Германия и за които може да се приеме, че представляват особен риск.
За пътуващите от зона с вирусен вариант важи следното:
Доказателството за възстановяване трябва да отговаря на следните критерии:
- доказателство за съществуването на имунна защита срещу коронавируса SARS-CoV-2, придобита чрез предишна инфекция на английски, френски, немски, италиански или испански език, във
във физическа или цифрова форма, ако
а) предишната инфекция е доказана чрез пряко откриване на патогена; и
(б) тестът за откриване на предишна инфекция е извършен преди най-малко 28 дни и не повече от 90 дни.
Доказателството за ваксинация трябва също така да отговаря на критериите от Наредбата за въвеждане на коронавируси, относно бустерните ваксинации и интервалите, които трябва да се изчакат след ваксинация за пълна защитна ваксинация и които могат да бъдат най-много между отделни ваксинации или бустерни ваксинации:
- доказателство за пълна ваксинация срещу коронавируса SARS-
CoV-2 на английски, френски, немски, италиански или испански език във физическа или цифрова форма.
Aktuelle Informationenhttps://www.bundesgesundheitsministerium.de/service/gesetze-und-verordnungen/guv-19-lp/coronaeinreisev.html für Reisende - Bundesgesundheitsministerium
Задължението за карантина не се прилага за деца под 6-годишна възраст. За деца на възраст между шест и дванадесет години, които не са представили доказателство за оздравяване или ваксинация, карантината приключва пет дни след влизането или при представяне на доказателство за изследване преди изтичането на петте дни.
 Признавано свидетелство за преболедуване от коронавируса: положителен резултат от PCR-тест от преди най-малко 28 дни, но не по-стар от 90 дни преди пристигането в Германия.
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Genesenennachweis.html
 Признавани видове ваксини: посочените на https://www.pei.de/impfstoffe/covid-19.
Ваксината трябва да е вписана в Цифров COVID сертификат на ЕС, или в жълтия имунизационен паспорт на СЗО. Трябва да са минали 14 дни от пълната ваксинация.
При въпроси, изискващи конкретно тълкувание, българските граждани могат да се обръщат към здравната служба на населеното място, което се явява крайна дестинация на тяхното пътуване, чрез търсачката: https://tools.rki.de/plztool/
 Признавани видове отрицателни тестове: PCR или антигенен тест, на немски, английски, френски, испански или италиански език, направени не по-рано от 48 часа преди пристигането в Германия.
 Тестове за антитела не се признават.
 Изисква се представяне на издадените оригинални документи - както на хартия, така и в цифрова форма. Снимки на свидетелствата не се приемат.

За всички специфични случаи и изключения, запитвания могат да се отправят до Федералната гранична полиция на следния линк: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/Service/Kontakt/08_Reiseanfrage/reiseanfrage_node.html;jsessionid=DF6422D12DEB72AAE4C055F0584F666E.2_cid289
***
За лицата, които 10 дни преди влизане в Германия в даден момент са пребивавали в регион с вирусни вариации важи правилото да представят отрицателен резултат от PCR-тест, направен до 48 часа преди пристигането, дори и да са ваксинирани или да са преболедували, и да имат съответните свидетелства за това. Антигенентест не е достатъчен.
Списъкът със зони с вирусни вариации се публикува на страницата на Института „Роберт Кох“: www.rki.de/risikogebiete
rki - coronavirus sars-cov-2 - informatihttps://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.htmlonen zur ausweisung internationaler risikogebiete durch das auswärtige amt, bmg und bmi

 

 

2. Наличие/липса на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина:

Срокът на карантината за заразените и двойно ваксинираните или преболедували контактни лица е 10 дни. Карантината отпада напълно за лицата, на които е направена бустерна ваксинационна доза и нямат симптоми. Поставените под карантина могат да бъдат освободени след седем дни, ако имат отрицателен PCR или сертифициран антигенен тест. Персоналът в болници, старчески домове и съоръжения за подпомагане на интеграцията може да бъде освободен от карантина или изолация след пет дни със задължителен PCR тест, ако засегнатото лице е било без симптоми в продължение на 48 часа преди това. Същия режим се прилага за ученици и посещаващи детски градини деца, тъй като те са обхванати в програми за серийни тестове.
За повече информация: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-diese-regeln-und-einschraenkung-gelten-1734724
Мерките на отделните провинции са достъпни на уеб-страниците им: coronaviruhttps://www.mfa.bg/Coronavirus Regeln in den Bundesl%C3%A4ndern %E2%80%93 Bundesregierungs regeln in den bundesländern – bundesregierung .
За повече информация: Fragen und Antworten zur Einreise nach Deutschland - Bundhttps://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/infos-reisende/faq-tests-einreisende.html#c20216esgesundheitsministerium

 

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Няма данни за ограничения в движението и не са организирани транзитни коридори.

4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:
   

Няма такива.

5.    Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички германски граници са отворени.

6.    Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

От 20 март 2022 г. е в сила изменение на Закона за защита от инфекции, с което отпадат голяма част от ограниченията и мерките за защита от Covid-19.
Остават базови мерки за защита основно на рискови и уязвими групи - например носене на маски в обществения транспорт; в болници, лекарски кабинети и старчески домове
След 2 април парламентът на всяка федерална провинция (Landtag) ще може да приеме по-строги регионално ограничени защитни мерки и ограничения при застрашаваща инфекциозна ситуация в т.нар. горещи точки (при разпространение на опасен вариант на вируса или при опасност от претоварване на болниците заради особено висок брой новозаразени или особено голямо нарастване на новозаразените).
Възможните локално ограничени мерки включват задължителни маски и изискване за разстояние от 1,5 метра на обществени места; при посещения на определени места може да се изисква представяне на доказателство за ваксинация, преболедуване или тест; хигиенна концепция при мероприятия с публика.
Конкретна информация за правилата и мерките в отделните федерални провинции може да бъде намерена тук Coronavirus Regeln in den Bundesländern – Bundesregierung .

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация