Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Обединени арабски емирства

Актуализирано на 19.07.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

 

АБУ ДАБИ

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

ВАЖНО! Актуализирани процедури при пътуване до Абу Даби за ваксинирани срещу COVID-19 лица - в сила от 3 май 2021 г.


-  Ваксинираните пътници, пристигащи директно от т.н. „зелени страни“ (Австралия, Бруней, Бутан, Великобритания, Гренландия,  Исландия, Израел, Китай, Куба,  Мавриций, Мароко, Нова Зеландия, Португалия, Русия, Саудитска Арабия, Сингапур, Тайван, Таджикистан, Узбекистан, Хон Конг, Швейцария, Южна Кореа,  Япония), трябва да направят PCR-тест при пристигане, както  и на шестия ден от престоя си, без да е необходимо да се поставят под карантина.
Правилото  се прилага за ваксинирани пътници, които са получили втората си доза ваксина поне 28 дни преди пътуването. Важи за емиратски граждани и лица с право на дългосрочен престой (резиденти), чийто сертификат за ваксиниране е регистриран в приложението „Alhosn“.

Влизането в емирство Абу Даби ще се разрешава при представяне на  отрицателен резултат от PCR-тест извършен в рамките на 48 часа  или с DPI-тест извършен в рамките на 24 часа.  

 

Тези, които използват за влизане отрицателен  PCR-тест, трябва да направят  нов тест на четвъртия  и на осмия ден от престоя си.  

Тези, които влизат с  DPI-тест, трябва да извършат нов на третия и седмия ден от престоя си. DPI-тест не може да се използва за влизане няколко последователни пъти в Абу Даби.

Горепосочените правила важат за всички ваксинирани и неваксинирани граждани и посетители на Абу Даби.

 


- Ваксинирани пътници, пристигащи от други страни (касае пътуващите от България), трябва да направят PCR-тест при пристигане в Абу Даби, да се поставят под карантина за пет дни, поставя се проследяваща гривна и се прави друг PCR-тест на четвъртия ден от пристигането в страната.

- На неваксинирани пътници пристигащи от други страни (касае пътуващи от България) се взема  PCR-тест при пристигане, те трябва да се карантинират за десет дни, като им се поставя проследяваща гривна и им се прави  друг PCR-тест на осмия ден.


- Ако се пътува през Абу Даби като турист до Дубай или друго емирство, входната виза трябва да бъде издадена в Абу Даби.  Туристически визи издадени в Дубай или други емирства ще се приемат само ако пътникът е с произход от „зелена държава“. Пътуването  до друго емирство  се извършва само с  шофьор на Etihad, автобус на Etihad Express или летищно такси.
- При пътувате от друго емирство до летището в  Абу Даби на влизане в емирството трябва да се представи отрицателен тест за COVID-19.  Тестът трябва да е валиден в рамките на 48 часа. Този тест не освобождава/замества теста, който е необходим за полета.
- Предоставянето на негативен и валиден PCR-тест преди всеки полет до и от Абу Даби остава задължително. За и от България валидността на теста е 72 часа.


При напускане на Абу Даби със самолет също се изисква задължителен  PCR-тест, с валидност  48, 72 или  96 часа в зависимост от дестинацията. 
Пътниците на Etihad Airways, заминаващи от Абу Даби имат включен безплатен PCR тест  в билета им.

2.    Наличие на задължителна карантина за български граждани.
Пътуващият се самоизолира в домашни условия или хотел до получаване на резултата от извършения PCR-тест при пристигане на летището.
При отрицателен резултат самоизолацията се прекратява, но на 6-ия и 12 –ия ден от престоя се правят задължително нови PCR-тестове. Деца под 12 г. са освободени от теста, в случай че нямат симптоми на заразяване.
Ако пътникът пристига  от държава, която властите на ОАЕ считат за високорискова, той може да бъдете подложени на карантина в държавно съоръжение!
Ако PCR-тестът взет на летището при пристигане е положителен, трябва да се следват инструкциите на властите (за резултата се информира с SMS).
Ако трябва да се поставите под карантина, задължително се прави PCR-тест на 8-ия ден. Ще бъдете уведомени за датата и местоположението чрез текстово съобщение. PCR-тестовете в Абу Даби започват на цена от  85 дирхама.

3.    Транзитно преминаване.   

Трансферът на пътници и транзитът  през Абу Даби  са възможни и няма специфични изисквания. Всички пътници, които преминават през Абу Даби транзит  трябва да покажат отрицателен резултат от PCR-тест извършен 96 часа преди полета. Влизането и транзитното преминаване през Абу Даби и Дубай е забранено, ако пътникът е бил в  Южна Африка или Нигерия в рамките на 14 дни от полета. 

4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.
Няма въведени ограничения.


5.    Граничен режим.
Ограничен е достъпа по суша, вода и въздух до емирство Абу Даби, вкл. от Дубай.


6.    Вътрешни мерки.

1. Пътуване от Дубай до Абу Даби с автомобил:
За влизане на територията на  Абу Даби, веднага след пристигане в Дубай,  е необходим  отрицателен PCR-тест за COVID-19, издаден в рамките на 48 часа в Дубай, или отрицателен резултат от кръвен лазерен DPI-тест направен в рамките на 24 часа, които се представят на границата.
Пътуващите от „зелени страни“ трябва да направят нов  PCR–тест на 6-ия ден от престоя си, без да е необходимо да се поставят под карантина.
За пътници от други страни се изисква да направят PCR –тест при  пристигане в Дубай, 10-дневен карантинен период в Абу Даби и PCR –тест на 8-ия ден. Карантината може да бъде в домашни условия, в хотел или в учреждение, предоставено от здравните власти.
Денят на пристигане в Абу Даби се брои за ден 1.
Забележка: Пътниците, пристигащи в Дубай от посочените по-долу държави трябва задължително да дадат допълнителен  PCR-тест  при пристигане на летището:  Афганистан, Ангола, Аржентина, Бангладеш, Бразилия, Виетнам, Грузия, Гана, Гвинея, Джибути, Египет, Еритрея, Етиопия, Замбия, Зимбабве, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Израел, Йордания, Камбоджа, Кипър, Кения, Кот д'Ивоар, Ливан, Малта, Мароко, Мианмар, Непал, Нигерия, Пакистан, Филипини, Румъния, Руанда, Русия, Сенегал, Словакия, Сомалиленд, Судан, Сирия, Таджикистан, Танзания, Тунис, Туркменистан, Уганда, Украйна, Узбекистан, Унгария, Хърватия, Чехия, Черна гора, Чили,  Южна Африка, Южен Судан.
Пътниците от тези държави, които преминават  транзитно през Дубай, трябва да представят отрицателен   PCR-тест  на COVID-19 направен не повече от 72 часа преди пътуването, както и да изпълнят всички изисквания, определени от крайната им дестинация.
Следва да се отчита, че дори да не се изисква  даването на втори PCR-тест при пристигане  в Дубай, пътникът може да бъде избран на случаен принцип за тестване.
В този случай ще трябва да се регистрира в  приложението COVID19 - DXB Smart  COVID19 - DXB Smart App - Apps on Google Play  и да се проведе карантина до получаване на  резултатите

2. Влизане  в Абу Даби след престой в други емирства
На границата на Абу Даби е необходим  отрицателни  PCR-тест, издаден в рамките на 48 часа, или отрицателни резултат от кръвен лазерен DPI-тест, издаден в рамките на 24 часа преди влизането.
 DPI тестовете не могат да се използват за  последователно влизане  в Абу Даби.
Притежателите на дългосрочни визи за престой  и туристите трябва да преминават  допълнителни тестове на основа на периода им на престой и вида на проведения им тест. За тези, които са влезли в Абу Даби  с отрицателен PCR-тест,  трябва да направят нови тестове  на  4-ия и  8-ия ден от престоя им. Ако влизането е с отрицателен резултат от DPI-тест, трябва да се направи PCR-тест на 3-ия ден от влизането и на 7-ия ден.

Считано от 19 юли т.г. властите на Абу Даби въведоха отново санитарни  мерки срещу  разпространението на вариантите на  Covid-19, включително ограничения за движение на гражданите след полунощ, нови правила за тестване и влизане в емирството, актуализирани ограничения на капацитета на търговските центрове, кина, обществен транспорт и други  места.

От 19 юли започва  Националната програма за дезинфекция, която ще се прилага всеки ден от 24:00 полунощ до 05:00 сутринта. През тези времеви диапазон  движението на граждани и транспорт, вкл. и обществен,  се забраняват. Гражданите и посетителите не могат да напускат домовете си, освен ако това  не е крайно  необходимо или  за набавяне на  основни стоки, като храна и лекарства. За разрешение за излизане и придвижване може да се кандидатстват на:  www.adpolice.gov.ae.

Намалява се капацитетът на  плажове, паркове, басейни, ресторанти, кафенета, фитнес зали и спа центрове в хотели на 40%, на кината на 30%. Общественият транспорт ще работи с  50% капацитет. В петместните таксита ще могат да пътуват трима клиенти, а в седем местните четирима пътника.

 

 

 

 

ДУБАЙ

1.    Ограничителни мерки за влизане в страната.

Всички пътници пристигащи в Дубай, независимо от държавата на произход, трябва да притежават отрицателен сертификат за тест за COVID 19 PCR за тест, направен не повече от 72 часа преди заминаването.  Децата под 12 години са освободени от изискването за тест.
 Пътниците  пристигащи в Дубай от долупосочените държави, ще трябва да се явят на още един тест за PCR-тест при пристигане на  летището в Дубай. Пътниците преминаващи транзитно през Дубай от тези държави трябва да представят отрицателен сертификат за PCR-тест, направен не повече от 72 часа преди заминаване, както и да спазват всички изисквания, определени от крайната им дестинация.
Сертификатът трябва да бъде за PCR-тест, разпечатен, на английски или арабски от оторизирани от властите на Дубай лаборатории. Други сертификати за тестове, включително тестове за антитела и комплекти за домашно тестване, не се приемат.
Афганистан, Ангола, Аржентина, Бангладеш, Бразилия, Камбоджа, Чили, Хърватия, Кипър, Чехия, Джибути, Египет, Еритрея, Етиопия, Грузия, Гана, Гвинея, Унгария, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Израел, Кот д'Ивоар, Йордания, Кения, Ливан, Малта, Черна гора, Мароко, Мианмар, Непал, Нигерия, Пакистан, Филипини, Румъния, Руанда, Русия, Сенегал, Словакия, Сомалиленд, Южна Африка, Южен Судан, Судан, Сирия, Таджикистан, Танзания, Тунис, Туркменистан, Уганда, Украйна, Узбекистан, Виетнам, Замбия, Зимбабве.

За допълнителна информация:
https://u.ae/en/information-and-services/justice-safety-and-the-law/handling-the-covid-19-outbreak/testing-for-covid-19

Необходима е  регистрация  и изпълнение на  протоколите за пътуване и здравните изисквания, специфични за участниците в IDEX, на следната връзка: https://idexuae.ae/visitor/travel‑guide/travel‑and‑health-protocol/.


2.    Наличие на задължителна карантина за български граждани.
Не са налице възможности за освобождаване от карантина при положителен PCR тест.
Билетът за пътуване на авиокомпания FlyDubai със закупуването си включва застраховка COVID 19, която покрива разходи за карантина до 100 евро дневно за срок до 14 дни.

3.    Транзитно преминаване.
Пътниците, които преминават през Дубай транзит от всички други страни, не се нуждаят от PCR-тест, освен ако не се изисква от крайната им дестинация.


4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.
Няма въведени ограничения.

5.    Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/
Международно летище Дубай работи в отворен режим.
Летище Дубай – Ал Мактум към момента е преустановило временно дейността си.
Ограничен е достъпа по суша, вода и въздух до емирство Абу Даби, вкл. от Дубай.

6.    Вътрешни мерки.
Налице е изискване за задължително носене на маски, покриващи носа и устата, на открито, на всички обществени места,в обществени сгради, болници, хотели молове, градски транспорт, таксита, летища.
На входовете на всички обществени сгради се извършва задължително измерване на температурата.
Ограничен е достъпа по суша, вода и въздух до емирство Абу Даби, вкл. от Дубай.

 

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация