Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Обединени арабски емирства

Актуализирано на 19.10.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

 

АБУ ДАБИ

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

ВАЖНО! Актуализирани процедури при пътуване до Абу Даби за ваксинирани срещу COVID-19 лица - в сила от 3 май 2021 г.


-  Ваксинираните пътници, пристигащи директно от т.н. „зелени страни“ (Австралия, Бруней, Бутан, Великобритания, Гренландия,  Исландия, Израел, Китай, Куба,  Мавриций, Мароко, Нова Зеландия, Португалия, Русия, Саудитска Арабия, Сингапур, Тайван, Таджикистан, Узбекистан, Хон Конг, Швейцария, Южна Кореа,  Япония), трябва да направят PCR-тест при пристигане, както  и на шестия ден от престоя си, без да е необходимо да се поставят под карантина.
Правилото  се прилага за ваксинирани пътници, които са получили втората си доза ваксина поне 28 дни преди пътуването. Важи за емиратски граждани и лица с право на дългосрочен престой (резиденти), чийто сертификат за ваксиниране е регистриран в приложението „Alhosn“.

- Предоставянето на негативен и валиден PCR-тест преди всеки полет до и от Абу Даби е задължително. За и от България валидността е 72 часа.
- Не се приемат антигенни тестове
- Сертификатът за ваксинация не освобождава от PCR тест

Тези, които използват за влизане отрицателен  PCR-тест, трябва да направят  нов тест на четвъртия  и на осмия ден от престоя си.  


- Ваксинирани пътници, пристигащи от други страни (касае пътуващите от България), трябва да направят PCR-тест при пристигане в Абу Даби, да се поставят под карантина за пет дни, поставя се проследяваща гривна и се прави друг PCR-тест на четвъртия ден от пристигането в страната.

- На неваксинирани пътници пристигащи от други страни (касае пътуващи от България) се взема  PCR-тест при пристигане, те трябва да се карантинират за десет дни, като им се поставя проследяваща гривна и им се прави  друг PCR-тест на осмия ден.


- Ако се пътува през Абу Даби като турист до Дубай или друго емирство, входната виза трябва да бъде издадена в Абу Даби.  Туристически визи издадени в Дубай или други емирства ще се приемат само ако пътникът е с произход от „зелена държава“. Пътуването  до друго емирство  се извършва само с  шофьор на Etihad, автобус на Etihad Express или летищно такси.
- При пътувате от друго емирство до летището в  Абу Даби на влизане в емирството трябва да се представи отрицателен тест за COVID-19.  Тестът трябва да е валиден в рамките на 48 часа. Този тест не освобождава/замества теста, който е необходим за полета.
- Предоставянето на негативен и валиден PCR-тест преди всеки полет до и от Абу Даби остава задължително. За и от България валидността на теста е 72 часа.


При напускане на Абу Даби със самолет също се изисква задължителен  PCR-тест, с валидност  48, 72 или  96 часа в зависимост от дестинацията. 
Пътниците на Etihad Airways, заминаващи от Абу Даби имат включен безплатен PCR тест  в билета им.

2.    Наличие на задължителна карантина за български граждани.


- В сила от неделя, 5 септември 2021 г. Абу Даби премахна всички карантинни процедури за всички ваксинирани пътници от цял свят (за ваксини, признати от СЗО), което позволява безпроблемно влизане в столицата на Обединените арабски емирства, Абу Даби
- За потвърждаване на ваксинацията или сертификата за освобождаване в Абу Даби, пет дни преди датата на пътуването, пътникът следва да изтегли приложението на Федералния орган за самоличност и гражданство (ICA UAE Smart) или да посети уебсайта ica.gov.ae, за да попълни „Регистрация за пристигане“ и да прикачи неговият ваксинационен сертификат (и) за одобрение
- SMS ще потвърди одобрението на регистрационния формуляр и сертификатите за ваксинация и ще включва връзка за изтегляне на приложението Alhosn, което позволява на потребителите да показват резултатите от тестовете и статуса на ваксинация и се използва за влизане на обществени места в Абу Даби, което е ограничено само за ваксинирани.
- При пристигане в Абу Даби пътниците ще получат единен идентификационен номер от имиграцията на летището или чрез интелигентното приложение ICA UAE или уебсайта ica.gov.ae; това е необходимо за завършване на регистрацията в приложението Alhosn.
- Също така ще трябва да направите PCR тест при пристигане на международното летище в Абу Даби, като резултатът ще бъде получен в рамките на 90 минути
- Ако резултатът е отрицателен, Alhosn автоматично ще покаже „зелен“ статус
- Деца под 12 години не е необходимо да правят PCR тест при пристигане
- Ако идват от страни от Зеления списък, пътниците ще трябва да направят нов PCR тест на 6 -ия ден (като броят деня на пристигане като ден 1)
- Ако идват от държави, които не са от Зеления списък, пътуващите ще трябва да направят нов PCR тест на ден 6 и ден 9.
- Неваксинирани пътници от страни и региони на Зеления списък са трябва да направят PCR тест на ден 6 и ден 9 (Ден 1 е денят на пристигане). Не се налага карантина.
-Неваксинираните пътуващи от страни, които не са включени в зеления списък, подлежат на 10 дневна карантина и PCR тест на 9ия ден. Поставя се проследяваща гривна, която се сваля на 10ия ден.
- При влизане от друго емирство (Дубай) в емирство Абу Даби с автомобил по магистрала на влизане в емирството трябва да се представи отрицателен тест за COVID-19. Тестът трябва да е валиден в рамките на 48 часа и да е направен в Дубай. Прилагат се и всички останали правила за пристигащи ваксинирани и неваксинирани пътници.

3.    Транзитно преминаване.   

Трансферът на пътници и транзитът  през Абу Даби  са възможни и няма специфични изисквания. Всички пътници, които преминават през Абу Даби транзит  трябва да покажат отрицателен резултат от PCR-тест извършен 96 часа преди полета. Влизането и транзитното преминаване през Абу Даби и Дубай е забранено, ако пътникът е бил в  Южна Африка или Нигерия в рамките на 14 дни от полета. 

4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Няма въведени ограничения.


5.    Граничен режим.

Ограничен е достъпа по суша, вода и въздух до емирство Абу Даби, вкл. от Дубай.


6.    Вътрешни мерки.

1. Пътуване от Дубай до Абу Даби с автомобил:
За влизане на територията на  Абу Даби, веднага след пристигане в Дубай,  е необходим  отрицателен PCR-тест за COVID-19, издаден в рамките на 48 часа в Дубай, или отрицателен резултат от кръвен лазерен DPI-тест направен в рамките на 24 часа, които се представят на границата.
Пътуващите от „зелени страни“ трябва да направят нов  PCR–тест на 6-ия ден от престоя си, без да е необходимо да се поставят под карантина.
За пътници от други страни се изисква да направят PCR –тест при  пристигане в Дубай, 10-дневен карантинен период в Абу Даби и PCR –тест на 8-ия ден. Карантината може да бъде в домашни условия, в хотел или в учреждение, предоставено от здравните власти.
Денят на пристигане в Абу Даби се брои за ден 1.
Забележка: Пътниците, пристигащи в Дубай от посочените по-долу държави трябва задължително да дадат допълнителен  PCR-тест  при пристигане на летището:  Афганистан, Ангола, Аржентина, Бангладеш, Бразилия, Виетнам, Грузия, Гана, Гвинея, Джибути, Египет, Еритрея, Етиопия, Замбия, Зимбабве, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Израел, Йордания, Камбоджа, Кипър, Кения, Кот д'Ивоар, Ливан, Малта, Мароко, Мианмар, Непал, Нигерия, Пакистан, Филипини, Румъния, Руанда, Русия, Сенегал, Словакия, Сомалиленд, Судан, Сирия, Таджикистан, Танзания, Тунис, Туркменистан, Уганда, Украйна, Узбекистан, Унгария, Хърватия, Чехия, Черна гора, Чили,  Южна Африка, Южен Судан.
Пътниците от тези държави, които преминават  транзитно през Дубай, трябва да представят отрицателен   PCR-тест  на COVID-19 направен не повече от 72 часа преди пътуването, както и да изпълнят всички изисквания, определени от крайната им дестинация.
Следва да се отчита, че дори да не се изисква  даването на втори PCR-тест при пристигане  в Дубай, пътникът може да бъде избран на случаен принцип за тестване.
В този случай ще трябва да се регистрира в  приложението COVID19 - DXB Smart  COVID19 - DXB Smart App - Apps on Google Play  и да се проведе карантина до получаване на  резултатите

2. Влизане  в Абу Даби след престой в други емирства
На границата на Абу Даби е необходим  отрицателни  PCR-тест, издаден в рамките на 48 часа, или отрицателни резултат от кръвен лазерен DPI-тест, издаден в рамките на 24 часа преди влизането.
 DPI тестовете не могат да се използват за  последователно влизане  в Абу Даби.
Притежателите на дългосрочни визи за престой  и туристите трябва да преминават  допълнителни тестове на основа на периода им на престой и вида на проведения им тест. За тези, които са влезли в Абу Даби  с отрицателен PCR-тест,  трябва да направят нови тестове  на  4-ия и  8-ия ден от престоя им. Ако влизането е с отрицателен резултат от DPI-тест, трябва да се направи PCR-тест на 3-ия ден от влизането и на 7-ия ден.

Считано от 19 юли т.г. властите на Абу Даби въведоха отново санитарни  мерки срещу  разпространението на вариантите на  Covid-19, включително ограничения за движение на гражданите след полунощ, нови правила за тестване и влизане в емирството, актуализирани ограничения на капацитета на търговските центрове, кина, обществен транспорт и други  места.

От 19 юли започва  Националната програма за дезинфекция, която ще се прилага всеки ден от 24:00 полунощ до 05:00 сутринта. През тези времеви диапазон  движението на граждани и транспорт, вкл. и обществен,  се забраняват. Гражданите и посетителите не могат да напускат домовете си, освен ако това  не е крайно  необходимо или  за набавяне на  основни стоки, като храна и лекарства. За разрешение за излизане и придвижване може да се кандидатстват на:  www.adpolice.gov.ae.

Намалява се капацитетът на  плажове, паркове, басейни, ресторанти, кафенета, фитнес зали и спа центрове в хотели на 40%, на кината на 30%. Общественият транспорт ще работи с  50% капацитет. В петместните таксита ще могат да пътуват трима клиенти, а в седем местните четирима пътника.

 

 

 

 

ДУБАЙ

1.    Ограничителни мерки за влизане в страната.

-Пътници пристигащи от България трябва да представят PCR-тест при пристигане. По преценка на служителите на летището, може да им се направи втори тест на място и да се изиска да изчакат резултата в декларирано място – хотел или квартира. Няма изисквания за карантина на пристигащите от България.


2.    Наличие на задължителна карантина за български граждани.

Задължителна карантина се налага само на лица, които се разболеят от Ковид 19 в ОАЕ и това се удостовери чрез положителен PCR тест. Същите се освобождават от карантина след два последователни негативни PCR теста.
В случай на проверка и провеждане на тест на летището, чиито резултат е положителен, лицата се поставят под карантина. Освобождаването от карантина е след два последователни негативни PCR теста (мин. 24 часа между тестовете).


3.    Транзитно преминаване.

Пътуващите транзит предоставят негативен PCR тест с QR код, който е взет макс. 72 часа преди пътуването и е разпечатан на хартиен носител. По преценка на местните власти е възможно да бъде разпоредено извършването на PCR тест на място, който е безплатен за пътуващия. Допълнително се извършва проверка за изискванията за достъп до крайната дестинация.


4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.


Няма въведени ограничения.

5.    Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/

Към момента затворено е единствено летище „Ал Мактум“ в Дубай. Международното летище приема пътници по всички дестинации.

6.    Вътрешни мерки.

Към момента е налице задължение за носене на маски на открито и закрито. Някои заведения (напр. редица барове) и организатори на прояви (ивенти) могат да изискват допълнително и наличието на ваксина или негативен PCR-тест, които се удостоверят чрез приложението Al Hosn.
Между емирствата Дубай и Абу Даби продължава да функционира граничен контрол. Допускат се само лица със сертификат за ваксина или негативен PCR-тест, които се удостоверят чрез приложението Al Hosn.

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация