Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Обединени арабски емирства

Актуализирано на 15.09.2022 г.

 АБУ ДАБИ

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Актуалните изисквания и правила, които се прилагат от властите при влизане и престой на територията на емирство Абу Даби са следните:

1. Ако сте напълно ваксинирани, не се нуждаете от PCR- тест за да пътувате до Абу Даби като крайна дестинация. Това важи и ако притежавате валиден сертификат за преболедуване от COVID-19 с QR-код, издаден в рамките на 30 дни. Лица под 16 години са освободени от тези изисквания.
За напълно ваксинирани се приемат пътуващи със сертификат (на хартия или електронен вариант), който трябва да съдържа QR-код. Те трябва да са получили две дози от една и съща ваксина, която да е от следните видове: AstraZeneca (Vaxzevria), AstraZeneca (SK Bioscience Co Ltd. от Корея), Covishield, Covovax, Covaxin, Moderna, Nuvaxovid, Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V или една доза от Janssen.
За туристи не се изисква трета бустерна доза и няма определено изискване за датата на ваксинацията.
2. Ако не сте ваксинирани, трябва да си направите PCR-тест 48 часа преди пътуването в акредитирана лаборатория и да имате отрицателен резултат. Лица под 16 години са освободени от това изискване.
3. След пристигане в Абу Даби, за посещаване на публични места (хотели, ресторанти, кафенета, търговски центрове, магазини и супермаркети, фитнес зали, туристически места и др.) се изисква доказване на ваксинация с местното приложение Al Hosn (със зелен статус) или с чрез официално здравно приложение от страната на произход. Практиката показва, че чуждите приложения не винаги и не от всички места се приемат.
Ако решите да използвате приложението Al Hosn, трябва:
- Да се регистрирате преди пътуването на ICA.gov.ae (Федералната служба за самоличност, гражданство, митници и сигурност на летищата и пристанищата) няколко дни преди пътуването. Процесът отнема време и има редица изисквания. Регистрацията включва прикачване на снимка от паспорт (паспортът трябва да е валиден не по-малко от 6 месеца от датата на отпътуване от ОАЕ), прикачване на ваксинационни сертификати с QR – код, прикачване на негативен PCR – тест, приложенията не трябва да бъдат в по-голям формат от 6МВ, електронна поща за получаване на QR – код и др.
- Получаване на UID номер в имиграционно бюро в Абу Даби или поискайте такъв при пристигането на летището.
Забележка: На 25 август т. г. ОАЕ обявиха, че вече няма да е необходим UID номер за регистрация в приложението Al Hosn. Регистрацията ще може да се извършва само с номера на паспорта на пътуващия. Все още не може да бъде потвърдено дали реално изискването е отпаднало.
- Направете PCR-тест, когато пристигнете на летището в Абу Даби – това може да се извърши след получаването на багажа. Стойността на теста е 40 дирхама и можете да я заплатите на място. Това ще улесни и ускори активирането на приложението Al Hosn.
- Регистрирайте се с вашия UID номер в приложението Al Hosn, ако все още се изисква.
- Ако сте напълно ваксинирани с одобрена ваксина и имате негативен PCR-тест (резултатът от него автоматично ще бъде свързан с вашия профил в приложението), ще получите зелен статус на Al Hosn.
- За да се поддържа зеленият статус на приложението, трябва да се правят PCR-тестове на всеки 14 дни.
Забележка: Подробен и актуален Ковид - протокол за пътуване до Абу Даби е публикуван на страницата на авиокомпания Etihad Airways https://www.etihad.com/en-ae/travel-updates/covid-19. Той включва и предварителна регистрация на страницата на Федералната служба за самоличност, гражданство, митници и сигурност на летищата и пристанищата /Federal Authority for Identity and Citizenship, Customs and Port Security/ - ICA.gov.ae
5. Използването на приложението Al Hosn и респективно регистрацията на сайта ICA не са абсолютно задължителни за престой в Абу Даби. В някои закрити публични и туристически места са възможни изключения и да ви допускат само с негативен PCR-тест с валидност 48 часа, но този вариант е несигурен и зависи от много и различни субективни фактори.
6. Приложението Al Hosn със зелен статус е задължително при посещение на федерални, държавни и общински институции, агенции, офиси и представителства.
7. Носенето на предпазни маски в закрити публични места и градския транспорт в Абу Даби е задължително.
8. При пътуване с автомобил от Дубай до Абу Даби не се преминава гранична проверка и няма контролен пункт на влизане в емирството. За посещаващите по този начин Абу Даби обаче важат гореописаните изисквания, правила и процедури, в случай че планират да посещават туристически и обществени места.
Посолството препоръчва пътуващите до Абу Даби да следят правилата и изискванията за пътуване до Абу Даби редовно и непосредствено преди пътуването, защото те се сменят често и влизат в сила незабавно!
Най-удобна за това е страницата на авиокомпания Etihad Airways https://www.etihad.com/en-ae/travel-updates/covid-19

2.    Наличие на задължителна карантина за български граждани.

Ако получите положителен PCR-тест за COVID - 19 — Периодът на домашна изолация (карантина) при заразяване с Covid-19 се намалява на 5 дни.От живеещите и работещите в Абу Даби ще се изисква да правят тестове веднъж на всеки 30 дни, за да поддържат приложението Al Hosn зелено (преди беше на всеки 14 дни). Само лице с положителен тест за Covid-19 ще бъде поставяно под карантина, но не и неговите контакти. 

3.    Транзитно преминаване.   

За транзитен(и) пътник(и) се прилагат правилата и условията за влизане в крайната дестинация.

4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Няма въведени ограничения.

5.    Граничен режим.

Към момента, всички летища работят нормално, като са спрени полетите от/до някои африкански държави, в които има потвърдени случаи на новия щам Омикрон.

6.    Вътрешни мерки.

От 28 септември 2022 г., влиза в сила решение на здравните власти на ОАЕ, с което отпада задължителното носене на защитни маски във всички закрити обществени места, но употребата им остава задължителна в религиозните храмове, в болниците и в градския транспорт.

От същата дата се облекчават и следните други мерки:

— Търговски молове, супермаркети, магазини, хотели, обществени заведения, барове и ресторанти ще могат да се посещават без да се изисква носенето на маски.
— Отпада изискването за носене на маски в училищата от учителите и учениците.
— Броят на ежедневните случаи на заразени с Covid-19 вече няма да се публикува.
— Авиокомпаниите ще могат сами да решават правилата и изискванията си за задължително носене на маски.

 

 

ДУБАЙ

1.    Ограничителни мерки за влизане в страната.

Съгласно последните изменения в емирство Дубай се допускат пътуващи, които представят един от следните три документа:
1. Сертификат за пълна ваксинация с ваксина, одобрена от СЗО и QR-код;
ИЛИ

2. Сертификат на английски или арабски език за негативен PCR-тест, извършен 48 часа преди пътуването, разполагащ с QR-код и разпечатан на хартиен носител;
ИЛИ

3. Медицински сертификат за преболедуване от Covid 19 с QR-код в рамките на 1 месец от датата на преболедуването до датата на пътуването.

ЗАБЕЛЕЖКА:
А. Не се допуска влизането в Дубай с бърз антигенен тест;
Б. Властите на приемащата държава си запазват правото да подложат всяко пристигащо лице на PCR-тест.

2.    Наличие на задължителна карантина за български граждани.

Няма изисквания за карантина на пристигащите от България.

3.    Транзитно преминаване.

Транзитните пътници не са длъжни да представят сертификат за тест за COVID-19 RT-PCR, освен ако това не се изисква от страната на крайната им дестинация. Пътниците, резервирани с пакети Dubai Connect/Stopover, трябва да спазват същите изисквания за PCR тест, приложими за пътниците, пристигащи/влизащи в Дубай.

4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Няма въведени ограничения.

5.    Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/

Към момента, всички летища работят нормално, като са спрени полетите от/до някои африкански държави, в които има потвърдени случаи на новия щам Омикрон.

6.    Вътрешни мерки.

От 26.02.2022г. отпадна задължителното носене на маските на открито, както и ограниченията по време на сватби, погребения, семейни тържества, капацитет на ресторанти, пътувания  и др.
Маските са задължителни в затворени пространства. Следва да се спазва социална дистанция.Носенето на маски на открито е по избор.
Нарушаването на санитарните мерки (носенето на маски, например) или инструкциите за домашна или здравна карантина (при доказан положителен тест) води до глоби от 3000 до 50 000 дирхама (1500-25000 лева).Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация